"Песен за огън и лед" - 9

• 40 307
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
Не знам ще научим от Чедата вероятно, пък и хората не са съвсем безпомощни, особено тези от Валирия...

След като Стража е забравил изцяло предназначението си, защо хората да не са забравили способностите си през тези хиляди години?

Религиите са опасна сила, християнството почти е унищожило знанията на Стария свят.

# 226
  • Русе
Валирианците и драконите никога не са били фактор по отношение на Другите или Чедата. Разделят ги хилядолетия време.

Искрено се надявам Мартин да не засили прекалено ролята на магията. До момента винаги е била най-много полезен инструмент, но не и такъв от решаващо значение. Не ща Гандалф в тоя епос Confused

# 227
Коронис, от една страна си прав за Стража, но има и хора, които не искат да са там, а са все едно изхвърлени на боклука. Има нещо неблаго в този орден. Усещам го в костите си.  Grinning А това не е Толкин.
Разбирам, че всичко има художествен смисъл, и ако Мартин ни поднесе отговорите на тепсия, ще е скучно четиво. Хващам се за сламки и спекулирам, използвайки малкото инфо което ни е дадено.

Не знам дали Другите са инструмент на Чадата, или са сключили споразумение. Спекулирам си и са ми интересни и вашите теории. Може би Бродниците са независими изцяло.

А за предположението (презумпция на бг не означава ли безпочвено твърдение?), че Чедата/Другите/ The ominous "they" искат да унищожат хората се осланям на следното:

Виждаме Мелисандра с нейните мантри и огньове, Бели "инзвънземни" отнасящи бебета, огромна стена и Нощния страж, Чада които садят хора и ги хранят със съмнителни бълвочи, човешки жертвоприношения, и отгоре на всичко големия плакат от поста на Бумър с враната и Всички Хора Трябва да умрат. А, и да не забравя: Иде Зима.
Е какво да си мисля, че ще се случи?
Мелисандра готви Станис за голямата битка, а на всичкото отгоре паралелите с Рагнарок са очеизвадни.  Може и да не са Чадата, но кой тогава?
Кой извика Мелисандра? Кой прати Джоджен и Мира в Зимен Хребет? Кой посади Бран? От какво бягат диваците и какво търси Манс в Зимен Хребет? За какво му е проклетия рог? Кой му подхвърля идеи?

Мартин е казал, че ще обясни дисбаланса на сезоните, и че обяснението ще е жанрово- магия.
Намерих Другия в Норския фолклор. някои твърдят, че той и Один са едно и също. Интересно е.
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%93%C3%B0r
И богинята Фрея носи рокля украсена с пера от сокол. Ехм, ехм....

Ще има голяма битка между старите сили и чадата привикват играчите към Вала. Това засега виждам. Искате ли да преброим елементите на Рагнарок/ Апокалипсиса?

Меча на Гандалф е в Трона. Няма да има Гандалф.

# 228
Прекалено много се задълбавате май, това, че е взаимствал нещо от някъде не означава автоматично, че е 1:1

Нали чедата са помогнали на първите хора да построят вала с магии за да спрат бродниците, сега за какво ще им помагат, да ходят да развалят магията и готово. 
Много е невероятна тая теория за пакт по-между им.
Спомнете си какво каза Листо, в света на хората вече няма място за тях, великаните и вълчищата които ще си отидат последни.
Аз мисля, че се опитват да помогнат на хората с каквото могат.   

# 229
Разбира се, че не означава, че е 1:1, но е интересно. Рагнарок означава Залез на боговете и по думите на Листо точно това се случва. Тяхното слънце залязва. Имаше една метъл група Bathory, които цял албум изкараха на тази тема. прощавайте за офф-а.

Може Чадата и да се опитват да помогнат на хората, това си го мислеше Бран, че те ще помогнат на Бенджен, а са помогнали и на Последния герой. Нещо около тях обаче ме тревожи, и нещата може би стоят по друг начин.
Аз подлагам всяко преоположение на съмнение, защото очаквам изненади от Мартин.

Магия има в основите на Бурен край, освен в основите на Вала. Мелисандра обясняваше на Давос преди да "роди", че за сянката на Ренли не и е трябвал превоз, защото е бил на открито.
Вероятно има и в основите на Зимен Хребет. Няма Старк във Хребета, а след фалшивите клетви пред дървото започна обилен снеговалеж.
Тя "видя" смъртта на Ренли, както и смъртта на Кортни Пенроуз. Дали си вярва,  че вижда бъдещето, а всъщност получава заповед кой да ликвидира и я изпълнява?

Ако БР не се е обърнал против човечеството, а е лоялист на род Таргариен и манипулира политическата сцена, ще е много интересно.

# 230
Предположенията ти ми харесват много.

# 231
  • Варна

Много е невероятна тая теория за пакт по-между им.
Спомнете си какво каза Листо, в света на хората вече няма място за тях, великаните и вълчищата които ще си отидат последни.
Аз мисля, че се опитват да помогнат на хората с каквото могат.  

Договора/ Пакта не е теория. Той съществува. Peace

Скрит текст:
— Но преди около дванадесет хиляди години от изток се появили Първите човеци и прекосили Скършената ръка при Дорн, преди да се скърши. С бронзови мечове дошли и с кожени щитове, яхнали коне. Дотогава земите отсам Тясното море кон не са познавали. Несъмнено чедата се изплашили от конете не по-малко, отколкото Първите човеци от тия ликове по дърветата. Щом Първите си вдигнали своите твърдини и ферми, изсекли ликовете и ги изгорили. Уплашени до смърт, чедата се вдигнали на бран. Старите песни разправят, че зеленозрящите карали моретата да помитат сушата, чародействата им разтресли Ръката, но било късно да се затвори проходът. Войните продължили, докато земята не почервеняла от кръвта както на хора, така и на чеда, но повече на чеда, отколкото на хора, защото хората били по-големи и по-силни, а дървото, обсидианът и камъкът не можели да устоят на бронза. Накрай надделели мъдрите от двете раси и вождове и герои на Първите се срещнали със зеленозрящите и танцуващите по дърветата сред язовите призрачни дървета на един малък остров в голямото езеро, наречено Очи на боговете.

— Там те изковали Мира. Първите хора получили крайбрежните земи, високите поля и слънчевите ливади, планините и блатата, но дълбоките лесове останали завинаги на чедата, и в кралските владения повече не можело да се изсичат язови дървета. И за да бъдат свидетели боговете на подписания договор, на всяко дърво на острова дали лик, а сетне бил създаден светият орден на зелените човеци, да бди над Острова на ликовете.

— Договорът дал началото на четири хиляди години приятелство между хора и чеда. След време Първите хора дори изоставили боговете, които донесли със себе си, и започнали да почитат тайните божества на леса. Подписването на Мира сложило край на Зората на вековете. Започнал Векът на героите.

Защо чедата биха помагали на хората? По какви причини? Какви са били условията на договора и нарушен ли е бил той?

# 232
Хексе Peace
тъкмо нахвърлях сбито малко хронология  Mr. Green

Ако БР не се е обърнал против човечеството, а е лоялист на род Таргариен и манипулира политическата сцена, ще е много интересно.

Не мисля,
би било разочароващо, ако епосът се окаже просто политически трилър, с щипка магия.  Peace
Надявам се, че ще е по-глобално.

Коронис коментирах, че Валирия ползва магия, знанията за тази магия не са възникнали спонтанно от нищото, дошли са отнякъде или някой ги е донесъл.

Малко история и дати към настоящия момент.

Скрит текст:
Първите хора идват на Вестерос преди 12 000 години. Горските чеда са били на ти с магията при това силни магии, точно те са ползвали и правели обсидиановите оръжия, но не са познавали металите, конфронтацията продължила 2000 години, слючва се мир, натрапниците остават и приемат боговете на Чадата. За Чадата са горите, за хората всичко останало.
Войната с Другите по таймлайна е 4000 години след мира, но пък това не пасва с летоброенето, че Валът  е построен преди 8000 години.

Пристигането на Андалите във Вестерос не е изяснено преди 6, 4 или 2 хиляди години, те донасят религията на 7-те и конфронтацията със старите богове, след поредния мир границата минава през Рова на Кейлин, който е всъщност дело на Горските чеда от предишната война.. Северът остава за Първите хора (и Чадата).

Ройнарите идват в Дорн водени от Нимерия преди около 1000 години, от тях е равното право на наследяване от жени и освободените сексуални практики. Също и външния вид на Дорнците.

На Есос преди 6000 години, започва разцвета и на Гиз (не намирам източник за магии при тях), Валирия завоюва Гискарската империя преди 5000 години (те вече са в час с магията и драконите).

Оша има реплика, как на Север от Вала живеят, Чадата, Гигантите и други раси... Не знам дали има предвид само Другите или ще има още изненади.

Според мен договорът е нарушен с идването на Андалите. Нататък положението само се влошава.

# 233
  • Варна
Договорът е нарушен, но чедата не действат веднага. Това е странно.
Явно е нарушена друга критична точка (не е изсичането на язовите дървета ) заради която от по-малко от 100 години са се задействали. Thinking

Бумър, след Дългата нощ (преди 8000 години) е създаден Нощния страж, Валът е изграден на по-късен етап.
 Къде е този Таймлайн за войната с Другите, може би е сгрешен?

# 234
От статията за Чадата е повечето от написаното
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Children_of_the_Forest

ps Брандън Строителя не е ли живял преди 8000 години?

# 235
  • Варна
Това ли?

Скрит текст:
The Pact lasted for 4,000 years before the enigmatic Others invaded from the uttermost north, bringing death and destruction to both races, during an extended period of winter known as the Long Night. The children of the forest joined with the First Men, lead by the last hero, to fight against the Others in the Battle for the Dawn. Eventually the Others were driven back into the Lands of Always Winter.

Мисля, че който го е писал, бърка. Няма никакви основания (поне не съм срещала в книгите ) да се смята така. НК е живял преди 8000 години и е бил 13 ЛК на Стража, т.е. след войната с Другите.

# 236
Мда оплескана е някоя от датите затова го отбелязах.
Но като цяло инфото е полезно.

Чадата може би също са били на границата на измирането, може БР да им е дал живеца за нова война или все пак събуждането на Другите просто да е съвпаднало с появата на БР на Вала и Чедата да го използват, но не разбирам защо не е намерил начин да предупреди Стража за Другите, ако е на страната на хората, Старият Мечок, ако не друг със сигурност би се вслушал.
Просто не ми се вярва в случайности.  Twisted Evil

Пустият му Кървав гарван, какви ли не ги върши, само защото Шийра го е отхвърлила  Laughing

# 237
  • Варна
Между другото намерих разумно обяснение, защо Дрого нарича Джора андал.
Дотраките наричат Вестерос Rhaesh Andahli, т.е. земя на Андалите. За тях всички вестеросци са андали. Не правят разлика.

# 238
Ми и аз се обърках вече с всичката тая информация. Имах предвид, че чедата и другите не десйтват заедно или поне последните не са им пионки.

# 239
  • Варна
Ми и аз се обърках вече с всичката тая информация. Имах предвид, че чедата и другите не десйтват заедно или поне последните не са им пионки.

А защо да не са?

При Дългата нощ, чедата не са направили нищо за да спрат Другите, чак когато Последния герой ги е помолил за помощ (ако).
Защо не са го направили? Защото Другите не са били заплаха за тях. Защото могат да ги контролират?

Общи условия

Активация на акаунт