Печени чушки с кайма и ориз и бял сос! Как се правят?

• 5 056
  • 11
  •   1
Отговори
Как се правят?Мисля,че се печат в тавата с доста бял сос.ако може подробна рецепта Hug

Последна редакция: вт, 27 май 2014, 09:33 от Редактор*

# 1
  • Пловдив
Задушаваш каймата, отделно задушаваш лук (евентуално и моркови), после добавяш ориза, сипваш доматен сок/пюре, добавяш задушената кайма и вода и оставяш да се сготви до полуготовност на ориза. Водата която добавяш е пропорционална на ориза - чаша ориз, чаша вода. Някъде тук добавяш подправките по твой вкус - червен пипер, сол, черен пипер, кимион, чубрица, магданоз. След това пълниш чушките. Може да сложиш капачета от дръжките, може да ги "запечаташ" като потопиш в брашно. Подреждаш легнали в тава. Слагаш вода в тавата малко под средата на чушките. Печеш на 180 докато чушките започнат да покафеняват. Вадиш и обръщаш чушките. Печеш до покафеняване и на горната страна. Белия сос е сос бешамел, правиш го отделно и заливаш готовите чушки. Дали ще го изсипеш в тавата или при поднасянето е въпрос на вкус.

# 2
  • София
Вариант 2 на соса:

Изцеждаш водата от тавата с чушките. В друг съд разбиваш едно яйце с 1 кофичка кисело мляко. Добавяш две лъжици брашно, водата от чушките и вариш на котлона при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Или сипваш при чушките в тавата и връщаш обратно във фурната и там ще се сгъсти.
Млякото може и да е прясно, но на мен лично ми харесва повече с кисело.

# 3
Аз ги правя в тенджера и след като са готови, тогава запичам като слагам тавата на най-горното ниво на фурната.
А сосчето от тенджерата го ползвам за соса бешамел и става супер.

Вода в тенджерата се слага колкото до нивото на чушките. Затискат се с една чиния докато врат.  

Ако се пекат направо в тавата чушките, има опасност при недобра преценка на съотношенията, оризът да остане твърд.

# 4
Задушаваш каймата, отделно задушаваш лук (евентуално и моркови), после добавяш ориза, сипваш доматен сок/пюре, добавяш задушената кайма и вода и оставяш да се сготви до полуготовност на ориза. Водата която добавяш е пропорционална на ориза - чаша ориз, чаша вода. Някъде тук добавяш подправките по твой вкус - червен пипер, сол, черен пипер, кимион, чубрица, магданоз. След това пълниш чушките. Може да сложиш капачета от дръжките, може да ги "запечаташ" като потопиш в брашно. Подреждаш легнали в тава. Слагаш вода в тавата малко под средата на чушките. Печеш на 180 докато чушките започнат да покафеняват. Вадиш и обръщаш чушките. Печеш до покафеняване и на горната страна. Белия сос е сос бешамел, правиш го отделно и заливаш готовите чушки. Дали ще го изсипеш в тавата или при поднасянето е въпрос на вкус.
         Днес ще ги направя по тази рецепта ,благодаря ти мила!Във фризера имам едно пакетче печени чушки,и се чудих какво да ги правя.Не помня къде ги хапвах,така с ориз и каима..и бял сос(печени чушки)и много ми харесаха!

# 5
Vasilena29 , за да сготвиш това, което искаш, чушките трябва да са сурови или сурово замразени!!! А не печени и замразени. При цялата тази термична обработка, която трябва да минат ориза и каймата, ако са предварително опечени чушките, те просто ще се разпаднат!

# 6
Vasilena29 , за да сготвиш това, което искаш, чушките трябва да са сурови или сурово замразени!!! А не печени и замразени. При цялата тази термична обработка, която трябва да минат ориза и каймата, ако са предварително опечени чушките, те просто ще се разпаднат!
         започвам да ги правя,открих и плик сушени чушки..стискаи палци

# 7
  • Пловдив
Ако се пекат направо в тавата чушките, има опасност при недобра преценка на съотношенията, оризът да остане твърд.
Принципно си права, но както аз го обясних ориза е полусварен, после има вода и в тавата до половината, като обърнеш се напоява и ориза от другата половина на чушката. Ако е много водата се отмива вкуса на чушките.

Моята рецепта, както го обясних също е за сурови или сурово замразени чушки. Със сухи - киснат се във вода за рехидратация. Заливаш ги с гореща вода и ги оставяш да се накиснат.

# 8
  • София
         започвам да ги правя,открих и плик сушени чушки..стискаи палци

Нали се сети да накиснеш чушките в топла вода преди да ги пълниш?

# 9
Така се облизах, че в близките дни задължително ще направя вкъщи  Hug

# 10
Принципно си права...

Принципно визирам начинаещ готвач, какъвто очевидно е случая с авторката на темата.  Wink

# 11
От печени замразени чушки можеш да приготвиш чушки с яйце и сирене на фурна или пържени. На фурна стават много бързо, а в комбинацията с доматен сос са любими в къщи  Party

Общи условия

Активация на акаунт