(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 356
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
За доматите, и при нас - виладжиите (лаици), също мина съмнението, че е от нещо, което се е изваляло, съседите се оплакваха, че са им почерняли доматите изведнъж. При мен беше по-различно, в един ред едната част почерняха, друга -не, не знам как стана така. Пръскала съм само два пъти с бордолзов.
В същото време имам прекрасни няколко корена домати, които хартисаха, нямаше място в зеленчуковата градина  и ги боднах до беседката, падат се под стрехата,  нито са пръскани, нито обгрижвани, мислех си, че почвата в градината ми е заразена с нещо, но може и друго да е.

Иначе - при нас малини и къпини много, есенно саденият лук и чесън - богата реколта, докато пролетта садих арпаджик и извадих арпаджик, нещо му уби перата, ябълки  и круши - никакви, само една късна круша.  Краставичките 4 пъти ги изядоха голите охлюви, а черешите ги обраха циганите, та общо взето, равносметката ми е - лук, чесън, моркови, малини, къпини и домати за салата през ден-два.
Ако не обрулим орехите тези дни и от тях нищо няма да остане, напълнило се е с катерички, които по цял ден неуморно се трудят.  Та който превари.   Grinning

# 661
Вили,страхотно е всичко!Като имаш повече време през зимата пиши  за пипера,за доматите,за всичко!Хората като теб,които анализират  и ползуват опита си за да помагат и на други не са много-затова ценим всичко,което споделяш с нас!Благодаря!                                                                                                                                                         А иначе вече започнах подготовка за есента и зимата-в лехите посях рукола,няколко вида салатки,три вида спанак(през зимата го ядем вместо зелена салата с руколата,понеже не мръзнат)и репички.Спанака най бавно никне,но не знам защо newsm78?Същите неща посях и в оранжерията,но много ми е жал още да чистя корените домати,защото имат още плод-и узрели и зелени.Ако пак имаме хубава есен ще се радваме още месец на домати. Чета цяло лято и гледам пороите и наводненията в западна България и не мога да осмисля колко малка територия сме,а колко различни климатични условия ни сполетяват.При нас в Севера беше суша- от края на юли почти не беше валяло.И при нас обаче имаше странни Mr. Green дъждове,след които растенията бяха като попарени.На фона на наводнените и пострадали хора хич не искам да се оплаквам-бели кахъри дет се вика са моите.Дано 2015 да по благосклонна към всички нас!Успех на всички зеленчукоентусиасти!

# 662
Със сигурност болестите по таз годишните домати е от дъжда но...интересното което се мъча да си отговоря е че същото почерняване на стъблата и петната по плодовете го има и тук масово..всеки ден изхвълям домати колкото два юмрука заедно- зелени още -с изгнила)почерняла) по голяма част.
А съм на 3600км от България newsm78

Тази година си направих експеримент  Rolling Eyes не съм колтучила нито веднъж биволско сърце е сорта...в началото се оплаквах че цъфтят но не вързват след това какво им стана( аз нищо не съм правила за това) вързаха огромни плодове Grinning

# 663
След 3 седмично отсъствие и един ураган, отчета е :
руколата е завзела градината, същото се отнася за чубрицата и босилека.
Дребните чушлета на баша ми са полудели, както и смилянския боб.
Краставиците са започнали да се катерят и имат нужда от пръскане с мляко.
Днес или утре ще сея български марули и пипер ( ще пробвам за втора реколта).
Вчера посадих донесения от България девисил и киселец, стискайте палци да се прихванат.

# 664
  • София
А, защо не снима другите червени, дето буца сирене не стига да напълни една чушка? Hug

# 665
absurt, Hug
Щото мама само ме критикува, че такива огромни чушки не ставали за нищо-нито с кайма или сирене да ги натъпчеш, нито в чушкопек да ги пъхнеш, нито на котлончето, нито на парти грила-те си искат саджака, тенекията и сухи лозови пръчки под нея  Joy
Нека ви направя видео разходка в едната градина от 20 август

Последна редакция: вт, 16 сеп 2014, 21:58 от Вили-Белруби

# 666
absurt, Hug

Нека ви направя видео разходка в едната градина от 20 август

Аз ли не можах да отворя клипа или има някакъв проблем, а така ми се искаше да разгледам градината ти...

# 667
Розамунда, добре, че видях съобщението ти за клип на Белруби. Там си е клипът. Само кликваш върху него (има си стрелкичка Simple Smile) и се отваря.
Белруби, благодаря за разходката!   bouquet Гледах снимки от 2012 година - какви са тези домати с по 14 плодчета на китка? Такова нещо не бях виждала Simple Smile.

# 668
Алис, натиснах го и той тръгна, но всичко ми беше размазано. Съжалявам, че нищо не разбирам от настройки, защото исках и аз да гледам...
Ето какво прочетох за червеното цвекло - ти нали питаше - преписвам дословно:
" В началото на октомври можете да започнете прибирането му. За съхранение избирайте глави с диаметър не по- малък от десетина сантиметра."
И още - хитрости при съхранението - " Червеното цвекло действа здравословно на картофите. Причината - ч. цвекло отнема влагата на картофите, затова слагайте ред от единия вид кореноплоди, после - от другия.

# 669
Розамунда, хитро, наистина ред картофи, ред цвекло! Благодаря ти!

# 670
Кой искаше от едрия боб? Не е много, та да знам на колко да разделя и пратя? Simple Smile

Пишете ми на лични - да имам адреса.

От оранжевите кратунки, за да извадя семе - до кога трбява да ги чакам да узреят? Докато изсъхне дръжката ли? Защото сега ги бера още малки и недозрели, ми се струва.

# 671
 Всички кратунки и тикви трябва да се отрязват с
остър предмет когато изсъхне лианата/стеблото/,
като от дръжката трябва да остане 2-3 см.
После се  оставят на слънце докато се втвърди кората.
Излишната вътрешна влага излиза през дръжката, затова тя трябва да е
прерязана с остър предмет, да не е смачкана.
След натиск с нокет по кората и не остане вдлъбната следа, значи е узряла
напълно и може да се прибере.
Тогава и семките са готови.

# 672
  • София
Роро , благодарско полезна информация за тиквите. За първа година имам 4-5 тикви за сега стъблата са много зелени и със свежи листа, ще чакам да изсъхнат тогава. От минали години садях семена от купешки тикви и на се получаваше нищо. Тази година купих от "сортови семена"  и се случиха добри. Много съм впечатлена от зеленчуковата градина от клипчето. Вероятно и климата е помогнал,но преди всичко труд и познания, ПОЗДРАВЛЕНИЯ.

# 673
И аз много благдодаря за инструкциите за тиквите - много полезно и интересно - това за дръжките!

# 674
И за мене беше полезна информацията за тиквите, но едва ли тази година ще успеят да им изсъхнат дръжките. Ще прибирам по-рано, защото трябва да извадим картофите. Времето ще става все по-неприятно за работа - дъжд, студ... Но поне още 20 дни сигурно ще ги оставя. Марулките са поникнали. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт