Халит Ергенч "Великолепният век"(Muhteşem Yüzyıl) и новите проекти на екипа-86

• 80 561
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
ВЕРСИИТЕ ЗА СМЪРТТА НА ХЮРРЕМ СУЛТАН

В 134 епизод на " Великолепният век  ", видяхме  една от най-тъжните сцени във филма - смъртта на  Хюрем султан. Със смъртта  на могъщата жена на Падишаха, настъпва и  края на една ера в историята на Османската империя и в сърцето на султан Сюлейман се установява  зимата ...

Много от зрителите си задаваха въпроса : "Правдиви ли бяха   заболяването и смъртта на Хюрем султан , които ни представиха  в сериала " Великолепният век " ?

Ето какво пишат за него многобройни научни и исторически източници :

- Професор Илбео Ортайл:  Хюрем Султан е  имала болно сърце и това е причината за нейната смърт. Тук няма тайни. Зрителите на сериала не трябва да търсят  скрит смисъл в трактовките  на сценаристите . Нека този сериал  не  обърква  съзнанието им . За онази епоха смъртта на Хюрем султан е доста често срещано явление .

- Професор Ахмет Шимширгил : В историческите  източници  съществуващи  от този период, има някои намеци, че Хюрем Султан е  починала от сърдечна недостатъчност . Тя много тежко понася  смъртта на сина си Джихангир и  сърцето й не  може да се справи с тежката загуба. Това е и причината за смъртта й.

- Професор Феридун Eмеджен: За смъртта на  Хюрем Султан не са известни  много подробности. Със сигурност знаем  датата на смъртта й  и, че известно време преди това е сериозно болна и следствие на това умира.

- Професор Зиа Moджан: В сериала показаха, че Хюрем не умира от сърдечна недостатъчност. В реалния живот, болките в сърцето не винаги  водят до смърт. Освен това, в сериала не показаха типичните симптоми на сърдечна недостатъчност - задух, затруднено дишане, подуване на краката  и т.н. Вместо това, незнайно  по каква причина, сценаристите показаха язва на врата  на  Хюрем султан. Очевидно те искаха да покажат, че Хюрем е починала от кожен рак.

- Докторът по медицина Tайфун Ачил: Ако Хюрем е починала от сърдечна недостатъчност, тогава трябваше да покажат  симптоми като: задух, подуване на крайниците, тахикардия, болка в гърдите. По онова време не е имало антибиотици и често причина за смъртта е понякога  най-обикновена банална  инфекция. В сериала  показаха, че Хюрем Султан дълго време се чувстваше зле. Тя изпитваше обща слабост и умора. Това е характерно за  инфекциозните заболявания. Може би  е било обикновена настинка, с  която не се е справило изтощеното тяло  на Хюрем, и което в крайна сметка води до смъртта й. Възможно е Хюрем султан да е  имала и рак.

- Д-р Хайри Парлар: Ако Хюрем Султан е починала от сърдечно заболяване, то най- вероятно е, че това е сърдечна недостатъчност, която може да доведе до инфаркт на миокарда и инсулт. Болките на  Хюрем  Султан и последващото усложнение са предизвикани  вероятно от  ангини, които както е известно,  често са причина за  сърдечни усложнения.
 .

В допълнение, някои учени все още оставят място за съмнение, че причината за смъртта на Хюррем е отравяне. Симптомите на болестта й са сходни с отравяне с  екстракт от  минзухар. Тази отрова се нарича " Koлшисин " и  доста вероятно  е, че  дългото използване на тази отрова е причина за  смъртта на Хюрем .

Последна редакция: сб, 17 май 2014, 00:13 от Ферхунде

# 76
ВЕЛИКОЛЕПНА ТОРТА ПО СЛУЧАЙ ПРИКЛЮЧВАНЕТО НА 4 СЕЗОН!

Снимането на 4 сезон е приключило. По този повод, екипът на сериала си е похапнал от тази торта и  в «Instagram» фотографите са написали: "По случай края на сезона"!

# 77
Sinan, благодаря за преведения трейлър! Hug

Ферхунде, много интересни данни за Хюрем. Благодаря ти. Hug Независимо от какво умира – за мен, смъртта й е причинена от отрова, и причината са Махидевран и Атмаджа - тя оставя много дълбока положителна следа в Османската история. Peace

# 78
С пожелание за слънчева и усмихната събота, ДОБРО УТРО!  Peace Hug

# 79
Здравейте, Бог да прости, майката на Халит!  Sad Наистина много тъжно!!! Но, имам един въпрос към вас. Колко време продължи "Тайният свят" в сряда? Rolling Eyes

# 80
 В сряда продължи 60 мин., Линааа Hug Аз не разбрах да се казва "Тайният свят" newsm78 newsm78  1 bolum за хората,които правят филма и 2 bolum -на тема Харем  Hug

# 81
Благодаря за преводите, за снимките   bouquet
Сегашното ниво на науката позволява по костните останки да се установят някои от заболяванията на хора, починали преди векове. Вероятно в случая с Хюррем няма голямо значение причината за смъртта й.
Здравейте, Бог да прости, майката на Халит!  Sad Наистина много тъжно!!! Но, имам един въпрос към вас. Колко време продължи "Тайният свят" в сряда? Rolling Eyes
Започна в 20:20 и свърши в 21:45. Нямаше реклами по време на филма.
Хубави почивни дни Simple Smile

# 82
LU4IQ,... То4но до секунда! Да,така беше. Аз "закръглих" Grinning Hug

# 83
Благодаря за преводите, за снимките   bouquet
Сегашното ниво на науката позволява по костните останки да се установят някои от заболяванията на хора, починали преди векове. Вероятно в случая с Хюррем няма голямо значение причината за смъртта й.

Това е абсолютна истина и при желание може да се потвърди или отхвърли хипотезата за това дали смъртта на Хюррем е от отравяне или не. Друг е въпросът, дали от различни гледни точки/религиозни, морални, политически, културни и т.н./ това е целесъобразно за Турция, с оглед установяване на истината.

# 84
  • Най слънчевото място в БГ, 360 дни в годината
Е поне филмовият герой Султан Сюлейман отговори на въпроса : „Защо Селим?”
-Слабостите на Селим вредят, само на самия него.
- А слабостите на Баязид, хем на него, хем на брат му, хем за мен са опасни.
Репликите са от трейлър 2 еп.136

# 85
Здравейте,знае ли някой от къде мога да сваля 2 и 3 сезон.Благодаря предварително.

# 86
# 87
Ще има ли превод със субтитри на български на  документалния филм за ВВ ???
Извинявам се предварително , ако вече е коментиран този въпрос , но едвам ми остават по няколко минути да прибягвам до прекрасната тема създадена от всички вас тук !!! Hug Peace  bouquet
Благодаря предварително ако някой ми отговори !  Peace  bouquet

# 88
Ще има ли превод със субтитри на български на  документалния филм за ВВ ???
Извинявам се предварително , ако вече е коментиран този въпрос , но едвам ми остават по няколко минути да прибягвам до прекрасната тема създадена от всички вас тук !!! Hug Peace  bouquet
Благодаря предварително ако някой ми отговори !  Peace  bouquet
Никакво инфо, отникъде Sad Но ние се надяваме Wink Английски превод няма да има, нямали толкова много време гръцките преводачи. За руски - може би Ферхунде ще каже ...
Следете тук http://vbox7.com/play:4d1741d860

# 89
14 годишният Джан Адулахоглу  ще изиграе ролята на порасналия принц Мурад /син на Селим и Нурбану/. Това не е неговата първа роля. През 2012г. той е изиграл незначителната  роля на Бонджук във филма "Тежък роман.Новият свят". Участвал е  и в сериала "Жените посрещат деня".
Снимал се е в реклами на "Акбанк" и "Айгаз".  Първоначално се е замислял дали да приеме ролята на принц Орхан /син на Баязид./ За ролята на принц Мурад,   Джан се обучава да язди коне.

Общи условия

Активация на акаунт