Захранване, водено от бебето - baby - led weaning IX

• 117 540
  • 507
  •   1
Отговори
# 135
1. Как успяват децата да се нахранят само по този начин? Наясно съм, че в началото дори и с пюре не хапват по много, но не мога да си представя след колко време ще изяждат нужната доза, като само си играят с храната в ръце.

Здравей! Както вече са ти отговорили, целта на захранването е детето да опита храната и да се следи за алергични реакции. 80% от храната до 1г възраст трябва да е мляко.
При синът ми не е имало период на игра. Още от първия ден яде, а след като се е заситил започва да си играе с останалата храна.

2. Когато храним бебето по схемата ЗВБ (и вече е въведено от повече време), как разбираме какъв грамаж е изяло? (нали трябва да яде определени грамажи за определените месеци)?
Ако ще захранваш по ЗВБ забрави всичко чуто и четено до момента за стандартните захранвания. Тук детето определя кога, в какви количества и как ще яде. Няма "трябва", няма таблици и схеми. Апетитът на детето зависи от много фактори. Много е променлив и постоянно ще се редуват мооменти на отказ от храна, до вълчи глад. Това не бива да те смущава. Щом отказва, не го насилваш. Щом иска допълнително - сипваш му. Дори единят ден може да плюе дадена храна,а на другия ден да я предпочита пред останалите

3. Как се въвеждат супи, каши и попара в ЗВБ и как се предлагат да ги хапва (с ръце няма да стане, а до колкото разбирам се объркват, ако се дава и с лъжица)?

Това за объркването за първи път го чувам. Аз каши не съм предлагала. Давам сух техен вариант под формата на бисквити, например. Дори първата храна, която дадох беше оризова бисквита като еквивалент на оризовата каша  Simple Smile
Супи давам от самото начало. Загребвах с лъжицата и му я подавам сам да се обслужва след това. Почти всичко пъха в устата си и много малък процент излива или бърка с ръка в лъжицата, за да го вземе. Често давам и без лъжица и обира всичко твърди от супата, след което надига паничката да изпие сока  Mr. Green Може да надробиш вътре сухар/хляб и пак става идеално за хранене с ръце.

4. Не отнема ли много време храненето по ЗВБ (докато го чакам да се наиграе с парчето храна ще дойде време за следващото хранене и имам чувството, че трябва да стоим само на масата) и как се хранят децата когато са навън?

Никакво време не отнема дори. Давам му храната и го оставям да се храни, а аз през това време свършвам нещо друго. Ако е гладен за 5 мин всичко е изял и иска да слиза от столчето. После за 1-2 минути съм почистила - минавам пода с мопа, а столчето измивам и сме готови   Crazy

Навън предлагам плодове, твърди храни, кърмим се. Няма никакъв проблем с храненто.

За алергените - не е нужно да чакаш толкова много време преди да въведеш следващата храна. Аз като майка на алергично дете ще ти кажа, че повечето алергии са с натрупване и дори след 20-я прием може да даде реакция детето. Освен това, ако е алергично към нещо и 50 дни след предната храна пак ще даде силна реакция. Аз самата въвеждат смело. Давам първо много малко количество за тест и ако не се обрине и/или подуе до 15 мин, тогава давам колкото му се яде без значение коя част на денонощието е. Единствено силните алергени ги избягвам или давам с повишено внимание като следя за реакци и 8, 12 и 24 часа след приема. Самият той също отказва алергените си, както и червени храни.

# 136
Аз ориз дадох само 2-3 зрънца от този постния без нищо, защото бяхме на китайски р-нт и той бръкна в чинията от скута на татко си. Друго тъй или иначе нямаше подходящо на масата за него и не го спряхме Simple Smile
За омазването и аз съм съгласна, че добре се справя детето о почистването след това е за 5 мин. Навън още нямаме тренинг с храненето,  онзи ден взе да бърка в моята чиния с картофи докато обядвах - ами ужасно стана,че и се разрева като не му позволих. Може би свикна в нас да маже цялата табла докато се храни Simple Smile
И аз смятам навън да му нося вече някакви "по-чисти храни" - като краставички на ленти, домашни бисквитки. Сега ми предстои да правя такива от елда и настърган плод. След 1-2 седмици ще ви се похваля с резултат, че му е още рано за елдата.
Иначе да се похваля днес в памперса открих вече значително количество парчета морков, краставица и т.н. Добре си похапва вече значи Grinning

# 137
Привет на всички  Hug, отдавна не съм писала, но не мога да смогна. Почнах работа, дребната - ясла, ремонт, смяна на дома и....... една презентация за ЗВБ във Велико Търново на 24/09/2014г. Ще я водя аз, надявам се, че няма да си глътна езика от притеснение. Всички сте поканени да заповядате, ако имате възможност. Тук има повече инфо за събитието.

# 138
Днес дадох на бебо пюре и лъжица за пръв път, по настояване на околните, всичко да опитал. Опита лъжицата и я изхвърли - така, де - лъжиците не се ядат..пюрето(купешко, плодово, от най-скъпото възможно..купих го заради миниатюрното бурканче 80мл.) опита и каза така: Sick..сега нагъва един резен пъпеш и старателно се бърше в ръкава си.... smile3521

# 139
Здравейте, мнооого месеци не съм писала,, ама ЗВБ номер едно поотрасна, стана вече и кака и нямаше какво да разказвам. След месец ще започвам да захранвам и брат й Петър. Като го гледам с какъв интерес ни наблюдава как се храним, подозирам, че ще посегне към предлаганата му храна много по-рано от Надето. За разлика от първия път, сега хич не го мисля това захранване - ще започна с каквото имам в момента и няма да се шашкам - поне така си мисля де. Сигурно ще е забавно с двамата мъници, ядящи един до друг.

Sylvana, много хубаво, че представяш метода, има нужда да стигне до повече хора!

# 140
Силвана, похвално е това, което правиш. Разкажи ни после как е минало, защо и т.н  Simple Smile
Ще помагаш по всичко личи Wink  Аз последните два-три дни като че ли позарязах ЗБВ. Ръба само оризовки Simple Smile)))

# 141
  • Пловдив
Здравейте, мнооого месеци не съм писала,, ама ЗВБ номер едно поотрасна, стана вече и кака и нямаше какво да разказвам. След месец ще започвам да захранвам и брат й Петър. Като го гледам с какъв интерес ни наблюдава как се храним, подозирам, че ще посегне към предлаганата му храна много по-рано от Надето. За разлика от първия път, сега хич не го мисля това захранване - ще започна с каквото имам в момента и няма да се шашкам - поне така си мисля де. Сигурно ще е забавно с двамата мъници, ядящи един до друг.
добре дошла в отбора Mr. Green
Дребната хич не я мислих - сама се захранва с каквото си докопа hahaha Брат и ядеше като не видял, пък от нея вече ми е неудобно да отидем някъде...
Изобщо, с ЗБВ номер 2 я карам абсолютно през просото - нищо, че е обременена за алергии... Доверявам се изцяло на нея и досега не съм сбъркала Simple Smile
...а с двамата наистина е забавно - редовно се карат за ядене Rolling Eyes #Crazy Mr. Green Тази вечер спора беше за последното зърно грозде Rolling Eyes Joy

# 142
И на моето номер 2 почти му дойде времето. 15-20 дни и я почвам и нея Simple Smile От сега дърпа чинии от масата, чаши лапа....
И аз не съм притеснена , нали съм минала от там , надявам се и този път да е успешно  Simple Smile
Поне съм решила, че този път с картоф няма да почвам. Баткото не го хареса в началото и до ден днешен ги недолюбва тез катрофи, дори и пържени не яде .
FrauSt , аз въведох глутена с хляб. Малко неочаквано беше де - той си открадна от масата една кора и я заръфа  Laughing

# 143
Привет на всички! Нахълтвам аз с един въпрос. (Първо, признавам си, че не съм чела нито стари теми, нито тази. Тук таме само, по диагонал; нещо времето за нищо не стига Sad)
Малкото е на 6 месеца и половина, до сега само на кърма. Започнах от 2 седмици захранване. Варя моркови, режа на жулиени, давам му да си взема, но по-скоро го пазя да не си ги напъха целите в устата, а аз давам малки парченца. До сега съм давала морков, карфиол и веднъж картоф. Въпросът ми е нормално ли е да ги изкарва на парченца в изпражненията? Означава ли това, че не може още да ги сдъвче/смели?
Методът ми е нов и не съм много сигурна какво правя, за това търся малко подкрепа и успокоение   bouquet

# 144
ilexa, по-скоро ги режи на пръчици и ги давай така на детето. Сложи му ги на таблата(в началото чинийките са по-интересната играчка от храната). Нека само избере кое да вземе. Пъхайки ги в устата, вадейки ги само, играейки си с тях развива бързо уменията си. Няма да са задави толкова лесно. Имат рефлекси. Имай повече доверие на детето си. Остави го само да яде.

Иначе е нормално още дълго време каквото е на входа, такова да излиза на изхода.

# 145
  • Англия
На всички мами ли бебоците си пъхат храната в устата. Моята щерка нищо не лапа, нито храна, нито играчки, нито ръцете. Ако аз поднеса парченца понякога проявява интерес, но мен ужасно ме е страх. В книгата и статиите, които четох изрично се забранява ние да се намесваме в  храненето, за да не задавим бебоците. Това дали е само фаза или просто има деца, които не са подгодящи за звб?

# 146
Фриид, nikolovi много се радвам да ви видя пак тук  Hug

ana.ana децата са различни и макар да има уж някакви установени граници и норми за развитие, те не са нищо повече от това. Напълно възможно е дъщеря ти да се развива с изцяло специфични за нея темпове и да не можеш да приложиш общоприетият стериотип  Grinning. Това в никакъв случай не би трябвало да означава нещо лощо. Как реагираш, когато тя започне да проявява интерес към храната, как протича храненето при вас? Много майки са открили удобни начини да съчетаят стандартното захранване, с това, водено от бебетата. По принцип няма правилен или грешен начин за вършене на нещата, ако нещо работи при вас, чувствате се доволни и добре, то, тогава, това явно е вашият начин  Laughing

# 147
  • Северозапада
ana.ana, и моята дъщеричка беше така. Не лапаше нищо, само пръстите. Почти месец я чаках сама да поднесе нещо към устата си и пристъпихме към стандартно захранване, но не с пюрирана храна, а на парченца. Не можех дълго да я чакам, защото предстоеше тръгване на ясла малко след годинка. И досега има доста неща, които не иска да пипне. Понякога не иска да пипа мокри, студени, хлъзгави храни, но се отпуска все повече. Добре борави с вилица, лъжицата я обръща преди да стигне до устата и всичко е на масата или лигавника.
Все пак мисля, че действах съгласно принципите на ЗВБ. Предлагах различни храни без да смесвам и "крия" една храна в друга. Давах всичко натурално, за да знае вкуса, цвета, консистенцията на различните храни. Когато откажеше нещо не съм настоявала, когато откаже да яде - вдигам масата.

# 148
  • Англия
Sylvana,традиционното захранване също не работи много добре. Когато види лъжицата и стиска челюста, не отваря устата с охота. Ако успея да сложа нещо не плюе, преглъща си. Пробвах с 4 различни лъжичи и всякакви пюрета-готови и домашни, плодови, местни и зеленчукови, с добавена кърма, финно и едро смляни...Малък успех има, когато и давам с моите пръсти или както вече споменах-поднасям парченца храна към устата и. В топлите дни я оставях по памперс да си играе с храната, да бърка в пюретата. Съгласна съм, че всяко дете се развива с индивидуални темпове, засега не съм притеснена или отчаяна, защото я кърмя, но тя вече е на 7м. и се чудя дали аз правя нещо грешно.
Ant G, как така хем традиционно захранихте, хем с парченца?

# 149
Аз също захраних смесено. Малката не искаше да пипа с ръце повечето храни, та аз й предлагах. Но както и ant G е писала, не съм давала пюрета, не съм настоявала да изяжда каквото и да било количество храна, от малка се хранеше с истинска храна, кога сама, кога с помощ. И сега е така, тя е вече на годинка и три месеца, въпреки че все повече се храни самичка. С вилицата и лъжицата се справя сравнително добре вече. Изпитвам трудност с менюто за вечеря. Хем се старая да й давам по-леки храни, за да спи добре, хем пък мисля дали са засищащи. Вие какво предлагате вечер?

Общи условия

Активация на акаунт