Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 33 999
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
Да, длъжни са родителите към децата си ако не по морални норми, то съгласно Семейният кодекс, който гласи:
"Грижа за семейството
Чл. 17. Съпрузите са длъжни чрез взаимно разбирателство и общи усилия и съобразно своите възможности, имущество и доходи да осигуряват благополучието на семейството и да се грижат за отглеждането, възпитанието, образованието и издръжката на децата."
Има и други членове в закона, не е лошо всеки да си го чете.
Освен това Кодекса на труда предвижда платен отпуск за гледане на дете до 2 години през което време се трупа отделно платен отпуск и още 1 г. неплатен.

# 466

[/quote]
..............Според мен е абсолютно задължително да се дават данъчни облекчения или ваучери на стойност поне половината от субсидията за неприети  деца над 2.6- 3 години, да се подпомагат родителските кооперативи и други подобни мерки................

Е, и според мен е така, ама...
Двете ми деца ходят в частна градина, аз получавам само писъмца, че не са били приети и толкова. Веднъж дори ми изпратиха мейл да ме питат - тъй като детето ви ще бъде предучилищна, къде мислите да го записвате? Дори не им отговорих. Попълнили сме си документите, градината ни подава всичката информация към общината, с всички деца, които я посещават. Общинарите не ми изпращат вариант - за вашия район има тази и тази възможност, а ме питат - понеже не сте приети, какво ще правите?! Стори ми се крайно неуместно от тяхна страна.
Евентуално догодина ще се опитам да преместя малкия в градина по-близо до бъдещото училище на големия. Но на общинска почти не разчитам.

# 467
  • В сърцето на моите съкровища...:)
................Първа ясленска група трябва да е само за най-нуждаещи се, защото на първо място такава грижа не е добра за самото дете. Двама здрави и прави родители са длъжни да намерят начин за отглеждането на детето до две години в домашна обстановка........
А глоби за родителите, които си записват децата, а не ги водят на градина, за да си "пазят" местата?!
"Двама здрави и прави родители са длъжни да намерят начин за отглеждането на детето до две години в домашна обстановка." -  кое/кой ме задължава?! По тази логика, двама здрави и прави родители са длъжни да отглеждат децата си до 40г. в домашна обстановка, да им купуват скъпи играчки, коли, апартаменти...
Напълно съм съгласна с 0276  Peace И нещо не разбрах...за ''най-нуждаещите се'' яслената грижа е добра, а за останалите ''такава грижа не е добра за самото дете''?! И кой може да каже кои са ,,най-нуждаещи''? Всяко дете трябва да има достъп до детско заведение. Все пак всеки от нас плаща данъци и изпълнява своя ангажимент към държавата,редно е като настъпи моментът и държавата да може да се погрижи за своите данъкоплатци.  Naughty Всеки има права и отговорности.
Да, длъжни са родителите към децата си ако не по морални норми, то съгласно Семейният кодекс, който гласи:
"Грижа за семейството
Чл. 17. Съпрузите са длъжни чрез взаимно разбирателство и общи усилия и съобразно своите възможности, имущество и доходи да осигуряват благополучието на семейството и да се грижат за отглеждането, възпитанието, образованието и издръжката на децата."
Освен това Кодекса на труда предвижда платен отпуск за гледане на дете до 2 години през което време се трупа отделно платен отпуск и още 1 г. неплатен.
Горе споменатите грижи са комплексни. Аз не се ли грижа за образованието на детето си, след като искам да посещава детско заведение? Или според теб, ''това става само родители са длъжни да намерят начин за отглеждането на детето до две години в домашна обстановка''

# 468
  • София
След кaто системaтa генерирa при прaвенето нa кaндидaтурaтa нa детето някaкъв номер, който след товa учaствa при генерирaнето нa другите УЖ случaйни номерa, зaщо родителите не знaят зa първия номер. Aко aз знaм, че детето ми отговaря примерно нa 360 номер и при "томболaтa"срещу този номер се пaдне номер, зaпочвaщ с 9, могa дa го приемa зa липсa нa късмет. A сегa кaкво излизa? Номерът не се генерирa срещу името нa детето, a срещу друг номер, който никой не може дa проследи?
Ми не стaвa думa зa търсене нa теле под волa, a зa възможности зa злоупотребa!!!

Абсолютно съм съгласна! Като си го пишем тук освен това нищо не се променя, влезлите-влезли, другите да му мислим  Close След като е направено вече класирането каквото и да кажат, ако изобщо някой обясни странната подредба, ще си е чиста проба оправдание.

Естествено, че ще има и влезли на жребий без връзки, въпросът е дали има, дори и малък процент вероятност за манипулации на софтуера, което хвърля сянка на съмнение и върху тази уж най-обективна част на системата, за която до вчера аз самата бях убедена, че е чиста лотария.

А това с обявяването на нови места всеки понеделник... то откъде точно излизат тези места като и без това са препълнени групите?

П.П. По повод номерата изпратих запитване през системата.

Последна редакция: нд, 11 май 2014, 10:14 от Patita

# 469
  • София
След кaто системaтa генерирa при прaвенето нa кaндидaтурaтa нa детето някaкъв номер, който след товa учaствa при генерирaнето нa другите УЖ случaйни номерa, зaщо родителите не знaят зa първия номер. Aко aз знaм, че детето ми отговaря примерно нa 360 номер и при "томболaтa"срещу този номер се пaдне номер, зaпочвaщ с 9, могa дa го приемa зa липсa нa късмет. A сегa кaкво излизa? Номерът не се генерирa срещу името нa детето, a срещу друг номер, който никой не може дa проследи?
Ми не стaвa думa зa търсене нa теле под волa, a зa възможности зa злоупотребa!!!

Абсолютно съм съгласна! Като си го пишем тук освен това нищо не се променя, влезлите-влезли, другите да му мислим  Close След като е направено вече класирането каквото и да кажат, ако изобщо някой обясни странната подредба, ще си е чиста проба оправдание.

Естествено, че ще има и влезли на жребий без връзки, въпросът е дали има, дори и малък процент вероятност за манипулации на софтуера, което хвърля сянка на съмнение и върху тази уж най-обективна част на системата, за която до вчера аз самата бях убедена, че е чиста лотария.

А това с обявяването на нови места всеки понеделник... то откъде точно излизат тези места като и без това са препълнени групите?

П.П. По повод номерата изпратих запитване през системата.

И аз това се чудя, след поста, че всъщност това ще са нови места, а не места на незаписали се. Интересно как в нашата община обявяват за 2 ОДЗ-то общо 16 места и изведнъж ще започнат да обявяват и още. Значи има места, но просто трябва да седим и да чакаме и евентуално, чрез жребия да се молим да ни приемат.
Иначе ще си стоим вкъщи с децата и ще мизеруваме, защото след 2-рата година никой няма да ни даде пари. А отпуската бързо свършва, а и не всеки е съгласен да си я вземе наведнъж.

P.S. Patita, интересно какво ще ти отговорят и дали въобще ще ти отговорят.

# 470
  • София
Може би е добре повече хора да попитаме, иначе едва ли ще има особен ефект.

# 471
  • София

Аз съм Ок да се организираме и ако трябва да се отиде на място и да искам отговор. Или каквото е необходимо да направим.

# 472
И аз изпратих запитване през системата. После ще сравним какво са отговорили.

# 473
  • София

Къде изпращате запитване? Дайте линк и кажете какво и аз да напиша?

# 474
Имате предвид да се пусне запитване през ИСОДЗ, нали? Аз пратих запитване, заедно с въпросът ми защо преди класиране в една детска градина имаме 8.1т, а днес вече са 8.2т. Като ми отговорят ще пиша..

Последна редакция: нд, 11 май 2014, 11:40 от Victoria0323

# 475
................Първа ясленска група трябва да е само за най-нуждаещи се, защото на първо място такава грижа не е добра за самото дете. Двама здрави и прави родители са длъжни да намерят начин за отглеждането на детето до две години в домашна обстановка........
А глоби за родителите, които си записват децата, а не ги водят на градина, за да си "пазят" местата?!
"Двама здрави и прави родители са длъжни да намерят начин за отглеждането на детето до две години в домашна обстановка." -  кое/кой ме задължава?! По тази логика, двама здрави и прави родители са длъжни да отглеждат децата си до 40г. в домашна обстановка, да им купуват скъпи играчки, коли, апартаменти...
Напълно съм съгласна с 0276  Peace И нещо не разбрах...за ''най-нуждаещите се'' яслената грижа е добра, а за останалите ''такава грижа не е добра за самото дете''?! И кой може да каже кои са ,,най-нуждаещи''? Всяко дете трябва да има достъп до детско заведение. Все пак всеки от нас плаща данъци и изпълнява своя ангажимент към държавата,редно е като настъпи моментът и държавата да може да се погрижи за своите данъкоплатци.  Naughty Всеки има права и отговорности.
"Грижа за семейството
Горе споменатите грижи са комплексни. Аз не се ли грижа за образованието на детето си, след като искам да посещава детско заведение? Или според теб, ''това става само родители са длъжни да намерят начин за отглеждането на детето до две години в домашна обстановка''
Явно тези, които ходим на работа и искаме децата ни да посещават детска градина, не се грижим "качествено" за децата си!  #2gunfire
От такива "домашни" грижи днешните мъже живеят с майките си до 40г., а момичетата търсят някой, който да им помогне да се захванат с професията "горда домакиня и майка".
Но аз спирам да коментирам подобни схващания тук, защото темата е друга! И без това на родителите на неприетите им достатъчно неприятно, за да четат глупоисти!

# 476

Къде изпращате запитване? Дайте линк и кажете какво и аз да напиша?

Изпратих запитването през формата за обратна връзка в системата. Въпросът ми беше защо първо се теглят номерата, а после децата се разбъркват и нагласят на така изтеглените номера, по неизвестен критерий, а не са както са по азбучен ред в списъка на чакащи или по някакъв друг ред?

# 477
Момичета, аз пак ще попитам, ако някои деца не се запишат до 23-ти този месец, то техните места ще се включат ли на второ класиране или чак на трето?

# 478
Сигурно е обяснено над 100 пъти, но сега не разбирам - като системата е отключена, мога ли да пренаредя желанията за следващото класиране? Виждам, че некласираните на второто желание със същия беой точки (8.1, ако го приемем вече за първо) са по-малко и ми се вижда по-голям шансът.  Аз бях разбрала сякаш, че сега не може да се разместват.
 То сигурно репението от разместване ще се види и от броя свободни места, ако въобще има след 23ти..

# 479
Който е приет, обвинява неприетите, че търсят конспирации и почва да оправдава системата. Ми пък разберете и неприетите. Разочарованието е голямо, а таксите за частни градини - чудовищни. А и непрекъснато чуваме за деца, уредени по друг начин . Има си и късметлии, но повярвайте, трудно е да не си сред тях. А като вземе и някой да се тръшка, че не бил приет по първо желание, а по второ и какво да направел и ми иде да ревна.

Права си, обаче другия начин не е томболата поне според мен. Досега който се е класирал на жребий се радва на късмет, а не на шашма.
"Другия начин"не е жребия, ами т. 224 или заявяването на критерий, който не можеш да докажеш, обаче директорът си затваря очите при записване.

Общи условия

Активация на акаунт