(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 66 297
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
  Ами да, моя пъп е вдлъбнат.  Mr. Green
Има едни пиперкови домати, не са лоши. Малко им е гъста консистенцията, понякога вътре има кухинки, както при краставичките, расли буйно. Догодина от тях ще гледаме.

Есента не бях си обърнал градината, та заради това тая пролет не сях арпаджик. Обаче това се оказа добре, защото на абсолютно всички газди тук лукът се смарангяса от дъждовете.
Ако знам, че и догодина ще се изсипят толкова дъждове, ще засадя моркови, тикви, тиквички, царевица и магданоз, и ще си накривя шапката.

# 151
Точно така беше Вълчо!Верно,че агронома каза,че причина за върховото гниене е и засушаването след обилна поливка!!!Ама май трябва всичко да си записвам Grinning Тази година се нагледах на какви ли не болести,а за скакалците гиганти,охлювите,плужеците и въшките да не говорим .Не писахте нищо за въпроса ми за нийма-колко поредни пръскания може да се направят.От два дни все забравям и за праза!Като се засажда трябва ли да се окъсват връхчетата на разсада(като при зелето)?Ако някой знае да каже,че отлагам засаждането вече цяла седмица.

# 152
  • Пазете Гор
Толкоз дъжд няма да се извали скоро. Хич и не искам.

Ама има и добри страни - царевици, слънчогледи растат като полудели, над главата ми са, пшеницата също е добре, нищо, че малко се оплакват. При нас е така, не се ли пооплачеш, на уроки е, не е добър вкус. В Южна България жънат, в две кооперации си говорихме, чакат над 450 кила от декар, че и над 500. В селото на булката ожънали ечемика и са много доволни от добива. Оризарите също напролет се чудеха откъде ще вземат вода за поливане (язовирите Тополница и Пясъчник на практика бяха празни), пък проблемите им се решиха. Доволни са и заселите тикви, лен, късни картофи, моркови. Едри ще бъдат къпините

Аз да бях засял пащърнак повече, и цвекло. Сложих колкото за помен, пък те растат, та се късат.

Тъщата сложила експериментално тикви с голо семе. В Турция много ги ценят. Пак там гледат тикви за семе, ама за добив на тиквено олио. От декар до 40 литра олио вадели.

# 153
  • София
От два дни все забравям и за праза!Като се засажда трябва ли да се окъсват връхчетата на разсада(като при зелето)?Ако някой знае да каже,че отлагам засаждането вече цяла седмица.

Скъсяваш първо мустачките отпред, после подстригваш и перцата, като при зелето.
Заравяш го около 1/3 в земята.

# 154
Само за по-бързо прихващане ли се режат листата (и част от корените  newsm78) на зелето?
За праза не знаех, че толкова дълбоко трябва да се посади. Засаждам си го да ми хареса дълбочината  Simple Smile.
Чудех се дали да изчакам още малко да порасне зелевият разсад или да го садя вече.
http://prikachi.com/images/609/7431609s.jpg
Хайде и малко фауна  Wink http://prikachi.com/images/615/7431615k.jpg.

Последна редакция: сб, 28 юни 2014, 01:06 от Анонимен

# 155
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
купих разсад на карфиол, ще има и зеле. мисля че с него поне съм в сроковете.

# 156
  • Mediterraneo
Късно ли е да сея патладжан? Ако има разсад на пазара, смятам да купя.

# 157
Само за по-бързо прихващане ли се режат листата (и част от корените  newsm78) на зелето?
За праза не знаех, че толкова дълбоко трябва да се посади. Засаждам си го да ми хареса дълбочината  Simple Smile.
Чудех се дали да изчакам още малко да порасне зелевият разсад или да го садя вече.
http://prikachi.com/images/609/7431609s.jpg
Хайде и малко фауна  Wink http://prikachi.com/images/615/7431615k.jpg.
Садил съм толкова голям разсад от зеле, става. Аз не му режа от корена, режа му листата, с обикновена ножица. Хващам го да се приберат листата му и клъцвам около три пръста отгоре.
А за фауната - добре е, аз често се сещам за фауна, но за био и еко прасенце.  Mr. Green Като скубя щир, лобода, като хвърлям листа от зеленчуци, обелки, ми минава мисълта.

# 158
Късно ли е да сея патладжан? Ако има разсад на пазара, смятам да купя.

Купи си разсад. Тази година сях два вида . тъмен и светъл, но светлият изчака да стане топличко и тогава рече да поникне. Вече почти го разсадих. А тъмният поникна отдавна и е в градината, но и той си чака топлото, за да расте. Голяма мъка е това растение (може би само при мене). А колтучи ли се патладжан?
Вълк, и според мене по-добре да го садя зелето. Миналата година си направих експеримент да преместя зеле и алабаш, които бяха започнали да растат, но или мястото беше неподходящо, или това е забранена опция. Нищо не се получи от зелето, а алабашите -дребнички. Сраврявам с другия, който стана като футболна топка.

# 159
Аlys , reni7377   благодаря

Още въобще не съм се добрала до мястото,днес се надявам да отида и да видим какво ще направя.

reni7377    не знам за нийма колко може да се пръска,само знам ,че на 7-8дни се пръска.Но той няма карантинен срок ,така ,че би трябвало да може постоянно.Аз даже за нийма нямам време да пръскам,само дето купих един литър,така си стои.Пръсках два пъти пипера и доматите 3 пъти и до там.

# 160
Благодаря,момичета за отговорите!Ще пръскам с нийма и ще засаждам праза пък ще видим.

# 161
Може ли, като извадя чесъна, да му отрежа дръжките и така да го оставя да съхне, ще пострада ли от това?
Тиквата ми с клюмналите листа още се държи, тиквите маносват ли се?

# 162
Някъде четох, че зелето се разсажда месец след като поникне... Не съм убедена колко е вярно, но е ориентир... На 2-3 същински листа що да не се разсажда...

mama_gali, обикновено чесъна се вади със изсъхнали дръжки, а ако не го сплиташ не ти трябват дръжките - остави го изваден за няколко дни на сухо, сенчесто и топло място и после режи...

Гърчат се, но растат ли растат...  Laughing  Миналата година съм записала първа откъсната чушка в началото на юли...
http://stelt77.snimka.bg/nature/gradina-2014.815126.33499433.big
http://stelt77.snimka.bg/nature/gradina-2014.815126.33499435.big

# 163
МЕрси, Стелт, да го оставя още значи, чувам, че го вадят вече, да не гние в дъждовете, пък на моя още са му зелени дръжките и мислех да ги ползвам за готвене, но ще го изчакам да постои в лехата тогава.

# 164
Тиквите се маносват и още как. Миналата година и самите тикви имаха по някое бяло петно. Започнахме от тях консумацията Simple Smile. Половинката се опита да им изреже маносаните листа, но бяха много и сред картофите... като в джунгла.
Зелето хем искам да го разсадя, хем като го погледна пак и ми се вижда гърчаво  Simple Smile. Иначе да, така пише, 30-40 дни след поникване се разсажда. Нямах търпение и ръснах малко семена за китайско зеле. Има няколко поникнали. Още не съм освободила лехата с грах и още се чудя кое къде ще сея/садя. Обърках се с това китайско зеле - на места пише, че не понася разсаждане, а на пакетчето пише, че се разсажда... еди-кога си.  newsm78 Затова ще опитам по двата начина.

Общи условия

Активация на акаунт