ИСТАНБУЛ 32

• 56 271
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Подреди си спокойно нещата и, ако има неясноти, питай. Като ти кажат името на хотела, ще преценим дали е нужно да се прибирате толкова рано. Mr. Green Hug

# 661
h_o_p_е, и с агенция да сте, вечер пак ще се прибирате сами. Несъмнено отговорностите, когато пътуваш организирано, са по-малко, но не отпада това притеснение. Естествено, има хотели буквално на 20 метра от главната улица, до които се стига по уличка, светла като през деня и където не бих се притеснявала. Не се знае вие какъв ще резервирате, обаче, нито в какъв ще се паднете с фирмата. По-добре си намерете компания.
Имате ли някаква резервация, изобщо, за момента?
Не,нямаме резервация,определено ще си търсим компания и едва тогава ще го мисля пак. Peace

# 662
 Hug Hug Hug Hug   Здравейте момичета !!! Искам да ви попитам нещо свързано с кратката обиколка на Босфора с фирма Туриол. Когато тръгва корабчето от Eminönü пак ли там се връща или на някоя друга спирка. Благодаря предварително! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 663
  • Варна
Радмилкаа, TURYOL имат турове по Босфора от три различни пристанища - Еминьоню, Юскюдар и Кадъкьой (второто и третото са в Азия). Водят се така, като пише, че този от Еминьоню спира на Юскюдар. Като гледам часовете, обаче, двата са един и същ тур, тръгващ от Еминьоню, минаващ през Юскюдар и след това, на връщане от Босфора, спира отново първо на Юскюдар, а после - на Еминьоню. Това няма кой знае какво значение, факт е, че можеш да се качиш и слезеш на пристанището, на което си се качил във всеки от трите варианта, но, ако правилно предполагам, може да се качиш от Еминьоню и да слезеш на Юскюдар, както и обратно. Не съм сигурна, но графиците говорят именно това. Макар че цената от Еминьоню и от Кадъкьой е 12 лири, а от Юскюдар - 10 лири, т.е. ако се качите от Юскюдар, а на връщане отидете до Еминьоню, сте "на далавера". Mr. Green
Преди и SEHIR HATLARI имаха такъв тур, сега, обаче, спирката им не е Юскюдар, а Ортакьой.

# 664
  • София
iv4enceto_91 Исках само да ти кажа да не се притесняваш чак толкова вечерно време и непременно да си в хотела в 21ч., аз заедно с мои две приятелки се разхождахме по Таксим и Истиклял до 23:30ч. и нямаше нищо притеснително и след това с метрото се прибрахме направо в хотела, според мен е хубаво да се усети вечерната атмосфера по Истиклял на мен лично много ми хареса, затова ако имате възможност се възползвайте вместо да се прибирате толкова рано в хотела.  Peace

# 665
  • plovdiv
beljata във вторник се надявам вече да ми кажат хотела и тогава вече ще уточняваме последните детайли.Само да питам дали правилно вече се ориентирам-за Пиер Лотти  с ферибот трябва да се качим от Еминьоню и да слезем на Еюп ,със Сеир Хатлъри, нали така?

# 666
  • София
Момичета, не се шашкайте предварително за тъмните части на денонощието. Досега на Караджъ хотелите винаги са били сравнително близо до улицата с трамвайната линия, а там нощно време е много оживено. h_o_p_e, и ти можеш да резервираш хотел, който е близо до трамвая или до Истиклял. Точно нощно време Истанбул е много красив и животът  кипи с пълна пара до много късно. Погледнете някой път на камерите нощно време и ще видите. Особено от Истиклял ще се удивите. Там тълпите започват да се сгъстяват след 21 часа.  Laughing А на Султанахмет колко е красиво!  Crazy
Скрит текст:
Според мен вероятността да се срещнат идиоти е еднаква и в София, и в Истанбул, и в европейските градове. Все пак това не ни спира да закъсняваме като сме в родния град, нали?

Радмилкаа, искам само да потвърдя написаното от Белята. Корабчетата тръгват от Еминьоню, спират на Юскюдар, отиват до втория мост, после Юскюдар и накрая Еминьоню. Цената от Юскюдар е с 2 лири по-ниска, т.е. ако искате можете да отидете до там с метрото под Босфора или с ферибот, да разгледате частичка от Азия и да се качите от там. Ще ви излезе същите пари, а ще сте стъпили на азиатска земя. Може да се направи и разходка в посока Момината кула. Там кулата е много близо до брега. А слизането от круизното корабче е по желание и всеки слиза където си иска.  Wink  Единствен недостатък на този вариант е, че още на Еминьоню са се заели по-атрактивните места за сядане. Но пък след това непрекъснато има разместване, защото забележителностите са от различни страни и хората не стоят по местата си.

mamichon, фериботът по Златния рог тръгва от Юскюдар, спира на Каракьой, после на Еминьоню, но на отделен терминал, малко по-отдалечен от основните и продължава. Бих те посъветвала ако сте в европейската част да се качите от Каракьой, защото се намира много лесно - веднага след моста Галата в дясно. Няма сграда, а само нещо като рамка, очертаваща къде да се наредят хората. На Еминьоню терминалът е след автогарата, минава се през едни проходи между два паркинга и човек трябва предварително да знае точно къде да търси. А и спрямо началото на моста на Еминьоню двата терминала са на почти еднакво разстояние.  Wink Ако пък идвате с трамвая от Лалели/Султанахмет става още по-лесно, защото има трамвайна спирка, която е в края на моста. Трябва само да минете през подлеза.

Показвам как изглежда терминала на Каракьой:

В дясно се вижда издадената част в средата на моста.

Последна редакция: сб, 09 авг 2014, 13:33 от Тaня67

# 667
  • plovdiv
Добре,а на Еюп ли трябва да слезем?

# 668
  • Варна
Да, mamichon, на Еюп. То няма къде повече, де, това е последната спирка. На нас много ни хареса. Тази година най-после имахме възможността да го ползваме и, макар да се качихме от Айвансарай, което е втората спирка след Еюп, отидохме до Юскюдар. Беше си много приятна разходка, напомняща за тура по Босфора, но включваща Златния рог и едно доста широко пресичане на протока. На цената на градския транспорт (таксуват се и карти) си доставихме голямо удоволствие. Беше много хубаво! Та ви съветвам да направите това пътуване в цялостта му, поне в едната посока. Може, примерно, да следвате съвета на Таня да минете под Босфора с Мармарай, от Юскюдар да се качите на тура по Босфора на Турьол, а като се върнете, пак от това пристанище, но вече с Шехир, да направите Халич. На връщане от Пиер Лоти може и с автобус, може и пак с ферибота, особено, ако е час пик и автобусите пъплят. При слизане на Еминьоню няма да имате проблем да се ориентирате, какъвто бихме имали, ако търсите пристана, за да се качите.

И тук да вметна... Не се хващайте на омайващите приказки на разни викачи за тур по Босфора. Да, понякога е късмет, пада се кораб, който се движи близо до брега и прави хубава, дълга разходка, но повечето случаи не са такива. Миналия път имахме добра нощна обиколка, до преди втория мост, но близо до брега и с музика, която създаде настроение. Този път, обаче, викачите показаха карта, според която едва ли не трябваше да тръгнем от Айвансарай и да стигнем до след втория мост, а всъщност тръгнахме точно от спирката на Халич на Еминьоню и стигнахме до средата между двата моста. Цената не беше осезаемо по-ниска, при това след пазарлък, за група от 7 човека. Забележете, обаче, от терминалите на Шехир на Еминьоню за различните дестинации до въпросния, който е зад автогарата, ни заведоха с бусчета. За незапознатите, това са не повече от 300-400 метра, ама друго е, като те заведат "без пари" до спирката.

Последна редакция: сб, 09 авг 2014, 14:04 от beljata

# 669
Благодаря ви много за отделеното време и информацията,която ми дадохте !!!!

# 670
  • plovdiv
А Мармарай от Сиркеджи или от Йеникапъ се хваща?

# 671
  • София
А Мармарай от Сиркеджи или от Йеникапъ се хваща?

И от двете места. Зависи дали тръгвате от хотела в Лалели или сте в района на Еминьоню.  Wink

# 672
  • plovdiv
Защото на картата на Гъгъл мапс  не виждам знак за метро и затова питам.

# 673
  • София
Картата е стара и затова. Метрото е  от 9 месеца. Откриха го на 29 октомври.  Wink

# 674
  • plovdiv
Не знам момичета ,ако се оправя на тази екскурзия, рам паметта на мозъка ми вече дава на заето.

Общи условия

Активация на акаунт