На пазар в Лозенград и Одрин - 6

• 174 952
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
През последните няколко години сме минавали през Лесово петнайсетина пъти, един едничък път ходихме на гишето за печат на връщане, иначе не се слиза от колата. Миналия месец на връщане от Одрин ни накараха да извадим всичко от колата, за да мине през рентгена, служителя се качи в колата, заведе мъжа ми до там и го остави да чака на опашката. Имало е 1-2 камиона преди него, иначе самата процедура е 15 мин. Със всичките му там дандании отне по малко време, отколкото на българската граница, където сменяха смените и не можеха да захапят да работят.
На Малко Търново сме минавали много повече пъти, там често се е налагало да издирваме служителя из кафето, или просто скатан някъде на моабет, за да бие печата за автомобила.

# 181
  • На юг от тук
В момента и на Лесово,понякога се събира колона,защото някои гастарбайтери се научиха да минават през този пункт.Но като цяло е спокойно.Миналата събота имаше 2 автобуса от Бургас -първо в Одрин и на връщане Лозенград.

# 182
  • Етрополе, България
Ние пътуваме тази нощ за Одрин. Мислим да тръгнем към 3. Поне 4 часа са ни до границата, може и повече и ми се иска да сме там по-рано, дано няма много коли. На отиване Капитан-Андреево ни е по-близо, но на връщане в неделя ще минем през Лесово, убедиха ни че било по-малко натоварено.
Та така, да видим дали съм разбрала. Редим си се на някое гише с колата. Като стигнем до него трябва да си подадем паспортите за проверка и печат. После ако не решат да ни тарашат, на турската граница пак ли се минава с документите отстрани вдясно само за проверка, както когато сме с автобус? И после къде за този втори печат за автомобила, къде го слагат в паспорта на шофьора или на зелената карта? Има ли шанс да пропуснат да го сложат? Говорят ли български тези митничари? Че иначе хептен го закъсахме.
Ох страх, страх, ама като ми е за първи път. Има ли някой друг да пътува утре със собствен транспорт?

# 183
  • На юг от тук
Печата се слага в паспорта на собственика на колата,няма значение кой шофира.На излизане от Турция се слага втори печат, затова че е напуснал с колата.Проверете си за тях след връщането на паспортите,защото сме имали случай да забравят да сложат втори печат. После следват дълги обяснения.
Лек път и после ела на отчет  bouquet

# 184
Ние пътуваме тази нощ за Одрин.

Няма страшно, ще се оправите. Ако пътувате през Капитан Андреево, на Капъ Куле е много лесно и организирано:
Още като пресечеш "басейна" им е първия пункт - там само си показваш паспорта и ти махват да продължиш напред. На около 200 метра са т.нар. коловози - нареждаш се на опашката, където свети зелено. Първата будка е само за паспортен контрол, а втората е митническата - там всъщност си даваш талона, зелената карта и паспорта на шофьора (и ти слагат печата).
В последно време, не проверяват много често, но ако искат да те проверят, като излезеш от коловоза, спираш отстрани и идва митничаря им (питат за цигари, алкохол и месо). След проверката, удрят още един печат и тогава вече можеш да потеглиш. На изхода на пункта има още една будка, където задължително ти проверяват документите още един път и ако нещо случайно е пропуснато, проблема се отстранява.
На излизане е почти същото, с тази разлика, че митнически контрол на практика няма, а като излезеш от коловоза, с документите шофьора отива да му ударят печата за колата.
Това с рентгена се случва, но то е на принципа на произволния избор на компютъра. При такава проверка, ако носите голям нож (не кухненски), може да имате неприятности ...
За езика не се притеснявай, разбираме се - говорят и разбират български, но на митницата не го употребяват. По-добре е на английски или немски. Но ако видят, че съвсем не се разбирате, ще ти обяснят на развален български.
Ако Ви е първо пътуване, те предупреждавам, че на доста места по пътя има камери (спазвайте ограниченията). Не като при нас.... Камерата заснима нарушението, подава сигнал в Управлението и на 3-4 км от мястото на нарушението, те спира дежурната полицейска кола и си отнасяш глобата. Това е по вътрешните пътища.
Ако карате по магистралата, такъв проблем няма ...Там може и с превишена скорост - ще видите как карат ...
Свирено с клаксон е като псувня, ругатня ... Да не Ви впечатлява ...
Дано да съм бил полезен.
Ако имаш въпроси, питай?

# 185
  • Етрополе, България
Благодаря   bouquet!!!

# 186
Успешно пътуване и чакаме след няколко дни отзиви  newsm10

# 187
  • София
Ако карате по магистралата, такъв проблем няма ...Там може и с превишена скорост - ще видите как карат ...

Миналият октомври, малко след Одрин, в аварийното платно на магистралата имаше цивилен полицай в обикновена кола със снимачка. Минахме с малко над 140 км/ч (по навик от нашите магистрали), а там позволеното е 120 км/ч. Видяхме го как се наведе и ни снима. Очаквахме, че малко по-късно ще ни спрат някъде, но ни се размина. Предполагам, че изпращат "честитки" по пощата.

# 188

Чужденците ги спират на място и им съставят актовете (или фиш) веднага.
Системата им е компютризирана и докато стигнеш до границата се знае, че имаш глоба.
Ако платиш веднага след фиша, глобата е наполовина.
Ако не платиш, на следващото влизане в Турция, още на границата разбираш, че имаш "чок проблем"....
А и глобите им са по-солени от нашите.
За 30 км в повече от разрешеното, ме обръснаха 370 лири и то след си признах нарушението:
Спряха ме - Г-не карате с превишена скорост
Да, знам, с около 30-40 повече, но бързам ....
А не бива така, но няма начин - глобата е толкова ....
Втори път не бързаш толкова

# 189
Юни месец ни написаха фиш за 175 лири за 29 км над допустимата скорост, по тяхната си схема - радар и след няколко километра те спира полицейска кола.  На самият него пише, че ако платиш в 14 дневен срок в банка, глобата е наполовина. Преди да са минали тези 14 ни се падаше да сме вече вън от Турция и никой не ни спря на излизане. Давността не знам колко е, но пак на самия фиш на гърба си пише, че лихвите не могат да бъдат по-големи от двойния размер на глобата.
Междувременно поразпитахме разни познати и казаха, че тези фишове не стигат до БГ. Не знам обаче догодина ако отидем до там със същата кола, какво ще се случи.
Мога да ви снимам гърба на фиша с обясненията на английски, пазя си го Laughing

Забравих, 2012 юни със  сигурност ни снимаха за неправилно паркиране, полицай с фотоапарат, от тогава два пъти влизаме и излизаме и нищо.

Не ви приканвам да нарушавате правилата за движение в Турция, просто споделям моя опит.

# 190
  • София
Написах горното по-скоро, за да кажа, че и на магистралите има контрол и не бива да се кара как да е.  Wink Иначе на нас определено ни се размина, защото ходихме пролетта (повече от 6 месеца по-късно) и на границата нямаше нищо.  Laughing Възможно е на полицая да не му се е занимавало с чужденци, които не се знае дали ще успеят да глобят. А и попадахме в категорията с най-ниска глоба. Предполагам, че ако са действали по позната схема с други полицаи наблизо, нямаше да ни се размине. И не е вярно, че са бързи и до излизането ни от страната вече глобата е стигнала до границата. Ние искахме да си я платим - хем да спестим някоя лира, хем да ни е спокойно при другото влизане, но разпитахме момчетата в хотела, после и на други места. Всички бяха категорични, че не е възможно да стане толкова бързо. И при тях системата е мудна.

# 191
Е и аз това исках да ви кажа, системата е мудна и да не се притеснявате, ще си излезете от Турция без проблеми. Когато си хванат от радар, наистина няма мърдане, този който ни спря хич, ама хич не му се искаше да ни пише фиш, обади се до радара, да не е станала грешка, но не, нас ни бяха заснели. Да не ви разправям как е написан фиша - преписал е имената на кирилица от шофьорската книжка Joy но номерът на колата е верен.

# 192
  • Варна
Аз да попитам дали някой от Варна няма да ходи към Одрин с автомобил,да си разделим разходите за гориво.

# 193
Прясно инфо от днес 5 часа чакане на капитан андреево, мисля че август кракът ми няма да стъпи в Турция и на фона на жегата...

# 194
Мдаа, вчера пътувах София-Драгоман и обратно, колоната автомобили на турски гастарбайтери в западна посока е повече от впечатляваща Shocked, трябва да се избягва август месец, определено.

Общи условия

Активация на акаунт