Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

"Песен за огън и лед" - 9

 • 38 013
 • 744
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 14 794


Пopедицaтa "Песен за огън и лед" е еднa oт нaй-дoбpите сеpии излизaли пpез пoследните  гoдини. Bсякa oт книгите бе oпpеделянa oт четящите зa "нaй-дoбpo фентъзи нa гoдинaтa". Нa гpaницaтa нa фентъзи и pицapския poмaн тя със сигуpнoст ще зaдoвoли и нaй-взискaтелния читaтелски вкус.
 

До момента от нея са излезли следните книги:


1. 2. 3. 4. 5.

Знаят се заглавията на следващите две книги до края на поредицата: 6. Ветровете на зимата и 7. Мечта за пролет
Авторът има още една книга издадена на български, която касае част от събитията в поредицата, въпреки, че историите се развиват 80 години по-рано от събитията на "Песен за огън и лед".

Препоръчваме я на всички фенове:
 
Книгите

Книгите в Читанка: http://chitanka.info/sequence/BARD-POL,

"Рицарят на седемте кралства"   http://www.rulit.net/tag/science-fiction/ricaryat-na-sedemte-kra … -free-339681.html

Официалният сайт на автора: http://www.georgerrmartin.com/

Всичко за книгите  (на английски) : http://www.westeros.org/Citadel/

Всичко за книгите (на руски): http://7kingdoms.ru/wiki/

Fan art by AMOK - http://en.amokanet.ru/gallery/martin/

Книгите в издателство "Бард": http://www.bard.bg/series/?id=25&q=%D0%9F%D0%B5%D1%81%D0%B5% … D0%BB%D0%B5%D0%B4Тук, в тази тема, се обсъждат книгите, по които е създаден сериалът "Игра на Тронове".

Преведени от съфорумци глави от „Ветровете на зимата”:

Последна редакция: ср, 28 май 2014, 07:53 от Хексе

# 1
 • Мнения: 8 761
с точно този Домерик ли се е състезавала Лиана? /не помня/
но впечатлението ми за сина на Рууз от думите на самия му баща е, че е на 17-18 години, когато тръгва да търси Рамзи, за да са братя

Ами всъщност не казва на колко точно е, казва, че вече бил пораснал мъж и си мислел, че знае повече от баща си. Намерих и цитат
Скрит текст:
— Той е единственият ви син.
   — Засега. Имах друг, някога. Домерик. Кротко момче, но без грешка. Служи четири години като паж на лейди Дъстин и три в Долината като скуайър на лорд Редфорт. Свиреше на арфа, четеше истории и препускаше като вятъра. Коне… момчето беше лудо по коне, лейди Дъстин ще ти каже. Дори дъщерята на лорд Рикард не можеше да го надбяга, а тя беше наполовина кон, сериозно. Редфорт каза, че показвал обещаващ талант в турнирите. Един добър борец в рицарски турнири трябва да е голям ездач първо.
   — Да, м'лорд. Домерик. Аз… Чувал съм името му…
   — Рамзи го уби. Болест на червата, казва майстер Ътър, но според мен е отрова. В Долината Домерик се беше радвал на компанията на синовете на Редфорт. Искаше да има брат до себе си, тъй че препусна към Плачеща вода да потърси копелето ми. Забраних му, но Домерик беше пораснал мъж и си мислеше, че знае повече от баща си. Сега кокалите му лежат под Дредфорт с кокалите на братята му, които умряха още в люлката, а аз останах с Рамзи. Кажете ми, милорд… ако родоубиецът е прокълнат, какво да прави бащата, когато един син убие друг?

Този пасаж е много интересен. От една страна потвърждава уменията на Лиана (Рицарят на Смеещото се дърво), от друга историята с отравянето ме съмнява силно. Не знам дали ще се потвърди някога, но мисля, че майката на Рамзи е отровила Домерик, очаквайки Рамзи един ден да бъде узаконен и да наследи Рууз. Тя поучавала Рамзи за правата му, в същата глава от която е цитата се споменава. Дори можем да се сетим с каква отрова- корен от мандрагора, която расте под труповете на обесените, според популярни легенди.
Тя все още е жива, предполагам, може и да я видим по-нататък.

# 2
 • Мнения: 1 603
Както каза Хексе пораснал мъж във Вестерос е 15-16 годишен. Ренира от Танца смята двамата си сина на 14 и 15 са достатъчно големи, че да водят преговори и да се бият, понеже служили няколко години като скуаери и станали много опитни бойци.
Мен въобще не ме изненадва младоликостта на Рууз. Човек не издаващ никакви емоции, никакви мимики, пристрастен към пиявиците, не консумира алкохол- нормално да е по- свеж. Явно пиявиците са с поразителен лифтинг ефект Simple Smile.
Пък и не разбирам това какво значение има за историята? Рууз и на 100 да е, кво от това?

# 3
 • Варна
 • Мнения: 14 794
Като се заговорихме за бракове, предполагам, че Домерик не е бил женен, защото са се надявали да го оженят за Санса или за Аря.
Друг ерген ме учудва повече, Едмур Тъли е на двадесет и няколко, а не беше женен, нито има брачен договор. Това е доста странно, като се има предвид, че е наследник на лорд, а Хостър Тъли е прочут сватовник. Laughing
И още една липса на брак там е странна. Смятате ли, че Черната риба е гей и затова не се е оженил? Thinking

# 4
 • Мнения: 1 603
Това че някой е гей не е пречка да го оженят за някоя изгодна девица Simple Smile. Не смятам, че Бриндън е гей. По скоро човек с различни принципи и стремежи. Той е по- малкият брат, не наследява нищо, посветен в рицарство.... За какво му е да се жени? Даже чета, че невеста е имало, но той е отказал да я вземе, затова отношенията с Хостър да се обтегнали. Но това пак не създава съмнения в мен относно ориентация му.
А Едмур не знам защо не е сключил съюз по- рано с някоя.
А Домерик едва ли е щяло да го огрее да го оженят за Аря или Санса при други обстоятелства. Макар в началото на поредицата да съществува мир между Старк и Болтън, в миналото Болтън не веднъж да се обръщали срещу Старк. Т.е. имаме доказателство, че историята се повтаря. Макар един такъв брак да скрепи съюза им, се съмнявам, че Нед щеше да даде дъщерите си на тези извратеняци.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 14 794
Домерик изглежда съвсем свестен. Може да се е метнал на майка си, а и почти не е живял с баща си.
Освен това е лорд, което го прави доста добра партия, така или иначе Нед гласеше Аря за някой от неговите знаменосци. Както и да е, минала е тази работа.

Относно Черната риба, просто предположих, защото не се сещам за друго обяснение. Конфликтът между братята е бил защото не иска да се жени. За да се скарат, значи е имал сериозна причина да отказва, Бриндън не ми изглежда просто инат.


# 6
 • Мнения: 1 603
Може просто човекът да е мислил в перспектива. Рицар участвал в различни битки, подкрепял разнообразни каузи и претенденти. За какво му е да се жени, като е можело всеки мом да умре и да остави жена си и децата. Смятам Бриндън за доста мъдър човек. Не ми се ще да му преписваме и на него някакво извращение, като например да е бил влюбен в Лиса, затова да е я последвал в Долината. И на мен не ми изглежда просто инат. Имало е причина - сериозна и основателна, но се надявам да не е свързана с гейство или желание за кръвосмешение.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 14 794
Може просто човекът да е мислил в перспектива. Рицар участвал в различни битки, подкрепял разнообразни каузи и претенденти. За какво му е да се жени, като е можело всеки мом да умре и да остави жена си и децата. Смятам Бриндън за доста мъдър човек. Не ми се ще да му преписваме и на него някакво извращение, като например да е бил влюбен в Лиса, затова да е я последвал в Долината. И на мен не ми изглежда просто инат. Имало е причина - сериозна и основателна, но се надявам да не е свързана с гейство или желание за кръвосмешение.

Ами те всички могат да умрат във всеки един момент, затова се женят и правят деца, та дано някой от рода оцелее. Смятам, че тогава така са разсъждавали.

Когато Хостър е на смъртно легло, той споменава някоя Невен и Кат даже си мисли, че може да е имал любовница. Аз лично си мислех, че може Невен да е дете на Лиза от Петир, но май стана ясно, че не е родила , а направила аборт.
Та тази Невен сега ми хрумва, че може да е свързана с Черната риба - дъщеря или любовница. Thinking

# 8
 • Мнения: 1 603
Не е дете на Лиза от Петир със сигурност. Съгласна съм за любовница на Бриндън, но нека не и дъщеря. Много скрити деца вече ще станат и ще е тъпо. По- скоро е някоя близка на семейство Тъли, Бриндън е бил влюбен в нея, но Хостър е решил, че не е добра партия и затова е намерил друга невеста за брат си. Той отказва, Невен е станала мълчалива сестра и Хостър затова и се извинява на смъртното си ложе. Ако можеш да намериш цитат, където Хостър бълнува за нея, дай да видим какво точно казваше.  

# 9
 • Мнения: 8 761
Хостър Тъли е искал Бриндън да се ожени за Фрей, а той е отказал. Конфликтът е бил прекалено силен, за да става дума единствено за брак. Това ме навежда на мисълта, че наистина големите родове са се готвили за преврат и Хостър е искал да си осигури Прехода (the Crossing). Остава да разбрем дали Бриндън е бил против поради политически, не само лични причини.

Едмур не го ли гласеше Хостър за Ариан Мартел?

Нали вече коментирахме в темата че невен не е жена, а билката с която Хостър е предизвикал аборта на Лайса? Лайса не иска да вижда баща си, защото никога няма да му прости, въпреки че той се разкайваше на смъртния си одър.

Последна редакция: ср, 28 май 2014, 11:04 от Deziderata

# 10
 • Варна
 • Мнения: 14 794
Ето цитата:

Скрит текст:
— Чудовищна жестокост е да ти отнемат дете — прошепна тя тихо, повече на себе си, отколкото на баща си.

Лорд Хостър отвори очи.

Невен — прошепна баща й с пресекнал от болка глас.

„Не ме познава.“ Кейтлин бе свикнала да я взима за майка й или за сестра й Лиза, но името Невен не й говореше нищо.

— Аз съм Кейтлин — каза тя. — Аз съм твоята Кат, татко.

Прости ми… кръвта… о, моля те… Невен…

Възможно ли беше в живота на баща й да е имало друга жена?

Някоя селска девица, с която беше прегрешил на младини може би? „Дали не е намерил утеха в прегръдките на някое слугинче след смъртта на мама?“ Мисълта й се стори нелепа, обезпокоителна. Изведнъж изпита чувството, че в края на краищата никога не е познавала истински баща си.

— Коя е Невен, милорд? Искаш ли да я повикам, татко? Къде да я намеря тази жена? Жива ли е още?

Лорд Хостър простена.

Мъртва е. — Ръката му стисна нейната. — Ще имаш други… сладки деца, и законни.

„Други? Нима е забравил, че Нед си отиде? Още ли говори на тази Невен, или сега съм аз, или Лиза, или майка?“

Баща й се закашля и от устата му излезе кървава храчка. Той стисна пръстите й.

Бъди добра жена и боговете ще те благословят… синове… законни синове… аааххх. — Внезапният спазъм на болката стегна ръката на лорд Хостър. Ноктите му се забиха в дланта й и той нададе приглушен вик.

Майстер Виман бързо дотича да смеси дозата маков сок и да помогне на господаря си да я изпие. Скоро лорд Хостър Тъли отново потъна в тежък сън.

— Питаше за някаква жена — каза Кат. — Невен.

— Невен? — Майстерът я изгледа неразбиращо.

— Никоя ли не познавате с такова име? Някое слугинче, жена от някое близко село? Може би отпреди години? — Кейтлин беше напуснала Речен край преди много време.

— Не, милейди. Мога да разпитам, ако желаете. Ъдъридс Вейн със сигурност ще знае, ако лице с това име е служило някога тук. Простолюдието често нарича дъщерите си на цветя и билки. — Майстерът я изгледа замислено. — Имаше една вдовица, спомням си, идваше често в замъка да търси стари обуща за нови подметки. Сега като се сещам, май се казваше Невен. Или беше Маргарита? Нещо такова. Но не е идвала от много години.

— Казваше се Виолет — каза Кейтлин, която помнеше много добре старата жена.

— Така ли? — Майстерът я погледна извинително. — Простете, лейди Кейтлин, но не мога да остана. Сир Дезмънд нареди да говорим с вас само по служебни дела.

Скрит текст:
— Трябваше да остана при него, като теб — каза той. — Спомена ли той за мен накрая? Кажи ми истината, Кат. Попита ли за мен?

Последната дума на лорд Хостър беше „Невен“, но Кейтлин не можа да се насили да му го признае.

— Прошепна името ти — излъга тя, а брат й кимна благодарно и целуна ръката й.

# 11
 • Мнения: 1 603
Според Уики:
..............Brynden refusing to marry Bethany Redwyne, a woman Hoster had chosen for him................. След това и Фрей ли са му предлагали?

# 12
 • Варна
 • Мнения: 14 794

Едмур не го ли гласеше Хостър за Ариан Мартел?

Абсурд. Толкова време е чакал син наследник, защо му е да го жени за друга наследница?

# 13
 • Мнения: 8 761
Имаше го това в главите на Ариан. Може би това е бил един от фалшивите ходове ма Доран. Знаел е, че Хостър ще откаже, а Ариан е била разочарована.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 14 794
Имаше го това в главите на Ариан. Може би това е бил един от фалшивите ходове ма Доран. Знаел е, че Хостър ще откаже, а Ариан е била разочарована.

Сигурно е било нещо такова. И Едмур и Ариан са на по 20 и няколко, ако са възнамерявали да се женят да го бяха сторили отдавна.
Но няма логика, защото са наследници на грандлордове и няма как да оставят едното владение във вакуум.

Общи условия

Активация на акаунт