Орхидеи 13

• 94 783
  • 852
  •   1
Отговори
# 765
Според мен не го мести и не му сменяй условията на гледане  докато не си отвори цветовете,защото може пъпките да изсъхнат и да не я видиш цъфнала  Peace

# 766
Привет, момичета! Не съм много на "ти" с орхидеите и имам следния въпрос: Кога е необходимо да сменя корите на орхидеята?
Имам си едничка, която цъфна за първи път у дома след "купешките цветове". Това беше в периода май-юли. Сега отново е с цветонос и пъпки, а не съм я подхранвала, нито съм сменяла кори. Необходимо ли е?
Ето и снимчици от предишния цъфтеж - бяха 17 цветчета Simple Smile

# 767
Имам орхидея с цветонос от центъра на розетката, много бях любопитна какво ще стане с нея . Миналата година имаше 4 цветоноса, един в центъра. И знаете ли какво стана три изсъхнаха, на този в центъра има едно листенце и той не изсъхна, сега пуска коренче въздушно. Освен това си направи нова розетка с три листенца отстрани, не ми прилича на кейки, отстрани е. Е такова чудо не съм виждала да покаже някой, ще снимам. Хубава вечер Hug

# 768
И аз не съм виждала такова нещо,би ли я снимала  Peace

# 769
Привет, момичета! Не съм много на "ти" с орхидеите и имам следния въпрос: Кога е необходимо да сменя корите на орхидеята?
Имам си едничка, която цъфна за първи път у дома след "купешките цветове". Това беше в периода май-юли. Сега отново е с цветонос и пъпки, а не съм я подхранвала, нито съм сменяла кори. Необходимо ли е?
Ето и снимчици от предишния цъфтеж - бяха 17 цветчета Simple Smile

Здравей,
прекрасно фалче си имаш,много е нежно  Flutter
Корите се сменят когато корените запълнят изцяло саксията.
Ако искаш снимай корените да ги видиме..
Щом сега е с цветонос и няма някакъв проблем с корените, няма нужда да я пипаш  Peace

# 770
На мен пак ми съхнат пъпките преди да са се разтворили дори...

# 771
  • Пловдив
Това става от сухия въздух в стаята.. и на мен ми се е случвало..

# 772
 leti_at,
мерси! Ще се погрижа да го овлажня тогава!

# 773
  • София
Това става от сухия въздух в стаята.. и на мен ми се е случвало..

Не е само от сухия въздух. Причините могат да са много. Например ако е сравнително близо до прозорец, може да им е студено. Преместване половин метър навътре в стаята стабилизира пъпките. Недостатъчната светлина или подухването от климатик също "помагат" за изсъхването на пъпките. Пробвай различни варианти докато нацелиш условията. Понякога и размяна на местата на орхидеите помага, защото всяка орхидея си има характер и ако на една ѝ е студено, на друга ѝ е добре. Wink

Последна редакция: вт, 30 дек 2014, 17:21 от Тaня67

# 774
Преместих я от една по-хладна стая, далеч от прозорец, в по-топла и по-близо до прозорец, но вехненето продължава. Ще продължавам да пробвам.   bouquet

# 775
Миналата година една моя не цъфна, всички пъпки окапаха  и това е, до другите беше...

# 776
  • Варна
Момичета, за много години! Бъдете здрави, усмихнати, щастливи и благословени през новата година Simple Smile
Имам около 15 орхидеи...различни видове. На 3 от тях им паднаха листата и останаха само по изсъхнала розетка, но пък с отлични корени, които мисля, че продължават да растат. Дали има шанс цветето да изкара нова розетка и да си направи пак листа и всичко или е безвъзвратно загубено?   bouquet
...относно изсъхването на пъпките една продавачка в магазин ми каза, че може да е от климатик...т.е. ако са на място, на което климатикът духа директно в тях...

# 777
Нямаме климатик, на едно и също място ги държах откакто са купени, само като заспаха ги преместих...

# 778
  • Варна
НАй-после ми цъфна един дендробиум, дето не помня от колко години го имам, но не беше цъфтял:

А пък днес на стълбището какъв фаленопсис видях... Така ми дожаля, как ми се ще да го "открадна", ама не върви, пусто! Прецъфтял, с един изсъхнал и един зелен цветонос, от зеления излиза разклонение. Освен това пуска и нов цветонос, едва е набол. С големи, зелени, свежи листа. И цялата тази прелест посадена в голяма около педя саксия, в обикновена пръст Shocked И изритана на стълбището, направоооо.... Все повече  ми се прищява цветята да ги продават след представен сертификат за знания относно отглеждането им Crossing Arms

# 779
Прекрасни цветове, Месечинке  Peace Аз нямам търпение да цъфне всичко в нас, че да ви покажа снимки. Пък и да се сетя какви цветове бяха  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт