МАШИНА ЗА ХЛЯБ-55-та тема

• 43 014
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
  • Под Слънцето
Хм, а ако  се намажат с олио или масло  лекинко, дали пак ще се дърпат да излезнат?  Пробвано ли е?

# 346
И аз смятам, че това е единствения недостатък на лидълските, не съм ползвала друга за да сравня

# 347
  • София
 Не знам как процедирате вие, но аз вадя хляба от казанчето 15-тина минути след края на програмата. Така според мен се избягва тръскането, което се налага именно за разкъсване на долната кора, която с изстиването става все по-жилава. По мои виждания, колкото по-малко мазнина има в рецептата, толкова по-жилава е кората. Веднъж за опит, забърках една порция в Мулинекса, специално без никаква мазнина, както се прави уж хляба професионално. Е нема такова тръскане, каквото му приложих след като изстина напълно. Та поради тая причина много си уважавам рецептите на Мидеата - хлябът изпада след три-четири подбутвания. На друго място прочетох съвет за мазане осите на бъркалките с краве масло преди да се поставят продуктите в казанчето, но не съм пробвал, защото при мен хляба все пак винаги изпада без ексцесии Wink.

# 348
Не бях забелязала, че като постои малко, по-лесно излиза.

# 349
Тази доп. настройка долу при степента на печене ли е?
Чак снощи установих, че никога не съм ползвала този бутон  Laughing

За колко време най- бързо се пече хляб в лидълската машинка?
Последно направих 900 гр. хляб за 1 час и 20 минути с бяло брашно на програмата за бърз хляб и стана добре.
Най-лесно вадя хляба, ако съм махнала перките - така и самият хляб ми стои неразкъсан отдолу - виждат се само дупчиците от осите. Ако не съм хи махнала, изчаквам да изстине и ако и тогава се закучи - леко развъртам осите отдолу. Също така съм забелязала, че ако хляба се прави с мазнина, излиза по-лесно.

# 350
Аз от вчера съм щастлив собственик на лидълска машинка и за пълен новак като мен хляба ми стана перфектен. Използвах готова смес /пак лидълска/  1/2 опаковка .Нямам везна та всичко си беше почти на око /едно към гьотере  както казват бабите тук Grinning/. Намалих водата написана в упътването/бях чела в предна тема ,че идвала много./Съответно не помня колко трябваше да е и ми се търсеше./
 След това пък ми се наложи да изляза от вкъщи около час преди да свърши програмата и се върнах + още 2ч по-късно. Хляба си ме чакаше топъл и опечен /само коричката не беше хрупкава./  Беше програмата за пухкав хляб. Средно изпичане. В сместа добавих и две лъжици олио.Хляба се извади почти лесно -заяде само едната страна но със завъртане отдолу си излезе перката.
  Въпроса ми е в коя минута вадите тестото и махате перките. Как процедирате. Прави се пауза на програмата нали.

# 351
Бъркалките ги махам, когато свърши второто месене. Повечето програми имат подгряване, първо месене, десетина минути втасване, второ месене, втасване и печене. По време на второто месене, има сигнал за слагане на добавки и по него се ориентирам, че наближава втасването. Същевременно и пооформям хляба, докато ги махам и така имам и допълнителна полза.

# 352

Такова нещо съм виждал при истински купешки ръжен хляб та може и да е нормално наистина и свеки да е права. Пък и нали лимеца е по-пълнозърнест от пълнозърнестото брашно, сигурно прилича на ръженото newsm78.

Лимецът е вид пшеница и има глутен и можеш да работиш с мая, а при ръжта не можеш, ниско е съдържанието на глутен  Peace

Не мисля, че си приличат двете брашна.

Ако пуснеш 100% ръж ще разбереш за какво иде реч  Grinning

Дано на някой бъде полезна информацията ми: купувам на едро по 25 кг брашна всякакви от мелница "Никола Панайотов" до Асеновград-25 кг типово е 11.45 лв, 25 кг ръжено- 13,40 лв, а бялото специализирано брашно /отлично качество/-13,50 лв

За мен няма смисъл да се купуват брашната на дребно, защото не само цената е двойна, ами и качеството е съвсем различно в чувалите. Ръженото в пакети ми се вижда бая оцветено-бухва доста. А в чувала ръженото е истинско  Peace

# 353
И лимец и пшеница не си приличат, нищо че и двете имат повече глутен от ръжта.

# 354
Не знам дали сте го обсъждали вече, но в Метро има една хлебопекарна на 60 лв, дали става

http://catalogues.metro-group.com/metro-blghariia/nekhranitelni- … poshcha-19/page/1

# 355
Имам  въпрос към  тези които имат лидълска хлебопекарна -  защо с бутона за настройване на степента на запичане не отива на бързо /бягащо човече//при мен / .
 Току-що ми свърши програмата и хляба ми се стори недопечен -реших да го сложа на 12 -печене и тригълничето не отива до тази степен.

# 356
А защо не пробваш от нормалния избор на програми?

Аз винаги слагам на 1250 гр, на най- силна степен печене, никога не ми е бил недопечен хляба.
Продуктите ми са около 1000 гр.

# 357
Аз нямам лидълска машинка, но вероятно и при нея, както при почти всички машини трябва да има интервал от 1 час между използванията.

# 358
  • София
 Taka-а, малък фотоотчет от Мунчо :

Брашната са това:

Резултатът е този: отвън 

отвътре 

От 520 гр. брашно по рецепта, 400 пълнозърнесто и 120 черно румънско, мая суха френска, основна програма, средна кора, машината естествено е Мидеа а рецептата е от нейната книжка.

# 359
Вероятно програмата за печене няма бърз вариант. Ако ми се стори, че има нужда от допичане, пускам на програмата за печене за десетина минути.

Общи условия

Активация на акаунт