(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 435
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
Напръсках пипера с чеснова настойка и малко веро, доматите с коктейл от чесън, мляко с йод, сода, растително масло, веро и вода, а картофите с мляко, йод и вода. Сега не вали, та дано да имат шанс да оздравеят малко или поне да не се разболяват повече. Два домата нещо са клюмнали откъм върха, май няма да ги бъде. Възможно е да имат върхово гниене, не ми е ясно точно. Лоша комбинация е дъжд, вятър и студ. Това време дали мисли да се оправя  Sick.
А в оранжериите маната поразява ли доматите?
Може ли рецептата на коктейла за доматите?  Simple Smile

# 136
Пипера ми е ужас тази година.Не можах да снимам ,че си забравих телефона.Ще се пръска с химия,този път няма начин.Или пипер няма да има.Даже не зная дали не е късно.
Имам Ридомил голд ,някой знае ли за пипер става ли?
Малко на късмет ще е пръскането ,но нямам други варианти,нито време.

# 137
Два домата нещо са клюмнали откъм върха, май няма да ги бъде. Възможно е да имат върхово гниене, не ми е ясно точно.

Върхово гниене не е ли това от снимката?

# 138
  • София/Варна
Стелт благодаря за отговора за пипера.
И според мен това е върхово гниене, което си показала. При мен миналата година много бурно се разви, когато нощните температури паднаха до 6 градуса. До тогава нямаше нищо и после стана страшно.

# 139
Стелт, изобщо не съм наясно с болестите. При мене със сигурност не е върхово гниене. Нещо съм се объркала явно.
Диана, смесих три рецепти, не се доверявай сляпо Simple Smile.
3-5 г чесън намачкан в 1 л вода се кисне едно денонощие, прецежда се (това е първата рецепта -прочетох, че е против мана, но е и против акари) - тук добавих и малко веро и пръсках пипера, а после добавих долните две рецепти и напръсках доматите;
50 мл обезмаслено прясно сурово мляко и 2 капки йод в 1 литър вода (втората рецепта, която е против мана);
1 с.л. сода, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. веро и 4 л вода (против алтернария по доматите, последните две рецепти са на Амика)
Сутринта валя, та не знам дали ще има изобщо ефект от пръскането вчера.
Скела, какво му е на пипера ти? В описанието на Ридомил не пише, че е за пипер.

Последна редакция: пт, 27 юни 2014, 12:27 от Анонимен

# 140
Тези 3-5 г чесън намачкан в 1 л вода от коя част на чесъна са?
Има ли допълнителни условия за разреждане и пръскане с цел избягване на изгаряне, както е писала Амика?
Ще пръскам и чужди растения и  затова съм предпазлив.

# 141
Намачках скилидки пресен обелен чесън. Информацията е от същия сайт, от който и ти беше дал цитат. Пишеше да не се допуска стичане на разтвор по листата, та като напръсках, побутнах малко листенцата на доматите, които бяха задържали разтвор.

# 142
diana7102, върховете на доматите  стоят като попарени, с увиснали листа, безжизнени?

# 143
Моите два корена домати вчера бяха така - връхчетата увиснали надолу, китките и те. Да спомена само, че моите са като огромен разсад засега. Имат вече цвят, но все още не са се разтворили всички цветове, за завързи не става и дума все още. Тази сутрин ги погледнах и с учудване установих, че увисналите връхчета са поели курс нагоре  Grinning. Забравих да напиша, че вчера полях на всеки корен вода с разтворена мая, падна се по около 100 мл на корен, но ми остана и тук-там сипах още малко.В една кофа (пластмасова от сирене) сипах сигурно около 8 л вода и разтворих 1 кубче мая, 42 г е. Предните дни бях сложила по голяма шепа дървесна пепел и толкова оборски тор, а през нощта валя, та сигурно е станал подхранващият коктейл  Wink.

# 144
Пипера ми е ужас тази година.Не можах да снимам ,че си забравих телефона.Ще се пръска с химия,този път няма начин.Или пипер няма да има.Даже не зная дали не е късно.
Имам Ридомил голд ,някой знае ли за пипер става ли?
Малко на късмет ще е пръскането ,но нямам други варианти,нито време.
                                                                                                                                                                                   Момичета ,почти всички фунгициди са подходящи за пипер.Скела,като пръскаш с Ридомила сложи вътре и някой препарат против въшки.Питай в агромагазина с какъв.Не се ядосвай,защото ако напръскаш само веднъж сега има достатъчно време докато порасне пипера.Понякога трябват и малко компромиси.Някой да каже колко често може да се пръска с нийм!!?                                                                                                                                                                                Мисля,че при върховото гниене домата се разваля откъм дръжката,а не отдолу! newsm78  При върховото гниене има голям ефект пръскането с мляко,защото беше нещо свързано с липса на калций.

# 145
Не отгоре, а отдолу започва, там където на някои доматчета доста време стои остатък от цвета.
http://agronet.bg/agro/plant-protection/4598-varhovo-gniene-po-d … nite-sortove.html
На децата с ДЦП им дават разтворени едни шумящи таблетки с калций, остава да разтворя по една на домат.

# 146
Снимах единия корен домат, за да видите какво имам предвид, че връхчето е поело курс нагоре. Нарисувах го с червено отгоре, защото иначе само аз си знам какво да гледам  Wink. Вертикалната цикламена линия е сезал, а другото е опашката на една сладурана  Grinning.
http://prikachi.com/images/904/7430904h.jpg

# 147
При върховото гниене има голям ефект пръскането с мляко,защото беше нещо свързано с липса на калций.

Да, май с липсата на калций беше свързано, но си спомням, че амика1 веднъж писа, че май млякото не върши работа, защото не се усвоявало по този начин (само спомен ми е туй и не съм търсила подобно твърдение от други източници)... Върховото гниене е по-силно изразено при сортове с по-голямо връхче на дупето... Аз пръскам периодично с мляко, но всяка година имам тук-там загнили откъм върха домати и все пак количеството им е твърде незначително... Ако намеря въпросният пост на амика, ще я цитирам...

П.С. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=718839.msg25620514#msg25620514

Пробвах да повлияя на върховото гниене по доматите с пръскане от време на време с калций-съдържащи вещества - тоест смятах, че ще се повлияе като вторичен ефект от пръсканията с разредено мляко и пепеляна вода. Обаче то си пише из нета, че калцият е немобилен елемент, тоест където попадне - там въздейства, не се придвижва в растението. Така че с външно третиране нямах никакъв резултат.

Изобщо мъгла е тази работа с липсата на калция. Аз нали съм с варовита почва. И водата ми е варовита. Защо пак имам върхово гниене? И валежи имаше тази година. Мисля, че скоро учените ще излязат с други разбирания по въпроса. Няма да е липсата на калций, а нещо друго.

Последна редакция: пт, 27 юни 2014, 22:15 от stelt77

# 148

По-податливи са тия сортове, с по-ясна вдлъбнатинка на дупето. В горния линк го пише.
И става въпрос за липса на калций, или втория вариант - преполиване и последвало засушаване.
http://www.maxlife.bg/%D0%9A%D0%90%D0%9B%D0%A6%D0%98%D0%99-%D0%A … D1%82%D0%BA%D0%B8

# 149
ММ каза от догодина да сеем ориз...  Laughing  За по-сигурно предложих да боднем и кактуси, че то не се знае знае ли се...  Laughing

"ясно изразено пъпче на върха", Вълк, точно това имах предвид...  Peace

Общи условия

Активация на акаунт