Орхидеи 13

• 94 758
  • 852
  •   1
Отговори
# 795
Ще видим, може и да се съвземат  Wink

# 796
Толкова отдавна не съм писала и така ми липсвахте!Въпреки всичко ви четях редовно,но с моите проблеми направо не ми се пишеше...
Та равносметката при мене е следната:от гадната болест от която ми се разболяха фалчетата(като при Таня преди години)-единадесет си отидоха.Много гадна зараза,просто ужасна!4-5 успях все пак да спася,но все още виждам от време на време току се появи по някое листенце този оранжево-червеникав прашец и вече взимам радикални мерки-режа веднага-било то листо или цветонос .
Още жаля за загиналите-такива хубави разцветки загубих,но реших да не се предавам и се сдобих със почти същата бройка нови мечтани цветове!
 Тази ми беше мечта и вече я имам;

тази също:

като восъчна е
и още 5-6 имам новички,но не съм ги качила на компа,като го направя ще ги покажа и тях!

Иначе ви чета всеки ден и се радвам на вашите красавици,имам и десетина цветоноса които чакам вече скоро да започнат да цъфтят,имам и една която съм хвалила тук (закупена от Лидл)декември 2013г.цъфнала,пролетта на 2014г.пак ми цъфтя и сега от октомври ми изкара 2 цветоноса които тъкмо почват да оформят пъпките.Тя ме прави много щастлива!
за сметка на това първата ми орхидея (подарена ми юни 2013г.),която запали любовта ми по тези цветя все още спи-скоро ще станат 2 години.Сега съм я сложила на перваз на западен прозорец(макар да знам че не трябва така защото е студено около стъклата)но искам вече да я пробудя по някакъв начин!
Имам и орхидея изненада-купена прецъфтяла-скоро ще и видя за първи път цвета,макар че на хубав нов цветонос направи само три пъпчици,от които едната изсъхна.
 и най-голямото ми постижение...едно от минитата ми има цветонос newsm44 и си расте,но е един такъв тъничък...защо така newsm12  подхранвам ги с течна тор от време на време
 Купих си и един разкошен пъстролист Екуестрис,но пак не е точно тази Шилериана която искам...дано някога ми попадне.
 Попрекалих малко с дължина на поста,извинете ме...

# 797
  • София
Здравейте, аз влизам да попитам колко време е нормално да мине от началото на израстване на цветоноса до цъфтеж?
Струва ми се, че цветоносът  на една от орхидеите ми расте много бавно. Показа се някъде в началото на ноември, а сега е едва двадесетина см. Дали е нормално?  Confused

# 798
Милтония, много неприятно това заболяване. Съжалявам за орхидеите ти.  Sad Как се казва и с какви препарат се опита да го пребориш?
От друга страна, честит ти нови придобивки!

# 799
  • Варна
Рошличка,
зависи от орхидеята. На моите цветоносите избиха горе-долу по едно и също време, първата вече цъфна, а на едната цветоносът е към 10-15 см и едва започва да образува пъпки.

# 800
  • София
Благодаря, Месечинке. Бях се притеснила, че е бавноразвиваща се.  Laughing

# 801
Miltoniq да са ти честити новите фалчета.Двете които си показала са много красиви  Peace
На моите минита,цветоносчитата също са тънички,може би защото са мини...знам ли  newsm78

# 802
Miltoniq,
Много неприятно. Искрено съжалявам Hug .
И аз чета редовно темата, но почти нямам с какво да се включа. Два фаленопсиса вече отвориха първите цветове, един чакам съвсем скоро, четвъртият закъсня и е доста по-назад от останалите. Последният от петте, които очаквах да цъфнат, ми отказа тази година - пуска само корени и толкова. Сложила съм го по средата между останалите цъфтящи хубавици та дано се засрами Laughing .
Наскоро си купих и една тъмнолилава с леко синкав оттенък, но снимките не успяха да уловят добре цвета ѝ, затова потърсих от нета. Нещо такова е, но без бялото ръбче по устната -

# 803
Благодаря за съчувствието момичета!

Пипи,така и не разбрах какво е това заболяване,но ги съсипва много бързо.От аграрните аптеки ме посъветваха да ги пръскам с комбинация от Топсин и Моспилан.Наистина се стопира болестта,но по увредените не можаха да се съвземат.Останаха 3-4 по слабо засегнати,а една от тях дори ми пусна цветонос тази есен,но той стигна до около 10 см.и замря.Вече трети месец така си стои-нито съхне,нито продължава да се развива.Дори виждам от време на време да се появява по него онзи гаден оранжев прашец и го чистя,но не знам дали ще стане нещо от него по нататък.

Рошличка,и при мен като при Месечинката.Моите цветоноси масово се появиха октомври месец.Имам 2които вече са пред разпукване на пъпките,а другите сега тепърва ги оформят.Даже едната след като изкара цветонос 2 седмици след това се появи и втори,но и до сега си седи като зачатък в основата на листото.Бавна работа и това е .Изчака ми се чакалото вече!

Импала,точно същото наситено тъмно лилаво си купих и аз преди 3 дена,но изчаках да го намалят защото беше прецъфтяло.Дано напролет ме зарадва и то с цвят.

# 804
Здравейте!
Искам да ви питам каква може да е причината новообразуваните пъпки от нов цветонос да пожълтяват и да падат? Едната ми орхидея загуби около 5 от първите пъпки, майка ми и тя се оплаква, че и при нейните така се получава.

# 805
  • София
И на мен ми опадаха пъпки, чудих се каква е причината. Оказа се засушаване. Явно парното си изсушава въздуха в стаята и е нужно на десетина дни да се поливат. Сега запазих цветовете, но първите опадаха.

# 806
Миналата година на една всички пъпки до една паднаха , не видях цвят, имаше поне 30. Другите са до нея и се скъсаха да цъфтят това е , няма правило, няма и причина, зависи си от цветето Peace

# 807
Преди време се оплаках от едни бели налепи по една от фаленопсисите ми. Третирах я с лекарство от агроаптеката и уж се оправи. Днес видях, че пак са се появили същите бели нещица, плюс това, листата и са лепкави. Отделих я от другите и започнах да третирам пак с препарат. Дано се оправи.  Sad

# 808
Привет момичета! В Mr. Bricolage тече промоция на фалчета по 9,95 лв. Някой да има наблюдения? че последния път като ги бяха намалили преди няколко месеца имаше само един цвят и едва живуркащи слабички растения...

# 809
И на мен ми опадаха пъпки, чудих се каква е причината. Оказа се засушаване. Явно парното си изсушава въздуха в стаята и е нужно на десетина дни да се поливат. Сега запазих цветовете, но първите опадаха.

не е задължително
въобще даже
ако е от течение или простудяване а вие посъветвате дамата че е от засушпаване  тя ще започне смело д аполива и освен да загуби и другите пъпки нищо по-добро няма да стане.

Затова нека го напишем по обобщено.

опадването на пъпки може да бъде по различни причини :
течение
духане на климатик
рязка смяна на температурите
преторяване
студен перваз,
поливане със студена водя
лисва на достатъчно светлина
и много други.

хубаво е да с еопитате д аопределите коя е точно вашата причина за да отстраните

Общи условия

Активация на акаунт