ИСТАНБУЛ 32

• 56 371
  • 739
  •   1
Отговори
# 630

beljata ще съобразя работното време на Капалъто  Simple Smile Искаше ми се да са в последния ден, заедно с Египетския, защото накрая е подходящо за пазаруване. Но разбира се ще видим.
Няма да сме с кола. С автобус ще бъдем. Първия ден на мен пък хич не ми се струва рехав. Ще започнем аквариума към 10 минимум до 12. После обяд там, настаняване в хотела, малка почивка и свободно размотаване в историческия център. Тъй като сме били и в Света София и в Синята джамия вътре, сега просто ще ги щтракнем отвън и ще се мотаем наоколо в търсене на детайли, за които нямаш време първия път  Simple Smile Предложените от Таня опции много ми допадат. Гледката на ебру ми е много любопитна.

Освен Пиер Лоти, има ли друго не толкова известно кафене или просто район с панорамна тераса и хубава гледка?

Иначе има туристически хеликоптери, тръгващи от Златния рог. Предполагам, че ще е незабравимо изживяване. Grinning

Уау сина ми много би се изкефил. Няма да му казвам, че има. Сигурно са безбожно скъпи  Laughing

# 631
  • Варна
Тогава да го кажа по друг начин... Неделята, в този вид, е невъзможна, независимо с коя агенция сте. Ако сте с автобус, и си тръгвате вечерта, може и да успеете, като изключите Капалъ чарши и зоната зад него, заради работното им време. Тогава, обаче, трябва да си намерите решение за багажа от момента на освобождаване на стаята до отиването на автогарата. Никъде не противореча на Таня, само внасям някои подробности, които, предполагам, и тя би ти дала. Иначе, ние обикновено потегляме по сокаците не по-късно от 9 и не се връщаме в хотела, освен ако няма нещо спешно, за половин час и пак обратно. Никакви почивки, защото могат да изядат половин ден.
До Аквариума имате доста път, та от 10 до 12 може да ви е само престоя, но предвиди поне още час и половина за пътя от и до там.

За ебруто... вътре в медресето не им е много приятно, като надничаш. Отвън, вдясно от входа, има магазинче, където може и да улучите демонстрация. Въпросното медресе и Соук чешме са на 20 метра едно от друго. А тераса с гледка има в долната част на парка Гюлхане, която пък е на 100 метра от предните два обекта. Там може да пиете чей и да се насладите на гледка към Босфора. от Пиер Лоти е към Златния рог.

Последна редакция: пт, 08 авг 2014, 18:31 от beljata

# 632
millenitta според мен Пиер Лотти е добре да го включите първи ден около 18-19.30 часа,за да се насладите на гледката и да разберете защо се казва така. Ако остане за неделя градския транспорт е по на рядко и едва ли ще видите всичко.

# 633
  • Варна
Не посмях да го кажа, Теди. Не само, че неделя има проблем с транспорта, а и че през деня няма този чар. Но вечерите им са планирани. Ако успеят преди Кумкапъ, е добре.

# 634
  • София
1. Освен Пиер Лоти, има ли друго не толкова известно кафене или просто район с панорамна тераса и хубава гледка?

2. Уау сина ми много би се изкефил. Няма да му казвам, че има. Сигурно са безбожно скъпи  Laughing

1. Има кафене с прекрасна гледка в края на парка Гюлхане (парка под Топкапъ). Гледката е към моста над Босфора. Чудесно място за "свободно размотаване" в района. Но не подценявай Пиер Лоти, особено ако отидете до там с ферибота по Златния рог. Това е една наистина прекрасна разходка, сравнима с разходките по Босфора, но на цена на трамвайно билетче. Wink

2. Как позна?  Wink  Обаче миналата година някой беше намерил сайт за колективно пазаруване и там имаше такава оферта на половин цена.  Grinning

Видях, че Белята е писала вече за кафенето. Иначе Аквариумът е този във Флоря, нали? Освен, че пътят до там е доста, 1-2 часа за разглеждането не стигат. Ние стояхме 3 часа без да сме с деца. Ако има и деца, атракциите се увеличават и съответно и времето за разглеждане. Иначе за този, който е в мол Форум стигат 1-2 часа.

Ебруто и ние го гледахме в магазинчето за сувенири в близост до медресето, но пък момчето стоеше в медресето и там ни "хвана" за зрители и клиенти. Wink

Последна редакция: пт, 08 авг 2014, 18:53 от Тaня67

# 635
Белята, аз никъде не казвам, че противоречиш  Simple Smile Нееднократно повторих, че съветите ти са безценни и си копирах много от тях  Wink Благодаря! Вероятно аз не съм уточнила, защото още не сме го решили на 100%, но това е програма с автобус без агенция - късен вечерен. Дори ми се иска да избягаме от съботата и неделята заради тълпите, но така пък ще изпуснем нощия тур по Босфора, който е само в събота. Капълъто може и да го пропуснем в този случай. Всъщност винаги си чертая невъзможни програми и после на място променяме, добавяме и изключваме някои неща.  Simple Smile  

tedizonova благодаря за уточнението!  Всъщност малко ме е страх да замръкваме там, че е далеч. Но явно всички така правят  Mr. Green Трябва да се отърся от предразсъдъците!

Белята, вечерите ни наистина са планирани, но Кумкапъ може да остане за другия път. Щом казвате, че чара на Пиер Лоти е залеза  Wink Ще пренаредим програмата. Така последния ден ще остане по-свободен.

# 636
  • Варна
Направете го тогава събота, неделя и понеделник - хем хващате съботния нощен Босфор, хем понеделник всичко работи и е по-спокойно. Само Бейлербей трябва да се види кога почива.  Трябва да видите кога залязва слънцето, но мисля, че след Пиер Лоти и залеза там, бихте могли да вмъкнете късна вечеря в Кум капъ... може и да стане.

# 637
Аз пък по програмата на Ивченцето да се изкажа- ако съм аз задължително записвам християнските светини!!!

# 638
  • София
Здравейте Simple Smile Сега почвам да чета темата, но надали ще успея с всичко. Планирали сме ходене от вторник до петък, три нощувки по-следващата седмица. С автобус на метро-плюс, в 7:15 заминава, а в петък тръгва в 17ч за София.
Ще ходим през седмицата, за да избегнем тълпите, обаче се сетих, че много интересна би била петъчната молитва Simple Smile Заслужава ли си толкова гледката на тази петъчна молитва, какво ще кажете?

# 639
  • plovdiv
 beljata ,върнах се вече и решихме така:
1 ден:
1.Автобуснага панорамна(най-вече за да се ориентираме горе-долу).
2.Ходенето до Сапфир
3.За вечерта приемам предложения-може би Пиер лоти или някоя от къщите от сериалите за колежката,или по-добри предложения.
2 ден
1.Принцовите острови
2.Таксим,Истиклял,Египетския и Капълъ
3.Вечерния тур по Босфора.
Приемам съвети и за промяна в подреждането.

# 640
  • Варна
Имаш ли програмата на ТА? Те с автобусна панорамна ли започват в петък? Защото тези, с които пътуваме ние, започват при програмите с две нощувки с пешеходна опознавателна обиколка, а не с автобусна, и именно пешеходната е включена в цената,т.е. води се безплатна.

# 641
  • plovdiv
Ше ти я пратя на лични да не разтягаме много темата

# 642
  • Варна
Каквато и да е, започнете с тази опознавателна обиколка - дали пешеходна, или автобусна, все едно, но с автобуса няма как да видите Султанахмет... или е нещо смесено, както при Караджъ има слизане на Таксим и Истиклял. После ще разкажеш.
После си отидете в Сапфир. Там, между другото, също има част, която е МОЛ. После, обаче, вмъкнете преди вечерята нещо - Св. София, Водохранилището... Или първо отидете до Принцовите, а като се върнете, се качете до Сапфир (ако хванете залеза и там, ще е чудно), да не ви станат много плаванията в съботата, а оставете това, което предлагам като обекти, за другия ден.
В събота или следвай твоята последна програма, или, ако сте отишли до островите в петък, посетете някой обект и тогава минете по т.2 и 3 от твоя план.

П.П. Както предположих, Султанахмет е пешеходна част от панорамната ви, което е добре. Коректно са упоменали, че вътре в джамията не се влиза по време на този тур. Като гледам, ще сте свободни до към обяд, тогава, вероятно, ще се настаните (ако вече не сте) и ще сте свободни за останалото.

И тук да питам... Елл, какво интересно очакваш от молитвата?

Последна редакция: пт, 08 авг 2014, 21:24 от beljata

# 643
  • София
За първи път отивам в Истанбул. Представям си го като някаква екзотика. Огромен брой мюсюлмани - жени, мъже, деца се молят в/пред джамиите. Просто ще е нестандартна, екзотична гледка. Може и да греша де, затова ви питам Simple Smile

# 644
  • plovdiv
Цитат
П.П. Както предположих, Султанахмет е пешеходна част от панорамната ви, което е добре. Коректно са упоменали, че вътре в джамията не се влиза по време на този тур. Като гледам, ще сте свободни до към обяд, тогава, вероятно, ще се настаните (ако вече не сте) и ще сте свободни за останалото.
Затова искам да я направим,защото казват,че ще минем през районите Еминоню, Каракьой, Кабаташ, ,после по-лесно ще се ориентирам.

Общи условия

Активация на акаунт