ИСТАНБУЛ 32

• 56 392
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
  • На юг от тук
В Турция се пътува само с международен паспорт,така че карта не ти е нужна.Ще си я подновиш като се върнеш.Весел престой в Истанбул и после ела в темата да разкажеш за видяното.Тук всички много обичаме да четем. Hug

# 571
  • Варна
kpt2014, това изискване за валидността на документа се отнася за международния паспорт. Личната карта не ти върши никаква работа в Турция, никога и никъде не ни е трябвала. При миналогодишното ни пътуване картата ми изтече по време на престоя ни в Истанбул, така че говоря и от личен опит. Даже и за паспорта не винаги са толкова стриктни, когато пътуването е организирано, защото е ясно, че ще се върнете след три дни. Естествено, не бива да се правят експерименти. Всъщност паспортите ни са с валидност реално не пет, а 4 години и половина.

Nikolija и bialkPeace
Скрит текст:
благодаря за корекциите. За новата станция на метрото не се замислих какво е правилното произношение. Доядя ме, че я няма в мапс-а и изпляскях звученето, което ми дойде на езика. За "четвъртия" Левент - в метрото определено се чува ясно "дьорт"... останалото се предъвква. Важното е да запомнят, че има две спирки с подобно име и да внимават, че им трябва втората.

iv4enceto_91, всички хотели, в които сме били настанявани от тази фирма, е имало безжичен интернет. Някои пароли помня още. Без проблем ги дават на рецепция и си ползваш на воля. В някои от хотелите има и компютър за общо ползване във фоайето.
Разказът ми е по програмата на фирмата, та като цяло ще се движите по него, с малки несъответствия във времето, евентуално. Ти помисли какво искате да направите в свободните следобеди, за да те упътим и да добиеш представа. Частта от града, в която ще се движите е изключително лесна за ориентиране и придвижване.

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 12:09 от beljata

# 572
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Беличке, аз не конкретно към теб, а принципно. Назад Хел също го е написала с ч, за това уточнявам. На някого ако му се наложи да пита, поне да каже правилното име, макар интонацията да няма как да се изкаже точно.

# 573
  • Стара Загора

iv4enceto_91, всички хотели, в които сме били настанявани от тази фирма, е имало безжичен интернет. Някои пароли помня още. Без проблем ги дават на рецепция и си ползваш на воля. В някои от хотелите има и компютър за общо ползване във фоайето.
Разказът ми е по програмата на фирмата, та като цяло ще се движите по него, с малки несъответствия във времето, евентуално. Ти помисли какво искате да направите в свободните следобеди, за да те упътим и да добиеш представа. Частта от града, в която ще се движите е изключително лесна за ориентиране и придвижване.

Само да разбера в кой хотел ще сме и ще пиша. Peace
А относно свободното време - ти какво би препоръчала?
Сигурно ще искаме да хапнем и както казваш - да се разходим да разтоварим в магазините наблизо.
Ако има нещо интересно, което си струва да видим - с удоволствие. Peace

# 574
  • В центъра на моретата
iv4enceto_91 по хотелите има wi-fi, ако не ти дадат паролата при регистрацията в хотела - поискай я.

Според мен, като отидете в "Света София", можеш да прескочиш в Синята джамия, която е точно отсреща. Не е необходимо да носиш кърпи за глава и тяло - там дават за чужденци (е, някой друг ги е слагал преди теб, ама поне не носиш и това), има вход, който е само за чужденци и от там се влиза, но там има охрана, която насочва. А и не се плаща входна такса - просто е едно от ембелматичните места за Истанбул.

Не видях дали си включила Египетския пазар и Капалъ чарши - може да се видят, защото са емблематични за града. Аз лично нищо не пазарих от там, но ми беше интересно да видя какво е. Има доста джамии, но предполагам, че няма да тръгнеш да ги обикаляш, затова предложих Синята.

Не пропускай да пробваш турския сладолед - няма общо с нашия, доста по-хубав е. Изобщо турската кухмя много ми хареса. Е, не съм опитвала от сладките им неща, защото не си падам много по сладкото, но останалото нямаше грешка.

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 16:00 от zaek

# 575
  • Стара Загора
Благодаря ти.

Синята джамия е включена в местата, които ще посетим. За шала ме предупреди приятелка, да си нося и да не съм разголена. Капалъ Чарши също. Но за Египетския пазар и аз четох, че никъде няма такъв и интересно място за посещение. Можете ли да ме упътите към него? Ако има нещо, което мога да купя и не е скъпо, естествено да мога да ползвам (подправки или подобно) или подаря на майка ми.

Ето местата, включени в екскурзията (безплатните):

Пешеходна разходка из историческия център на Истанбул;
Посещение на Капалъ Чарши;
Посещение на Историческия Хиподрум;
Разглеждане на Колоната на Константин Велики;
Разглеждане на Египетския обелиск;
Разглеждане на Змиевидната колона;
Разглеждане на Фонтана на Вилхелм II;
Посещение на Синята Джамия;

Ще опитаме и сладоледа. Аз в Одрин ям всеки път, но не знам дали е такъв. Сладко обожавам. Умирам за баклавата им. Пишмането и него го обичам. Тази година си взех за втори път от чая на пакетчета. Лимоновия е по-силен от ябълката обаче.

Скрит текст:

Може да ми препоръчате от храната, готвеното, което си струва да се опита. За сладкото освен баклава, локум и пишмане, друго май толкова известно няма. Предлагат се и разни сладки по магазините, от тях има ли с по-характерен вкус?

През 2010 като ходих в Мармарис/Кушадасъ, на ферибота пих от онзи типичния за Турция, който сервират в малките чашки, но тогава никак не ми хареса. Нямаше подслаждане и ми пресъхваше устата. Mr. Green Сега пак ще опитам, вкуса ми се е променил доста от тогава.

Снощи правих баница с корите, които взех в събота. Вкусна стана. Laughing

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 17:01 от iv4enceto_91

# 576
  • Варна
iv4enceto_91, първия ден, след като ви "разпуснат", след платените от вас обекти, имате две възможности, които не зависят от вас. Едната е да се наложи да се върнете до хотела за настаняване, ако това не е станало сутринта, още с пристигането. Добре е да го направите веднага, за да изпреварите основната група, понякога се печели по-хубава стая (бъдете усмихнати Wink). След освежаването, или, ако не се налага връщане в хотела, директно след края на програмата ви, обезателно отидете в Синята джамия. Преди това, когато минавате през нея, се поинтересувайте кои са часовете за посещение и се съобразете с тях, като си редите следобеда. Емблематична сграда, която няма как да се пропусне, освен ако нямате някакви резерви (Има хора, които не обичат да влизат в каквито и да е храмове, без значение на коя религия принадлежат.)
Около спирката на трамвая, която е най-близо до Синята джамия (ще сте я видели по време на пешеходната) има много магазини за традиционни сладкиши. Като изключим опасността да хванеш диабет само с гледане на витрините, е задължително да се подсладите. Няма да те пращам на най-невероятната баклава, която ядохме в Истанбул, защото се притесняваш да ходите сами, но за следващия път запомни да ме питаш. Няма такъв вкус. Но като за първи път и там ще сте доволни. Не препоръчвам като задължителна баклавата на Коска, по-скоро някоя друга си харесайте. По пътя на трамвая, когато се връщате към хотела, отдясно има хубави дюнерджийници. Намират се между спирките на трамвая на Чемберлиташ (колоната с обръчите) и тази на Беязид/Капалъ чарши. Ето това (ние ползваме десния обект, на асфалта се виждат и релсите на трамвая):
http://harita.yandex.com.tr/?ll=28.971589%2C41.008409&spn=0. … 42.75962919423634

Ако се "поразходиш" напред и назад по трамвайната с тази програма, ще добиеш представа за какво ти говоря.

След като хапнете добре, може да продължите към входа на Капалъто. Тази улица на трамвая също предлага избор на магазини, а вечер - и на амбулантна търговия, която често е доста изгодна. Храненето може да си го подредите както искате. Естествено, може след като се настаните, първо да хапнете дюнер, после да пообиколите магазините и пазара, а след това, разхождайки се, да се подсладите в споменатите сладкарници край Султанахмет. Има и един любим и много изгоден ресторант в района, за който ще ти обясня по-късно и който може да включите преди нощната автобусна първата вечер, или по някое време втората вечер.

Сега отивам за декоративен камък, после ще ти пиша за втория ден. Чети и питай! Wink

П.п. Понеже си писала заедно с мен...
Синята джамия влиза в програмата на пешеходния тур... НО! От 2-3 години в нея не се влиза, само в двора й. Това е така, защото в сутрешните часове тя е затворена. Затова по-нагоре ти написах, когато минете с екскурзовода през двора, да проявиш интерес кои са часовете за посещение и после да нагласите така, че да влезете и вътре. На входа за вътрешната част има и табели обикновено.

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 17:14 от beljata

# 577
  • В центъра на моретата
iv4enceto_91[/colorП.п. Понеже си писала заедно с мен...
Синята джамия влиза в програмата на пешеходния тур... НО! От 2-3 години в нея не се влиза, само в двора й. Това е така, защото в сутрешните часове тя е затворена. Затова по-нагоре ти написах, когато минете с екскурзовода през двора, да проявиш интерес кои са часовете за посещение и после да нагласите така, че да влезете и вътре. На входа за вътрешната част има и табели обикновено.

Преди две седмици бяхме там и нямаше спънки с влизането в Синята джамия. Ние ходихме в ранния следобед и си влязохме без проблем. Е, имаше доста хора - туристи, но става много бързо - влиза се през друг вход в страни, който е предназначен само за туристи.

# 578
Здравейте ! Предстои ми да посетя Истанбул за втори път на 21.08., но този път избрах да е с Караджъ турс. При първото посещение от ТА ползвахме само транспорт и хотел, а разходката из красивия град планирах благодарение на указанията от първа страница. Надявам се и второто посещение да е така успешно. Реших да споделя програмата, която съм планирала и естествено приемам предложения. Някои от местата ще посетя за втори път, защото сега ще съм с моята шефка. Тя посещава Истанбул за първи път . Ето и програмата : Първи ден - пешеходна екскурзия в историческата част /  включена в пакета /. След това ще посетим Св. София, Топ капъ, разходка с корабче по Босфора. Втори ден - " Миниатюрк ", площад Таксим, главната улица Истиклял, кулата Галата, моста Галата, Египетския пазар и Пиер Лоти. Трети ден - Принцовите острови / включени в пакета/ , не знам кой от островите ще посетим.

# 579
# 580
Ако не ви се харчат много пари за хранителни стоки може да ползвате BIM market - това е най-евтината верига супермаркети в Турция. В центъра на Истанбул магазин на БИМ има до спирката Чемберлиташ. Минералната вода в БИМ струва само 25 куруша (а извън магазина могат да ви я пробутат и за 2 лири).

http://www.yellowpages.com.tr/en/profile/bim/istanbul-europe/MTY5MzE5Nw==/

# 581
  • Варна
zaek, вие сте посетили след обяд. Пешеходната класическа разходка, включена в пакета на Караджъ турс, минава през синята джамия преди обяд, преди, или около 10 часА.
Скрит текст:
Няколко пъти споменах това. Тогава вратите на храма са затворени за туристи... или поне бяха, а като гледам как се развиват нещата в Турция, надали ще се либерализира пропускателния режим оттук нататък. Преди години в джамията се влизаше по всяко време, но от две години някъде не е така. Има часове за посещение, ако не се лъжа 2 часа в ранния следобед и един - привечер, но не смея да твърдя нищо със сигурност. Като отидат, ще видят. Добре е да знаят, че в петък сутрин няма да влязат вътре. Това е потвърдено и при последното ни пътуване преди три месеца. Тогава бяхме с 3 нощувки, т.е. пешеходната бе в четвъртък, а не в петък, но мисля, че и тогава не влязоха. За сметка на това ние без проблем влязохме преди обяд в Сюлеймание.

iv4enceto_91, кърпа за глава си носи твоя, по-хигиенично е. Някакъв шал, който би могъл да покрие и раменете ти, ако си с голи такива. Добре е и краката да са покрити, поне 7/8 панталон обуй. Толкова за джамията, като се върнеш, ще разкажеш кога сте влезли Wink

Сега се сетих, че вие сте с три нощувки, та
Скрит текст:
това, което съм написала за първия ви ден, всъщност за вас ще е втори, ако си спазят програмата. Много странно, при нас първия ден си беше първи ден, независимо, че беше четвъртък, а не стандартно - петък. Това е гадно, защото пешеходната дава начална, и много ясна, представа за разположението на обектите на историческия полуостров. В този смисъл, за вас четвъртъкът включва само Сапфир с 4D-то и цял свободен следобед, даже и да се наложи да се връщате за настаняване, което в този случай ще стане задължително с автобуса. Създай си идея къде искаш да отидете, защото ще загубите деня иначе. Давай да мислим, докато е време. В такъв случай настаняването в деня (петък), който е с пешеходната, Св. София и водохранилището отпада и ще сте свободни, по програма дори около 12:30 ч., до 21 ч.

Ето местата, включени в екскурзията (безплатните):
Скрит текст:
Пешеходна разходка из историческия център на Истанбул;
Посещение на Капалъ Чарши;
Посещение на Историческия Хиподрум;
Разглеждане на Колоната на Константин Велики;
Разглеждане на Египетския обелиск;
Разглеждане на Змиевидната колона;
Разглеждане на Фонтана на Вилхелм II;
Посещение на Синята Джамия;

Всичко това са обекти, които се виждат по време на пешеходния тур. Минава се през главната алея на Капалъ чарши. После по трамвайната линия към Хиподрума, на който са следващите 4 изброени обекта и до който е Синята джамия.

За храната... Освен споменатото в постовете ми, пробвайте печени кестени, ако обичате царевица (и двете - на колички из целия град). Ако се поинтересуваш от ресторанта, ще ти препоръчам и друго. Там, или на друго място, щом обичаш баклава, срамота е да не опиташ кюнефе. Ммм, окапах се...

За третия ден (събота):

Скрит текст:
Както казах, ще ви вземат от хотела за пътуването по Босфора, вероятно около 10, след плаването ще се съберете с автобусната панорамна и ще отидете в Долмабахче. След края на обиколката в него бихте могли да отидете на Таксим и Истиклял, защото няма да сте ги видели. Предупредете, че няма да продължите с групата и попитайте екскурзовода къде е фуникуляра. Те показват къде е. Много е лесно. Като излезете от двореца, продължавате с гръб към него по булеварда. Ще стигнете място, където е първата спирка на трамвая, също така спират много автобуси, има пристанище. Казва се Кабаташ. Ако застанеш с гръб към пристанището на това място, ще видиш на тротоара отсреща вход като за подлез, има и знак. Оттам се слиза до спирката на фуникуляра (въжено метро). Купувате си жетони за по 4 лири (ако не сте си взели карта, но вероятно няма да ви е изгодно, тъй като няма много да ползвате транспорт самостоятелно) и се качвате с тълпата. Спирките са две - долу и горе, няма объркване. "Горе" е пл. Таксим, а от него тръгва бул. Истиклял. Като излезете на повърхността, ще се ориентирате по паметника. Край него обикаля носталгичния трамвай, а после върви по булеварда, та... следвайте релсите... и тълпата. Истиклял е търговска улица, а, понеже ще сте гладни, има и къде да хапнете. Ако пък ви се пие кафе, или чай, може да ви упътим към Френската уличка. Там може и друго да се прави, де Wink. Обратно на булеварда, с тълпата отивате на кула Галата, а от нея, пак с тълпата, по стръмната уличка с музикалните инструменти, излизате на мост Галата. Пресичате по него през Златния рог и насреща ви е Йени джами и Египетския пазар. Като се опияните от неговите цветове и аромати, може да хапнете по един балък екмек (сандвич с риба) от клатещите се лодки, които неминуемо ще видите, пресичайки моста по-рано. После се качвате на трамвая, повтаряйки упражнението с жетоните, или по трамвайната линия се връщате до хотела. Пътят не е малко, особено, когато човек е уморен. Обаче по средата може да се спре за почивка и за да се насладите на нощното шоу на фонтаните пред Св. София. Те вече ще са познато за вас място.
Ако пък Таксим и Истиклял не ви вълнуват, след двореца фирмения автобус може да ви остави пред Египетския. После да продължите по написаното за първия вариант и да вечеряте в ресторанта, за който споменах. Прецени кое от предложеното ти е интересно, за да дам стрийт вю - изглед на основните места.

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 23:01 от beljata

# 582
Назад пишете, че гара Сиркеджи не е реално действаща. А къде спират влаковете от София?

Според мен пешеходната обиколка с екскурзовод е яко подтичване след групата. Да гледаш ли всичко наоколо, да снимаш ли или да гониш екскурзовода  Simple Smile Какво ще сте видели от Капалъ Чарши като минете транзит с групата. Хич не ми допадат подобни масови мероприятия, но вие категорично подчертахте, че не желаете да се движите сами. Според мен местата, които си струва да се посетят организирано са Света София, Топ Капъ, Долмабахче.

# 583
  • Варна
Зaтовa ще използвaт свободните следобеди дa минaт спокойно тaм, където по-рaно сa подтичвaли след екскурзоводa.
Другия път ще видят още и още. Некa имaт поводи дa се връщaт!

# 584
  • София
Назад пишете, че гара Сиркеджи не е реално действаща. А къде спират влаковете от София?

Само донякъде е с влак. После ги возят с автобуси, но пък автобусите спират до гарата. Но тази информация е малко стара. Не си спомням, но със сигурност мина 1 година откакто една съфорумка използва влак и писа в темата. Възможно е съвсем да са прекратили този вид транспорт.

Общи условия

Активация на акаунт