Бихте ли изтеглили парите си от КТБ, ако имахте там пари? И защо?

• 49 711
  • 964
  •   1
Отговори
# 435
А с какви привилегии бяхте като  ВИП клиенти на ПИБ(тези,които са били)?Интересно ми е,затова питам.

# 436
Но просто имайте предвид, че ако сте ВИП клиенти, каквото и да значи това, но ако има за влоговете ви условия, които се отличават от условията за всички, които са обявени в публичния бюлетин на банката, то тогава тези средства не са защитени от Закона за гарантиране на влоговете /тези средства, които са при преференциални условия, отличаващи се от условията за всички/

# 437
  • София
На мен винаги ми е било подозрително това с големите лихви по депозитите. Дето се вика, много хубаво не е на хубаво.

# 438
Вече няма високи лихви.
Тези, които имат са заварено полжение.

# 439
Но просто имайте предвид, че ако сте ВИП клиенти, каквото и да значи това, но ако има за влоговете ви условия, които се отличават от условията за всички, които са обявени в публичния бюлетин на банката, то тогава тези средства не са защитени от Закона за гарантиране на влоговете /тези средства, които са при преференциални условия, отличаващи се от условията за всички/

На това обърнете сериозно внимание. Отнася се за всяка банка и всеки такъв влог.
П.П. Но в КТБ наистина има от преди доста години редовни депозити с лихва 8+.
Те са под протекцията на закона.

# 440
Учудва ме, че банки като ПИБ, КТБ, Инвестбанк или ЦКБ може да се ползват изобщо с някакво доверие сред клиентите. Още повече, че през последните 2-3 години имаше доволно много разкрития за тези т.нар. "гнили ябълки" на банковата система в България. Аз например още си спомням много добре тези статии на Биволъ и Уикилийкс, които първи им извадиха кирливите ризи на бял свят:
https://bivol.bg/4-gnili-yabulki-sreshtu-bivol.html
https://bivol.bg/wlbadapples.html
А и на фона на последните събития в КТБ тази тема отново стана актуална и някои медии пак я задъвкаха. Затова не мога да си представя, че все още има хора, които не са чували нищо за това  Thinking  и рекламират в темата банки като ПИБ като много надеждни и с "големи лихви". Явно всеки има различни критерии при избор на банка и това е негово право, разбира се. Трябва да спра да се учудвам.

# 441
А с какви привилегии бяхте като  ВИП клиенти на ПИБ(тези,които са били)?Интересно ми е,затова питам.

Не съм била на ПИБ, но са ни намамвали за ВИП от друга - просто ни предлагаха да вземем много голям кредит без обезпечение. Наскоро от друга банка - пращат ти млада, хубава девойка за персонален отговорник и съветник за взаимоотношенията с банката  Grinning. Не съм се интересувала, какво предлагат, иначе щях да споделя.

# 442
Явно всеки има различни критерии при избор на банка и това е негово право, разбира се. Трябва да спра да се учудвам.

И правилно.
Всеки сам преценява, колко и дали да рискува. Това е единият от пазарите на услуги.

# 443
hellymod, а кои са надеждните банки?

# 444
Ясно е, като цяло, че цялата тази атака срещу КТБ беше умишлено организирана. Банката работеше нормално и нямаше никакви изгледи за "държавна намеса" или дори фалит.. Абсолютно ненужно беше за мен напрежението, което ми причиниха посредством тези "войни", потресена съм от последната на която попаднах - http://www.segabg.com/article.php?id=704351 ... аз също имам депозит в КТБ и съм доволна - не бих го изтеглила сега - дано ДПС и агентът им Пеевски най-накрая да си получат заслуженото и всичко да се нормализира  Confused #2gunfire

# 445
Гнусна свиня е този Пеевски! Sick Sick

# 446
  • София
А на мен вече ми стана смешно - може ли възрастни мъже да се държат така... колкото повече ги гледам, толкова по-сигурна съм, че КТБ не е важното нещо, което се случва в момента  Peace

# 447
Учудва ме, че банки като ПИБ, КТБ, Инвестбанк или ЦКБ може да се ползват изобщо с някакво доверие сред клиентите. Още повече, че през последните 2-3 години имаше доволно много разкрития за тези т.нар. "гнили ябълки" на банковата система в България. Аз например още си спомням много добре тези статии на Биволъ и Уикилийкс, които първи им извадиха кирливите ризи на бял свят:

Нищо й няма на ПИБ, нито пък лихвите са по-високи. По-високи са съвсем съвсем с малко, примерно с една-две десети от процента, от тези в Уникредит например и не са по-високи от други банки. Има си отчети, публикуват банките на всяко тримесечие и от тях си се вижда финансовото състояние. Аз отчети мога да чета и виждам, че ПИБ например няма никакви проблеми.

ПИБ си е много добре. Освен това никой няма да допусне дестабилизация на банковата система. Има си закон за защите на влоговете, има и фонд.

Валутният борд си е съвсем стабилен, има си отчети на страницита на МФ например, също както и баланси, и се вижда много добре, че всеки напечатан лев в обращение е подсигурен с предостатъчно валута - дори не с половин евро, както е фиксираният курс, а с едно цяло евро горе-долу. Така че нищо не може да му стане и на борда, защото има предостатъчно валута и обезпечения в държавата зад всеки напечетан лев.

Действително по-високите лихви, които дава КТБ, могат да бъдат индикация, че се нуждае от ликвидни средства, затова и плаща по-скъпо за тях /лихвата е цената на капитала. Масово нещо може да "върви" по 5 лв, ама на мен като много ми трябва това нещо, давам 6лв. за него, същото е с депозитите/, но останалите банки нямат такива високи лихви. КТБ няма да фалира, никой няма да си изгуби парите, нито лихвите.
И стига сте плюли по Искров, щото е много лесно да се плюе като не разбираш материята. Който и да беше на негово място, щяха да го плюят. Доколкото съм го слушал Искров да говори, за мен той е добър специалист и доста чува петела. Все си мисля, че като работя 20 години в тази сфера, мога малко да преценя кой разбира и кой не. Искров разбира доста, според мен. То е съвсем нормално - нормално е, че повечето хора не разбират нищо от материята и също така нормално е и че се притесняват - но няма за какво, пазете си здравето, че то е най-важно.
Банките няма да фалират, борда няма да падне, споко - а пък за излезането от ЕС пък е най-голямата простотия. Нищо такова няма и не може да се случи.

Последна редакция: пн, 23 юни 2014, 14:37 от Татко Мецан

# 448
  • София
Татко Мецан, не знам с какво се занимаваш, но мненията ти в тази тема, съвпадат абсолютно с моите.

# 449
Цитат от статията в "Капитал":

"В закона обаче пише, че БНБ може да намали лихвите по задълженията на банката до средния им пазарен размер."

Моля, запознатите да коментират това.
1. Може да ги намали, считано от деня, в който е взела банката под надзор? или
2. Може да ги намали със задна дата до когато прецени?

Общи условия

Активация на акаунт