Дете с един бъбрек

• 27 495
  • 22
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте мами,не знам дали има подобна тема,но честно казано не мога да търся тъй като от няколко дена място не мога да си намеря.Синът ми е на 6 месеца,ще стане на 7.След 6 месец му правиха задължителните изследвания:кръв,урина и видеозон.Слава Богу изследванията на кръв и урина дадоха чудесни  ,да чукам на дърво,резултати.Но на видеозона нефрологът ни каза нещо ужасяващо ,че детето ни е само с десен бъбрек,леко компенсаторно уголемен ,за да поеме функцията на липсващия ляв такъв... А през 19г.с. ходих на фетална морфология,при което нямаше проблем,докторът каза,че бъбречетата са добре (как ги е видял две,не зная).Най-вероятно едното бъбрече е спряло развитието си..След тази диагноза ходихме на рентгенолог,но той потвърди. Та бих желала дали има някой от вас с подобен проблем или е чел по въпроса,за да ме насочи какво трябва да правим,от какво да се пазим,след време ще може ли да тича спокойно с децата....  Cry .Ужасявам се от мисълта,че детето ми ще бъде лишено от много неща,за да му пазим бъбречето.
Ще бъда благодарна на всяка от вас,която изкаже мнение по въпроса

Последна редакция: сб, 31 май 2014, 13:59 от Галинка Малинка

# 1
Моя много добра приятелка е с 1 бъбрек - всъщност има два, но единия е само някакви наченки и не функционира- това се разбра чак когато бяхме в гимназията мисля - голяма човек си беше - на профилактичен преглед. Никога не е имала проблеми. Бяха й казали да носи някакъв документ в паспорта си винаги - това като някаква застраховка - да може да го предоставя на лекарите в случай на някакъв инцидент - нужда от спешна помощ, катастрофа или някакви такива извънредни ситуации - тя го носеше докато бяха още зелените паспорти, тъй като тогава имаше калъфки - сега вече с личните карти не. Самата тя казва, че никога по нищо не се е усеща да е различна от останалите хора. Има две деца и може да се каже, че е напълно здрав човек.
Надявам се и при вас всичко да е така безпроблемно! Hug

# 2
  • Русе
Наскоро се видях с една позната - жена на 45 години, и разбрах, че са и поставили такава диагноза. Установили са го не защото е имала бъбречни проблеми, а на рутинен преглед, изследвайки я за друго. Каза ми, че по нищо не е разбрала през годините за нефункциониращия си бъбрек. Някакси работещият е компенсирал липсата на другия. Спомена, че не е правила нещо по-специфично, за да се пази. Даже смея да твърдя, че живее доста охолно. Има дете на 26 години.
Така че - горе главата! Сигурно си много притеснена, а и как да не си... Но разбираш, че има и други като вас, при това хора къде-къде по-големи от твоето детенце. И слава богу си живеят добре така. Пожелавам ти и при вас да бъде по същия начин   bouquet

# 3
Аз също имам колежка, която е с един бъбрек, макар че не е родена така. Махнали са и единия с операция не знам по какъв повод. Живее е с един бъбрек от много години, работи, гледа си децата, сега вече и внуците. Има решение на ТЕЛК, но то по-скоро е заради операцията. Най-големия майтап е, че я карат да ходи да го презаверява на 2 год. Тя вика - сигурно очакват да ми поникне нов бъбрек и за това.

# 4
Имам роднина (50 годишен), който си е с един бъбрек от как се е родил. Никакъв проблем не е имал до сега. Не се притеснявай, живота си е съвсем нормален и пълноценен!  Hug
П.С.: Ако няма никакви оплаквания, няма причина за безпокойство.

# 5
успокои се, аз също познавам единздрав и прав чошек с един бъбрек, които е поне 3 пъти в седмицата в фитнеса и всяка година е на велосипедни състезания...

нека и при твоето детенце всичко да е наред...

# 6
Никакъв проблем не е това, забравете го и живейте спокойно! И аз  имам близка, която случайно разбра на 20 годишна възраст че е с един бъбрек, и то не защото имаше проблеми, а докато и правеха прегледи за други работи. Всичко е въпрос на късмет - човек и с 2 бъбрека да е - може да има големи проблеми, и с един да е - може да си живее нормално, Божа работа ....

# 7
  • Варна
Всичко е Божа работа ,както казвате.Момичета,благодаря ви искрено,поуспокоих се.За мен си е шок и ми е малко трудно да свикна с тази мисъл,като погледна малкото човече и ми става много криво.От тук нататък просто ще знаем да го пазим.Хубаво е ,че наскоро са въвели тези задължителни изследвания,за да може всяка аномалия да се констатира на ранен етап,за да се пазим,а не да е твърде късно за това.Но като чета коментарите ви се успокоявам и трябва да се зареждаме само с положителни емоции . Heart Eyes  bouquet Hug
Честит Първи юни на всички майчета и техните дечица.Нека да са живи и здрави,безгрижни и усмихнати Simple Smile

# 8
Здравей, да те успокоя и аз от първо лице. На 20 г. разбрах, че съм с единствен бъбрек, но за съжаление не беше при рутинен преглед. Претърпях операции, които няма да описвам, но са по-скоро в резултат от лекарска грешка. Искаше ми се да знаех по-рано, за да предотвратя развитието на инфекция, която вероятно е довела до тези проблеми тогава. За щастие всичко завърши добре, оттогава се опитвам да се пазя, но не съм се лишила от нищо. А като ученичка съм спортувала доста интензивно, не се спирам и сега покрай децата.
И аз се притеснявах за прегледите на моите деца, да не би да е наследствено, но всичко е наред. На малкия видяха гърбица на едното бъбрече, била само изменена формата, без да е проблем.
Пожелавам на мъничетата ни безгрижно детство и много сбъднати мечти!

# 9
  • Варна
Здравей, да те успокоя и аз от първо лице. На 20 г. разбрах, че съм с единствен бъбрек, но за съжаление не беше при рутинен преглед. Претърпях операции, които няма да описвам, но са по-скоро в резултат от лекарска грешка. Искаше ми се да знаех по-рано, за да предотвратя развитието на инфекция, която вероятно е довела до тези проблеми тогава. За щастие всичко завърши добре, оттогава се опитвам да се пазя, но не съм се лишила от нищо. А като ученичка съм спортувала доста интензивно, не се спирам и сега покрай децата.
И аз се притеснявах за прегледите на моите деца, да не би да е наследствено, но всичко е наред. На малкия видяха гърбица на едното бъбрече, била само изменена формата, без да е проблем.
Пожелавам на мъничетата ни безгрижно детство и много сбъднати мечти!

kali_k, съжалявам за това,през което си минала.Радвам се,че на този етап си добре ти и твоите дечица.Докторът ни спомена,че това не е генетично наследствено,а по скоро при оформянето на  органите в начална бременност, някои процеси на развитие просто спират и това е само игра на природата,колкото и да се пазиш и да се щадиш,някой път не става както го очакваме. Факт е,че с един бъбрек се живее,въпросът е,че лекарят ни много ме наплаши и чак не знаех какво да си мисля. Наговори ми такива неща,с които да си мисля,че детето ми ще развие комплекс за малоценност,лишавайки се от весели игри,катерушки,спортове, относно храната -ограничавайки  шоколадови изделия ,месце.Та как да лишиш едно дете от тези неща??Но четейки постовете тук си давам някакво успокоение.
Ние утре ще ходим на трето мнение, в клиника Темелкови,тук във Варна,на триизмерен видеозон. Все пак да погледне човекът,който ни е гледал през 19г.с. .Стискайте палци момичета внезапно да изплува това ляво бъбрече.Ама то нормално с тези дупки по улиците,как да ни е всичко по мястото...направо ужас  #Crazy Grinning  Praynig

# 10
  • Бургас
Имам един приятел,който е само с един бъбрек,но му го установиха едва на 30 годишна възраст,успокой се,и неговоят е леко уголемен,но нищо повече,е той има камъни и по този повод са му го установили,но си работи,храни се с всичко,налива се с газирано и си е добре Hug

# 11
  На синът ми му отстрниха десния бъбрек през м. Май. Като ми съобщиха, че ще го махнат въпроса ми беше:" Какъв живот ще има, той е само на 3,9г.?" Лекуващата ни лекарка( от Детска Урология в Пирогов) ми каза, че живота му ще е напълно нормален и това изобщо да не ме притеснява. Даже ми обясни, че има деца с 2 бъбрека, но с такива тежки заболявания, че синът ми ще е по- добре от тях. Казаха ни, че може да си яде и пие всичко без проблеми. На последната ехография през м. Юли и при нас вече се наблюдава компенсаторна хипертрофия, но това е напълно нормално както и  на вас са ви го обяснили.
  На контролния преглед искам да питам какво ще може да спортува. Иначе си бяга, играе и всичко остнало като другите деца.

# 12
  • Варна
  На синът ми му отстрниха десния бъбрек през м. Май. Като ми съобщиха, че ще го махнат въпроса ми беше:" Какъв живот ще има, той е само на 3,9г.?" Лекуващата ни лекарка( от Детска Урология в Пирогов) ми каза, че живота му ще е напълно нормален и това изобщо да не ме притеснява. Даже ми обясни, че има деца с 2 бъбрека, но с такива тежки заболявания, че синът ми ще е по- добре от тях. Казаха ни, че може да си яде и пие всичко без проблеми. На последната ехография през м. Юли и при нас вече се наблюдава компенсаторна хипертрофия, но това е напълно нормално както и  на вас са ви го обяснили.
  На контролния преглед искам да питам какво ще може да спортува. Иначе си бяга, играе и всичко остнало като другите деца.
Здравей des_1984,
съжалявам за това през което си минала, момченцето ти е малко, но важното е ,че е здраво. Нашите дечица ще са с напълно нормален начин на живот. Лично на мен ми обясниха, че единствения спорт, който ще могат да практикуват е плуване  . Но важното е, че са жизнени,енергични. Животът епред тях, а ние сме до тях , за да ги пазим  Heart Eyes

# 13
Виждам го, че за сега нищо не му пречи, че е с един бъбрек.  Само белегът ми напомня за това. За спорт ни казаха, че може всичко, но ако ще го записваме ще е или плуване или нар.танци.

# 14
.Moeto dete beshe na 7 god.kogato razbraha che ima rashiren ureter.V Pirogov izvedoha uretera da se podobri funkciqta na babreka ,taka 1 god. i 3 meseca beshe .Minahme Telk s tazi epikriza izveden ureter ,vodqt go vrodeno.Obache minalta godina sled izsledvaniq i snimki,doktora rehsi che trqbva da se premahne imashe mnogo malka funkciq.Ta vaprosa mi e sega shte se qvim s epikrizata ot Nefrektomiq,mahnatiq babrek,znaete li kak stoqt neshtata ,drugiq ni e zdrav i kakvi procenti s edavat .Blagodarq vi predvaritelno

Общи условия

Активация на акаунт