Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 571
  • 772
  •   1
Отговори
# 525
Моето дете е на ресурсно подпомагане от ДЯ. Тогава беше на 2.7 години.

# 526
Наистина първо си попитайте в детската градина, а защо не и в Ресурсния център, защото не съм много убедена, че се отпуска ресурсен учител за 3 годишно дете newsm78.
А иначе за документ ЛКК, личния лекар на детето трябва да ви издаде направление към тази комисия с описан конкретен проблем  Peace Хубаво е ако имате някакви епикризи или становища да ги приложите към направлението /а също и към молбата за ресурсно подпомагане, ако имате право на такова/.
Питах първо в градината. Нямали логопед, нямали психолог - никой не ходел при тях...
От Логопедичния кабинет ми казаха да я заведа в близкото училище там бил логопеда, който отговарял за градината, зачудих се като има такъв защо не посещава градината на място.
Благодаря за информацията за ЛКК   bouquet
Явно ако се хвана с тази работа, ще е голям зор. Личния на дъщеря ми е такъв дръвник, че като му казах, че вече е на 3 и не може да говори и искам да я заведа на невролог, той ми каза че що на невролог. А като му казах, че вече посещаваме логопед, той ми отвърна - ааа ми тя е много малка за логопед. Сигурно трябва да чакам да стане на 5, все още да не може да говори, та тогава той да реши, че има проблем  ooooh!

# 527
Питах първо в градината. Нямали логопед, нямали психолог - никой не ходел при тях...
От Логопедичния кабинет ми казаха да я заведа в близкото училище там бил логопеда, който отговарял за градината, зачудих се като има такъв защо не посещава градината на място.
Благодаря за информацията за ЛКК   bouquet

Точно това щях да посъветвам, първо да проверите дали градината е обхаваната от ресурсно, в смисъл да имат ресурсен терапевт, логопед и психолог там . Това беше първото по което се ориентирахме при избор на ДГ при нас.

Обаче тукс тава малко разминаване. Дете и без ЛКК има право на логопед в градината при вербални проблеми но само ако градината има зачислен към нея логопед. Иначе в общинските точки има логопеди но кандидатствнето там мина края на септември и край до другата учебна година.

Само да напиша нещо с риск да ме линчуват. Уважавам усилията на държавата да помогне на децата нипо този начин но ресурсното въобще не е цвете за мирисане. То е по-скоро съпътваща терапия отколкото основна. Голяма помощ от него никой не може да очаква. Ние избрхаме платен логопед два пъти седмично  и ползвахме от ресурсно терапевт заедно сопоще трима такива.

Освен това нещо което е много много важно- с детето е желателно да се занимава един единствен логопед, същото важи и за психолог  но може много специални терапевти . Така че да си набавите втори на мен лично не ми се струва приемливо. Виждала съм родители които леееко минават по виража и водят децата си при двама логопеди- лично не видяхпри децата  никаква полза, дори объркване. Да не кажа че логопеда няма как да не забележи съпътващото обучение. Става грозно

# 528
Склонна съм да се съглася с мнението ти _re_ge, че е най-добре един логопед да работи с детето, НО... как да стане това, когато платения логопед работи със същото работно време като моето и може да я приеме само в събота, в неделя не работи?
Не смятам, че родителите минават по "леко по виража" понеже не им се дават пари за второ посещение при платен логопед или поне при нас това не е случая.
Аз бих плащала на нашия логопед да ходи с такси още веднъж седмично в градината и тук обаче изниква въпроса как ще погледнат на това там и дали въобще ще се съгласят на това. Не се знае и дали логопеда ще иска да излезе от добре оборудвания си кабинет, за да иде до детската градина.

# 529
Не смятам, че родителите минават по "леко по виража" понеже не им се дават пари за второ посещение при платен логопед или поне при нас това не е случая.

ами каквато и е причината родителите да ходят при двама логопеди едновременно тази хитрост се отразява и в объркване на детето, което според мен е най-важното. Всеки си преценява сам за своето дете.

За съжаление всеки логопед си ходи с номерата. съжалявам че вашият работи на такъв принци,. Както е казал народа - имаш ли си брада имаш си и гребенче, т.е имаш прооблем и решаваш как да си решиш проблема- наемаш човек да  води детето на логопед, , напускаш работа пък половинката ходи на три работи , има холяди други варинати- тук всеки се спасява както може.

Платен логопед няма как да ходи в градината, това е обществена органзация и няма как някой да  работи с детето на този принцип.

# 530
  • Пловдив
      Идете при логопеда в близкото училище.Поне в Пловдив във всеки район има такъв логопед.Той работи абсолютно безплатно с децата.Ние посещавахме такъв 6 месеца. Работи в собственият си кабинет, ако може да се нарече така, килерчето, което беше пригодено в училището.
     Относно ресурсното подпомагане, синът ми мина само през някаква комисия в ресурсния център.В интерес на истината в комисията беше психиатъра, който преди това посетихме.Личният лекар въобще не ни е трябвал.

# 531
  • София
Аз пак да се обадя  Laughing

С моето дете винаги се е работело с по двама логопеда и двама психолога едновременно. Много рядко е оставал с по един специалист. И в момента са двама едновременно психолога , скоро ще включа при наличие на средства и трети. Никога не е било за него проблем, нито за психолозите и логопедите е било проблем да работят така. Но той е хипосензитивен на емоции и при него е максимата колкото повече толкова по добре. Според наблюдаващия го психиатър този тип работа е необичайно удачен  Peace

Не, че оспорвам виждането да се работи само с един специалист - знам го на теория, че е така, но има и изключения.

# 532

Не, че оспорвам виждането да се работи само с един специалист - знам го на теория, че е така, но има и изключения.

Кате  Hug
Мишо е Мишо, той  не е просто изключение. Виждала съм много деца но и това което съм виждала при него и това ми описваш усещам че е нещо съвсем различно. Не съм виждала дете ( а аз познавам огромно количество деца със СОП в нашия град който не е никак малък )  което да е проговорило толкова късно и да говори като него сега..

Наистна всичко е въпрос на дете ... освен на специалист. моят синковец работеше с 4 специализирани терапевта едновременно  но само с по един логопед  психолог. Едва сега , 4 години по-късно  в първи клас виждам и оценявам какво е направил логопеда - то буквен анализ ли не щеш, то сричков анализ ли не щеш, то четене ли не щеш ... все неща дето другите деца сега се сблъскват с тях. и то както знаете че моето дете което е проговорило на 4 години и 8 месеца и то  след година и половина терапия терапия терапия безрезултатна  .

Понеже ходим на много различни места съм свидетел как децата ходят и при един и при друг психолог и логопед а всеки работи по своя методика, застъпва различни области има различни подходи - примерно при логопедите  едни Пекс, други отричат Пекс, едни правят сричково четене, други нещо друго  и накрая детето на разногледо и отложено от училище. А самите специалисти мърморят - то ходи и при еди си кой  . Знаете как е при тях- аз съм велик, другите са под мен. Много рядко от тях някой да е извисен над състезнието" кой е по - по най ... "

Кате
ха сег аме светни какво правите при психолога.
много е ми е мътно тяхното предназначение за момента.

# 533
Аз въобще не мога да разбера как работата с няколко човека ще обърка детето ми.
И аз работя с нея. Червеното е червено, триъгълникът си е триъгълник и къде и кой ще я научи на това на мен ми е все тая. Аз ако трябва да чакам 1 час седмично някой да обеснява на детето ми формите и цветовете тя до 10 години няма да ги научи.  newsm78
При мен смисълът да се работи само с един логопед е за да може детето да изгради стабилна връзка с терапевта, да му се довери и да работи добре с него. Да, обаче дъщеря ми бързо се сработва с чужди хора. С психоложката си станаха дружки точно за 10 минути.

# 534
Червеното е червено, триъгълникът си е триъгълник и къде и кой ще я научи на това на мен ми е все тая.

Логопед не се занимава с това. Това което описвате е работа на специален педагог.
Двамата работят по различни направления.

Последна редакция: вт, 04 ное 2014, 23:11 от _re_ge

# 535
Червеното е червено, триъгълникът си е триъгълник и къде и кой ще я научи на това на мен ми е все тая.

Логопед не се занимава с това. Това което описвате е работа на специален педагог.

Точно с това се занимават. Цялата терапия е чрез игра - цветове, форми, ролеви игри, ориентиране в пространството. От скоро спрях да влизам с нея в кабинета и вече не знам точно какво правят вътре, но е все в този дух. В момента целят разширяване на пасивния речник, тя въобще не може да говори. Казва правилно по малко от 10 думи, между които мама, тати, баба, да, не и отскоро падна. Имитира някои животни, казва пари и чай, като замества ч с п и изпуска р, а за думи които знае, но не може да възпроизведе правилно - измисля нейна дума и си я повтаря една и съща. При нас въобще не става въпрос за логопедична терапия свързана с правилния говор, при нас се цели въобще създаване на говор. Стимулират я да повтаря срички - до там сме стигнали.

# 536
При нас въобще не става въпрос за логопедична терапия свързана с правилния говор, при нас се цели въобще създаване на говор. Стимулират я да повтаря срички - до там сме стигнали.

тук никой не ходи на логопед за звукопроизмосителни проблеми - повечето деца нямат такъв.
аз ви обеснявам каква е разликата между логопед и специален педагог  , защото виждам че сте си създали погрешно мнение , може би в момента няма значение кой и казва кое е червено кое зелено но след няколко месеца вече нещата може би ще са различни.

С форми и цветове, животни, превозни средства, финна моторика и още какво ли не което не е свъразно точно с вербалната комукикация могат да се занимават 10 човека ако искате. Но да се работи над понятията, дума изречение от две думи, букви звуци, срички, съгласуване , род число, що е въпрос и отговор, разказ от две три изречение по картинка  с подсещащи въпроси и по нататък по спиралата с усложнение и много други неща е работа на логопед..

да го кажем по просто с пример.
ако при терапевта на командата - подай ми червеното кубче детето се очаква  да подаде червеното кубче и това е достатъчно че го разпознав апо цвят ( когнитивно мислене )  , с логопед се изисква детето да повтори червено кубче, като съгласува по род и число и то без да повтаря ехолалично каквото е казал специалиста. Да  е провери дали е разбрано и може д абъде повторено  с друг цвят. По нататъшен етап е отговор на въпрос- Дай червеното кубче- какъв цвят е това кубче -  това е червено кубче- като пълен отговор- и прочие и прочие с усложняване.

# 537
Не, не съм си създала погрешно мнение. Ходим при квалифициран логопед, който ще работи с понятия, изречения и прочие, когато детето стане готово за това или искате да ми кажете, че трябва да водя детето си при логопеда чак след като се е научило да говори?
Логопеда работи с децата според развитието им и няма как да кара едно дете да му каже кое е червеното кубче и да го съгласува по род, след като то въобще не знае кой цвят е червен, още по-малко да го назове като такъв. Работата на логопеда е да доведе детето до този етап, за който ми говорите, ама това се прави от един и същи човек и той е логопед.
А ако от ресурсното подпомагане са на вашето мнение, сега разбирам защо е толкова голям проблем да се намери терапевт било то логопед или психолог, който да работи с 3 годишно дете, само че аз нямам намерение да чакам детето ми да стане на 5 и тогава някой да се сети, че детето има проблеми  Crossing Arms

# 538
  • София
Анбибиан, не знам от къде си, но ако си от София зАбрави за ресурсен логопед и психолог. Само проформа са Sad Иначе и мойто чудо е с ресурсен учител от 3 годишен.
Той също работи с много спрециалисти и не се бърка...само понякога ги бойкотира Simple Smile
Има психолози, които работят за разбирането на думите и други за поведението...Комбиниран до тук не срещнах Wink
И друго - огромен проблем е, че повечето ресурсни учители нямат опит с деца в редучилищна възраст Sad

Последна редакция: ср, 05 ное 2014, 10:49 от Доника

# 539

А ако от ресурсното подпомагане са на вашето мнение, сега разбирам защо е толкова голям проблем да се намери терапевт било то логопед или психолог, който да работи с 3 годишно дете,

Моят опит да комуникирам с вас е дотук. от тук имате моят игнор.
Съветвам ви за в бъдеще да се замислите дали наистина нещата са ви толкова ясни колкото ви се струва а това ще е от полза за детето ви... както се говори  в онази персийска мъдрост тук опираме до онзи  който не знае че не знае. Грубостта ви също на никой не помага, особенно щото  сте в началото на пътя и газите във вода където аз лично съм влизала и излизала и определено с  положителен резултат .

успех.

Общи условия

Активация на акаунт