Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 152 674
  • 807
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: X
Правих пробен хляб с квас в Мулинекс-5000, на 8 програма, по рецептата от книжката, само вместо мая сложих около 150 мл квас.Дълга е почти четири часа, хляба стана страхотен.
Но, забравих да снимам.....кваса ми е в хладилника, днес ще го задействам, за козунаци, ще направя и хляб, надявам се този път със снимки.

# 271
  • Бургас
  • Мнения: 19
Здравейте! Simple Smile
Вече четвърти ден си отглеждам квас и мисля, че скоро ще е готов. Причината изобщо да се захвана с това е захранването на моето бебче. Реших като за начало да му предложа домашен хляб с квас (на сухар в попарка). Не искам да слагам сол в тестото и въпросът ми е: Солта има ли друго предназначение освен за овкусяване?  newsm78

# 272
  • Мнения: 1 385
Без сол според мен ще е ужасен вкуса, не бих пробвала.
Не мога да приема и картофи, пасти сварени без никаква сол. Embarassed

# 273
  • Мнения: 633
Забравяла съм да сложа сол и не е имало забележки, че е безвкусен хляба, а ММ си е махнаджия #Crazy

# 274
  • Бургас
  • Мнения: 19
Благодаря ви!   bouquet

# 275
  • Мнения: 2 208
Това е невъзможно мъжът ми да не разбере, а не му прави впечатление по принцип. Хляба без сол не прилича на нищо и защо пък детето да не яде никаква сол, а като тръгне на градина и на училище...

# 276
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Ако човек е свикнал да яде хляб със сол е безвкусно. На мен лично дали има или няма сол в хляба не ми пречи Wink.
Имам приятелка, която си прави хляба с квас без сол, никой у тях не се оплаква  Peace.

# 277
  • София
  • Мнения: 278
Привет дами!
За първи път правих квас. Първият ми квас стана много добре- ухаеше на боза и от него първият ми домашен хляб също беше чудесен без кисел привкус. Вероятно обаче е било късметът на начинаещия. Мина време и аз реших да си направя нов квас, вместо да запазя първият и тук сгреших. Понеже беше студено, вторият квас сложих на радиатора и явно от топлото много бързо се появиха мехурчета, но и леко кисел мирис. Въпреки това омесих хляб, а после и пробни козунаци, които оставих да втасват една нощ. Изпекоха се чудесни, надуха се сякаш са правени с мая, страхотен аромат и вид, но лееко киселеещи. Много ме хвана яд. Направих нов квас. Омесих и от него хляб. Но пак лека се усеща кваса. Прибрала съм го в хладилника и сега се чудя да пробвам ли пак козунаци. Дайте ми съвет как да избегна киселата нотка? Мислех, че от захарта ще се промени, но не. Някаква подправка? Хитринка?

Благодаря за хубавите рецепти, които поднасяте   bouquet

# 278
  • Мнения: 2 208
нов квас без да му даваш зор по радиаторите Peace

# 279
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 579
Май няма начин да избегнеш киселата жилка, първоначално. Беше писано по-рано, киселата жилка е детската болест на кваса. Вариант е да го направиш по от рано и да го подхранваш повече време, така кваса ще поостарее, ще "узрее" и ще изчезне киселата жилка. Друг вариант за киселостта е да втасва по-дълго време, ако е по -студено и затова да киселее.

# 280
  • София
  • Мнения: 278
Благодаря ще се пробва!   bouquet
Имам още един въпрос- досега съм правила само квас от пълнозърнесто брашно. Направих опит и с бяло, но не стана. Може би трябва да взема определено бяло брашно? Не пишеше, че има избелващи агенти, но явно е имало, защото не се захвана квасът. 

# 281
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Защо ти е да си правиш от бяло брашно.Просто отдели от пълнозърнестия малко и го подхранвай само с бяло брашно. След няколко подхранвания той ще стане изцяло бял.

# 282
  • София
  • Мнения: 8 495
В белите брашна има един куп подобрители, които пречат за захващане на кваса.

# 283
  • София
  • Мнения: 278
Джемма, не се бях  сетила, благодаря за съвета!   bouquet
Ще пробвам и ще споделя. А да попитам някой пробвал ли е да сложи вместо чиста вода на кваса нещо друго? Опитвам се да си направя малинови дрожди и се чудя какво ще стане ако вместо вода сложа тяхната водичка в кваса?

# 284
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 579
Последното брашно с което правих квас е на София мел /екстра/ и се получи чудесно. На плика пише, че съдържа брашно, аскорбинова киселина и ензими, не знам дали пречат, но факт е , че се получи.

Общи условия

Активация на акаунт