"Песен за огън и лед" - 9

• 40 460
  • 744
  •   1
Отговори
# 285
Излишно търсите по-дълбок смисъл в смешките на Тормунд според мен. Той просто си бръщолеви разни такива измишльотини, трябва да има и комична нишка, все пак. Хубаво е, че в сериала най-сетне се сетиха за тази част от характера, макар да не се получи много добре, сърдитата Игрит развали момента. Яд ме е и за Ед Скръбния, нищо общо с образа от книгата.

# 286

Вярата е винаги против магията, точно превеждам момента в който човек който се обяви за пророк насочи тълпата да избият драконите в Драконова яма...
Не са ли именно андалите, които изсичат всички останали на юг дървета на Чедата?

Това, което съм чела досега не ме е навеждало на тази мисъл. Андалите изсичат дърветата, но не защото са против магията, а защото смятат, че дърветата ги шпионират.

Първите хора затова са секли дървета, заради шпионирането,
за андалите причината е именно религиозна, горели ги за да налагат своята вяра на 7-те над старите богове и посичали Чадата, които им се мернат пред очите

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 20:04 от Бумър

# 287

Може и да имат. Би могъл Тормунд да отиде до Мечия остров. Смятате, че незаконните деца са негови ли? Laughing

Не бих казала, че го вярвам, но идеята ме забавлява по много причини.

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 20:37 от Deziderata

# 288
Мисля, че намерих първи нишан, че може би чичо не е изсмукал Егон от нищото.

Зачетох се за Горчивата стомана (защото и той е потомък на Първите и Таргариен)
И  естествено съм пропуснала, как всъщност още в Пир-а на две места е отбелязано как Златната Дружина разтрогва за първи път откакто съществува договор за защита.
Веджъж при Ариан и веднъж при Серсей.

След това в 5-та книга, когато Тирион говори с Илирио за коментар
Илирио казва двете ключови реплики
Цитат
— Някои договори са написани с мастило, други с кръв. Повече не казвам.
Цитат
— Черен или червен, драконът си е дракон.

Та идеята ми е, че поне още в Пир-а чичо е знаел, че ще прати Златната дружина с Егон във Вестерос, иначе е безсмислено повтаряне на сюжетни линии как всички наемници отиват ей така на  страната на Денерис, заради виолетовите и очи.

# 289
  • Варна
Бумър това го коментирахме вече. Peace

Освен това Варис казва, че е взел бебе за размяна на Егон срещу "бутилка арборско златно". А когато се споменава арборско златно винаги става дума за лъжа. Wink

# 290

Оф,
Редакция, нещо бавно мисля днес.  Blush Blush Blush

# 291
Бумър това го коментирахме вече. Peace

Освен това Варис казва, че е взел бебе за размяна на Егон срещу "бутилка арборско златно". А когато се споменава арборско златно винаги става дума за лъжа. Wink

пропуснала съм го
 smile3555

# 292
  • Варна

за андалите причината е именно религиозна, горели ги за да налагат своята вяра на 7-те над старите богове и посичали Чадата, които им се мернат пред очите

Ама дори и така да е Старите богове не се отъждествяват с магията. Или да?
Доста толерантни са към Р'хлор в такъв случай, а там използват доста повече магия.

# 293

Ама дори и така да е Старите богове не се отъждествяват с магията. Или да?
Доста толерантни са към Р'хлор в такъв случай, а там използват доста повече магия.

Е, колко са толерантни към Р'Хлор, един храм във Вестерос и той е именно в Староград под взора на майстери и септони.

Просто са ги подценили защото са си мислели, че не са заплаха, защото Торос не си е давал зор...
Виж после с амбициозната Мелисандра и Станис какво става.
Воините на Вярата на новия Върховен септон тръгват на Поход срещу неверниците

Сега изчетох пак Пролога на Майстер Крессен, откъде той може да има Удушвача, освен да му е пратен от Цитаделата с Белия гарван и кого тръгва да трови, именно "вещицата" Simple Smile

ХМ някак не ми се вярва всеки Майстер да има отровата и да може да я ползва свободно по усмотрение
Скрит текст:
Покоите му изглеждаха мрачни след яркостта на утрото. С треперещи пръсти старецът запали дебела свещ и я отнесе до работната си стая под стълбата към птичарника, където си стояха грижливо подредени по лавиците неговите мазила, отвари и всякакви лекове. На най-долния рафт зад редицата трътлести глинени гърненца с мехлеми намери шишенце от мастиленосиньо стъкло, не по-голямо от кутрето му. Разтръска го и то издрънча. Крессен издуха прахта по него и го занесе на масата. Отпусна се в стола, след което отвори тапата и изсипа съдържанието. Дузина кристали, не по-големи от житни семена, изтропаха по разгънатия пергамент. Блестяха на светлината на свещта като скъпоценни камъни с толкова наситения си пурпур, че майстерът неволно се вгледа в тях, сякаш ги виждаше за пръв път.
Веригата му тежеше. Той леко докосна един от кристалите с върха на кутрето си. „Толкова малко, а крие в себе си власт над живота и смъртта.“ Беше направено от някакво растение, виреещо единственото на островите в Нефритово море, на половин свят оттук. Листата трябваше да са стари и дълго да стоят накиснати в силно подсладена вода с утайка от варовици с разни подправки от Летните острови. След това листата можеха да се хвърлят, но отварата трябваше да се сгъсти с пепел и да бъде оставена да кристализира. Процесът беше бавен и труден, а нужните съставки — скъпи и редки. Алхимиците в Лис обаче знаеха начина на приготовлението на кристалите, както и Безликите в Браавос… както и майстерите от неговия орден, въпреки че за това не се говореше извън стените на Цитаделата. На цял свят беше известно, че един майстер изковава сребърната брънка на веригата си, когато усвои изкуството на лечителството… но светът предпочиташе да забравя, че хората, които знаят да церят, знаят и да убиват.

пп Удушвачът е бил там ОК, но си мисля все пак че е имало тайно послание по белия гарван защото, по-горе пише
Скрит текст:
Белите гарвани летят само от Цитаделата...По-големи са те от другите гарвани и са по-умни, гледат ги, за да носят само най-важните съобщения. Този е дошъл да ни извести, че конклавът се е събрал, обсъдил е донесенията и измерванията на всички майстери в пределите на кралството и е заявил, че лятото най-сетне свършва.

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 22:28 от Бумър

# 294
  • Варна
E, сигурно складовете на Драконов камък са богати. Освен това майстерите не са обвързани религиозно, защо Цитаделата ще действа в защита на Вярата?

Аз Седемте ги харесвам, защото не са много фанатични и изискващи. Разбира се заслугата е на Мегор Жестокия. Laughing
Обикновено религиозното влияние се засилва по време на катаклизми и воийни, но и Церсей има голяма заслуга за раздикализирането на Вярата

# 295
Не твърдя, че майстерите защитават Вярата, твърдя, че това са две оръжия контролирани по-рано от Староград, и те играят собствена игра.
В конкретния случай интересът им е общ.

По-горе коментирах майстер Лувин и репликата за Джон в перфектния момент. Ето го и Крессен. Мандърли също няма грам доверие на майстера си който на всичко отгоре е и Ланистър.
Ще поровя и за другите майстери.

# 296
  • HH
Няколко страници назад обсъждахме психичното състояние на Санса и даже , че е недостоверен разказвач. Започнах да гледам отново от първи сезон, и  в 6-ти епизод е сцената с целувката на Санса и Джоф. Много странно направена сцена - с едно такова особено осветление и цветове, точно като в тийн сериялчетата когато девойчетата си представят или сънуват разни неща.

Спомняте ли си сцената? Възможно ли е да си въобразявам, че е нереална и просто  да съм се повлияла от прочетеното наскоро ?

# 297
  • Варна
В сериала не задълбават толкова. Naughty а в книгите Санса и Джиоф не са се целували.

Бумър, разузнай и около майстер Лувин. Laughing

# 298
Та идеята ми е, че поне още в Пир-а чичо е знаел, че ще прати Златната дружина с Егон във Вестерос
Е, при всички положения. То нали Пирът и Танцът всъщност е трябвало да е една книга, но като е видял, че ще стане много дълга ги разделя. Със сигурност Егон вече му е бил в главата. Но като е започвал поредицата - много се съмнявам.

А когато се споменава арборско златно винаги става дума за лъжа. Wink
newsm78 Тук пропускам нещо. Ще може ли малко пояснение по този въпрос.

# 299
  • Варна
Прекъснаха ме малко, та да си допиша. Laughing

Не твърдя, че майстерите защитават Вярата, твърдя, че това са две оръжия контролирани по-рано от Староград, и те играят собствена игра.
В конкретния случай интересът им е общ.

Какъв общ интерес? Защо приемаш на доверие, нечие твърдение, че майстерите са против магията, това не противоречи ли с това, което постнах преди малко за Хайтауър, които са патрони на цитаделата и Вярата?

А когато се споменава арборско златно винаги става дума за лъжа. Wink
newsm78 Тук пропускам нещо. Ще може ли малко пояснение по този въпрос.

Намерих една великолепна теория на човек, който си беше направил труда да изкара абсолютно всеки цитат в който се споменава за арборско златно. В 90% от случаите когато се пие, налива и дори споменава, въпросните споменаващи го лъжат или разказват лъжите си. В останалите 10% не сме сигурни, но ситуациите са доста мъгляви и според автора на теорията също става думи за лъжи.
Така че прочетете ли арборско златно имайте едно наум.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт