(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 341
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
  • На Дунава
Venetta, ако е този, ще ти пратя вътрешноавстрийски. Бях убедена, че лилавее, сега ми кафенее... Ако решиш, кажи Simple Smile От Велинград го купихме през лятото.

Скрит текст:

krater, от тези "баби", всъщност лели пътьом из селата между Велинград и магистралата и ние си напазарихме, но аз останах разочарована. Според мен продукцията им беше, ако не 100%, то поне на 90 от зеленчуковата борса. Но видях опакованите чували и разфасовки чак, когато тръгнах да плащам. И там е била същата кьопава година като при всички нас, та чак до Австрия. Защо техните ужким дворни, ужким БИО домати да са по-читави от нашите?! Ако купувайте, гледайте внимателно.
Намерих си нова възможност за наемна градинка на 5 км от къщи, на 3 от работата, достъпна с колелото. Но се чака ред, някой трябва да се откаже, за да взема аз. Много, много по-малко от досегашното поле, но на близо, иначе квадратурата на парцелите е сходна. Ще им пиша, пък дано имам късмет. Хареса ми, че 1/4 от градината е заделена за ягоди, малини и боровинки. Дъщеря ми си умира за тях.
Хубава вечер!

# 691
  • забравих си мисълта...
Bibiana_, много мило от твоя страна,  Hug но майка каза, че онзи е на чертички с цвят на мастило, затова и така се нарича, мастилов.

# 692
  • Сливен
Венета, дали не е това

Последна редакция: нд, 21 сеп 2014, 09:57 от Алана

# 693
  • на пъпа на Златията
О, Алана здрасти ,
Запази от тоя боб.
Търсих те в "другата къща" , ама там непозната гора с непознат храсталак и не можах да намеря къщата.
Приятели , за 2 месеца само една тема , а имаше толкова проблеми тая година  , много малко хора са търсили помощ.Искам да пиша ама има само 2 странички  в началото на другата тема ще пиша . Кой ще пусне новата тема ?
Стелт, Вълчо?

Бобчето е много полезна храна.Мие кръвоносните пътища.  Предполагам че този шарен боб е катерач а не пешак? Такъв спомен имам от бабините години. Някой ми прати 10-тина бобчета шарен , ама тая година не му дойде ред да  го насадя.
По мои изводи дребния закръглен боб е мазен. Обаче тая година се излъгах . Купих един такъв ама беше менте.Като стигна да го соля се разлупи. Сух един , та трябваше да проявявам готварски умения че да го докарам като бабиния пръжен боб.   У Златията  у кукуруза садехме катерач, дребничък . по-обличък , бял боб за зрял, мазен.От 1,8 декара изкарвахме 4 тенекета боб. Овчиците с удоволствие си хрупкаха през зимата.   Едрия боб е салатен .  

Последна редакция: нд, 21 сеп 2014, 11:16 от rorik

# 694
  • Пазете Гор
Че какво толкова ще пишеш, бре rorik , та няма да ти стигнат две страници с по 15 мнения всяка?  Wink Пиши, не се притеснявай.

Лилав фасул тук е показвала нова. Аз много искам да си завъдя такъв. Моят фасул е много "маслен", с почти неосезаема ципа, родовит е и може да се яде както зелен, така и зрял. Плододава дълго. Спасих го от три семчици и съм, много горд с това.

На снимката също сложих няколко пиперки, за да се похваля, не друго. Чуден сорт. Всяка от тях тежи от 110 до 115 грама, като калибровани са, месести, но не кашави, ароматни. От сорта за сушене са, ама като не съм годен да изсуша? Ще се радвам, ако някой сподели подробно правилата за сушене - сортове, степен на зрелост, техника при низане, срокове, условия при сушене, при съхранение.

Тикви. Тиквена година е тая, за всички видове. Готварските тиквички бяха позавехнали, ама преди седмица им дойде някакво "второ дихание" и сега всяка има по три-четири завръза и още цъфтят. Леко ми писнаха, ама ще ги затворя в гювеч. Жалко, че никаква бамя не стана при мене тая година.

На снимката има цигулки, а тука повечето са от специален сорт, чиито семки са голи. Безценно! Вкусно е, а има и повече от добър пазар за излишъците. Докато сме на тема ядки - тръгнаха орехите. Миналата година цените бяха добри и случихме на добив, да видим тая.

Имам чудесни ябълки, доволно количество, малко за пазар, малко за подаръци и за собствена консумация. Нямам условия, а може би умения да съхранявам дълго ябълки, но то си е и сортово. Ще оценя, ако някой сподели опит. Странно е, че на градината две съседни ябълки от един сорт и еднакви грижи - едната дава над 150 кг, другата - три. Бройки. Ябълки.

От люпило 10 яйца излезли 8 петела. За красиви - красиви ще станат, ама много бе. Ще се колят, ама породата е смесена - но повече за яйца, и младите петли имат месо колкото сврака. Има и второ "зареждане" хибриди за месо - наддават великолепно за това сравнително хладно време - на 5 октомври ще идат за фризера

# 695
На снимката има цигулки, а тука повечето са от специален сорт, чиито семки са голи. Безценно!

Куркума, дали мога да те помоля за някоя семчица за тези с голите семки? Звучи любопитно, че и лесно и вкусно Simple Smile

# 696
  • забравих си мисълта...
Алана, такъв фасул не съм виждала. Много мило от твоя страна, че сподели и ще съм ти безкрайно благодарна за няколко зрънца, за да можем да опитаме.
Куркума, ти така описа твоят зелен фасул, че чак ми се прияде. Бих искала да те помоля ако не ти представлява трудност за няколко зрънца от него, защото майка ми и дъщеря ми много обичат зелен фасул. Аз също много обичам, но за съжаление съм алергична към бобовите култури и само гледам и се облизвам, когато те си хапват зелен фасул или грах и т.н. от тези всичките вкусотии.

# 697
  • на пъпа на Златията
Куркума,
Имам въпроси , а не съм наясно със заключването на темите и новите възможности на новия сайт , искам в рамките на една тема да получа отговор.Мисля че опитах да чета старите теми и не ми се получи , та за това.
Да не е станал платен архива?   

# 698
  • Пазете Гор
Ще изпратя семена на всички желаещи, пишете адрес на ЛС. За любителски количества всичко ще влезе в съвсем обикновена пратка.

От фасула слагам по две бобчета в гнездо. Той е увивен, разклонява се богато. През първата половина на сезона ражда сплеснати широки шушулки, бобчетата в които също са сплеснати, бъбрековидни. Вързалите през втората половина шушулки стават дълги, по-цилиндрични, бочетат в тях също. Накрая, през есента, се раждат плоски, завити на сърп шушулки, които нямат време да узреят и отиват в бурканите гювеч.

Тиквите -  също слагам по две семки на силно отдалечени гнезда - метър и половина, че и повече. Много съм доволен от тикви, засети в купчина сух заешки тор (той винаги е сух, дори и пресен) - изсипвам две-три тенекии тор, оформям на пресечен конус и заравям семките вътре. bushkata , ти си любител на мулчирането без окопаване - този метод ще ти хареса и се получава добре.

Не, не би трябвало да има проблем с четенето на старите теми, дори и онези, които са в архива, rorik . Проблем е ако не си се регистрирала в момента на търсенето.

# 699
От люпило 10 яйца излезли 8 петела. За красиви - красиви ще станат, ама много бе.

Липсва Адресът на снимката. Дай да ги видим тези пилета Simple Smile.

# 700
Огромно удоволствие е за мен ( като начинаещ градинар) да ви чета   bouquet, тъй като черпя от вас безценна информация.
Аз съм изключително разочарована от моите безколови домати, с които ви занимавах пролетта. Много слаба и дребна продукция. Но затова пък коловите ( които аз не исках да сеем) се отблагодариха подобаващо. Разсада ми го подариха хора, които имаха в излишък и много го похвалиха. И наистина се оказаха много едри и месести домати, от които успяхме да хамнем доволно в 3 къщи, че и някои консерви да направим. Мисля си, че успях да ги спася от маната с липсата ми на време да си ходим до село. Поливахме ги само при засяването и след това нито един път . Дори в жегите ги бях почти отписала, но след това като се захлади живнаха и започнаха да се раззеленяват наново и да раждат обилно.

Имам малко глупав въпрос относно тиквите, но все пак ще го задам. Гледам, че някои от вас вече берат. А аз днес открих из огромната джунгла от листа 4-5 тикви, които са толкова тъмно зелени, че дори до днес никой не ги беше забелязал Дали има някакъв начин да се накарат за успеят да узреят преди сланите? И ако не узреят дали стават за ядене от хора, например в яхнии вместо картофи?

# 701
Дани, моите тикви са най-различни на цвят. Това, че не е станала жълта, съвсем не значи, че не е узряла. Имам маслено зелени, които със сигурност няма да станат жълти. На едната дори дръжката е изсъхнала. От същия цвят имам кръгли и дълги. Черпили са ме с маслено зелена цигулка. Беше си много вкусна.
Погледнах прогнозата за времето и след 3 дни се очаква +2 през нощта, което означава реално, че може да е още по-студено и ще бера чушки, тиквички, тикви, патладжани (тази година са дребнички, тънички, но каквито са, такива). Краставиците няма да ги мисля, защото не им се расте. Ако е фалшива тревога и има още топли дни, дребните представители на всички зеленчуци ще имат шанс.

# 702
  • на пъпа на Златията
Дани,
Моите тикви са саморасляци. Миналата година там имах тикви . Тревата ми е 1 метър. Като се зажълтяха ги видях. Обърнах ги да ги огледам. Тези които бяха попаднали на сено от второто косене
бяха добре , но тези които бяха на земята бяха загнили и ги изхвърлих.Така че ги прибирайте. Ще узреят.  Нямам идея какви са. Приличат ми на цигулки ама талията им е дебеличка. Миналата година цигулките ми на първи ноември бяха зелени. Прибрах ги че щеше да ги ослани. Но после станаха жълти.
Аз имам мисля , не съм сигурна , белени семки от тикви. Ако не съм ги изяла ,че ядох семе на корем . Ако съм ги изяла  ще имам прозба от Куркума. Но казаха че тези тикви са кръмни за животни и не са вкусни и сладки. А пък си спомням че баба ми едно време ми печеше във фурната такива тикви като на Куркума. ,  черно жълти и без да им слагам захар бяха сладки.
Куркума,
Някой архиви на форуми вече са платени. Някое време темите стоят,  влязат ли в архива вече са платени. Та за това. Права е Стелт , да копва всичко което и хареса , на момента. . 

# 703
Ако съдя по оранжевите кратунки - когато ги намеря в джунглата, прочиствам покрай и над тях - да ги грее слънцето. За ден-два от бледо жълти, стават ярко оранжеви. Та си мисля, че и с тиквите е така. Подложила съм им сено, да не лежат на мокро и съм прочистила, та да ги грее - мисля, че им се отразява на зреенето.

# 704
  • София
Изпълних мисията, купих три вида боб. Единият е лилав едър салатен, вторият е с лилави чертички- предполагам мастилен и третия е с лилави петна за зелен бил много маслен и с едри шушулки. Очаквам новата тема за да ги снимам въпреки, че нещо имам проблем със " снимка бг". Ще изпратя семенца на желаещите. По-лесно ми е на емайл да пусна снимки от айпада и от там по печените да пуснат снимките във форума.

Общи условия

Активация на акаунт