Мога ли да премина на кърмене само от едната гърда с 8 месечно бебе?

• 3 943
  • 5
  •   1
Отговори
Синът ми е вече на 8 месеца, до 6-тия месец изцяло на кърма, оттогава до сега има заместено 1 хранене, т.е. продължава да суче 6-7 пъти на денонощие, има поне едно нощно хранене. От самото начало имам проблем с едната гърда - зърното ми е почти постоянно разранено и ми се запушава канал горе-долу всяка седмица. Постоянно се боря чрез познатите методи, боли ме много, няколко пъти съм вдигала и температура, минава за 2-3 дни, но винаги на една и съща гърда, дори на едно и също място усещам парене, зачервяване и втвърдяване. Когато беше по-малък бебока се усещаше разлика в начина на сукане - на тази проблемната все ръмжеше, въртеше се, сега вече не го прави - спокойно се храни, но проблема за мен си остана. Толкова ме тормози това вече, че наистина искам да спра да кърмя от тази гърда... възможно ли е и ще имам ли някакви проблеми (чисто физически), ако кърмя само от другата гърда?

Последна редакция: пн, 09 юни 2014, 06:43 от Adventurer

# 1
  • FRANCE
Чисто физически може да е по-голяма от другата. Имам операция на лявата гърда и произвеждаше много по-малко мляко, основно кърмех от дясната която беше видимо по голяма (по-лесно течеше и беше предпочитана). Девойките си ги бяха кръстили " голямата кика" и " малката кика" След 7 г нон стоп кърменето , включително и тандемско , сега с малката девойка ни остана едно вечерно и то не всяка вечер почнаха да се изравняват по размер. А иначе няма проблем за здравето ти. По-малка стимулация по-малко мляко.

# 2
  • София
Бях в абсолютно същата ситуация като теб (единствено с малко по-малко хранения на ден от гърда, поне в светлата част на деня). Това, което се случи при мен е, че в в един момент по естествен начин останах на кърмене от една гърда. Когато дъщеря ми стана на 9 месеца се върнах на работа, изглежда докато изградим нов режим, а и от преумора, малко пооплетох нещата и проблемната гърда пресъхна. С другата продължихме още година и половина без проблем. това е моят опит - не се притеснявай, каквото и да стане   bouquet

# 3
Ако все още не си спряла да кърмиш с `проблемната` гърда, можеш да опиташ да смениш позата на кърмене! При мен се запушва няколко пъти дясната гърда и все ме болеше на едно и също място, по един и същи начин, докато не забелязах, че там се притиска гърдата при кърмене и някак ъгълът на засукване е по-различен... (кърмя на леглото - легнали една срещу друга). Започнах да внимавам гърдата да е свободна при кърмене, даже сутиена си свалях известно време и повече нямам проблеми.
И още - ако проблема е в по-бавното потичане, можеш да опиташ известно време да я даваш като втора гърда (след другата) - така има веднага мляко за пиене Simple Smile
Успех!

# 4
Включвам се късно, но може да съм полезна на някои майки с подобни проблеми. От собствен опит се научих, че ако бебенцето не поема правилно зърното то не може да изсуче хубаво гърдата и съществува риск да се запуши канал. Болката е сериозна, но аз се научих да се справям като променях позата на кърмене. Най-много ми помогна позата, при която бебенцето (за по-малко бебе!) ми минава под ръката от страната на гърдата от която кърмя и само главичката е пред мен, а то лежи на възглавница, за да е на достатъчна височина (не помня как се нарича тази поза), а след като преминаха болките използвах и кърмене легнала. В поза люлка възстанових кърменето чак след 2-3 седмици и то много страхливо.  Нужна е упоритост и спокойствие, и честа смяна на позите. За по-голямо бебе може да се използва и седнало срещу мама да засуква или всякакви завъртяни пози да се редуват. Ако обаче се стига периодично до парене в някоя област на гърдата, може и да не е отпушван хубаво канала и така да се травмира гърдата. Тогава мисля консултацията с лекар е много важна, за да се избегнат проблеми с гърдата и след спиране на кърменето.
Извинявам се за дългия пост и дано съм помогнала на някоя мама.

# 5
Здравей , моята история е сходна с това което описваш .Имах постоянни запушвания и билки в едната гърда още от самото начало. Когато детето ми стана на 6 месеца спрях да го кърмя от нея , като му давах само по малко за да я облекчи . Постепенно тя спря да произвежда мляко сама. За сметка на това другата гърда сякаш увеличи производството си и  напълно задоволява нуждите на детето . В момента то е на 11 месеца и се кърмим успешно е една гърда .

Общи условия

Активация на акаунт