Епилепсия - ТЕМА 20

• 65 580
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, нахлувам в темата с няколко въпроса към тези, които са извадили ТЕЛК на детето си.

- За какво може да се ползва той освен за паричните обезщетения? (т.е. като го има нека поне да се ползва за нещо, което да е полезно за детето, нали така)
- При изкарване на ТЕЛК 1г след началото на заболяването, дали се дават обезщетения със задна дата или се започва от датата на издаване на ТЕЛК?
- Зависи ли процента ТЕЛК от вида на синдрома или само от честотата на пристъпите?

Зависи от възрастта на детето и общото му състояние: интелект, моторика, памет и т.н.
С ТЕЛКа, може да ползвате специалисти от детските центрове, логопед, психолог, помощен педагог.
Да имате право за изплащане на средства със задна дата.
Процента зависи, освен от честотата на пристъпите и от общото състояние на детето за дадената възраст.

# 526
Simple Smile

Последна редакция: чт, 09 окт 2014, 11:04 от теди11

# 527
Първо ще получите писмо, за коя дата да се явите на ТЕЛК, къде и какви документи и изследвания да носите. Когато получите това писмо е добре да се консултирате с личният педиатър на детето.
А самият ТЕЛК, е преглед на документи и ако им е ,,кеф", може да запитат, вас или детето, за видове пристъпи, как се чувства или така наречените общи въпроси.

# 528
Гала, казват че са различни неща и не са взаимносвързани, но и аз мисля като теб, че има някаква връзка.... Най-малкото, че аритмия и сърдечен пристъп може да предизвикат епи пристъп и обратното - епи-пристъпът може да провокира аритмия, блокове и(ли) сърдечен пристъп (по време на генерализиран бебо имаше блокове на сърцето, а по време на аритмия се провокира понякога лек епи-пристъп). Поне това са ми практическите наблюдения....
Сега да ви предупредя - бебо е почти на 2 годинки и днес направи пристъп на детската площадка, докато го въртяхме на въртележката там - така че, ви съветвам да не качвате малките дечица с диагноза епилепсия на детските въртележки, защото може да провокират пристъп като при нас! Пристъпът се състоеше в пълно отпускане назад със затваряне на очите, неконтактност на детето, течене на лиги от устата. Веднага спряхме въртележката и го гушнах, след минута-две се съвзе, но беше леко объркан и отпуснат. Повече няма да го качим на въртележка.

# 529
Здравейте, борбени мами! Аз ви чета редовно но не пиша, понеже нашето състояние е тежко! Сега ни предстои ТЕЛК на 12.09.  Имаме писмото което с информацията къде и какво да носим, но не ми е ясно от Личната лекарка какво документи трябват , пише да вземем Личната амбулаторна карта, но тя си е в нас от много време, нещо друго трябва ли от ЛЛ?   И друго, понеже ние ходим при Доц. Александър Алексиев и Епикризата ще е от него, дали ще имаме проблеми тъй като той не е детски лекар, и предния път преди 3 год. беше от него, но тогава бяхме в Интензивното отделение на ИСУЛ и той там беше като консултант, но самата епикриза беше написана от него.   И друго, понеже искат становище и от психолог а ние не сме ходили, дали ще направят проблем за това.  Предния път казаха че щом детето има всекидневни пристъпи няма нужда от психолог, то се подразбирало че ще има проблеми. Ох , много въпроси станаха но съм притеснена, като чета какви перипетии имат някой, ние миналия път минахме за 5 мин. и ни дадоха 100% с придружител, имаше само една лекарка.

# 530
Маугли, щом искат становище от психолог, вземете си направление от ЛЛ и отидете.Ако детето не е в състояние идете и кажете, че ви трябва за ТЕЛК.Ако не занесете становище от психолог, може и да намялят процентите.Все пак искат черно на бяло да има документ, а процентите - поне при нас, са според настроението на председателя на комисията. Confused

# 531
На нас ни искаха нов ЯМР, мъжа ми ходи предварително в комисията и твърдо им отказа да подлагаме детето, защото няма никакъв смисъл от него. Те се съгласиха и казаха, че ако невролога мисли така и те са съгласни. Така че най-добре отидете на място и поговорете, обяснете ситуацията.

# 532
Според мен излишно се притесняваш. Просто занеси документите, които ви искат с писмото - от психолога ги интересува просто едно писмено становище, вероятно. В какви отношения сте с личния лекар, отзивчив човек ли е; защо просто не го разпиташ? Щом веднъж вече имате 100 процента и ако нещата са така, че няма промяна в състоянието оттогава...

Офф, иначе това, че във всяко явяване има и субективен момент, не е лъжа. Ние до тук сме имали едно и то си беше чиста пародия  newsm78 Един куп глупости чух от лекарката, която преглеждаше. Не че гледам от високо на работата им, просто наистина бяха глупости (от сорта на: нищо му няма, щом няма парези, ааа ЕЕГ-то показва не знам си що, дори в един момент ме питаха страда ли от ДЦП  Rolling Eyes ; казвам - не, аааа, така ли) Глупости

# 533
Нас личната ни изпрати с направление в медицински център, да ни подготвят документите за ТЕЛК. Утре ще отида да ги взема и ще ги занеса в ТЕЛК-а. После ще чакаме "обаждане", т.е. писмо с дата, на която да се явим.

# 534
Нас личната ни изпрати с направление в медицински център, да ни подготвят документите за ТЕЛК. Утре ще отида да ги взема и ще ги занеса в ТЕЛК-а. После ще чакаме "обаждане", т.е. писмо с дата, на която да се явим.

Личната трябва да ти даде направлени за ТЕЛК и етапна епикриза. Останалото са амб. листове, ЕЕГ, епикризи от болница за период най много 2 години назад.
Носи оригиналите на всичко, което представяш.
Всичко, което е от друга област /по местоживеене/, искат копия, а всичко от вашата област - оригинали.
Понеже ЛЛ ни е педиатър и на печата е отразено, бяха готови да ми върнат документите, не бивало да е от специалист.

# 535
На мен ми искаха копия от всичко, с изключение на направлението за ТЕЛК от джипито; оргиналите за сверка в момента на подаване; етапната епикриза я написа диспансерният, по мои спомени, и никак не се беше престарал. На самото явяване взеха под внимание основно епикризите, ЕЕГ и разчета от дисонанса, за който не бяха упоменали в писмото, че го искат, но аз, за късмет, носех и копие от него. Просто прочетоха в епикризите, че са препоръчали да се направи ЯМР и, "къде е"

# 536
Направлението и етапната епикриза задължително оригинали.
Подавах документи преди няколко дни в Стара Загора. Информираха ме, че СТЕЛК са закрити и не знаят, какво ще стане. /Не че ме изненадаха./ На един амб. лист нямах оригинал и ми го върнаха. Всичките епикризи от болницата в СЗ ми взеха оригиналите и ми върнаха копията. Дискове не съм дала, само описанието. На последното ЕЕГ ми взеха оригинала.
Абе явно всеки си прави каквото намери за правилно.
Явяването пред комисията е повече формалност. Всички пишат /нито слушат, нито гледат/ един преглежда - общ преглед и това е. На другата комисия, я питаха как се казва, къде живее, кой ден сме ....
В деня на явяването последно ми искаха етапна епикриза от невролог, от неврохирург и становище от клиничен психолог.

# 537
  • София, Люлин-8
Ох не ме подсещайте за тоя ТЕЛК, че има няма след месец два пак трябва документи да подавам.  #Cussing out

Иначе и на нас ни искаха документите като при *Мириам*

# 538
  • София, Люлин-8
То аз даже незнам дали въобще да вадя етапна епикриза, при положение, че на 24ти ноември ни приемат, сиреч последната епикриза ще ни е от началото на декември, а комисията най-вероятно към средата на декември.  newsm78

Даже ми е притеснено да не ми съвпаднат, ама няма как да го направя по друг начин телка ни изтича на 01.01.2015.

# 539
То аз даже незнам дали въобще да вадя етапна епикриза, при положение, че на 24ти ноември ни приемат, сиреч последната епикриза ще ни е от началото на декември, а комисията най-вероятно към средата на декември.  newsm78

Даже ми е притеснено да не ми съвпаднат, ама няма как да го направя по друг начин телка ни изтича на 01.01.2015.

По добре е да вземете тази етапна епикриза, защото ако в нея е записано, за резистентността на епито Sad, и още повече за причината, надявам се да ви дадат реалните за Вики %.

Общи условия

Активация на акаунт