Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 33 938
  • 742
  •   1
Отговори
# 705
ох, знам, но как да й докажа? Дори да е от септември пак не ме устройва, защото ще загубя майчинството за 3 месеца, тоест до навършване на годинката.
Гледах в КСО, чл. 54, но намирам инфо само за гледане на деца до 2 год възраст-да, там наистина се  прекратява. Никъде няма за 410те дни.
Дано НОИ да отговорят скоро, печатам мейла и й го нося #2gunfire

# 706
  • София
Защо трябва да й доказваш каквото и да било??? Записваш си детето и нея повече не я интересува твоето майчинство.

# 707
  • гр. София
Защо трябва да й доказваш каквото и да било??? Записваш си детето и нея повече не я интересува твоето майчинство.

+1

# 708
Скрит текст:
Същата фирма, но друг адрес.
Не използваме точката за месторабота.
Ами, при положение, че не ползвате 0,1 т, то тогава е напълно възможно да ви запишат без проблем.  Зависи от настроението на директорката. Ако решите, поискайте от деловодството/счетоводството екземпляр на служебната бележка, в която да не е написан района на месторабота.
П.П. Ако фирмата беше друга, 100% щяха да ви откажат записване.
Това не е вярно, случвало се е и на други родители да пропуснат да отбележат смяна на работодател. Ако не касае точките /предимството за месторабота/, не се отказва записване. Аз на мъжа ми дори не му бях писала работодателя - в заявлението пишеше само - служебна бележка, без уточнение името на работодателя.
Като премествах дъщеря си, при подаване на документите, приемащата помисли, че служебната бележка на съпруга ми, е моя. И ми каза: "Оооо, не!!! Няма да ви запиша! Въвели сте работодател "Х", а ми носите бележка от "У". Трябваше да си обновите информацията в профила!". Обясних и, прегледа ги втори път, и ми ги взе. Затова мога да кажа, че пиша от личен опит  Peace
 Освен това, в служебната бележка за месторабота, изрично пише, че
Цитат
Служебна бележка, че ХХХ работи на трудов договор или договор за управление към фирмата-въведена-в-профила на детето.
Здравейте, аз също се оказа че имам същия проблем. Не съм сменила местоработата на съпруга ми защото просто го преназначиха в дъщерно дружество на техния холдинг и на същия административен адрес и аз съм изключила даже че трябваше да го сменям в профила и сега имам 2 бележки- и от предната и от сегашната му работа!Иначе не ползваме това предимство с точка. Но дали ще го приемат така- силно се надявам, защото ще е много жалко заради тази техническа грешка от моя страна да отпадне детето. Надявам се директорката да се окаже "в настроение" както по-горе отбеляза една майка! Ако има някой който също който е бил в такава ситуация ще бъда благодарна да сподели дали всичко беше ок  ooooh!

# 709
  • София
Мами, искам да споделя с вас и своите грижи!
Изпратих писмо до ИСОДЗ, което гласеше:"Здравейте,
дъщеря ми не е приета на първо клсиране и бих искала да се ориентирам за шансовете ѝ при второто. За съжаление, на опашката (визирам 51СДЯ) са се появили 9 деца с 9 или 10+т., които вероятно са получени по социален критерий.
Не е ли редно, при второто класиране, да не се зачитат точките по соц. критерий и децата да са "ЧАКАЩИ" само по общите критерии?
Ако е така, защо виждаме тези 10+т., не може ли системата да ги преизчисли, за да имаме по-реална представа при кандитатстване?
Предварително благодаря за отделеното време!"
Отговора беше този:"... ако дете от опашката по социални критерии не се класира, то остава в опашката по общи критерии, но вече без точките за предимство по социалните критерии. Това е причина да фигурира в двата списъка „Чакащи” деца. В следващото класиране, което е след две седмици на 24 май, местата се обединяват и опашката ще бъде само една, децата кандидатстват с пълния брой точки от всички критерии."

Как да разбирам този отговор!?
Реално приема по социални критерии в ДЗ не е 40%, а много по голям.
Един път 40 % на първо класиране, а после всички незапълнени места (от не записали се или не отговорящи на критериите деца) също се заемат от "многоточковци"!!!
Реално, какъв шанс имат деца без точки по социални критерии на второ или следващо класиране!?
Според отговора, за район Красна поляна, никакъв!
Приема е опорочен, следвайки тази система! Shocked
В район населен от малцинствени групи (какъвто е Красна поляна-София) явно се приемат предимно деца от "махалата", защото всяко от тях е от многодетно семейство и умишлено няма вписан баща в акта си за раждане.
На какво можем да се надяваме, ако не сме от малцинствата? Thinking
Моля за съвет, към кого да се обърна, къде да споделя за тази нечестност, може ли нещо да се направи?
И на каква кандидатура да се надявам догодина, като ще сме с една точка по-малко,
тъй като вече ще съм безработна (няма как да ме чакат повече)!?  Sad

# 710
Здравейте на всички Simple Smile Предварително се извинявам за въпросите си, ако вече са коментирани, но нямам времето да изчета всичко, за да търся това, което ме интересува и реших да попитам. Детето ми е родено януари 2013г., сега кандидатствахме за детска ясла и неочаквано за нас, извадихме нечуван късмет и ни приеха. Въпросът е, че ние искаме да го пуснем като стане на 2, но в никакъв случай не искаме да изпускаме мястото си за яслата. Още за утре сме подготвили всички необходими документи и  със съпруга ми ще идем да го запишем и обсъдим там какви са ни вариантите, но ми искаше да знам предварително как стоят нещата, ако случайно попаднем на не особено мили и в настроение хора. Та.... възможно ли е с уговорка да стане така че, детето да не посещава яслата до края на годината и аз да продължа да си получавам майчинството? Или поне има ли някакъв максимален срок, в който това може да се случва (например два месеца) и после вече да се спира майчинството, а детето, дори да не ходи, да му плащаме таксата? Ясно ми е, че и един час да има прекаран там, се води за злоупотреба. Четох някъде, че от педиатърката се взимат бележки за детето например, че още не е минало на твърда храна и така се отлага. Доколкото ми е ясно, се водят протоколи, в които е важно детето да не присъства и които всеки месец се отчитат пред НОИ. Ако това е така, не е ли логично да си вървят майчинските? Благодаря ви много предварително

# 711
Е, нагла си, Еничка... Crazy

Иначе дойдох да съчувствам на Дани, защото и ние кандидатстваме за Красна поляна, друго ОДЗ, ама и там е същото, в чакащи се появиха огромен брой деца с много точки.  Confused Явно навсякъде е така. Не знам дали са ромчета, де, въобще не съм си представяла, че ромките си пускат децата на ясли, камо ли на годинка. Laughing

# 712
  • София, Бургас
Това наистина е лудост с обединяването на двата списъка. Поне като ги обединяват, децата със сиц. критерии, да са си с точките като другите..без допълнителните. Иначе наистина няма смисъл от второ класиране на деца без соц. точки.

# 713
Това наистина е лудост с обединяването на двата списъка. Поне като ги обединяват, децата със сиц. критерии, да са си с точките като другите..без допълнителните. Иначе наистина няма смисъл от второ класиране на деца без соц. точки.

Защо да е лудост? Децата си имат точките, не са приети на първо класиране в желаната градина, имат право да си кандидатстват другаде на второ класиране, където имат шансове.
Иначе отговорът от ИСОДЗ касае опашките преди първото класиране, където списъците са разделени заради квотите. Не са разбрали въпроса.

# 714
  • София

Eni4ka, възможно е отлагане до 3 месеца доколкото знам, но това зависи и от добрата воля на директорката, така че направо говорете с нея. Майчинството се спира, когато детето тръгне реално на ясла. Като краян вариант е да пускаш детето 2-3 дена месечно за да пази мястото, а да взимаш бележка от личния лекар, че е болно или да напишеш бележка, че отсъства по домашни причини - имаш право на 30 работни дни за учебната година, но тогава си губиш майчинството за тези месеци.

# 715
Здравейте, детето ми е прието в ОДЗ до нас,но се га посещава ОДЗ до работата на мъжа ми. След обстойно мислене решихме да не му причиняваме стрес да го местим в удобното ОДЗ  и да дадем шанс на друго дете от квартала де го класират на наше място. Та въпроса ми е аз ще звънна на директорката да й кажа че няма де се записваме,но губим ли си правото догодина да кандидастваме за ЦДГ като сме отказали записване?

# 716
  • София
Не губите правото на кандидатстване, но има вероятност и да не ви приемат отново.

# 717
Мами, пиша ви с молба за съвет, макар още да ми е далече кандидатстването за ясла.

Кажете ми има ли смисъл да кандидатствам за ясла, която не е в моя район? Живеем на 2 блока от една много хубава ясла с детска градина, но тя за късмет се пада в друг район. При класирането взима ли се предвид точната локация на живеещия или това са илюзии???
Знам, че мога да запиша временен адрес в този друг район и да кандидатствам по него - вярно ли е и какви са шансовете ми в сравнение с това да кандидатствам за ясла по постоянен адрес?

Благодаря ви предварително

# 718
Може да не ни приемат догодина,но си оставаме всъщото ОДЗ което сега посещаваме?

# 719
  • София
Майчинството първата г. не се спира, ако детето тръгне на ясла, преди няколко поста го имаше обяснено...

Общи условия

Активация на акаунт