(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 560
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
Мулчирай с тия бурени, ако не искаш да изсъхва и да се напуква земята.

# 466
Да, аз ги скубя, а понеже земята е влажна - голяма част излизат с корените, и ги оставям на място.
Преди това съм мулчирала със слама, за това при мен е влажно, даже на места прекалено.

# 467
Пре мен също се появи картофената мана. Пръсках три дена подред със сварена дървесна пепел и йод. За сега няма нови поражения. Хиляди благодарности на amica1 за рецептите за отглеждане на био домати от първа страница на темата! Hug

# 468
За оранжериите - пак да питам - колко широка и висока е удобна за използване? Фирма, при която сте поръчали - линк, телефон на лични, ако не е удобно във форума?  Praynig

# 469
alys аз имам оранжерия ,но може би съм последния човек който трябва да дава съвети.Може би първо е важно за собствени нужди ли ще се ползва?
Моята оранжерия е може би 2.50м висока/на око го казвам/ 3.50м на 10м.За мен е много удобна,но сигурно има неща които аз не знам.Само си спомням ,че взехме по скъпичък найлон и още не сме го сменяли,вече четвърта година.

# 470
Нашата оранжерия е самоделка от стъкло. Размерите-според нуждите. Grinning Важно е да има прозорци на тавана, защото в топло време растенията завехват, макар и да са поливани.

# 471
  • При розите и топлата вода ......!
alys, ние имаме две оранжерии, дървена и желязна и с малки изключения сме си ги направили ние с мъжа ми. Дървената е по- евтина, по-бързо и по-лесно се прави.
Ако те интересуват размери и подробности насреща съм.

# 472
alys, ние имаме две оранжерии, дървена и желязна и с малки изключения сме си ги направили ние с мъжа ми. Дървената е по- евтина, по-бързо и по-лесно се прави.
Ако те интересуват размери и подробности насреща съм.

Гелика, и мен ме интересува много този въпрос. Можеш ли да покажеш малко снимки и да разкажеш за двата вида оранжерии - предимства, недостатъци, оформяне и т.н.

# 473
Аз си взех нещо като това http://www.amazon.co.uk/FoxHunter-Polytunnel-Greenhouse-Pollytun … rent+Portable+kms

Доставката беше доста (над 100 лв), но пак излезе по-евтино отколкото да го взема от БГ.
Много съм доволна от покупката, при нашите условия без парник нищо не става Sad
Два сезона найлонът изкара, още 2 поне ще понесе мисля.

# 474
Много благодаря за отговорите за оранжерия! А демонтирате ли нещо през зимата? Или идеята е да се ползва и през зимата newsm78. Мислех си, че 2 м височина е малко, но вероятно се подбират такива сортове домати, за които няма да е ниско. Много сладурска изглежда тази от Амазон.

# 475
Много благодаря за отговорите за оранжерия! А демонтирате ли нещо през зимата? Или идеята е да се ползва и през зимата newsm78. Мислех си, че 2 м височина е малко, но вероятно се подбират такива сортове домати, за които няма да е ниско. Много сладурска изглежда тази от Амазон.
Няма грижи с височината, моите поне не стават 2 м, а се ходи спокойно (за моята височина Simple Smile). Аз доста се притеснявах че ще хвръкне (понеже е лека), но няма грижи. Укрепихме я с 8 кола в земята и не е мръднала. Това й беше проблема по инсталирането, иначе монтажът е елементарен. Аз не я пипам през зимата, гледам и съседите са така. Успех, да се похвалиш за следващия сезон Peace

# 476
Алис,по добре по висока оранжерия!Аз смятам усилено
 да я използувам през зимата за спанак,рукола,чесън,лук и репички до някое време.Един дядо ми каза като посея репичките да сложа дебел пласт от слама в лехата-така се предпазват от ниски температури,а с останалите изброени растения се справих миналата зима и с дървените лехи и отгоре прозорци или найлон та сигурно в оранжерията ще бъде още по добре.Мисля и за агривело против слани макар,че спанака и руколата замръзваха вечер и през деня като се постоплеше пак си живваха и си берях за салатки.Аз това лято пък не мога да се оплача от доматите-дадоха всичко от себе си!Вярно малко пострадаха през юни,но после се оправиха.Имам и някой изсъхнали корени-по специално засадените през май,но при нас е суша вече месец.Вчера слушах за производителите от Русенско,че са опустошени от картофена мана и други болести,много мои съседи също се оплакват,но има други на които пък доматите са им като за реклама-зелени и облистени и с много навързал плод-а уж сме в едно село!!!Тази година бе много поучителна за мен,но само се ядосвам на фирмите продаващи био препарати за оскъдната информация за продуктите си-най вече за съвместимост с други био и хим.препарати.Мисля,че поражението по листата на външните домати ми се получи от някаква химична реакция от смесване на препарати,а не от мана,но предполагам...само.В оранжерията пръсках само с био с изкл.на първото пръскане през април с Ридомил,но да призная поизоставих нещата и от месец и кусур не бях пипвала пръскачката и листата се заразиха с някава плесен отдолу-като я разтъркаш с ръка и се маха.Видях какви ужасни поражения нанася тази плесен при мои съседи,но прочетох,че май няма лечение.Пръснах едни микроорганизми-ЕМ-5,но много не се надявам Mr. Green Щях да снимам ряпата Дайкон-плитко ли съм я засяла,че стърчи на едно тънко стебълце и като я поливам ляга върху пръстта-за два дни поникна,но дали ще оживее така?Хич не ме бива за засяване на дребни семена-все нещо обърквам-я плитко,я на гъсто,я на рядко...

# 477
Имам проблеми с лаптопа, та ви изпускам, но да си споделя и аз за моята градинка - домати малко, за салата има, за буркани не, милото е виновен, разбира се  Mr. Green Сърцето на албенга се държи най-добре тази година, и детето си ги харесва много, яде си ги. чушките пак не станаха, патладжани има, не много едри, но пък им уцелих сорта поне. Много се изненадах от ягодите, има узрели, поне 2 паници досега съм набрала, при мен ги ядат мравките, полазват ги, пробиват тунелче и изгризват отвътре. Нахалници. Зеленият боб се представи много добре. Пълно е с белокрилики, летят на облаци по кратунките и по саксиите с мушкато, пръска ги мъжът ми 2 пъти вече и няма ефект  Sad Не съм имала досега такава гад, мисля, че с едно купено сакъзче си ги завъдих. Давайте идеи и имена на изпробвани препарати, че се отчайвам.

# 478
Рени, и моят Дайкон беше така в началото, но после дръпна и се стабилизира. Можеш да го полееш с малко "шербетче" или да ръснеш пак малко амониева селитра. Ако има вече и трети лист, трябва да го проредиш. Успех!

# 479
И моята ряпа така - в началото изглежда безпомощно, но после се оправя. Дори едно коренче е заформило ряпа Simple Smile. Днес ще бера зеления фасул, че му е време. Щях да снимам, но ще е по-късно, че напече жегата. При нас от три дни не е валяло, но през целия юли валя и беше хладно. Патладжаните цъфтят, но не знам дали ще успеят да дадат плод. Миналата година станаха що-годе. Една салатка си бях харесала и оставих за семе, но е изгнила. Марулките, репичките, една друга салатка имат цвят, дори репичките са образували семенни кутийки. Морковите и празът от време на време пускат цветоносно стебло, но няма да си оставям семе от тях.
Част от зеленчуците http://alys.snimka.bg/other/avgust-2014.830899.

Общи условия

Активация на акаунт