Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 34 036
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
инсп. Гаджет Благодаря за отговора  bouquet. Така определено има повече смисъл.

# 451
Не съм от редовно пишещите тук, но надявам се ще позволите да взема отношение.
Приети сме по първо желание чрез томбола без никакви връзки, шашми или каквото и да е друго наше вмешателство.
Тъй като това ми е второто дете и вече имам известен опит, а и си преместихме местожителството преди 6 месеца имам какво да кажа по няколко въпроса повдигнати в темата
- относно ОДЗ 62- и аз като малка, и голямата ми дъщеря посещаваше в нея полудневна група /която вече я няма/ две години. Цялата сграда плаче зя цялостна реконструкция, за да се използва нормално за детска градина. Знам, че недостига е голям, но е добре децата да са горе-долу в прилични условия, а там не е хич добре.
- предучилищна голямата дъщеря изкара в прекрасна частна детска градина в центъра за съвсем прилична цена /като се сметне таксата, допълнителните занимания, за които реално ни задължаваха, за да си почине учителката, хигиенните материали, които носихме всеки месец и парите, които постоянно събирахме/. В центъра има много частни занимални, градини, центрове и това също е някакъв вариант за живеещите там
-по цял свят когато семействата си купуват жилища, се съобразяват първо дали в райно има добри училища и детски градини и това влияе на цената на имота. Само у нас като си купиш апартамент в Кръстова вада например си мислиш, че общината ти е длъжна. Ами не е. Данъците там са по-ниски както и самата цена на имота. В новия ни квартал имам две детски градини под носа и две сравнително близко. Но пък няма нито една частна, именно затова, че квартала е сравнително добре осигурен с детски заведения. Съвсем нормално е и да се стремиш да живееш и работиш на сравнително близко разстояние. Това го казвам по повод съмненията, че как така на 32 деца в Оборище родителите живеят и работят там. Абсолютно реално и нормално. Това все пак е центърът с много офиси, учреждения и т.н., а и хубав район за живеене.

Казвам това, защото е ужасно непрекъснато да се търси под вола теле, че вината е в другите и който е успял, задължително има нещо нередно.
За частично успокоение на неуспелите- моят допир до общинската образователна система /ДГ и училище/ досега е не особено добър и не съм изобщо убедена, че сега няма да е по-различно.

# 452
Аз малко ни в клин ни в ръкав, обаче по-напред имаше въпрос относно децата класирани по второ желание. Ето какво намерих:

"13. Използване на допълнителни точки за поредност на желанията

13.1. Кога се възстановяват използваните точки от класиранията, в случай че детето бъде класирано по някое от първите три желания?
Ако Вашето дете бъде класирано по първо, второ или трето желание, Информационната система за обслужване на детските заведения (ИСОДЗ) отчита точките, които сте използвали при класирането.

Ако детето се запише в детското заведение, където е класирано и след записването родителят направи нови кандидатури (т.е. желае преместване на детето в друго детско заведение), в рамките на всички следващи класирания за текущата учебна година точките за новите кандидатури ще се изчисляват по следния начин:

класираните и записани по първо желание ще имат 2 точки по първо желание, 1 точка по второ желание, 0 т. за трето и по-ниско желание;
    класираните и записани по второ желание ще имат 3 точки по първо желание, 1 точка по второ желание, 0 т. по трето и по-ниско желание;
    класираните и записани по трето желание ще имат 3 точки по първо желание, 2 точки по второ желание, 0 т. за трето и по-ниско желание.

Ако не желаете да запишете детето в детското заведение, където е било класирано, трябва да заявите искането си за отказ от записване на място в детското заведение и използваните точки ще бъдат възстановени от системата веднага.

Ако записването бъде отказано от директор поради нередовност на представените документи за записване, използваните точки също ще бъдат възстановени от системата веднага.

Ако не запишете детето в рамките на указания краен срок за записване, кандидатурата ще бъде елиминирана и използваните точки от класирането няма да бъдат възстановени веднага (за поредното класиране, което се провежда в деня след елиминирането), а за следващото класиране."
.
Т.е  - ако си запишем децата можем веднага да ги наредим пак по опашките като създадем нови кандидатури, а 3-те точки за първо желание не се губят, а могат да се използват през текущата година Peace

Здравейте,имам един въпрос.Синът ми е приет по второ желание.Ако го запиша,но после го приемат по първо желание трябва ли наново да се вадят всички документи или може да се ползват тези от първото записване?

# 453
След кaто системaтa генерирa при прaвенето нa кaндидaтурaтa нa детето някaкъв номер, който след товa учaствa при генерирaнето нa другите УЖ случaйни номерa, зaщо родителите не знaят зa първия номер. Aко aз знaм, че детето ми отговaря примерно нa 360 номер и при "томболaтa"срещу този номер се пaдне номер, зaпочвaщ с 9, могa дa го приемa зa липсa нa късмет. A сегa кaкво излизa? Номерът не се генерирa срещу името нa детето, a срещу друг номер, който никой не може дa проследи?
Ми не стaвa думa зa търсене нa теле под волa, a зa възможности зa злоупотребa!!!

# 454
Здравейте.Искам да попитам критерият К5 само за СДЯ ли важи или и за деца,които искат от ОДЗ при генерално класиране да се преместят в друга градина ако вече са навършили 3г за 1-ва градинска група?

# 455
И ние не сме приети. Сега да питам как на 19- ти се изнасят свободните места след като срока за записване след първо класиране е 23.05?
И мен това ме вълнува и нещо не мога да го разбера newsm78. Това си е цяла седмица, в която могат да се записват приетите на 1-во класиране деца, да беше един ден, по нормално щеше да изглежда.

НОВИ свободни места се обявяват всеки понеделник. Тук не става въпрос за незаетите от първо класиране места.  Peace
Тогава ако някои деца не се запишат на първо класиране, техните места ще участват ли на второ или ще останат за трето?

# 456
Който е приет, обвинява неприетите, че търсят конспирации и почва да оправдава системата. Ми пък разберете и неприетите. Разочарованието е голямо, а таксите за частни градини - чудовищни. А и непрекъснато чуваме за деца, уредени по друг начин . Има си и късметлии, но повярвайте, трудно е да не си сред тях. А като вземе и някой да се тръшка, че не бил приет по първо желание, а по второ и какво да направел и ми иде да ревна.

# 457
  • Sofia
Здравейте,
Макар и неочаквано за мен (шанса беше с доста "ако" и вече се бях настроила, че ще зимуваме заедно  Heart Eyes), моето мъниче е прието в ясла (чрез томболата), в района ми по месторабота. Честно казано изобщо не ми се връща на работа, защото настъпиха доста промени през последната 1 г, но пък се замислям, че тъй като не съм особено креативна и 'интересна' личност, няма да успея да осигуря достатъчно интересни занимания и стимули в домашни условия. Разбира се боледуванията са много неприятен момент, но се надвам да не са много.
Въпросът ми е какви горе долу са установените часове за оставяне и взимане на децата?

# 458
Отключили са системата!

# 459
Ох момичета, стига с това приети сме ама ... дайте малко по-тактично , спрямо неприетите. Разбира  се,че с приемането започват куп въпроси ,особено за ясленчетата ,но нека всеки сам да прецени за себе си дали е заел място ей така за всеки случай или наистина има нужда детето му да ходи.  И нека тук да се опитаме да помогнем по някакъв начин на неприетите, а не да им се обясняваме колко евтини частни детски градини има и че е същото . Ми не е същото . Има хора на който и 200лв /месец им объркват целия семен бюджет, а пък аз не съм убедена ,че т.нар " евтини " частни градини са по-добри с нещо от държавната. както и да е ... нека никой не се обижда, казвам го с най-добри чувства Simple Smile
По въпроса за К5 важи само за деца посещавали СДЯ и то най-малко 6 месеца преди класирането. В другите случаи няма К5. Всъщност тя се начислява автоматично от с-мата ,така че който е имал право на тази точка си я е получил.

За работното време на ДГ мисля че е от 7-7:30 до 19ч . До колко знам може до към 9ч да се остави детето най-късно и да се вземе към 16ч най-рано. Все пак трябва да има някакъв ред и неможе всеки да си ходи когато му е удобно ... за целта има други места Wink Аз все пак си мисля ,че по-голямата част от мамите се притесняват ,колко до късно работи ДЗ ,защото не всеки може да тичка в 16ч да си взима детето.  

Иначе за приемането по второ желание и дали да се запишете ще кажа ,че това е идеята на второ желание. Записвате се и чакате първо . разбира се пак може да си подредите второ , трето , осмо желание , но тогава за второ желание няма да има 2т , а ... незнам колко , но не са 2 , може би е 1 Wink  Но нали идеята е ,че за второ сте сложили точно алтернативата на първата ,така че нормално е да си чакате само за преместване по първо желание и точките са 3 там. Който смята ,че е късметлия нека не се записва и да чака да го приемат по първо желание. Но имайте предвид ,че ще има големи размествания сега преди класирането и нещата изобщо няма да са така както изглеждат точно след класирането. т.е. ако в едно ДЗ виждате ,че може да влезете директно дори и 1 дете да се откаже, то това го виждат още 10 майки и те също ще се наредят и пак ще се получат едни безкрайни гранични групи са 1-2 места... пример 167 ЦДГ -  и ние там сгафихме, защото беше второ желание , а влизахме ако беше сложено на първо,  знам за още 2 мами в същото положение , а и тук има 1-2 които се ядосваха. Там явно нещо много в последния момент се е случило ,защото и аз дето толкова смятах и следих до последната секунда съм изпуснала положението Simple Smile Но все пак е хубаво да разчитаме на късмета, защото май няма на какво друго в този случай .  Hug

# 460
С поста си исках да кажа, че системата е най-добрата възможна в дадената ситуация и недоволството не трябва да е насочено към нея или хората, които са класирани, а да се насочат усилията в друга посока. Според мен е абсолютно задължително да се дават данъчни облекчения или ваучери на стойност поне половината от субсидията за неприети  деца над 2.6- 3 години, да се подпомагат родителските кооперативи и други подобни мерки.
Бих отишла дори и по-далеч- децата по социални критерии абсолютно задължително трябва да бъдат приемани. Как си представяте един родител  да съумее да издържа детето си например. Първа ясленска група трябва да е само за най-нуждаещи се, защото на първо място такава грижа не е добра за самото дете. Двама здрави и прави родители са длъжни да намерят начин за отглеждането на детето до две години в домашна обстановка.
Така че трябва организация на родителите да отстоява правата, а не взаимни обвинения, които са по- лесни, а и са винаги цел на управляващите, за да се разединяват хората.

# 461
Работното врема на ДГ зависи от директорката. При нас е от 07.00 до 19.00. Децата се оставят най-късно до 08.20 и се вземат не по-рабо от 17.00. За яслата-може да ги вземеш и в 16.30, но не е задължително

# 462
Отключили са системата!

Тъкмо това щях да пиша и аз.

# 463
С поста си исках да кажа, че системата е най-добрата възможна в дадената ситуация и недоволството не трябва да е насочено към нея или хората, които са класирани, а да се насочат усилията в друга посока. Според мен е абсолютно задължително да се дават данъчни облекчения или ваучери на стойност поне половината от субсидията за неприети  деца над 2.6- 3 години, да се подпомагат родителските кооперативи и други подобни мерки.
Бих отишла дори и по-далеч- децата по социални критерии абсолютно задължително трябва да бъдат приемани. Как си представяте един родител  да съумее да издържа детето си например. Първа ясленска група трябва да е само за най-нуждаещи се, защото на първо място такава грижа не е добра за самото дете. Двама здрави и прави родители са длъжни да намерят начин за отглеждането на детето до две години в домашна обстановка.
Така че трябва организация на родителите да отстоява правата, а не взаимни обвинения, които са по- лесни, а и са винаги цел на управляващите, за да се разединяват хората.
А глоби за родителите, които си записват децата, а не ги водят на градина, за да си "пазят" местата?!
"Двама здрави и прави родители са длъжни да намерят начин за отглеждането на детето до две години в домашна обстановка." -  кое/кой ме задължава?! По тази логика, двама здрави и прави родители са длъжни да отглеждат децата си до 40г. в домашна обстановка, да им купуват скъпи играчки, коли, апартаменти...

# 464
Момичета може ли някой да ми обясни нещо- преди класирането в една от градините, ако я бях сложила на първо място имахме 8.1 т., а сега след класирането са 8.2 т. , защо се получава така?

Общи условия

Активация на акаунт