"Песен за огън и лед" - 9

• 40 287
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
В клетвата никъде не се казва, че е до смъртта. Т.е. и след смъртта е валидна. Mr. Green

Някъде чух спекулации, че след като са убили Джон, вече клетвата не важала.

# 166
Да, нека разгледаме клетвата подробно. Заедно с прелюдията "Hear my words and bear witness to my vow".
Бумър, кажи какво намери, плс.

Черният Вал на Волантис е от черна скала, по-нисък е от вала, но подобно широк. В подножието е огромния Храм на Р'хлор, охраняван от Хилядата. Винаги хиляда на брой, с оранжеви наметала и копия с горящи върхове. Искам да знам каква им е клетвата!
Когато Бенеро проповядва сочи към Вала зад него, но Тирион разбира една на десет думи....Невероятна глава! И в първата глава на Куентин Вала е споменат. Зад него само старата кръв на Валирия може да мине, а Тирион иска да търси редки списъци в библиотеката им.

http://awoiaf.westeros.org/index.php/Temple_of_the_Lord_of_Light_(Volantis)

Последна редакция: сб, 07 юни 2014, 12:46 от Deziderata

# 167
В клетвата никъде не се казва, че е до смъртта. Т.е. и след смъртта е валидна. Mr. Green

Някъде чух спекулации, че след като са убили Джон, вече клетвата не важала.

"Hear my words and bear witness to my vow.
Night gathers, and now my watch begins. It shall not end until my death. I shall take no wife, hold no lands, father no children. I shall wear no crowns and win no glory. I shall live and die at my post. I am the sword in the darkness. I am the watcher on the walls. I am the fire that burns against the cold, the light that brings the dawn, the horn that wakes the sleepers, the shield that guards the realms of men. I pledge my life and honor to the Night's Watch, for this night and all the nights to come.[7]   ”
It is customary to finish a black brother's eulogy with the words, "And now his watch is ended."

Ще видим какво ще стане с Джон. Дали неговата нощ е свършила.
Хексе, ще го сложиш ли и на бг много моля?

# 168
Когато за първи път четох за Вала на Валантис, се зачудих защо е сложен и, че е антипод на Вала на Вестерос, обаче някакси ме задоволи това обяснение, че Валантис е бил границата на Валирия (гранична кула ) и не се замислих много за него.
Сега като имам теория за магия на абаноса(коящто липства до момента) и имаме втори Вал (защото ме убедихте че има нещо общо от клетвите на Нощният страж) да не се окаже, че Денериз ще ходи на този Вал да се спасява Есос от някакви "черни бродници" , а Джон да спасява Вестерос от белите бродници на неговият Вал ????????
Имаме и две описания на велики герои - на Севера срещу бродниците и  Азор ахаил от сенчестите земи и нефритиното море (пак две различни места) които са се сражавали с тъмнината.
То Мартин много интересно ни насочи , че Валантис е останал без много защита и дори Тирион  си помисли доктраките да не отидат да го по плячкосат, и като нищо ще го сполети друга атака???
Въобще  Мартин е казал че ще видим повече от другата страна на Вала ама не каза на кой Вал ???
Егати и сега като знаем, че има Р'хол и друг дето не бива да се споменава, то да не се окаже, че си правят от време на време съревнования , единият от горе , другият от долу (посоката откъдето предпазва  Вала на Валантис - ама пък той е морски град  Shocked - от морето ли чакат да изкочат изчадията  Shocked - тук Кръпчо да не излезе прав, като ние сме  объркали Валовете и си мислим че този е луд Shocked Shocked)
Въобще щура работа, благодаря  че ме накарахте да си разгърна въображението и да науча неща които не съм им обръщал внимание Simple Smile

# 169
Симо, аз подозирам, че Р'хлор и Другия са двете страни на една и съща монета. Червените жреци са заблудени. Голямата финална битка ще е на Вала във Вестерос, а чадата дърпат конците и манипулират героите чрез пророчества, сънища и видения.

# 170
  • Русе
Струва ми се, че прекалено се отнасяте и пришивате цяла конфекция дрехи към едно обикновено копче.

Нощният страж предхожда черната стена на Волантис с хилядолетия. Всъщност е по-стар и от Вала. Клетвата му изобщо не е обвързана с някой от тези валове, има се предвид точно това, което се казва - ние сме стражата по стените (където е мястото на стражата). Беше дадено и обяснение за нея - основателите на Стража са знаели, че трябва да измислят прийом, който да задържа мъжете по местата им, за да останат някаква сила. Те са били сбирщина от различните кралства - не Седемте, по него време са били десетки; войни, семейства, познати, стари лоялности - всичко това ще подкопава силата на пазачите. В допълнение идва желанието за собствено семейство, да си баща, да имаш деца или просто да ти писне да си на майната си и да поискаш да се прибереш вкъщи. Всичко това е включено в клетвата. Без нея просто няма как, всеки орден си има такава. Един вид гаранция, че ще играеш хорото. Без клетва не може да съществува нито една подобна организация.

Естествено, че е по-натруфена и включва намигвания от сорта на „мечът, който гори срещу студа“. Нито един писател няма да тресне на читателите си „Кълна се, че ще вися тука на стената, докато пукна“. Отделно клетвата има за цел освен да обвърже новия член чрез думата му и съответно да му напомни по междуредието какви са последствията, ако се отметне, също така да го приобщи към общността, да го направи член, да го накара да изпита гордост и чувство за принадлежност. Всяка една рицарска клетва от реалното средновековие е подобна, ето пример: „Заклевам се да бъда добър и верен рицар, винаги да служа на короната, да бъда винаги пръв в битка, да съм галантен и щедър, да бъда поборник на доброто, щитът на слабите, мечът на справедливостта.“

Съответно всяка клетва се дава пред хора и богове, като и двата вида се призовават да станат свидетели на изричащия думите. Боговете трябва да са тези, в които последният вярва, иначе няма смисъл, затова и андалите не се кълнат пред дърветата. Разбирам какво имате предвид, че при заклеването пред дървото се приканват чедата да станат свидетели на полагането, като наблюдават през него; но забравяте, че това няма как да бъде фактор при посвещаването. Просто понеже в първите хилядолетия на Стража децата са били наедно с хората и не е като да трябва да наблюдават през дърветата - присъствали са си лично. Но не е имало нужда, Стражът не се е заричал на тях. А че ще защитава човечеството.

# 171
  • Варна

Ще видим какво ще стане с Джон. Дали неговата нощ е свършила.
Хексе, ще го сложиш ли и на бг много моля?

Нямаше ме известно време, много неща сте писали. После ще чета.

Клетвата на български:

Цитат
Чуйте думите ми и свидетели бъдете на клетвата ми. Нощта се спуска и започва моят страж. До смъртта ми няма да свърши. Няма да взема съпруга, няма да имам земя и баща на деца не ще стана. Не ще нося корони и слава не ще печеля. Ще живея и ще умра на поста си. Аз съм мечът в тъмното. Аз съм стражът на стените. Аз съм огънят, що гори срещу студа, светлината, що води утрото, рогът, що буди спящите, щитът, що пази човешкото кралство. Животът и честта си обричам на Нощния страж, за тази нощ и всички нощи, които предстоят.

Стражът е споразумение между хората и горските чеда, а не само между Първите и тях. Заклеват се да пазят "владенията човешки". След идването си андалите са продължили традицията. смятам, че няма общо с религията.

# 172
  • Варна
Симо, аз подозирам, че Р'хлор и Другия са двете страни на една и съща монета. Червените жреци са заблудени. Голямата финална битка ще е на Вала във Вестерос, а чадата дърпат конците и манипулират героите чрез пророчества, сънища и видения.

Защо? Защо чедата изобщо се намесват?
Те така или иначе са останали единици. От обич към хората?
Дали кукловодът не е Кървавият гарван, който използва знанията и "шпионската мрежа" на чедата?
Какви са мотивите му?
Спасение на човешкия род? Или?

# 173
Хексе, мерси за българския вариант!
Коронис, разбирам какво имаш предвид. Моето тълкуване е, че децата не са били наедно с хората. Ама никак.
Пактът е бил сключен между Чадата и Първите хора след като воювали 2000 години. Споразумяли са се да съществуват паралелно, като всяко от стоте тогава кралства им давало годишно по едно момче- кървав данък, ако щете. (От там и стоте парчета обсидиан).
По-нататък като дошли Андалите, практиката се е изродила и де факто пактът е нарушен.

Нощният страж не е обикновен орден, защото най-старият им замък има октагоналана кухня с кладенец по средата, която прилича на храм и има врата от язово дърво. Сякаш минаваш през портал в друга вселена. Да не говорим за тъмниците побиращи 500 пленника. За какво са им пленници, ако не за ритуални жертвоприношения.
Съгласна съм, че "стените" може да се отнася за стените на замъците, като клетвата предатира построяването на Вала.

Клетвата е написана от писател, който обича детайлите и насърчава активното четене.  Grinning
Абсолютно може да се очаква, че ще излезе нещо интересно, ако я анализираме подробно.  Peace

Малисандра казва за Вала, че е една от пантите? (порталите) на света. Къде е другата/другите? Това в случай, че приемем думите и като чиста монета, а не поредното празнодумие.

Стражът е забравил изначалния си смисъл. От какво пазят света? От децата на Крастър? Диваците от колко години са там? След като си съществуват необезпокоени, явно Синовете на Крастър и Бродниците не са агресивно настроени.

Чадата сега се намесват не от обич към хората, а за да ги ликвидират. Как обаче, ще видим. Паралелите с Рагнарок не са случайни.
КГ съм сигурна, че е кукловод. Вдигна на крака Джоджен и Мира за да му доведат Бран. Всичките зелени сънища на Джоджен в Зимен хребет им спечелиха доверието и тръгнаха на мисия невъзможна, за да го посадят като борче докато принасят в жертва приятелчетата му.

Не съм сигурна за мотивите на БР, но си го представих в ролята на Тирион на процеса. Ако така са се изгаврили с него, няма да се учудя ако е минал на другата страна...

Едит: Според Уики-то една от главните последици на Андалската инвазия е нарушаването на Пакта.
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Andal_invasion

Последна редакция: сб, 07 юни 2014, 17:21 от Deziderata

# 174
  • Варна
А защо чедата ще искат да ликвидират хората?
Хората не са нарушили Пакта?

Човешки жертвоприношения? Това пък откъде? Имаш предвид краля на Нощта ли?

Честно казано, не мога да зацепя какво точно имаш предвид. Blush

# 175
  • Варна
И като заговорихме за Кървавия гарван, в танца имаше една реплика, която май не сме я обсъждали.
Цитат
Никога не се бой от тъмното, Бран. — Думите на лорда бяха придружени от смътно шумолене на дърво и лист при лекото извиване на главата му. — Най-силните дървета са вкоренени в тъмни места на земята. Мракът ще е твоето наметало, твоят щит, твоето майчино мляко. Мракът ще те направи силен.

Хмммм....

Обратното на " Нощта е тъмна и пълна с ужаси"

И специално за Симо описанието на КГ, когато Бран го вижда за пръв път:

Цитат
Пред тях, бледен и загърнат в абаносово черно, седеше задрямал владетел в гнездо от преплетени корени, изплетен от язово дърво трон, обвил ръцете и краката му както майка прегръща дете.

# 176
Хората са нарушили пакта. (потвърдено от уики)
Стража някога е наброявал 5000 души. Сега са...103 според преброяването в последния епизод. Чадата са тъжни, казва Бран, а хората на тяхно място щели да са ядосани и да искат отмъщение. Много точно се е изразил. Чадата не са хора, не изразяват емоции по общочовешкия начин. В последната глава на Бран има страшно много информация за смилане. И човешки жертвоприношения има.
Също и Аша съвсем интуитивно каза на Станис да даде Теон на дървото.

Много е зловещ БР/КГ, няма съмнение. А Бран го подведоха към Тъмната страна.

# 177
И на мен ми се струва, че това, към което тикат Бран, е нещо зло. От друга страна, съживените мъртъвци опитваха да го спрат, та се наложи да му пращат бодигард - Студени ръце. Не би имало логика в това, ако Кървавият гарван и децата бяха в комбина с Другите.

# 178
  • Варна
Стражът е наброявал и 10 хиляди по времето на завоеванието на Егон. Това че са малко хора ли е нарушаването на пакта? Или че вече не се дават човешки жертви? Кому са нужни тези жертви, на чедата ли? За какво?
Бран беше видял с очите на дървото в Зимен хребет такова жертвоприношение, но вероятно от хиляди години не се правят.

Също и Аша съвсем интуитивно каза на Станис да даде Теон на дървото.

Съвсем не интуитивно, Смятам, че и бе подсказано от гарваните, а на тях... от знаете кой.. ooooh!

# 179
  • Русе
И аз не разбирам каква е базата на теориите, че чедата целят унищожаването на човечеството. Не мисля, че го искат, и категорично е отвъд възможностите им - дори навремето на върха на мощта си не са успели да спрат първобитните диваци почти да ги унищожат, камо ли сега. Ако чедата влязат във война с хората, ще загубят. Бързо и брутално.

Паралелът на това, че са тъжни, е всъщност паралел с по-старата раса (чедата) и отстъпването на бъдещето на новата, млада, жизнена раса (хората). С времето и чедата, и великаните, и всички странни магически същества ще изчезнат постепенно и светът ще принадлежи на хората, логиката и плавното развитие на техниката. Чедата нямат мотивацията и нагласата да се борят против своето изчезване. Те го оплакват и са тъжни. На човек не е присъщо да е тъжен в лицето на смъртта. Естествената му реакция е да е гневен, понеже иска да живее. И се бие. Това ни е присъщо за хората. Ако утре НАСА обяви, че Земята ще бъде ударена от метеорит и всички ще умрем, вдругиден всичко ще е в хаос, мародери и половината държави ще са във война без никаква логика. Никой няма да седне да тъгува.

Мартин множество пъти е говорил, че в голяма част вдъхновението му произтича от Властелина на пръстените и Толкин му е кумир. Даже по-голямата част от втората им къща е пълна с разни статуи и макети от Властелина Shocked. Паралелът е оттам - елфи-хора, елфите пеят тъжни песни и напускат света (макар че там само мигрират), като оставят енергичните, буйни и гневни хора да се бият. Другите магически същества - дракони и прочие, също изчезват, свършила е нам си каква епоха и настъпва ерата на човечеството. Бъдещето е на хората - ако успеят да си го защитят. Този мотив в Песента е приспособен именно чрез Чедата и майстерите.

И аз подозирам, че има нещо зловещо около Бран и дървения му трон, ала не това.

Аша казва на Станис да даде Теон на дървото не интуитивно - тя е към Удавения бог, а просто за да спести на брат си ужаса да бъде изгорен жив. И за целта манипулира Станис - понеже той трябва да убие Теон заради северняците си, то нека го обезглави пред дървото на северняците като знак на уважение. На никой от тях не му пука за никакви дървета и стари богове.

ПП: Стражът наброява към 1000 души, +/- някоя стотица. В миналото е бил десетки хиляди Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт