Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 33 894
  • 742
  •   1
Отговори
# 720
  • София

Eni4ka, възможно е отлагане до 3 месеца доколкото знам, но това зависи и от добрата воля на директорката, така че направо говорете с нея. Майчинството се спира, когато детето тръгне реално на ясла. Като краян вариант е да пускаш детето 2-3 дена месечно за да пази мястото, а да взимаш бележка от личния лекар, че е болно или да напишеш бележка, че отсъства по домашни причини - имаш право на 30 работни дни за учебната година, но тогава си губиш майчинството за тези месеци.

Само че ако детето се пусне за 2-3 дни, майчинството трябва да се спре.

Eni4ka, говори с директорката, може да се съгласи. Мисля че имаше някакъв срок за започване на ясла и трябва да се вместиш в него.

# 721
Какво означава " здравно-профилактична карта на детето"? Това онзи картон, на който личният лекар на детето нанася ръста и теглото му и имунизациите ли е? Тези картони на моите деца са озаглавени "Здравна карта за дете". Това ли е?

А имунизационният паспорт какво е - синята здравноосигурителна книжка на детето сигурно? Защото на последните страници пише "Имунизационен паспорт" и там са нанесени всички имунизации с подпис и печат на лекаря..

Имам и още едно питане - от какъв зор в изтегленото от профила на детето ми в електронната система образец пише, че трябва да представя служебна бележка от работодателя си, че работя при него по трудово правоотношение с месторабота еди кой си район, след като аз не се позовавам на такъв допълнителен критерий? Според мен в служебната ми бележка не е необходимо да се посочва района на местоработата ми. На някого правят ли му проблеми за това, в случай, че не се ползва от 0,1 т. за такъв допълнителен критерий?

Здравно-профилактична карта на детето се купува от книжарница - аз я купих за 0.5 лв, попълва я ЛЛ. Има лични данни и че е клинично здраво детето.
 Имунизационният паспорт е малка книжка, на мен ми я даде пак ЛЛ, но предварително ми беше казала, че има. Оказа се, че аз си имам такива рекламни  у дома, но няма значение. Тя ми попълни една стара... от периода на някоя световна  Laughing , но няма значение - тя остава в яслата.

tonniny ако искаш да кандидатстваш в това заведение, и имаш адрес на който да се регистрираш в другия район го направи. Иначе почти няма да имаш шанс. Виж, че повечето са с месторабота и метоживеене и пак не се получава. А ти ако нямаш нито едно от двете... Разбира се, че зависи все пак

# 722
Eni4ka_KK, можете да отлагате тръгване на ясла до последната работна седмица на декември 2014. Ако детето не започне да посещава яслата, системата автоматично приема мястото за свободно, и вие го губите. Но задължително го обсъди с директорката, не отсега, а чак септември, когато се очаква да тръгне реално на ясла.

Кроки, щом сте набор 2015, спокойно можете да си посещавате ясла и следващата учебна година. Друг е въпросът, че според мен, деца родени в началото на годината само губят от тази последна година в ясла, защото в общия случай са с доста по-малки деца в група и това не допринася за развитието им.  Peace Дано разрешите проблема с документа.

tedito81, щом посещава ОДЗ, директно без никакво класиране преминава от яслена в градинска група в същото ОДЗ. Нищо не губите.

Danny Milanova, затова на второ и последващо класиране почти няма шанс за прием, защото всички са на една опашка. Многоточковци има навсякъде

# 723
  • София
Това не е точно така. Многоточковци имаше на първо класиране и повечето ги/ни приеха. Има някои заблудени (не видели, че в градината няма нито едно отпуснато място) или захитрели (решили да ги приемат по второ желание и да пазат точките за първо за по-нататък), но останалите 95% вече не са на опашките.

Това в първата година, в която няма внучета многоточковци и положението е една идея по-розово.

# 724
  • София
Това наистина е лудост с обединяването на двата списъка. Поне като ги обединяват, децата със сиц. критерии, да са си с точките като другите..без допълнителните. Иначе наистина няма смисъл от второ класиране на деца без соц. точки.

Защо да е лудост? Децата си имат точките, не са приети на първо класиране в желаната градина, имат право да си кандидатстват другаде на второ класиране, където имат шансове.
Иначе отговорът от ИСОДЗ касае опашките преди първото класиране, където списъците са разделени заради квотите. Не са разбрали въпроса.

В нашия квартал е особено голям проблем, тъй като е в близост до Суходол
(за незнаещите-това е доста голяма ромска махала).
Реално, всички са "многоточковци".  ooooh!
Има дори абсурдните ситуации в едно домакинство да ползват точки и майката и дъщерята.
Наскоро говорих с една млада майка (от тях)-нейното дете кандидатства с братчето на майка си.
Представете си-възрастната майка ползва точки за многодетна майка, а дъщерята (може и да не е само една) вече записва и своето дете.  Shocked
Тези деца пък ползват точки, защото вече е модерно да се вдигат сватби без подпис и бащите не се вписват в акта за раждане на детето умишлено.  #Crazy
Голяма част от приетите деца са Мариеви-на майка си Мария.  Rolling Eyes
Как да не се ядосвам, като са много над 40% приети по соц. критерии, знаейки всичко това!?
За капак на всичко-вече има център за помощ на ромските семейства в махалата.
Там ги съветват как да кандидатстват в ДЗ, за помощи, дори им попълват част от документите!!!
Ми, не е честно! Sad

# 725
  • София
Иначе дойдох да съчувствам на Дани, защото и ние кандидатстваме за Красна поляна, ....
, въобще не съм си представяла, че ромките си пускат децата на ясли, камо ли на годинка. Laughing

Благодаря, Еовин! Hug
Пращат си децата около 1 годинка, тъй като соц. помощ за майки без нужния трудов стаж не е повече!
След първата година "се работи" за следващото и така, докато не станат многодетно семейство,
за да получават и друг вид помощ! ooooh!
Повече от ясно е, но защо им се помага, за да се случва всичко това!? newsm78
Е, не разбирам!

# 726
  • София
В моя документ пише че съм специализант а ни редовен студент, хд в яслата ми признават този документ, а в ОДЗ не
Виж протокол 47 на рботната група.
Там са коментирани специализантите. Но поне аз разбирам, че е останло за доуточнение т.е. май не е окончателно решение. Докторантите са 'бетон', ползват си точката.

Има това:
Предложение за Решение на РГ: Да се направи запитване до юристите на СО относно статута на специализантите и докторантите и с какви документи да се доказва. В К2 да останат само работещите и самоосигуряващите се. Докторантите са като студентите, но нямат права като работещите, нито като студентите. Защо да се ощетяват? Предлагаме да ползват точка по К3.

Предложение на РГ: Докторантите по чл. 66 ал.3 от ЗВО да получават точка по К3 и приложат съответните документи.

Решение на РГ: Промените, които предлага работната група са: Към К2 да се допълнят необходимите документи за работещи в страни от ЕС и самоосигуряващи се родители; В К3 – да се допълни и докторанти, както и предложението за отпадане на деца, които са класирани и не са се записали 2 пъти в едно и също детско заведение – да отпаднат до края на кампанията преди затваряне на системата през лятото.

Ако мама Сання се включи, ще коментира по-адекватно от мен.
Може да питаш и в обратна връзка за статута на специализантите.

# 727
Здравейте имам едно много просто въпросче. След като цяла сутрин си загубих да търся акта за раждане на детето, сега се чудя имунизационния паспорт и здравния картон в яслата ли са както си мисля или и за тях трябва да си затрия още толкова време да търся. Бях си определила срок до вчера за да я запиша в ДГ но бременния ми мозък вече съвсем издава багажа и ми е все в опозиция.

# 728
  • София
Ето какво е "розово" положението и в нашето ОДЗ:

Като гледам картинката май няма да имаме никакъв шанс за влизане дори и на 2-ро класиране.

# 729
Здравейте имам едно много просто въпросче. След като цяла сутрин си загубих да търся акта за раждане на детето, сега се чудя имунизационния паспорт и здравния картон в яслата ли са както си мисля или и за тях трябва да си затрия още толкова време да търся. Бях си определила срок до вчера за да я запиша в ДГ но бременния ми мозък вече съвсем издава багажа и ми е все в опозиция.

Нови от педиатъра - пише го в списъка с документи в сайта.

# 730

Нови от педиатъра - пише го в списъка с документи в сайта.

В списъка с документи, който съм изтеглила от сайта не пише да са нови, а и не разбирам каква е логиката newsm78

# 731

В яслата са, не ги търси. От личният лекар ви е нужна само актуална информация в Здравно-профилактичната карта. Но и това може да се предостави преди тръгването в новото ДЗ. Може /при желание от страна на директора/ да запишеш детето и без имунизационния паспорт и здравния картон. Когато напускате яслата, ще ви ги върнат, и ще ги дадете в новото ДЗ.

П.П. Най-добре се обади на директора на новото ДЗ, обясни, че в момента детето посещава ясла, и попитай дали може да я запишеш без здравните документи Peace

# 732
...... Може /при желание от страна на директора/ да запишеш детето и без имунизационния паспорт и здравния картон. Когато напускате яслата, ще ви ги върнат, и ще ги дадете в новото ОДЗ.

Точно така стана, като записвах малкото дете. Директорката поиска септември да й занеса тези документи, след като изпишат детето от ясла.

# 733
Благодаря ви за отговорите. Звъннах и ми казаха,че може и друг път да ги занеса. Отивам Simple Smile

# 734
Момичета, имам следния проблем. Когато попълвахме данните в системата, мъжът ми пита счетоводителката в кой район е работното му място и тя му каза един, а сега се оказа, че е друг и съответно района в служебната бележка се разминава с този в системата. Ние не ползваме точка за месторабота. Възможно ли е да ни откажат записване заради това?

Общи условия

Активация на акаунт