ИСТАНБУЛ 32

• 56 209
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
Миме, благодаря от сърце за разказите ти в картинки !   bouquet
Като гледам снимките и ми се иска да съм тръгнала, ако може вчера !  Crazy
Разбирам въодушевлението ти от вечерята на яхтата - новогодишната ни нощ беше на яхта и беше най- незабравимата, която съм имала досега . А, когато започна и зарята по двата бряга на Босфора....направо ти спира дъха!

# 271
  • София
gospojata  Hug Наистина вълнението не може да се опише, май ще се замисля за новогодишна вечер по Босфора.

bialk мерси за яснотата.

# 272
gospojata  Hug Наистина вълнението не може да се опише, май ще се замисля за новогодишна вечер по Босфора.

Не се замисляй - действай !  Hug

# 273

bialk Хванахме си трамвая, а не метрото защото искахме да отидем до шарените стълби, но като видяхме, че по близките до трамвайната спирка са избледнели, а за тези по ярките трябва да се връщаме почти до предишната спирка пеша и се отказахме, но пък така се качихме на финикуляра, защото до сега не бяхме се возили на него.

Е, нали сте ги видели, макар и в движение. Пролетта се разходихме пеша от Фъндъклъ до Топхане и успях да ги снимам от отсрещната страна на булеварда:

Много добре сте си изкарали в Истанбул. Разказите ти доказват, че с лалета или без тях, с рози или без рози, зиме или лете - този град е все така вълнуващ и пленителен. Благодаря!

# 274
  • София
Да от трамвая видяхме стълбичките, ама не бях толкова бърза, за да ги снимам  Grinning

Скрит текст:

bialk Хванахме си трамвая, а не метрото защото искахме да отидем до шарените стълби, но като видяхме, че по близките до трамвайната спирка са избледнели, а за тези по ярките трябва да се връщаме почти до предишната спирка пеша и се отказахме, но пък така се качихме на финикуляра, защото до сега не бяхме се возили на него.

Е, нали сте ги видели, макар и в движение. Пролетта се разходихме пеша от Фъндъклъ до Топхане и успях да ги снимам от отсрещната страна на булеварда:

Много добре сте си изкарали в Истанбул. Разказите ти доказват, че с лалета или без тях, с рози или без рози, зиме или лете - този град е все така вълнуващ и пленителен. Благодаря!

Напълно съм съгласна с това, аз затова и се чудих каква беше тази еуфория пролетта за тези лалета, на мен сега повече ми хареса. Peace

# 275
  • София
с лалета или без тях, с рози или без рози, зиме или лете - този град е все така вълнуващ и пленителен.

Напълно съм съгласна с написаното, но към изречението бих добавила "особено цветен и красив е по време на лалетата".  Laughing  Само човек, който не се радва на цветята, би подминал подобна наслада за очите.  Laughing И аз обичам лятото и трудно се навивам да отида на екскурзия където и да е по друго време на годината, но за пролетен Истанбул се "жертвам" вече 4 пъти. Мърморя заради дъжда и вятъра, заради целодневното мъкнене на връхна дреха и чадър, заричам се повече да не си причинявам това, но като дойде пролетта и се сетя за красотата на парковете с милиони лалета ... и съм на линия.

# 276
Е, Таня,  забравяш и "особено красив по време на празнична заря" Simple Smile

По всяко време има нещо, заради което си заслужава да се посети този град. С изключение на време на размирици, като тези на Таксим. А колко различно изглежда площад Таксим тези вечери в сравнение с миналото лято:

Скрит текст:

# 277
  • България, София
Мимето, страхотно сте си изкарали и втория ден. Като те чета и на мен ми се прииска вечеря на яхта  Heart Eyes

Напълно съм съгласна, че по всяко време Истанбул е вълнуващ и пленителен. И с допълнението на Таня съм съгласна, въпреки, че не съм виждала Истанбул с лалета.
Как ми се ходиииии. От сутринта си мисля за Стамбула, а сега и с този разказ  ooooh! Само това ми е в главата  Mr. Green

# 278
Здравейте,искам да ви попитам  как да стигна от Миниатюрк до кафе Пиер Люти и от там до Еминьоню?

# 279
Bialk, благодарности за предоставените клипове. Много майсторски направени и силно въздействащи.

# 280
Чак сега успях Embarassed Embarassed Embarassed

Скрит текст:
Първи ден Hug Дойде момента най – накрая да разкажа за поредното мое пътешествие из любимия град.
Всичко започна в дните около Коледа, пиейки кафе с моя вярна дружка от дума на дума стигнахме до Истанбул. И така първо бяхме тройка, после станахме четворка и накрая се заформихме тълпа.След Новата година започнах да избирам хотели, както обикновено направих един куп резервации, които в последствие отмених. Задължително условие беше закуската в хотела да се сервира на тераса с гледка към Босфор и така избора падна на Хюриет в Сиркеджи.
 След което дойде ред на програмата с по няколко варианта за всеки ден. Следващата стъпка както всички вече знаете беше избора на транспорт, повлияна от новите модерни /не всички/ автобуси на най – големия превозвач до Истанбул се добрах до заветните места от 1 -9 /първите места ги пазели за стюардесата/ за директния автобус в  23:00 ч. За първи път изневерих на ХАС/ за което горко съжалявам/.Групата ни тръгна от София в не пълен състав бяхме шест, останалите две мацки и младежа ги взехме от КПП Капитан Андреево.  За по голямата част от групата това беше  първо посещение  на Истанбул и за мен беше много важно да успея да покажа великолепието му по най –добрия начин. Пристигнахме в хотела, хвърлихме багажа и се отправихме към пл. Султан Ахмед. Първо посетихме Синята джамия /предпочитам да я посещавам сутрин, когато е измита и изчистена и все още го няма натрапчивия аромат на хиляди крачета/.
 Към 10:30 ч. излязохме, вече беше време за кафе и  следващата задължителна спирка беше кафето пред хамама на Хюрем Султан. Кафета, сокове, раздумки и дойде време за настаняване към 11:30ч . ни бяха казали, че стаите ни ще са готови. Хотелчето се оказа приятно, много чисто с обновени бани и стаи /те са малко теснички, но за нас това не беше проблем/. След настаняването групата ни се раздели на две. Четирима тръгнахме за Виаленд, а останалите към Св.София и водохранилището. Шатъла за Виаленд хванахме от пл. Султан Ахмед на обозначеното от Бялк място. Микробусчето дойде точно на минутата, това беше огромна изненада за мен/ но не  и последна относно точността/, този път нямаше огромни тълпи /както при предното ми посещение на Виаленд с качване от Кабаташ/ дори останаха доста свободни места. Входа за увеселителния парк при нас беше за възрастни 55ТЛ за детето мисля, че беше 45ТЛ, но не съм много сигурна. Голямото влакче вече работи, няма да ви казвам какъв невероятен кеф е. Водните атракциони и те работят само Годзила не работеше. Прекарахме си чудесно. Върнахме се на Еминьоню с шатъла в 20:00ч. /пред спирките за шатълите беше настанала малка лудница, дори микробуса с който ние се придвижихме беше пуснат извънредно само за Еминьоню/.
Вечеряхме в кръчмичка в района, храната беше много добра. Всъщност аз или съм много добро прасе или навсякъде приготвят вкусна храна/ поне там където съм била/.

# 281
Мимето   bouquet  bouquet  bouquet
Много, много ми харесаха разказите и снимките ти!

# 282
Диди, чудно разказваш!  Hug
Чакам продължението!

# 283
Диди, Hug чакам продължение с нетърпение !  Peace

# 284
Здравейте,искам да ви попитам  как да стигна от Миниатюрк до кафе Пиер Люти и от там до Еминьоню?

Има директен автобус 1453 в това направление. Тръгва на всеки кръгъл час от Миниатюрк, но обикаля почти целия залив. А в обратната посока (Пиер Лоти - Миниатюрк) прави обиколка на историческия полуостров.

Друг вариант е с автобус 47, 47Е, 47C, 41ST или който и да е друг автобус до Sutluce и от там с ферибот до насрещния бряг на Златния рог - Eyup. Разписание на фериботите тук.

Във връзка с това да попитам и аз - някой пътувал ли е от Пиер Лоти до Миниатюрк с автобус TB1. По разписание би трябвало да тръгва на всеки 2 часа след 9,00 часа от площад Султанахмет, след това прави обиколка на Златния рог и стига до Долмабахче. Това изглежда е вид туристически автобус на цената на обикновен билет, но така и не съм го виждал на Султанахмет Rolling Eyes

ПС - Издирих информация в интернет и открих, че става дума за туристическите автобуси пред Света София. Винаги съм мислел, че тези автобуси са частна собственост, но на снимката добре се забелязва логото на общината:

Тази снимка е на автобус по линията TB2 SULTANAHMET- ÇAMLICA-SULTANAHMET, който пътува на всеки кръгъл час до хълма Чамлъджа. TB1 и TB2 са автобусни линии на принципа "качи се и слез където поискаш и когато поискаш в рамките на деня". Идеални са за разглеждане на няколко забележителности по маршрутите им, но пътуването с тях излиза скъпо. Мисля, че цената бе около 20 евро на ден (някой да ме проправи ако греша).
.

Последна редакция: сб, 05 юли 2014, 12:22 от bialk

Общи условия

Активация на акаунт