(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 596
  • 741
  •   1
Отговори
# 405
От листата на червеното цвекло става страхотна салата ( листа на цвекло и орехи- има вкус на табуле), не ги пренебрегвайте. Стават и за супа.

# 406
# 407
Имам нужда от частни уроци по вадене на моркови с цел прореждане! Разхлабвам ги, позавъртам ги, дърпам ги в посока по продължение на корена, и на края оставам със зеленилки в ръката и морков в земята  Rolling Eyes А са много на гъсто, не може то така!

Първо ги натисни в земята, а след това ги дръпни!

# 408
Морковите се садят на гърбове, по един или два реда на гръб. Така са на рохка почва в по-голяма дълбочина. Прореждат се, когато станат дебелички колкото цигара да речем. Лесно се проскубват след дъжд. Оставят се през три пръста. Ако се оставят по-гъсто, се преплитат еди о друг. При по-рядко пък са склонни да се разклоняват, излизат двукраки, трикраки. Сеенето върху гърбове е осебено наложително при почви, склонни да се спичкват

# 409
Като видях пипера на сестра ми, изпаднах в ужасна депресия  hahaha Добре, че ми подари една чанта чушки. Техните лози са ето така http://media.snimka.bg/s1/3733/033710788.jpg?r=0
Каква ли е тази болест, листата приличат на гинко сякаш, с едни тънички остри ръбчета. Гледам, и по съкъзчетата й има такива листа.

# 410
С какво преборихте картофената мана?
Някой успя ли да спре болестите по доматите и другите зеленчуци без химически препарати?
Кои от химикалите срещу картофената мана са с най- кратък карантинен срок ?

# 411
  • На Дунава
Благодаря за отговорите за морковите. Вчера ескпериментирах - е много проклета работа! Полях ги добре и непосредствено след това успях да разредя 5 (пет) броя. След което водата попи и се върнах в обичайното си състояние "оскуби листата". Пробвах да ги натискам надолу - и на милиметър не се помръдват. А чешмата за вода е на 200 метра пресечен терен! Ще се мъчим взаимно, видяло се е!
Извадихме и малко картофи, червено цвекло, жълти моркови (те по се дават), домати - УРА!, краставички, тиквички и... констатирах грозно престъпление срещу човечеството!!! Свадливата съседка, която ми зароби обработения прекрасен парцел, и ме нахендри в буреняка, ми е откраднала тиквата! Която аз влюбено си бях снимала миналия път и точех зъби как ще я изядем!
Скрит текст:
Ей сега, ако бях една истинска австрийка, щях да ида на секундата да се жалвам на собственика. Обаче на мен смехотворно ми се вижда да рИва за 2-евро загуба. И си затраех. Ще ми се качи на главата таз жена, ей! Да сме живи и здрави  Heart Eyes

# 412
Бибиана, просто ѝ върни жеста, по български. Вероятно има нещичко за откъсване в нейния/твоя парцел.
Като гледам прогнозата за времето, няма да ядем домати. Много е влажно, сутрин студено и мъгливо понякога, често вали, по половин ден има роса. Е, от желязо да си, няма да издържиш. Вчера извадих три моркова - и трите бяха с тъпо връхче и системата да натисна и извадя, проработи (това в проредената и подрязвана леха). Днес извадих още три от съседната, непрореждана леха - единият беше огромен, другите нормални, но всички правички и островърхи. Натиснах средния дебел морков, ама съседните два така го подпираха, че не помръдна надолу. Е, нагоре излезе. Почвата е песъклива и явно им харесва. Преди все ги засаждахме в други градини, където е доста по-глинеста почвата и все ставаха едни криви, разклонени, кошмарни.
Картофената мана при картофите ме победи, преди да съм се усетила. Поне тиквите сред картофите се посъвзеха след градушката и видях, че имам и цигулки. На тиквичките не им харесва нощният студ и влага, но все пак връзват. Дори подозирам, че и режещите се имат два завърза - мъжките цветове са много дълги и с тъничко стебло, а има два цвята наполовина тъничко стебло, а другата половина леко чупнато и удебелено. Прекалено нежно изглежда за тиквички, но друго пък няма какво да е  newsm78. Краставиците горе-долу са добре, изядохме да броя  Heart Eyes.
Разкрих виновниците за опостушените листа по малините и нектарината - овенът беше хванат да хрупа сладко малинови листа. Подкачил се нашият на мрежата, проточил шия навътре в градината и си похапва.  Grinning Sunglasses Ясно, че ние сме виновни, но нали е по-лесно да прехвърля вината  Wink. Покрих временно малините с мрежа против птици, както и няколко вързали ягоди покрих с една ситна мрежа от лук. За първа година откакто садим зеле, ще готвя втори път преди да е настъпила есента. Има и още, което е радващо. Късното зеле се развива с добри темпове, като сравнявам с ранното. Струва ми се, че в пакетчето с уж ранно зеле е имало и други семена, защото някои зелки са с остра вертикална глава, а други са разлети хоризонтално (ама го обясних...  Confused).  Важното е, че няколко зелки са готови за хапване, без да са се нацепили все още. Сигурно още ще растат, ако не ги извадя.

# 413
  • Варна
Как да разбера кога царевицата е за бране?

Bibiana_, след поливането трябва да изчакаш известно време да се напои хубаво почвата, а не непосредствено след това Simple Smile

# 414
Здравейте,
кога е добре да засадя зелени салатки?
Айсберг салата изисква ли допълнилни грижи за оформянето на главичка?

Bibiana_, помоли хората другата година да не ви слагат съседи с тази госпожа. Успех!

# 415
Camino гледам ,че миналата година съм ги сяла посредата на септември.За айсберга незнам ,не съм садила.Аз тази година ще пробвам в оранжерията да гледам до декември салата.Миналата година беше мека зимата и ако тази е мека ще стане.
Някой ,ако има опит да казва сортове и всичко Mr. GreenАз пролетта сях Атракция и съм доволна,голяма и крехка.
Сега се сетих тука преди няколко страници бях писала ,че домата Монро не ми харесва,но сега искам да ви кажа,че на мъжо му е любим ,има леко кисела жилка и е твърдичък ,а за него това бил идеала Mr. Green Така,че  с предпочитанията на сортове всеки по своему.
Някой сял ли е тази година  домат  розов ранен хибрид.Другата година искам да сея такъв за ранен в оранжерията.Тука на едно магазинче има такъв и те си го произвеждат,но няма да питам,че на сто процента няма да кажат.И да ви кажа при нас нормален домат/не разтекал,пукнат и прочие/ е между 2.80лв и 5 лв. ShockedРуснаците масово купуват на 5лв домат/вкусен е наистина/,но местните само преживят и обират по евтиния.Добре ,че от юни месец имаме домат в градината.
О и да се пуфаля,имам си вече директен сорт ,толкова му треперих,но вече изкарах семе.Убийствено вкусен домат/по моите критерии,но и на мъжо му хареса Mr. Green/

# 416
Camino гледам ,че миналата година съм ги сяла посредата на септември.За айсберга незнам ,не съм садила.Аз тази година ще пробвам в оранжерията да гледам до декември салата.Миналата година беше мека зимата и ако тази е мека ще стане.
Някой ,ако има опит да казва сортове и всичко Mr. GreenАз пролетта сях Атракция и съм доволна,голяма и крехка.
Аз бих споделила сортовете, но те едва ли ще ви говорят нещо в България. Купих една червена, зелена и айсберг салати.
А ти отопляваш ли оранжерията или е само покрита с найлон?

# 417
Как да разбера кога царевицата е за бране?

"Косата" й трябва да е започнала за завяхва. За по-сигурно леко забели кочана от горната страна и гледай дали семената са добре оформени и оцветени. Натисни с пръст да провериш дали е млечна.

# 418
Не не я отоплявам оранжерията.Но миналата година наблюдавах тези за есенен   разсад които бяха понеже беше топла годината си растяха доста,само вода им трябваше.Уф и аз незнам сега се уча Simple Smile

# 419

Суша се заформи, духа сух, горещ вятър. Днес брах за трети път боб чер, старозагорски. Ако има още, ще е колкото за една супичка. Прасковите са готови, от утре ще почваме компоти. В жегата най-добре сякаш са тиквите цигулки, хич не им пука, бягат из градината и ги завръщам на харман. Виждат се цигулки колкото два юмрука.

Общи условия

Активация на акаунт