СЕДМОКЛАСНИЦИ - заявления за класиране - седмична (13.06-19.06)

• 46 571
  • 889
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Сега чета това на страницата ан РИО -София за изисляването на баловете и ако съм си мислела, че нещо съм знаела за изчисляване и проверка на балове, сега просто само стоя и ...мисля. ooooh!
Цитат
16.06.2014 г.

Уважаеми кандидат-гимназисти,
Уважаеми родители,

Напомням Ви, че съгласно чл. 18 на НАРЕДБА № 11 от 28.03.2005 г. за приемане на ученици в държавни и в общински училища балът за класиране се образува, както следва:
1.профил "Хуманитарен" - като сбор от: утроената оценка от теста по български език и литература; оценката от теста по математика; оценката по български език и литература от удостоверението за завършен седми клас и оценката по още един балообразуващ учебен предмет;
2.профили "Природоматематически" и "Технологичен" - като сбор от: оценката от теста по български език и литература; утроената оценка от теста по математика; оценката по математика от удостоверението за завършен седми клас и оценката по още един балообразуващ учебен предмет;
3.профил "Чуждоезиков" - като сбор от: удвоената оценка от теста по български език и литература; удвоената оценка от теста по математика; оценките по български език и литература и по математика от удостоверението за завършен седми клас;
4.профили "Изкуства" и "Спорт" - като сбор от: оценката от теста по български език и литература; оценката от теста по математика; удвоената оценка от теста за проверка на способностите и оценките по два балообразуващи учебни предмета;
5.професии от област на образование "Изкуства" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение - като сбор от оценката от теста по български език и литература, оценката от теста по математика, удвоената оценка от теста за проверка на способностите по изобразително изкуство и оценките по два балообразуващи учебни предмета;
6.професии от областите на образование „Стопанско управление и администрация", „Физически науки", „Информатика", „Техника", „Производство и преработка", „Архитектура и строителство", „Селско, горско и рибно стопанство", „Ветеринарна медицина", „Здравеопазване", „Транспорт" и „Опазване на околната среда" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение - като сбор от оценката от теста по български език и литература, утроената оценка от теста по математика и оценките по два балообразуващи учебни предмета;
7.професии от областите на образование "Социални услуги" и "Услуги за личността" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение - като сбор от удвоената оценка от теста по български език и литература, удвоената оценка от теста по математика и оценките по два балообразуващи учебни предмета Балообразуващите учебни предмети по ал. 1, т. 1, 2, 4, 5, 6 и 7 се определят с решение на педагогическия съвет и се обявяват в РИО и в училището до 15 април.
8.Оценките от балообразуващите учебни предмети по ал. 1 са от удостоверението за завършен VII клас.

# 331
  • София
kopche, какво те притеснява?

# 332
А някакви мнения за "ПГИЧЕ Св.Методий"? Rolling EyesИмам чувството,че не е особено популярно но не разбирам защо...На първи прочит изглежда добре...
Както и ПГИИРЕ Михай Еминеску-ако някой има впечатления,моля нека сподели.  bouquet
Пак да понахалствам,че въпросът ми мина доста назад...  bouquet
И да задам един тъпичък въпрос: Embarassed
Реденето на желания е важно, защото след класирането,ако детето е прието на първо,второ и пр. желание то спира да се състезава за по-долу изброените училища, при все че балът му позволява да влезе там.Така ли е?

# 333
  • Стара Загора
А някакви мнения за "ПГИЧЕ Св.Методий"? Rolling EyesИмам чувството,че не е особено популярно но не разбирам защо...На първи прочит изглежда добре...
Както и ПГИИРЕ Михай Еминеску-ако някой има впечатления,моля нека сподели.  bouquet
Пак да понахалствам,че въпросът ми мина доста назад...  bouquet
И да задам един тъпичък въпрос: Embarassed
Реденето на желания е важно, защото след класирането,ако детето е прието на първо,второ и пр. желание то спира да се състезава за по-долу изброените училища, при все че балът му позволява да влезе там.Така ли е?
Точно така !!

# 334
  • София
kopche, какво те притеснява?
Ами,че тъкмо бях сметнала някакъв бал, а се оказва, че за всяко едно от посочените желания в Заявлението е друга аритметиката на смятане и пр.
Подведена от статистиката от 2013г. попълвах желанията водена и от очакваното ниво на миниланите балове, посочени там от 04.07.2013г. Сега за себе си се обърках съвседм-така посочените балове там, на коя основа са смятани и дали въобще сметките са ми верни?
Ние сме с много нисък бал и това още повече ме обърка, че за всеки отделен ред от Заявлениевто имам отделна сметка. ooooh!

# 335
  • София
Да, МГтата са с друга формула, както и професионалните и изкуствата.

Просто хващаш разширеното заявление и пишеш всичко наред. Няма как да знаеш тази година кой какво ще предпочете. Ние пишем и училища в които няма да влезем.

# 336
  • София
да, възможно е за всеки ред/паралелка да е отделна сметка, защото различни паралелки, дори в едно училище, могат да имат различно балообразуване.  Езиковите обикновено са 2Бел + 2Мат. Математическите са 1БЕЛ + 3Мат. Професионалните обикновено са  1БЕЛ + 3Мат. С отделен прием си вземат ?Изпит + Бел + Мат... Гледай баловете паралелка по паралелка, макар че вече няколко пъти се писа, че е важно И къде детето е в статистиката, особено като става въпрос за езикови.

# 337
  • София - Рим и обратно
Ние пишем и училища в които няма да влезем.
Имаш предвид бала или желанието?

# 338
  • София
Да, МГтата са с друга формула, както и професионалните и изкуствата.

Просто хващаш разширеното заявление и пишеш всичко наред. Няма как да знаеш тази година кой какво ще предпочете. Ние пишем и училища в които няма да влезем.
Писаха-брисах- до 27 бр. го докарах. Grinning

Но вчера, моя близка приятелка ме хвърли наново в оркестъра, като ми каза да не пиша никакви техникуми.  ooooh!
Та аз- освен в техникум да го пратя моят синковец, не виждам къде другаде бих могла, да го пратя в що-годе приятна учебна среда?!
Нейната роднина- без имена, че е преподавател- я е предупредила да не пише никакви техникуми, защото имали намален хорариум часове по БЕЛ и математика, заради професионалните предмети и след 12кл., имали проблеми с изравняване на тези часове, в сравнение на тези на ученик, примерно от обикновена хуманитарна гимназия. Имали проблеми после, ако искат да кандидатсват в Университет или поне им е доста по-трудно, заради лиспващият хорариум часове, които трябвало да приравняват.
Та ново 20 ми беше отделно и това!

За това търсех упорито статистика за матурите в 12 клас по училища, да видя, дали това е така. Thinking
Не, че до тогава няма много вода да изтече, но.... newsm78

# 339
  • София
Копче, я стига.. Стотици (хиляди) деца учат в професионални гимназии (бившите техникуми) и нямат никакви проблеми с висшето след това - както у нас, така и в чужбина.

# 340
  • София
И ти мен ме хвърли в оркестъра. За пръв път чувам такова нещо. Нямате ли познати с деца в техникум, които вече са се дипломирали? Как така няма да им стига хорариум за кандидатстване! Ако трябва отиди до най-близкия университет, например СУ и питай как стои въпросът с техникумите.

# 341
  • София
Ами въпросната жена води БЕЛ във Веди на 12то класници, явно има наблюдения и от там. Wink

Но аз нямам избор, така или иначе- според обстоятелствата съм написала, вече каквото съм написала. Каквото сабя покаже! Hug
Аз смятам, че за съвременните техникуми, вс епак имат и добра подготовка и по език и пр. и пр. А си е все един занаят, за тези, които искат да го вземат. Simple Smile

# 342
  • София
Здравейте, дали за СПГТ ( гимназия по туризъм) трябва медицинско?  Peace

# 343
  • София
Ето пример, който опровергава казаното:
Специалност Търговия в НТБГ -  учебен план http://www.ntbg.bg/js/tiny_mce/plugins/ajaxfilemanager/upload/uc … M_sled-7mi_kl.pdf

Ясно се вижда, че в 12 клас децата имат 3 часа БЕЛ и 2 часа математика - точно колкото  и в  ЕГ, ако детето не е профил.

Копче, прегледай таблицата тук. Наистина е за по-отдавна минала матура по БЕЛ, но е видно как в софийската класация си присъстват и техникумите - 15 позиция, 33 позиция, 67 позиция, 96 позиция...
http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2008/08/07/535270_ist … skite_uchilishta/

Последна редакция: пн, 16 юни 2014, 14:47 от пенсионирана русалка

# 344
Малко извън последните коментари... Минавайки през предишните теми, попаднах на обсъждането на трите шестици от олимпиадата по БЕЛ. Това са трите ПЪРВИ МЕСТА. Те просто са три РАВНИ първи места. Това, че едното е по-любопитно, изобщо не трябва да омаловажава успеха на другите двама, още повече, че едно от момчетата и миналата година беше първи  Peace

Общи условия

Активация на акаунт