Майка с отрицателна кръвна група

• 2 300
  • 27
  •   1
Отговори
Хора, имам нужда от помощ ....
бременна съм в 12 седмица и днес разбрах, че съм с 0- кръвна група, а не знам татето с каква е.
Знам, че баба ми е била със същата кръв и че на второто и третото бебе са със сменена кръв. Не, че не съм притеснена, но се опитвам да "дишам" .... Въпроса ми е ако таткото е с + какво се случва и ако е с - какво се случва ... благодаря ви предварително!

Последна редакция: сб, 31 май 2014, 00:06 от AnMary

# 1
Ако таткото е -, значи и бебето ще е -.
Ако е +, може бебето да е +\-.  Ще ти правят изследвания да следят за антитела през бременността. При бременност с първо бебе рядко има усложнения. След рраждането обаче ти бият инжекция с   анти - Д гамаглобулин, за да се предпазят децата при следващи бременности на майката.

# 2
  • Бургас
Инжекцията се бие само ако бебето е +.
Споко, според мен този проблем излишно се преекспонира.
А какво означава, че децата на баба ти са със "смесена" кръв. Или са +, или са -, смесено положение няма.

# 3
Тя каза сменеНа,не смесена,мисля,че вече не се практикува сменянето,поне така разбрах като се интересувах.Аз съм 0-,с първата бременност нямах никакъв проблем,при втората имаше изследвания за антитела през няколко месеца,ако по време на бременността се натрупат ти бият анти д,ако няма,след раждането се проверява кръвната група на бебето и ако е положителна и искаш още деца ти бият анти д.Не се притеснявай,предполагам ти е първа бременност,няма никакъв проблем,дори и таткото да е +.Притесненията са при втора и трета Simple Smile Лека бременност и още по леко раждане   bouquet

# 4
  • Бургас
Извинявам се, не съм го прочела правилно  ooooh!
Да, вече не се практикува това със сменянето. Аз като бях бременна ми правиха 3 изследвания за антитела. Поемат се от здравна каса. Детето се роди с моята кръвна група и не ми биха инжекция.

# 5
Спокойно и аз съм с - Rh, Нормално е да се притесняваш и аз имах притеснения. Всичко е наред Бебчо е с + кръвна група, от баща си взел Rh. Биха ми ваксина след раждането и ни посъветваха, ако искаме да имаме второ дете да си направим генетични изследвания за всеки случай.  smile3504 Просто особеното при - Rh  е че трябва да родим преди термин задължително и се правят още няколко изследвания допълнително през бременността.

# 6
  • София
Не се притеснявай. Има отработена схема. Ще ти направят няколко изследвания, а след раждането ще ти бият инжекция с   анти - Д гамаглобулин, за да се предпазят децата при следващи бременности на майката.
Успех и много усмивки  bouquet

# 7
Здравей, аз също съм с отрицателен резус /ММ е с положителен/, слава богу бебчо се роди и той с отрицателен резус, но през цялата бременност - всъщност в 12-та, 18-та и 28-ма седмица се правят изследвания за антитела, ако има аборти, а ако е нямало, тогава само в 18 и 28. Ако покажат наличие, се бие инжекция Анти Д гама глобулин. Полага ти се по ЗК. В повечето държавни болници я нямат и трябва ти да я намираш и плащаш, но после с представена бележка от ЗК ти я изплащат. При раждане се изследва бебето и при положителен резус инжекцията трябва да се бие до 72 часа от раждането. Това е, за да няма отхвърляне на следващото бебе.
Успех и не се тревожи - просто трябва да уведомиш наблюдаващия те и тези, които ще те израждат /за всеки случай/. Аз бях много осторожна по този въпрос и постоянно го повтарях като мантра - отрицателен резус, отрицателен резус  Mr. Green

# 8
Тука ми стана интересно, че и на мен ми биха такава ваксина, но аз си я закупих. Каква е тази бележка,че ти връщат парите  newsm78 Нямам информация за подобна практика, би било чудесно, ако стане.

# 9
Става дума за касовата бележка - с нея се отива в ЗК и ти възстановяват парите.  А трябва всяка болница да я има и да не се налага пациентите да търчат и да търсят,  но уви като всичко в БГ и това не е уредено. Аз бях в частна и там имаха.
А това,  че не уведомяват какво ни се полага и какво не е направо престъпление.  Като че ли от собствения си джоб ги вадят тези пари.

Последна редакция: нд, 08 юни 2014, 13:55 от tonniny

# 10
Аз като питах, ми казаха, че не се поема от ЗК Rolling Eyes

# 11
ето някои линкове

http://www.bgstuff.net/zdrave/drugi/7899-anti-d-vaksina

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=184243.20

http://club.biberonbg.com/read.php?5,74907

за тези, които ще им се наложи сами да купуват инжекцията, струва между 140 и 200 лева и доколкото знам повечето аптеки я изпълняват с поръчка за ден. Аптеки Фармастор я имат налична и май там е най-евтина - с риск да прозвучи като реклама, но съм минала по пътя на проучванията вече и просто ви давам информацията, която съм събрала
Сестра ми преди три години си купи сама инжекцията и после от НЗОК й възстановиха парите без никакви проблеми. Проблемът е защо тази информация се крие, защо ние сами трябва да я купуваме тази инжекция, за какво плащаме осигуровки изобщо!!!!

Последна редакция: нд, 08 юни 2014, 18:29 от tonniny

# 12
И двата пъти си я платих аз newsm78

# 13
не е трябвало - моят съвет е да подадете жалба срещу болничното заведение, тъй като едва ли пазите касовите бележки. Ясно е, че няма да ви върнат парите, но поне да спрат с тази порочна практика да не уведомяват пациентите. Не знам защо лекарите толкова са се загрижили за средствата, които излизат от НЗОК, че прикриват тази информация. Или просто цари повсеместна некомпетентност. Но както пише в един от линковете - време е да спрем да сме клиенти и да станем пациенти на тази здравна система.

# 14
  • на последния етаж
Просто особеното при - Rh  е че трябва да родим преди термин задължително
Това пък откъде го чухте? Аз съм с отрицателен резус фактор и двата пъти родих след термин.По време на бременностите никой не е споменавал дори подобно нещо.

Общи условия

Активация на акаунт