Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 54 068
  • 750
  •   1
Отговори
# 30
Момичета,
Моето дете също е прието на втората година от кандидатстването. До нас има три градини, но тя е приета в друг квартал, няма удобен ГТ за водене и прибиране, а аз нямам книжка, но все пак съм безумно щастлива. Не се отчайвайте, може да пуснат допълнителни места (както стана при нас). Стискам ви палци и ви желая успех.

# 31

И аз точно тръгвам за протеста.
Може да се постави въпросът, в СНБМ не сме обсъждали. Формулирай моля конкретно предложение и ми го изпрати и на ЛС, че тук ще го изгубя.
Също ще помоля мамите, които активно обсъждаха документите за записване/доказване статуса на СОЛ, да припомнят как се наричаше тази справка? от НАП, която показва историята на СОЛ за определен период назад.

1. Справка - Данни за осигуряването по ЕГН за период ...: тук присъства и информация за осигурителен доход, по месеци.
2. Справка за история на осигуряването като самоосигуряващо се лице - пише в нея дословно "активен с осигуряване" със съответна дата, като отразява дали СОЛ е прекъсвал дейност и кога, от началото на регистрация към днешна дата, вида дейност. Ако например в периода преди класиране СОЛ няма дейност, осигуряване, това ще е отразено в тази справка със съответните дати.
Може да не се уточнява точното наименование на справката, тъй като и двете са си редовни и валидни, издадени от НАП. Може да има и някакви други видове справки, за които не знаем, за други видове СОЛ. Нали така и така се издават от НАП, и трябва да показват, че СОЛ е осигурен.

Може да се предложи да се замени "данъчна декларация, заверена в НАП", със "справка за осигуряването на лицето, издадена и заверена от НАП".

Миналата кампания 2013/2014 беше само "декларация, издадена и заверена от НАП". Тази кампания са го променили на "данъчна декларация, заверена в НАП".

# 32
И ние не сме приети , детето ми е набор 2013 район Изгрев.Държа да отбележа че още на първо класиране приемаха с 8,1 но този жребии, не и не .Сега на трето класиране в последни  момент се появиха близнаци с  10 точки да ги пита човек къде бяха на първо класиране.Е знам,че е много рано ама ми писна вече.

# 33
Записвам се да ви следя и в новата тема Simple Smile

# 34
Мама Сання, според мен трябва да има санкции и за деца, които не посещават градина от месеци/години, но се водят в списъците на групата и заемат място, което би било полезно за друго дете. Масово деца напускат градините, тъй като семействата им емигрират....но се водят че ходят на градина.

Това как да се докаже? А и нещо не ми звучи логично. Д-ката защо да не го отпише, при положение че след като детето го няма не получава държавната субсидия за него и никой не плаща такса.

Всъщност детето си плаща половин такса (някой плаща за него). Но не посещава от почти 8 месеца. Със сигурност знам, че живеят в чужбина. Все пак трябва да има някакво ограничение за "извиняване" на отсъствията от градина. Точно този и подобни случаи няма как да се докажат, тук си права. Но не може да има и такива дълги отсъствия, които да се приемат. За мен трябва да има някакво ограничение за това. Дано съм се изразила правилно.

# 35
  • СОФИЯ
Мама Сання, според мен трябва да има санкции и за деца, които не посещават градина от месеци/години, но се водят в списъците на групата и заемат място, което би било полезно за друго дете. Масово деца напускат градините, тъй като семействата им емигрират....но се водят че ходят на градина.

Това как да се докаже? А и нещо не ми звучи логично. Д-ката защо да не го отпише, при положение че след като детето го няма не получава държавната субсидия за него и никой не плаща такса.

Всъщност детето си плаща половин такса (някой плаща за него). Но не посещава от почти 8 месеца. Със сигурност знам, че живеят в чужбина. Все пак трябва да има някакво ограничение за "извиняване" на отсъствията от градина. Точно този и подобни случаи няма как да се докажат, тук си права. Но не може да има и такива дълги отсъствия, които да се приемат. За мен трябва да има някакво ограничение за това. Дано съм се изразила правилно.
Никой не е поставил като проблем точно такива отсъствия. Както и при другите значими проблеми - за СО не съществуват.
Пренапрегната съм от проблемите с приема на деца в ДЗ СФ. Не разбирам защо родителите са пасивни.

# 36
  • София

Че е порочно това, така е. Но от друга страна няма как да се докаже обективно отсъствието. Синът ми отсъстваше адски много от яслата поради болест. Е, какво, да го отпишат ли? Аз каква вина имам, че ходи 3 дена и буквално вечерта в сряда е болени се лекува и въстановява по 3-4 седмици? Мисля, че точно по този въпрос няма как да се действа.

# 37
  • София
И ние не сме приети, но то се очакваше, не ни върви на томболи. За отсъствията и аз не съм съгласна. Дъщеря ми ходи 2 месеца и после се разболя с хроничен проблем при който трябваше да е на строга диета. Е, познайте как се съгласиха да и носим храна от някъде извън градината. Искахме да ходи, но не ни позволяваше положението. Наложи се да отсъства 6-7 месеца, докато се възстанови. През това време плащахме половин такса. Може би е по приемливо ако се обявяват места за временно ползване от други деца, но това е трудно да се осъществи на практика.

# 38
Никой не говори за често отсъствие по болест, макар че масово се злоупотребява  и с това. Има и деца, които боледуват, но има и такива, които просто има кой да ги гледа и само пълнят фиктивно местата в групите.

ДА, не може да се докаже, прави сте. Но е още едно несъвършенство на системата. И вместо децата, които наистина имат нужда да ходят на градина (защото родителите, трябва да се връщат на работа, нямат баби в града и т.н.) ходят такива, които ги взимат на обяд или в 16:00 часа. Съжалявам, но за мен има нещо много "сбъркано" в това.  Rolling Eyes

Честно казано, мен тези неуредици не ме вълнуват особено, и двете ми деца са приети в детските заведения, които исках, на първо класиране. Едното с томбола, а другото с много точки, заради посещение на ясла, където също влязохме с жребий. Но ми става много неприятно, когато отида да ги взема в 17:40 ч. и след тях затварят градината.

Както и ми е чудно как всички се оплакват, че няма места в детските заведения, а е имало месеци, когато от 28 човека група, са посещавали 8 деца. И то не защото са били болни....а защото просто има кой да си ги гледа вкъщи. И си ги гледат. И заемат само места.

Споделям моите наблюдения. Сигурно има и реално боледуващи деца, но на фона на всички останали злоупотребяващи, те са пренебрежимо малък процент.

# 39
Just Lora, за съжаление това си е манталитет  Confused. Няма оправия! Докато не се промени това мислене в хората, няма как да се отстранят тези несъответствия в системата. Тук никой друг не ни е виновен, освен самите ние (т.е мамите, които са решили да заемат място, а правят всевъзможни врътки децата да не ходят на ДГ). Това няма как да се регулира от директорите и системата. Какво могат да направят хората щом им се представя редовна бележка от педито, че детето има някакъв здравословен проблем?! Всичко това си остава на съвестна на родителите. Аз не бих си позволила да лъжа за здравето на детето ми. Много сбъркано ми се струва това  Rolling Eyes. Трябва да се научим на малко повече грижи и разбиране към околните, за да имаме напредък в каквото и да било отношение. Забелязвам, че това си е общ проблем в много отношения - да прецакаме тези, които чакат пред кабинетите на лекарите и да минем по-напред, да си гледаме в нашата паничка, пък на другите ни е все едно и т.н, и т.н. Примери много, за съжаление  Confused!

# 40
Здравейте! Момичета, имам спешно питане. Точката, която се дава на децата, посещавали ясла и кандидатстващи за градина, само за тези от самостоятелните ясли ли се дава или на всички?! Бях останала с убеждение, че е за всички и сега като четох отново ръководоството за родители в ИСОДЗ попаднах на к.5 и май съм в сериозна заблуда newsm78 Питах директорка на детска градина в района и тя ми каза, че точката е за всички, посещавали ясли т.е. и в ОДЗ -та. Затова се ужасявах, че догодина ще треперим отново дали ще ни приемат в градина?! Вече съм страшно объркана.... Благодаря ви предварително!

# 41
  • СОФИЯ
Точката е само за самостоятелните детски ясли, не и за яслените групи в ОДЗ.

# 42
мама САННЯ, благодаря за бързия отговор!  bouquet Значи за нас борбата продължава...Или по-скоро терзанията.

# 43
Здравейте! Момичета, имам спешно питане. Точката, която се дава на децата, посещавали ясла и кандидатстващи за градина, само за тези от самостоятелните ясли ли се дава или на всички?! Бях останала с убеждение, че е за всички и сега като четох отново ръководоството за родители в ИСОДЗ попаднах на к.5 и май съм в сериозна заблуда newsm78 Питах директорка на детска градина в района и тя ми каза, че точката е за всички, посещавали ясли т.е. и в ОДЗ -та. Затова се ужасявах, че догодина ще треперим отново дали ще ни приемат в градина?! Вече съм страшно объркана.... Благодаря ви предварително!

Извинявайте за глупавия въпрос, но не разбрах. Ако детето е прието в ясла в ОДЗ, след това отново кандидатсва през системата за първа градинска група, а не продължава посещаването на същата градина, така ли?

# 44
  • СОФИЯ
Не, продължава автоматично в 1 група. Отделно ако иска може да кандидатства за др. ДЗ, но не ползва 1 т. за ясла.

Общи условия

Активация на акаунт