На пазар в Лозенград и Одрин - 6

• 174 935
  • 754
  •   1
Отговори
# 195
Четвъртък бях в Турция. Опашката за връщане беше извън турската митница. Наложи се да мина през Гърция. Пътувайте през там. Само гледайте да не носите много стока, щото може гърците да се закучат.

# 196
ТовА е от 25 год. Започват от начАлотл на юли до края на август.
Мислех, че го знаете.
По- рано вариант беше Лесово , но сега и те минават от там.
През Гърция може, но .... Митнически контрол... Възможни ядове

Така че ЗА Турция- през септември

# 197
Здравейте,
Бихте ли ми посочили къде в Одрин или Лозенград са "популярните" от съфорумците тука сладкарници  Mr. Green, продаващи вкусни баклави и сладки?

Сладкарница Коза в Лозенград, къде точно се намира? Точно с/у Мигрос или някъде в забутано паркче? Ако може карта или GPS координати  Mr. Green

Някой да ми препоръча сладкарница в Одрин?

Благодаря!

# 198
В Одрин са на всяка крачка сладкарниците - в центъра, около джамиите

# 199
  • Варна
ChernoMore, Коза е срещу паркчето, което е пред Мигрос. Т.е. излизаш от Мигрос, слизаш надясно, пресичаш, и си там. На реда и има още няколко магазина. В някои от тях се продават сладкиши, но има и такъв за сирене. Казва се Гюндюз. От там, например, последния път си взех сирене за кюнефе. Heart Eyes
Ако застанеш с гръб към Коза, отляво, през кръстовището, има още магазини. В единия, който е и най-голям там, има също баклави, както и доста голямо разнообразие на халви.

Бате, ще те послушаме за септември. Има ли някакви празници тогава? А през октомври?

# 200
  • Пловдив
курбан Байряма им е на 4 октомври, седмица преди това ще има изобилие и намаления.

# 201
  • Варна
Последния път ни казаха, че срядата и съботата по байряма пазар няма да има. Имам предвид този, който беше в края на юли - началото на август. Това дали не означава, че и преди този на 4.10. пак няма да работят?

# 202
По принцип, на байрямите не работят

# 203
  • Варна
Да, бате. Затова питам около този на 4.10. кои дни може да бъдат неработни. Не съм съвсем наясно с празниците, въпреки, че често пътуваме. Последния път дори Египетския не работеше, но само последните дни от празничния месец.
А makak говори за намаления и изобилие. Ще ми се да има и пазар, но да "хванем" и празничните indirim-и. Wink

# 204
ще питам приятелите турци и като ми кажат, ще споделя

# 205
  • Варна
Ще ти бъда благодарна! Да знаем как, и дали, да планираме ходене по това време или следващите седмици.

# 206
  • Етрополе, България
Здравейте,
Да дам отчет от пътуването до Одрин.
Като цяло много сме много доволни и се радваме че отидохме със собствен транспорт и една нощувка. Тръгнахме от Етрополе в 3 през ноща в събота. В осем бяхме на Капитан Андреево. Границата я минахме за по-малко от 15 мин. Никакви проблеми. Видяхме обаче каква е ситуацията в обратна посока  #Crazy. Хиляди автомобили чакаха да излязат. В неделя по обяд като си тръгнахме минахме през Лесово. Имаше точно 3 автомобила пред нас и отново не се забавихме повече от 15 мин. Не ни ровиха изобщо из багажа. Само ни накараха да отворим багажника, засмяха се и ни пожелаха приятен път. Единственото което не ми стана ясно е защо не ни сложиха печат за автомобила на излизане. Хем питахме. А граничаря вика с две думи "Йок полис щамп. Гоу гоу". Еми, тръгнахме си. Пък следващия път ще видим как ще влезем.
Сега за пазара. В 9 часа вече бяхме на Синия пазар. Още не си бяха доразтурили сергиите. И не са заредили есенни дрехи, още карат на летни. Но въпреки това добре понапазарувахме там и в Wаikiki. Снабдих децата с по два чифта хубави дънки, екипи и само долнища на анцузи, бельо и чорапи в големи количества за цяла зима да имат. Не всичко беше намалено и не навсякъде правеха отстъпки, но като цяло пак идва по-евтино от тук. Примерно долнищата - хубави, памучни по 15 лири. Екип 40 лири. Дънките бяха намалени по 19 лири. До около обяд свършихме със сериозния пазар и тръгнахме да си търсим хотела. Е това беше голямо приключение. С две думи, ако не бяхме срещнали случайно един българин настанен там, че да ни заведе, изобщо нямаше да го намерим  Laughing. Хотела се казва Trakya City Hotel. Като обстановка и закуска само суперлативи, много съм доволна и паркинг частен затворен с пазач, и стаята перфектна, браво. Но нито картата, нито GPS-a не можаха да ни заведат до там. Централната им търговска улица е само на 3 мин пеша, та ходихме на разходки 3 пъти. Много ни хареса джамията Suleimanie. Заслужава си да се види. На такива места човек чувства колко е незначителен и миниатюрен. Видяхме и българската църква Свети Георги. Браво за поддръжката. Нашата не е в такова добро състояние, въпреки че скоро я реставрираха по проект.
Сега да ви разкажа за ресторантите. Ще бъде интересно за тези които не са ходили. Не бях виждала да чакат 20 човека на опашка за да влязат да се хранят, но и това доживях. Сядаш на масата и веднага ти сервират един панер с хляб, една чиния с нарязани домати и лук и една с пържени и печени леко люти чушки козирог. След това ти вземат поръчката. Няма пет минути и са ти сервирали гореща гореща гозба. За пиене алкохол не се предлага никъде и никакъв. Само безалкохолни, вода и айрян. Хапваш, ако си изядеш доматите, хляба или чушките, те наблюдават и веднага донасят допълнително. Тези неща не се плащат. Явно са бонус от заведението. Като поискахме чай, сервитьора вади от джоба една радиостанция, обади се някъде и след малко пристига келнер от друго заведение с поднос и на него две чаши чай. Просто вълшебно. Искренно ви пожелавам такова преживяване. Вечерята за двама със всичките тези екстри струваше 27 лири.
Мъжът ми е на върха на щастието. Обещал ми е догодина пак да ме води. Чак догодина, защото трябва да си сменим застрахователната компания, че беше голяма битка с БулИнс да ми дадат зелена карта за един месец. Не можело, трябвало да си взема целогодишна за 60 лв. И след като се връщах 3 пъти и взех данните на застрахователния агент, за да пиша до централата как съм била обслужена, чак след това намери вариант, да ми даде зелена карта за 15 дни безплатно. Но, както и да е. Заслужаваше си ходенето по мъките. Стига толкова, стана много дълго, но сме много доволни   bouquet.
Благодаря ви за куража и обясненията.

# 207
  • у нас
 d_penkova, радвам се че сте си изкарали супер. Кажи за ресторанта - как се казва и къде се намира.

# 208
  • Варна
Много хубаво, наистина!

И аз се нареждам за ресторанта. Mr. Green

Скрит текст:
Джамията не е ли Селимие? Или има и Сюлеймание?

# 209
d_penkova, радвам се че сте си изкарали супер. Кажи за ресторанта - как се казва и къде се намира.

не съм d_penkova, но по описание прилича на този:

http://www.kirkpinarkasaprestoran.com/

По данни на местни, там се явява и да е най-вкусния таваджиер, затова въпреки че наоколо има много подобни заведения, опашката е пред това.  

Общи условия

Активация на акаунт