Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 517
  • 772
  •   1
Отговори
# 150
  • Враца
констанца 90% от показаните неща в клипа ги има в закритите детски места за игра тук, но синът ми не им е голям фен  :
Не е проблема нито в клипа, нито в твоите разбирания.

Сензорните дифицити могат да бъдат в една или в друга противоположна посока. Приложението на едни и същи методи за някои деца може да работи, а при други да се окажат вредни. Същото се отнася и за методите при децата в норма приложени към деца от спектъра. Там поне отклоненията не са чак толкова големи или могат да имат опознателен ефект за нещата.

Не се учудвай и на разбиранията на учителите и психолозите. Едни поддържат насилствения подход, а други повторението.

Избери това което считаш, че е подходящо за твоето дете и се опитай да не се дразниш от множеството препоръки за това кое е правилно. От тук натам знай, че подобно нещо ще чуваш постоянно.

# 151
  • София
беше ми обяснено как училището не е само учене и как половиния час игра на вън е супер важен и видите ли как моя син не разбирал правилата на игрите

Аз май разбрах какъв е проблема. Разбирам и твоето чудене за ситуацията.

Можете ли да играете на сина ти на не се сърди човече, като играеш честно без да го оставяш да победи. Можете ли да играете на друг тип семейни игри като скрабъл, уно, монополи, шах - каквото имате в къщи. Говорим за съвсем честна игра, който победи победи, който падне е победен и приема поражението с достойнство или сълзи  Wink

Може ли да играе сина ти на гоненица с редуване ти гониш, сега ти гониш. Може ли да играе сина ти на пиян морков или народна топка. Може ли да скача на дама или да играе на федербал, волейбол, баскетбол. Може ли да промениш в последния момент маршрута ви за деня, примерно тръгнали сте на училище с метрото, но решаваш да отидете с колата. Просто ако му кажеш няма да ходим с метрото, а с колата - ще се съгласи ли без повече обяснения?

Моят син не ги можеше тези неща на неговата възраст и това бяха част от проблемите му в първи клас. Дали е възможно и при вас да има подобен проблем  Thinking

Споменавали ли са ти някога да има хиперсенситивност или хипосензитивност ???

# 152
  • Враца
Във връзка с откриването на причините и диагностицирането на аутизма.

Съвсем наскоро (въпреки, че това е теория твърде отдавна) в Фейса беше публикувана статия в която се твърдеше, че аутизма се дължи на нарушаване на хормоналното състояние на майката при вътрешноутробното развитие на детето. По специално на високото съдържание на тестостерон.
Прокарваше се мисълта, че при направа на амнио това може да бъде открито и плода премахнат.

Това във връзка с французите и какви ли не теории за аутизма - произход и откриване.
Аз лично съм крайно против разпространението и приложението на методи и подходи без съответни научни доказателства и то доказано.

Използването на децата за подобни цели и то такива от които зависи не само развитието им, но и живота им не ми допада.

# 153
Във връзка с откриването на причините и диагностицирането на аутизма.

Съвсем наскоро (въпреки, че това е теория твърде отдавна) в Фейса беше публикувана статия в която се твърдеше, че аутизма се дължи на нарушаване на хормоналното състояние на майката при вътрешноутробното развитие на детето. По специално на високото съдържание на тестостерон.
Прокарваше се мисълта, че при направа на амнио това може да бъде открито и плода премахнат.

Не знам за кой "фейс" става дума и кой е публикувал/превел някаква статия или дал това тълкувание. Истината е съвсем друга. Ето линк към оригинала на въпросната статия, чийто първи автор е проф. С.Барон-Коен (познат на всички, които отдавна си блъскаме главите с научните изследвания в областта на аутистичния спектър).http://www.nature.com/mp/journal/vaop/ncurrent/pdf/mp201448a.pdf
А на тези два линка можете да видите какво са казали проф.Коен и друг учен, участвал в проучването. Ако някой има желание, може да преведе думите относно пренаталното тестиране.

http://www.theguardian.com/society/2014/jun/03/boys-with-autism- … mones-in-the-womb

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140603092428.htm

# 154
  • La casa de Mickey Mouse
Катина на пръв поглед на всички въпроси отговарям с да
играем на всякакви игри и който победи победи, няма драми, играе тенис на маса или на криеница или се гонят както с баща си, така с кучето, така и с други деца
за промените, мислех си че няма да бъдат възприети добре, но последните три месеца му разбърках изцяло понятията за рутинност и се прие много добре, сменяме маршрути, превозно средства, планове за уйкенда без проблем
просто е една идея по кротък, не е палав и не обича да го блъскат, удрят, ритат, както и той не го прави дори и да се защити

# 155
 Mini Mouse, погледни неотдавна прибавения във виртуалната библиотека материал с червени букви "ДИАГНОСТИЧНИ КРИТЕРИИ DSM V" .Първото - социално (прагматично) разстройство на комуникацията не влиза в аутистичния спектър. Догодина и МКБ-10 ще узакони съществуването му и много деца и възрастни, които сега приемат като гранични на спектъра, ще попаднат там. А това са точно много срамежливите и тихите. Дай Боже, всекиму от тези, които сме в тази тема.  Hug

# 156
  • София
Ок  Hug

Вероятно има нещо с което се различава според тях от съучениците си. Насочваш ме към мисли за проблем при смяна на правилата. Или по скоро, че е имало такъв проблем, който ти си на път да изкорениш. Казваш, че последните няколко месеца е поспрял да се сърди при смяна на правилата, което означава, че този проблем го е имало в началото и им е направило впечатление на учителите.

Има нещо такова - казваш, че детето ти много държи на правилата. Добре, ама в училище правилата се нарушават непрекъснато. Правило е да не се говори в час, но повечето деца не го спазват и моят син персонално се сърдеше и се ядосваше, че говорят в час. Правило е да не се тича в коридора и почти никой не го спазваше това правило и моят син се сърдеше и се изживяваше на пъдар и озаптител на тичащите.
В игрите тип не се сърди човече не се лъже по правило, но всички лъжем. Как би реагирало твоето дете, ако лъжеш на карти например???
Възможно ли е нещо такова да имат предвид и за твоето дете. Нали ме разбираш - опитвам се да ти помогна да намериш проблема и да го решаваш/ме  Hug

А, като казваш не обича да го блъскат удрят и ритат - какво прави като го ритнат ударят или блъснат. Как точно реагира??? Може би това е проблема  Thinking

Последна редакция: пт, 11 юли 2014, 14:56 от Катина

# 157
  • Враца
Констанца, не беше превод на статия, а публикация с коментар. Връзката беше дадена от майка на дете аутист.

Аз обаче вярвам, че последствията от такива публикации са големи. Общественото мнение никак не е за пренебрегване.
Ще се опитам да я намеря.
Сравнението със синдрома на Даун и тънкият намек да бъде прехвърлена вината върху родителите и по специално върху майките на деца- аутисти не ми допадна.
Не ми харесват и последствията които може да имат едни такива изследвания.

# 158
  • La casa de Mickey Mouse
определено там някъде е проблема, че правилата ги има, но се нарушават, а малкия не е от хората които толерира нарушителите
не съм пробвала като играем на нещо да го излъжа, не знам каква ще е реакцията, но съвсем успешно като играем се съюзяваме срещу баща му или те двамата срещу мен
за промени, да склонна съм да се съглася, че преди беше трудно с промените, но сега е нещо нормално, явно и моята помощ изигра голяма роля в това
когато го ударят, се свива и се разплаква, преди ходеше да се оплаква на учителката, но тъй като тя не му обръща внимание, спря да се оплаква
страда си тихичко сам и като му мине се връща при децата
изключително комуникативен е търси на всякъде контакт с големи и малки, не го притеснява, че не ги познава, отива запознава се иска да играе, не винаги успява да задържи вниманието за дълго време и не умее да разказва добре

# 159
  • София
Много добре те разбирам. Проблемите на моето дете са същите. Започнаха да се проличават тези неща когато беше първи клас и аз някак не разбирах колко са сериозни, защото ми се струваха някак маловажни - имах други приоритети тогава за решаване с него. но с течение на времето започнаха все по рязко да изпъкват тези неща и станаха с течение на времето доста явни и някак и аз прозрях сериозноста на проблема. Това за моето дете ти говоря и някак си представям сходни неща и при вас. Работим вече дълги години по този въпрос и сега съм доста наясно с корена на проблема. Наистина си е сериозно положението при моето дете и му пречи в общуването с децата и това все по ясно личи с нарастване на възрастта. Разбира се с течение на времето намалява и той все по добре се контролира, но става много по бавно отколкото ми се иска  Cry Дано при вас е много по малък или никакъв проблема разбира се, но ако е сходен на това, което се оказа при моето дете ти препоръчвам още от сега да започнеш да го коригираш за да не се задълбочи и дай боже да изчезне. Желая ти успех  Hug

Опитвай да мамиш при играта, опитвай да се шегуваш с него, дори лекичко да го обиждаш както в училище правят. В училище се бутат без причина, обиждат се без причина, наричат се тъпак, луд, тъпанар, смотаняк. Дори и приятелите така се наричат на нещо като галено обръщение. И то още от първи клас !!! Налага се да свикват и нашите деца да чуват и приемат този вид общуване. Тъжно, но е факт. Специално за моето дете е трудно да приеме този вид обръщения между приятели  Whistling

# 160
  • София
Поради многобройните запитвания на ЛС за барокамерата създадохме група във ФБ, в която се обсъждат практически въпроси. https://www.facebook.com/groups/1455468021382245/145547480138156 … _t=group_activity

# 161
Поради многобройните запитвания на ЛС за барокамерата създадохме група във ФБ, в която се обсъждат практически въпроси. https://www.facebook.com/groups/1455468021382245/145547480138156 … _t=group_activity
Поздравления!  Simple SmileТази група, подобно на други групи "по интереси" като например обособилата се преди време група за MMS очевидно ще е затворена - от една страна хората, които не се интересуват от барокамера/MMS/ БГБК (вероятно има и такава) няма да се регистрират, а от друга - вероятно ще има условие за включване. Така "обсъждането на практически въпроси" става просто споделяне (при нас така, при вас как). Това обаче изключва в значителна степен разискването на теоретични въпроси и дискусии, в които, както е известно "се ражда истината".  Peace
Нищо лично! Пожелавам успех на децата и радост на майките им и дано след време научим нещо повече за резултатите от използването на барокамерата, отколкото научихме за MMS. Все още се изкушавам да мисля, че сме нещо като общност. newsm78 Hug

# 162
  • София
Поздравления!  Simple SmileТази група, подобно на други групи "по интереси" като например обособилата се преди време група за MMS очевидно ще е затворена - от една страна хората, които не се интересуват от барокамера/MMS/ БГБК (вероятно има и такава) няма да се регистрират, а от друга - вероятно ще има условие за включване. Така "обсъждането на практически въпроси" става просто споделяне (при нас така, при вас как). Това обаче изключва в значителна степен разискването на теоретични въпроси и дискусии, в които, както е известно "се ражда истината".  Peace
Нищо лично! Пожелавам успех на децата и радост на майките им и дано след време научим нещо повече за резултатите от използването на барокамерата, отколкото научихме за MMS. Все още се изкушавам да мисля, че сме нещо като общност. newsm78 Hug
Изискавания за включване няма. Всеки е добре дошъл Wink

# 163
  • София
Здравейте, често ви чета, макар че синът ми не е от спектъра, но има сензорни и поведенчески проблеми и мисля, че вие бихте ми дали най-добър съвет. Роден е много недоносен, със сравнително лека степен на ДЦП, проговори рано, разбира собствените и на другите чувства (винаги обяснява, когато е ядосан, тъжен, сърдит защо е така, без да го питам). Манипулативен е като децата в норма, в смисъл знае от кой какво и как да си поиска, напоследък лъже съзнателно. Шегува се и разбира шеги. Трудно му е да общува с други деца - или се проявява като ужасно срамежлив - гушка се в мен, избягва погледа им, почти не говори с тях, или тръгва да ги пипа по лицето, да ги стиска за ръцете, да ги гушка силно. Непрекъснато слага неща в устата, хапе (и на игра и като израз на агресия), обича силно гушкане, стиска, търси често физически контакт. Тръшка се (беше попреминало, но пак се усили) често, много е трудно да бъде накаран да направи нещо като се заинати. Има проблеми със задържане на вниманието. Мисля, че сензорните проблеми много влияят на поведението му и ще съм ви много задължена, ако ми дадете идеи как да ги намалим. Септември пак ще го заведа на психолог (водила съм го  на 1.5 г. и на 2.5 г, работихме повече от година и с логопед - Съни, но тъй като реално няма говорен проблем спряхме да ходим).

# 164
annie13, все едно чета описание на проблемите на моето голямо момче, което, уви, е с прясна диагноза "ГРР, друго". Колебаели се дали да пишат Синдром на Аспергер, но по-нататък щели да преценят. Аз от информацията в предишни теми и разсъжденията на "старите" майки такава диагноза и очаквах.
Като една от "най-новите" майки не мога да дам кой знае какви съвети. За лапането и дъвкането на предмети от "Св. Никола" посъветваха да въведем правило да се дъвче само едно нещо, след това да се дъвче само с гръб към хората, после - само вкъщи. Но аз не съм успяла да го приложа все още. Въведох дъвчене на биберони,но резултатът е че само си ги сменят с по-малкото му братче, на което му никнат предкътници и дъвче стръвно всичко.
Моят син едва сега на почти 6 г. започна да преодолява някои сензорни проблеми - вчера малкият извади едно влакче и щяхме да му слагаме батерии. Баткото се притесни и развика, аз се сетих, че като малък го беше страх от светлините и звуците му, но все пак се съгласи да го пуснем, като той се скри в коридора, чак след това се приближи, но все още страхливо.
А притеснението при среща с приятелите му, с които е бил до преди малко, си е налице - крие се, обръща гръб, докато не му мине.
За тръшкането баба му е измислила да го пръска с успокояваща вълшебна вода, хаха, но аз често не знам как трябва да реагирам, освен спокойно и с много търпение, заплахите имат обратен ефект, действат стимули. И да се опитвам да намалявам вероятните кризи с тръшкане, вече почти винаги знам кое ще ги предизвика.

Общи условия

Активация на акаунт