Орхидеи 13

• 94 753
  • 852
  •   1
Отговори
# 810
Преди време се оплаках от едни бели налепи по една от фаленопсисите ми. Третирах я с лекарство от агроаптеката и уж се оправи. Днес видях, че пак са се появили същите бели нещица, плюс това, листата и са лепкави. Отделих я от другите и започнах да третирам пак с препарат. Дано се оправи.  Sad

налепи къде?

а лепкавата течност е гроздов сок и с еотдля при големи температурни разлики.
когато е в умерени количества е нормално явление. Когато е в извънмерни показват страдание.

# 811
Момичета, скоро се похвалих, че се сдобих с 5 минита. Имам и 6 от другите красавици. С големите проблеми нямам. Но днес като поливах минитата, гледам в 4 от 5 има отгоре по почвата бял мъх, прилича много на мухъл. Обаче, не мога да си обясня как е възможно да е мухъл. Поливам рядко, чакам доста да се позасушат. Тогава потапям за 30 мин до 1 час най-много, изцеждам добре и тогава прибирам по кашпите. Минитата са в едни стъклени вази - така ги купих. Опитвам се и за тях да намеря кашпи, но такива малки  не откривам. Възможно ли е, тъй като вазите покриват всичко, почти целите орхидейки /и листа и цветоноси/, от това да се получава мухъл? Днес не ги върнах във вазите. Оставих ги така, само в подложки от саксийки. Какво друго мога да направя за тях? Да сменям ли почвата? Сега са в дребни кори смесени с пръст и може би мъх  newsm78 не съм ги местила, защото бяха цъфнали. Цветовете естествено опадаха, но сега на 3 от цветоносите избиват нови пъпки. Много ми се иска да ги опазя. Ако мога да третирам с някакъв препарат, моля кажете име на препарата.

# 812
  • ENGLAND
Моите минита бяха в сфагнум и така си ги оставих, четох че е по-добре отколкото в кори. Може би трябва да ги смениш. А за кашпи за минита, ако си от София има в Икеа много малки, точно за минита.

# 813
При мен падането на пъпките се оказа най-вероятно от студ, в стаята беше 16-18г., но бяха близо до прозореца. Преместих ги в стая, която се отоплява с парно, но непрекъснато държа мокра кърпа на парното, за да се овлажнява въздуха - за цветята и за нас.

# 814
  • Варна
Мъх или мухъл? Щото са съвсем различни неща... И по сфагнума на моето мини има зеленикав мъх, аз лично не го считам за проблем.
Реге е съвсем права за причините за опадване на пъпките. И аз си имам "дежурни" фалчета, които всяка зима хвърлят пъпки и това е. Други пък не губят нито една. При горе-долу еднакви условия са, просто има по-капризни и по-устойчиви. Аз съм се отказала да търся причините за падането на пъпките вече, като искат да падат.

# 815
Не съм от София, но може би следващия месец ще имам път на там. Ако междувременно не намеря кашпи другаде, ще пробвам Икеа. Няма да ги прибирам пак в тези вази и ще ги наблюдавам. Ако все пак някой има идея какъв препарат мога да ползвам, без да им навредя, да сподели. Досега не ми се е налагало да ползвам нещо за лечение.

# 816
Месечинке, имат си и мъхче съвсем малко, но най-отгоре е нещо белезникаво като паяжина, което ми прилича на мухъл. Сега като са поляти не личи толкова много, но вчера бяха побелели отгоре.

# 817
  • Варна
Възможно ли е да са отлагания от варовита вода?

# 818
Ами не ми се вярва. Че водата ни е варовита, такава е. Но минитата ги взех края на октомври, началото на ноември ако не се лъжа. Това им е 3 поливане в къщи. А от другите имам и на по 3 години. Със същата вода поливам. Не знам. Като поизсъхнат и започне пак да личи ще снимам и ще кача снимки.

# 819
  • Русе
Сетих се,че не съм си показала минито. tanzu и моето беше в стъклена вазичка, прекалено дълбока и тясна. След като го полях, повече не го върнах вътре. Имах малка кашпичка останала от мини розичка,която ми свърши чудесна работа.Малки кашпички съм купувала от Бриколажа.

В тази кашпа е в момента,а до нея е стъклената вазичка, в която беше закупена.

# 820
 Добре де, аз да попитам...нали трябва да са в прозрачни саксии...как не умират в тези кашпи...???
иначе страхотни са орхидеите  Heart Eyes

# 821
Sve, точно същите са вазите! Да бях ги изхвърлила по-рано! А аз уж да се аклиматизират по-лесно ги оставих в тях  #Cussing out Дано оцелеят милите, токова много им се радвах като ги намерих! Ще ги наблюдавам всеки ден и ако се влошат ще предприемам някакви действия.
Zodia_oven, наистина така пише из дебелите книги. Но моите други 6 орхидеи си влязоха в къщи с керамични кашпи и в тях се чувстват чудесно.

# 822
  • Варна
Не е задължително да са в прозрачни саксии, просто в такива е най-лесно да се прецени нуждата от поливане, от пресаждане, състоянието на корените и субстрата. Долколкото съм чела много успешно се отглеждат и в глинени саксии. Но това е висш пилотаж, трябва да си наистина много опитен, за да си го позволиш.

# 823
Много ви благодаря за разясненията, не знаех че може и в кашпи за първи път чувам и се изненадах от факта, че са живи... Ще го имам в предвид 😘

# 824
Не е задължително да са в прозрачни саксии, просто в такива е най-лесно да се прецени нуждата от поливане, от пресаждане, състоянието на корените и субстрата. Долколкото съм чела много успешно се отглеждат и в глинени саксии. Но това е висш пилотаж, трябва да си наистина много опитен, за да си го позволиш.

Аз пък съм чела, че точно в глинени не е добре да се гледат, понеже корените прорастват с глинения съд. И ако се наложи пресаждане е възможно да се наранят корените. И (не съм много сигурна за този факт) глината се нагрява повече, в смисъл като я напече слънцето повече време е топла, а пластмасата се охлажда по-бързо, и е възможно корените и да изгорят.

Явно колкото са хората, толкова са и мненията. Но за глинения съд на мен ми звучи логично  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт