Седмокласник здраво учи, няма как да не сполучи! НВО по БЕЛ!

• 49 301
  • 1 102
  •   1
Отговори
# 900
  • гр. София
Скала за приравняване на точките в оценки за 7 клас няма. Има формула.
Относно това, дали оценката от НВО ще окаже някакво влияние на годишната оценка - това са несериозни приказки, които  някои учителки  говорят пред учениците "с цел да ги мотивират или сплашат".
В Наредба 11 е посочено, че оценката от НВО се вписва само като текуща оценка. Една текуща оценка няма как да повлияе на годишната оценка.   Ако все пак някоя учителка по БЕЛ си позволи това, моля извадете си Наредбата и при директора.

# 901
  • София
Химикал, моето мнение е субективно, но се опирам на това на  действащи преподаватели по БЕЛ.   По тяхна преценка (учителка в школа, от училище, пишещата тук Ън и майката на едно дете, която е преподавател по БЕЛ във ВУЗ), днешният тест е по-труден от миналогодишния. Peace  

При нас случаят е гореописаният, отдавна  ни е казано по родителските , че децата  няма  да имат 6 за годината, ако на първи модул нямат оценка над 5,50. Няма такова указание, но.. Rolling Eyes

# 902
  • София
може би е писано нагоре, нямах време да изчета последните 7-8 страници, но да споделя - стана ми интересен фактът, че в "Милениум" и "Веди" този преразказ бил правен няколко пъти...

# 903
...но да споделя - стана ми интересен фактът, че в "Милениум" и "Веди" този преразказ бил правен няколко пъти...
Току що направи реклама на двете школи! Joy

# 904
  • София
Моите бяха на курс само по БЕЛ  в клона на Милениум в Лозенец и текстът НЕ е правен там  със сигурност. Едва ли и в 104-то е правен предвид факта, че и на двете места се работи с едни и същи материали.

# 905
  • гр. София
Ами тогава, Русалке, има по-горни инстанции, щом една Наредба на МОН не се спазва. Не може  нормативен акт да казва, че оценката от НВО се вписва само като текуща, а учителка да казва, че само при 5.50 на първи модул ще пише 6. Никой не е над закона.

# 906
  • София
май да...така стана...въпреки, че идеята ми беше, че не е честно да се дават на изпит такива разкази. Не се ли пишеха специални текстове само за изпита??

# 907
  • София - Рим и обратно
може би е писано нагоре, нямах време да изчета последните 7-8 страници, но да споделя - стана ми интересен фактът, че в "Милениум" и "Веди" този преразказ бил правен няколко пъти...
Това сериозно ли е? Защото ако е така, къде остава формулировката "преразказ на непознат текст"? Едно е, да го чел някой някъде, друго - да е разглеждан и въртян по школите Rolling Eyes. Не е честно това...

# 908
  • София
опс...корекция-не "Милениум", а "междучасие"

# 909
  • София
именно, не е честно...Sad

# 910
  • София
Ами тогава, Русалке, има по-горни инстанции, щом една Наредба на МОН не се спазва. Не може  нормативен акт да казва, че оценката от НВО се вписва само като текуща, а учителка да казва, че само при 5.50 на първи модул ще пише 6. Никой не е над закона.

Много ми се иска това да е така и по-ниската оценка на НВО-то да не се окаже фатално определяща за годишната оценка ... 

Май ще трябва се пробваме с наредбата, защото според това което каза щерката че е направила няма да хване 5,50 при никое положение.

# 911
  • Бургас сити
Да ви попитам дали имате идея как ще протече НВО по другите предмети - природни науки, чужд език и ИЦ+Г?

Преди малко писах, писах, браузърът заби и всичко се затри. Сега наново:
27.05. - Английски език. Работят по 10-15 деца в стая. Продължителност - 60 минути. Около 30 въпроса. Тестът не е анонимен. Разделен е в две части  - първата е с въпроси с по 1 верен отговор, а втората е за слушане с разбиране и отговаряне на въпроси към изслушания текст. Текстът се чете два пъти. Някои въпроси от тази част са с отворен отговор за допълване и дописване, както и за комбиниране на отговори.
28.05. - Природни науки и екология. Продължителност - 90 минути. Тестът е разделен на три части -  физика, химия и биология. Всяка част е с 15-16 въпроса. Повечето са с един избираем отговор. По физика досега са давали схеми на ел.верига, оптична задача и графика, от която се взимат данни за изчислителна задача. По химия - основни неща - съставяне на формули по валентност, определяне на коефициенти в химични уравнения и др. Дават и периодична система - тя е към теста. По биология има схеми, по които се определят процеси или части от клетки, системи и органи, допълване на твърдения или кратък отговор на въпрос.
29.05. - Обществени науки. Продължителност: 60 минути. Разделен е на 2 части по 16-тина въпроса- география и история. Повечето  също са с един верен отговор. От по-сложните въпроси:  по география - основни географски понятия, координати, географски обекти по карта, по история - фотоси на личности, карти и исторически извори.
Ако нещо друго те интересува - насреща съм Simple Smile

# 912
Вижте, и "Вида" беше правен в една школа, това не прави този текст познат. Реално всеки преразказ може да се окаже познат за някой в резултат на подготовка при учител или в школа. Но не е изучаван в училище. Това е непознат текст.
Продължавам да прехвърлям в главата си днешния изпит. Едно от моите вдигнало температура. Crazy А детето, от което очаквах 65 точки, сбъркало на 15-ти въпрос. Този, който смята, че "А жена нали е, какво ще приказваш с нея" е оградила Гунчо. Shocked Не можа да ми даде отговор защо го е направила. Психиката просто не издържа, това е според мен. нещо трябва да се направи с тези изпити след 7-ми клас, но не зная какво....Нечовешко е. Двете деца днес ще имат поне по 5.50, така мисля, но те плачат. Дотам я докарахме..... ooooh! Sad

# 913
Бг мами моляви обърнете ми малко внимание. Знам,че много от вас нямат моят проблем, но за мен е важно:

Аз мисля, че първият въпрос е подвеждащ. Според мен не е информационна бележка, защото тя е по-кратка , а и има лично мнение ,,уникална,,. Също така май не е и статия, защото е по-късо и стаътиите обикновено не са ли на теми като ,, искаме оставкаа,, ,,правителството с по-високи заплати,, ,, свалят пенсиите,, и т.н. . Според мен и трите отговора - статия, бележка и репортаж могат до някаква степен да се приемат за верни. В учебника на просвета пише- ,,  За разлика от  от информационната бележка обаче репортажът последователно проследява  протичането

# 914
  • София
Mihaelad и според моето дете не е информационна бележка, но какво от това. Отговорите са публикувани и явно меродавни.

Общи условия

Активация на акаунт