(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 414
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Лозева, чупи зелените пера на праза, за да си съсредоточи силите върху стеблото. Перата ги готвя, а което е в повече, слагам в буркани. Малко са капризни. Последния път стерилизирах заедно със зеления фасул 2 часа, като предварително ги задуших до промяна на цвета с малко сол.
Цвеклото спокойно можеш по-гъстичко да сееш. Моето също беше поникнало тук-там и го пресаждах така, че да са през 10-15 см. Някои са дори по-гъсто, но не им пречи. Днес сготвих постна супа с листа от цвеклото. Така хем му помагам да прави глави, хем ние приемаме витамини. Пише, че и листата са много полезни, не само главичките.
И моите краставици пожълтяха, но общо взето добре се държат.  Добра беше годината за фасула, алабаша, тиквите, зелето, ягодите. Гледам, че и ряпата расте. Лозенцето се е протегнало доста нависоко вече. Морковите станаха големи, позагнили, но за туршии ще стават. Предполагам, че ще има и здрави. Загледах вътрешните листа на китайското зеле. Май не са ядени. Няколко корена завиват глави. Дали ще го ядем, не знам, но му се кефя как расте. От ранното зеле утре ще сложа в буркани заедно с краставички, заруменели домати, моркови и чушки - ловджийска салата се казва (с оцет и подправки като за краставици, стерилизира се).

# 571
Съвсем забравих да похваля граха, репичките, марулките, магданоза, копъра, чубрицата, джоджена, босилека, чесъна, донякъде краставиците, чушките, праза, тиквичките и царевицата. Режещите се тиквички направо избиха рибата Simple Smile. Е, искат или много място, или конструкция, по която да се катерят. Лоша година за мене беше за лука, картофите и доматите. Но пък не е нулева година, все пак има продукция.
Доста култури насях/насадих експериментално. Патладжаните се опитват да пораснат Simple Smile, дори имам един лилав - много искам да го видя в целия му блясък! Всичко, посято от семена ми се получи. Дори ягодите от семена връзват, кои по-дребни, кои по-едри. Силно червените са вкусни Simple Smile.
Имам един корен домат, който сам се е насял при една заградена млада ябълка. Там е наторено доста и явно това му помага. На една педя от земята доматът се разболя от онези кафяви петна по стеблото, но това не му попречи дори да завърже доматчета. Засега са колкото малки орехи.

Последна редакция: нд, 31 авг 2014, 11:29 от Анонимен

# 572
  • На Дунава
Ех, Алис, с колко хубаво настроение ме зареждаш! Ти пак ли засади репички? Стават ли, ей така насред лятото?
Днешната визитация на градината малко ме разстрои, че мишките са ми изгризали новопоникналите бобчета. Защо не се хванаха за руколата, а? Но пък всичко, каквото бодна, никне. И да оставаше..  Crossing Arms
Но не се оплаквам - имаше какво да откъсна!

# 573
Ей така една шарена салатка

Тези дребни зелени плодчета да не би да са краставици? Какъв сорт са?

# 574
Bibiana_, сега ми расте бялата ряпа. Репички сях на два пъти през пролетта и бях много доволна от тях. После по съвет от тук, пресадих няколко за семе. Избуяха огромни храстчета със семенца. Чакам да узреят и да видим дали ще са годни за напролет. Но ако ви се ядат репички, през есента също биха станали. Трябва им около месец, ако не се лъжа. Това кичестото при доматките магданоз ли е? И белите кореноплоди сигурно са пащърнак. Никога не съм яла, вкусно ли е?
Не знам какво може да се направи против мишки на полето. При нас котките ловуват и в това отношение сме добре. Дори къртици ловят, донасят ми ги да ги видя, не ги ядат.

Да питам за зеления фасул Чер Старозагорски - колко дълги стават шушулките, да не вземе да остарее  Wink? Засега са колкото един пръст дълги.

# 575
Алис,толкова питах за това късане на листата на праза-прави ли се не се ли прави? newsm78 Какво прекършват се  връхчетата на листата ли? Hug                                                                                                                                                                                  

Последна редакция: пн, 01 сеп 2014, 15:45 от reni7377

# 576
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Алис,толкова питах за това късане на листата на праза-прави ли се не се ли прави? newsm78 Какво прекършват се  връхчетата на листата ли? Hug

аз ги откъснах точно над "гушката" (средата, от която листата излизат) когато засаждах разсада - така ми каза продавачката  Blush
след това не съм късала, но една много мила бабка ми каза, че така расте на листа, а не на стебло и ми показа къде да късам листата - на сантиметри над средичката.
още не съм късала, че при последното ни ходене на градинката комарите ни нападнаха, детето се разплака и си тръгнахме  Confused
 Tired докато оберем двете праскови ни изядоха. надигаха и нас и кашона, в който беряхме  Tired

# 577
За първи път имам пипер...!!!http://reni7377.snimka.bg/experiment/septemvri.833144.33936999 Омръзна ми да се боря със Снимка бг Sick

Последна редакция: пн, 01 сеп 2014, 16:06 от reni7377

# 578
  • София/Варна
За първи път имам пипер...!!!http://reni7377.snimka.bg/experiment/septemvri.833144.33936999 Омръзна ми да се боря със Снимка бг Sick
Страхотен пипер

Последна редакция: пн, 01 сеп 2014, 16:19 от Gerundiq

# 579
Рени, разбирам радостта ти - и аз тази година имам истински пипер - много и голям и ...абе, истински Simple Smile
Голям кеф!
(Срещу комари ползвам собстено направен репелент: 50/50 оцет и вода. В тази течност, на около 300 мл капвам по 5-6 капки от всякао масло -  от карамфил, евкалипт, лимон, кедър. Маслата се продават в аптеките. Сипала съм го в шише със срей. Преди всяко пръскане разклащам интензивно. Действа прекрасно. И мирише също толкова добре.)

# 580
Алис,толкова питах за това късане на листата на праза-прави ли се не се ли прави? newsm78 Какво прекършват се  връхчетата на листата ли? Hug                                                                                    

Като пораснат листенцата на праза, се огъват и увисват надолу. Точно на свивката късам, като късам и вътрешните до същата дължина/височина, а най-външните, които при леко дръпване, се отделят с лекота от стеблото, ги късам, докъдето се откъсне. Това кършене на праза го правя докато стане време да се вади. При изваждане, също подрязвам листата и брадичката.
Рени, наистина много хубав пипер! Моят още расте, но в края на септември обикновено имам и хубави големи чушки.
Бушката, благодаря за споделеното за комарите!

Чер Старозагорски http://alys.snimka.bg/other/septemvri-2014.833231 - едно коренче го раздава албинос Simple Smile.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2014, 11:22 от Анонимен

# 581
Момичета,БЛАГОДАРЯ за похвалите!От четири години проби-чак сега се получи нещо. Grinning  А на праза ще му пощипна листата пък ще видим.Днес ще сея малко репички и  и спанак,а вчера хвърлих малко семена от рукола и някаква ядлива хризантема.Ряпата Дайкон попорасна,както и цвеклото,но дали не ги сях много късно(в средата на август някъде) newsm78 Никакъв опит нямам с тези зеленчуци.

# 582
Рени, моя праз днес го изкърших http://alys.snimka.bg/other/septemvri-2014.833231.33946614.big. За ряпата и цвеклото нищо не мога да кажа.

# 583
Алис,като войничета са!Браво,много са хубави!Май още ще ги подстрижа моите.При мен има някой по едър праз,но има и по дребни-разсада ми беше собствено производство и бяха едри и дребни празчета Laughing

# 584
Вътрешните листенца готвя, а външните - на овцете Simple Smile. Много бързо израстват. Може би за седмица, най-много две пак става за изкършване. В началото режех с ножичка, но сега, като е по-силен, си ги късам внимателно. Прогнозата е за дъжд, иначе бих напръскала още веднъж със сяро-варов разтвор против ръждата. Разсадът ми е купен. Иска по-топло и светло, за да стане. Писала съм - миналата година опитах да си произведа разсад и не се получи. Станаха едни тъъънички, съответно празът остана тънък и малък.
Сготвих Чер Старозагорски по Вълчовата рецепта Simple Smile. Много вкусен! Сега спокойно мога да изчакам останалите растящи шушулки да видя колко големи стават. Отрупани са с цвят храстчетата и е навързал здраво. Много му се кефя!

Общи условия

Активация на акаунт