Отказ на Директор на детска градина да даде удостоверение за завършена предучили

• 4 393
  • 60
  •   1
Отговори
# 30
Да кажем,че цената на купона в у-ще е 1,40 /макар че за различните училища цената е различна/,но храненето не е едно,а са 3,т.е. 1,40 по 3 по грубо 20 работни дни в месеца, къде отидоха сметките а?

Не сравнявайте софийските градини с тези в малките населени места. Това, че в София и Варна се избираме да ни вземат детето на ДГ и никой не кандидатства по никакви програми за обновяване на базата и подпомагане на изхранването  Money.. не означава, че в малките общини не го правят.
В тези 1,40 влизат закуска и обяд, като децата запазват десерта за следобедна закуска. Училищата се обновяват по проекти и никой не очаква родителите да боядисат дори  Whistling

# 31
Има хора, на които им е трудно да платят наведнъж две такси, а както гледам, на много места в предучилищните групи получаването на свидетелства се използва като начин да се извиват ръце за експедитивно плащане. В нашата градина искаха таксите за април и май да се платят до 15 май и от два дни цъфна заплаха, че който не е платил, няма да получи свидетелство.
Подобен е и случаят с оставането на децата от 4-та предучилищна група през лятото. Не е истина какви фарисейщини се измислят само и само да се отърват от тях след май...  

# 32
Има хора, на които им е трудно да платят наведнъж две такси, а както гледам, на много места в предучилищните групи получаването на свидетелства се използва като начин да се извиват ръце за експедитивно плащане. В нашата градина искаха таксите за април и май да се платят до 15 май и от два дни цъфна заплаха, че който не е платил, няма да получи свидетелство.
Подобен е и случаят с оставането на децата от 4-та предучилищна група през лятото. Не е истина какви фарисейщини се измислят само и само да се отърват от тях след май...  

Правилата са че на първи Юни децата не трябва да са в градината. И не са от сега. дъщеря ми е на 16 в момента по нейно време след 24 май нямаше градина. Само ако градината има места и предоставя такива услуги и разбира се при определени условия някои деца могат да останат. но не във всички детски градини. Като няма кой да ви гледа детето го пратете на частна ДГ а не обвинявайте системата за правилата й. Те са такива и не са направени само за да ви е удобно на вас. А и на тези майки чиито деца първото полугодие са навършили 3 години и от началото на Юни трябва да заемат мястото на децата ни в детската градина. Не виждам детската градина да се отървава от детето ви, по скоро  вие гледате как да се отървете от него за през лятото.

Сега хайде да упражним малко математика защото на всички ни децата тръгват първи клас.
1. Таксата за Април трябва да се плати до 10-ти май - такива са правилата.
2. Подаването на документите на децата става края на Май но за това не им е необходимо свидетелство, съотвено може и да не си платите таксата до тогава.
3. Записването на децата в първи клас става на 6-ти Юни. За да ги запишете вече ви трябва свидетелство, а за да го получите трябва да си платите таксата. Имате врмето от 01.06 до 05.06 да си платите таксата - както е редно и във другите случаи да си вземете свидетелсвтвото и да си запишете детето.

Господинът започнал темата не си е платил таксата И за Април И за Март ние сме 30- Май. Ако я беше платил както е закона нямаше д а му се налага да плаща две такси в момента. Ако пък е социално слаб за тях има други правила, но той види се е е от тях.

# 33

Правилата са че на първи Юни децата не трябва да са в градината. И не са от сега. дъщеря ми е на 16 в момента по нейно време след 24 май нямаше градина. Само ако градината има места и предоставя такива услуги и разбира се при определени условия някои деца могат да останат. но не във всички детски градини. Като няма кой да ви гледа детето го пратете на частна ДГ а не обвинявайте системата за правилата й. Те са такива и не са направени само за да ви е удобно на вас. А и на тези майки чиито деца първото полугодие са навършили 3 години и от началото на Юни трябва да заемат мястото на децата ни в детската градина. Не виждам детската градина да се отървава от детето ви, по скоро  вие гледате как да се отървете от него за през лятото.

Сега хайде да упражним малко математика защото на всички ни децата тръгват първи клас.
1. Таксата за Април трябва да се плати до 10-ти май - такива са правилата.
2. Подаването на документите на децата става края на Май но за това не им е необходимо свидетелство, съотвено може и да не си платите таксата до тогава.
3. Записването на децата в първи клас става на 6-ти Юни. За да ги запишете вече ви трябва свидетелство, а за да го получите трябва да си платите таксата. Имате врмето от 01.06 до 05.06 да си платите таксата - както е редно и във другите случаи да си вземете свидетелсвтвото и да си запишете детето.

Господинът започнал темата не си е платил таксата И за Април И за Март ние сме 30- Май. Ако я беше платил както е закона нямаше д а му се налага да плаща две такси в момента. Ако пък е социално слаб за тях има други правила, но той види се е е от тях.

Продължение на математиката:
1.Таксите се определят с наредба на Общински съвет
2.Неплатените се събират по административен ред чрез Общинска администрация.
3.Детските ясли и градини/за деца до4г./ се считат за услуга.
4.Подготвителните групи са задължителни за 5г. и 6г., затова законодателя е обявил, че са безплатни и е обявил какво се включва в това.
6.Като толкова акцентирате само за таксите, щом са платени всички до м.март такси, оставащите едвали няма да се платят/общия размер е 80лв./
7Не Ви ли прави впечетление поведението и начина за събиране на такси от страна на директорите/те се назначават пряко от Кметовете/.
8.А МОРАЛ ПОЧТЕНОСТ ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ, НЕ САМО "ТАКСИТЕ СА ВАЖНИ"

# 34
  • Ямбол
...Защо родителите скачат срещу ДГ? ...
Защото темата е не дали да има такса, а защо директорът се е направил на велик и задържа свидетелството. Така той превишава служебните си задължения и може да бъде подведен под отговорност за злоупотреба със служебно положение.

# 35

Правилата са че на първи Юни децата не трябва да са в градината. И не са от сега. дъщеря ми е на 16 в момента по нейно време след 24 май нямаше градина. Само ако градината има места и предоставя такива услуги и разбира се при определени условия някои деца могат да останат. но не във всички детски градини. Като няма кой да ви гледа детето го пратете на частна ДГ а не обвинявайте системата за правилата й. Те са такива и не са направени само за да ви е удобно на вас. А и на тези майки чиито деца първото полугодие са навършили 3 години и от началото на Юни трябва да заемат мястото на децата ни в детската градина. Не виждам детската градина да се отървава от детето ви, по скоро  вие гледате как да се отървете от него за през лятото.

Цитираш положение отпреди 16 години?! Междувременно нещата се променяха. А според последното положение градините спряха да вземат децата в сборни първи групи от юни, защото пестят парите от делегираните си бюджети. Това компрометира приема в яслите, където от почти целогодишен той се превърна в еднократен през август!!!!!!! а изписването на всички деца, навършващи 3 г. от януари до август става на 31.август!!!!! Ето как един проблем води след себе си друг, по-голям.

Извинете за отклонението-пояснение  Wink
Виждам, че компетентния отговор по темата е даден вече от Лиляна!

# 36
  • Ку-куландия
Няма да коментирам неплащането на ползвана услуга 2 месеца и течащ в момента трети. Ще задам въпроси, не е нужно да ми отговаряте:
Ако не сте си платили данъците и искате удостоверение за липса на задължение, дали ще ви го изадът?
Ако не сте си платили тока, дали ще ви го спрат?
Ако не сте си платили телефона, дали ще ви го спрат?
Ако не сте си платили вноските по кредита/заема, дали ще ви отпуснат нов?
и т.н.
 И да обучението в ПГ е безплатно, както и учебниците за него, но никъде не пише, че изхранването 3 пъти на ден и гледането по 12 часа от 7.00 да 19.00 е безплатно.

# 37

Продължение на математиката:
1.Таксите се определят с наредба на Общински съвет
2.Неплатените се събират по административен ред чрез Общинска администрация.
3.Детските ясли и градини/за деца до4г./ се считат за услуга.
4.Подготвителните групи са задължителни за 5г. и 6г., затова законодателя е обявил, че са безплатни и е обявил какво се включва в това.
6.Като толкова акцентирате само за таксите, щом са платени всички до м.март такси, оставащите едвали няма да се платят/общия размер е 80лв./
7Не Ви ли прави впечетление поведението и начина за събиране на такси от страна на директорите/те се назначават пряко от Кметовете/.
8.А МОРАЛ ПОЧТЕНОСТ ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ, НЕ САМО "ТАКСИТЕ СА ВАЖНИ"

Цитираш положение отпреди 16 години?! Междувременно нещата се променяха. А според последното положение градините спряха да вземат децата в сборни първи групи от юни, защото пестят парите от делегираните си бюджети. Това компрометира приема в яслите, където от почти целогодишен той се превърна в еднократен през август!!!!!!! а изписването на всички деца, навършващи 3 г. от януари до август става на 31.август!!!!! Ето как един проблем води след себе си друг, по-голям.

За сведение в нашата градина има деца които остават за през лятото. Поради голямото количество подадени документи с равни права родителите организираха томбола. Спечелилите се разпределят по групите. от 60 деца са само 20.

И НЕ не ми прави впечатление да има изиване на ръце.
Днес платих таксата и  взех свидетелството.
Дори нищо не платих защото всичко покри депозита.
Имам син на 7 години и това че цитирам събития и от преди 9 години ( дъщеря ми е на 16 но не е тръгнала на градина като съм я родила   Wink)  значи че съм запозната с различните аспекти на системата през годините за разлика от вас.

Вчера след тържеството на децата ни по случай завършването имаше родителска среща с тригодишните. Ще са на градина от 20-ти Юни, тези които са навършили три първото полугодие. Местата на останалите , които ще навършат три второто полугодие се заемат точно от тези 20 деца отбрани след томболата.
Така че не говорете в глобален план.

И не ми цитирайте закона.
Защото ако не си платите сметката за тока ще ви го спрат.

P.S.
Преси е конкретизирала преди мен и то доста добре.

# 38
Защото темата е не дали да има такса, а защо директорът се е направил на велик и задържа свидетелството. Така той превишава служебните си задължения и може да бъде подведен под отговорност за злоупотреба със служебно положение.

[/quot

БЛАГОДАРЯ!
ЗА ТОВА СТАВА ВЪПРОС УВАЖАЕМИ  ДАМИ И ГОСПОДА.

# 39
  • Ямбол
...
Ако не сте си платили данъците и искате удостоверение за липса на задължение, дали ще ви го изадът?...
Издадат, пише се с а. Дума "издадът" не съществува в българския език.
Ако не съм си платила данъците, но искам справка за наследници, нямат право да ми я откажат, заради причина неплатени данъци. Защото свидетелството е в задълженията на директора и тези задължения нямат никаква връзка с таксите. Разбираш ли разликата. Сега ще отговоря и на другите ти въпроси:

....
Ако не сте си платили тока, дали ще ви го спрат?
Ако не сте си платили телефона, дали ще ви го спрат?
Ако не съм си платила тока и телефона като искат да го спират, но ако ми трябва фактура от предходния месец, нищо не ги спира да ми я издадат.

....
Ако не сте си платили вноските по кредита/заема, дали ще ви отпуснат нов?
и т.н.
.....
Ама аз не искам нов, аз може да искам да си извадя дебитна карта в банката, ще ми откажат ли, понеже не съм си платила вноските?

Сега разбра ли? Ако не си, чувствам се безсилна да обясня по-просто от това.

# 40
Отделно, че детето може да се запише в училище и без това удостоверение.
Единственото, което родителите трябва да направят е, да декларират, че детето не е завършило ПГ.

На мен ми е ясно, че начинът, по който действат много директори е селски, но е също толкова селски и в отговор на селското неплащане от страна на родителите. Защото, 1001% съм убедена, няма да си платят и стотинка, вземат ли си заветното удостоверение.

# 41
  • Ку-куландия

[/quot

БЛАГОДАРЯ!
ЗА ТОВА СТАВА ВЪПРОС УВАЖАЕМИ  ДАМИ И ГОСПОДА.

Щом темата не е за това дали да има или не такси -  Защо Вие се правите на велики и не сте заплатили ползваната услуга?

# 42
  • Ямбол
....
Щом темата не е за това дали да има или не такси -  Защо Вие се правите на велики и не сте заплатили ползваната услуга?
Хем разбра, че не е за това темата, хем пак питаш защо. Ми по някаква причина не са ги платили.

# 43
Лиляна е права. Неплатените такси нямат общо с удостоверението. Удостоверението е, че детето е ходило на ДГ - ако е ходило наистина значи директорът няма право да откаже да удостовери това писмено! Парите да си събира по друг ред, не чрез извиване на ръцете.

да, можеш да имаш и неплатени данъци, и единствения документ който може да ви откажат е удостоверение, че нямате неплатени данъци. Всяко друго удостоверение можете да получите вкл. от общината и НАП, а някакъв директор ще си позволява да задръжа издаването на документ, който е длъжен да издаде.

# 44

За сведение в нашата градина има деца които остават за през лятото. Поради голямото количество подадени документи с равни права родителите организираха томбола. Спечелилите се разпределят по групите. от 60 деца са само 20.

Обожавам думата томбола  Mr. Green, защото в нашия град всички деца се въртят на томбола за прием в ДГ. Тука има, тука нема. При нас има действаща заповед на кмет, че градините не трябва да отказват гледането на деца през лятото, защото като курортен град много родители работят сезонно. Явно при вас важат други правила. Явно не сте запозната с всички аспекти.
Много важни взеха да стават всички институции, само институцията семейство е прецакана отвсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт