(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 597
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
Като видях пипера на сестра ми, изпаднах в ужасна депресия  hahaha Добре, че ми подари една чанта чушки. Техните лози са ето така http://media.snimka.bg/s1/3733/033710788.jpg?r=0
Каква ли е тази болест, листата приличат на гинко сякаш, с едни тънички остри ръбчета. Гледам, и по съкъзчетата й има такива листа.
Това е някакво вирусно заболяване. Аз се боря с него вече трета година.
Специалистите казаха, че няма лечение - то било като при хората - растението само трябвало да се пребори. Но дадоха съвет - щом се появят такива признаци,  листата заедно с пръчките да се изрязват до здраво, за да не се разпространява; лозата (при мен асмата) да се подсилва - торене и т.н., за да има сили да се пребори сама.
Изрязването определено помага да се ограничи заболяването. Но при моите асми не минава окончателно. Обикновено се появява в началото на развитието на асмата - в края на май и началото на юни. Налага се да изрязвам по няколко пъти, където забележа такива листа.
Когато се появи за първи път не обърнах внимание и не взех никакви мерки - не бях виждала такова нещо. През юли вече си мислех, че асмата ще загине. Чак тогава се обърнах към специалист.

# 421
Много ти благодаря   bouquet Аз заподозрях, че не се е нещо маносала, по думите на баща ми, ще му предам твоето обяснение, пък той каквото си реши.
Тази година ми е за дръвчета по никое време  Grinning Посадената ябълка джудже май се хвана, пу пу, добре, че лятото е по-хладно и дъждовно. Много й се радвам, поливам я всеки ден.

# 422

Някои праскови и череши имат нужда от опрашител за да се получат добри добиви. Опрашителят е друг сорт. Има ли нещо такова за индийската фурма (хинап, финап)?
Засаден е 2010 есента, две зими измръзва и избива над облагороденото, и две зими не измръзва, сега е дърво два и нещо, цъфти обилно, но вързано не виждам. Най-близкото дърво от същия вид е на 12 км.

# 423
Вълкът с дълъг ник мъжо разбира от овошки и каза ,че хинапа не му трябва друго дръвче да вързва.А защо не вързва и той не знае,да не би да е като черницата да има мъжки екземпляри.

Има ли някой от Габровско,всичко наред ли ви е с градините?

# 424
  • Горна Оряховица

Някои праскови и череши имат нужда от опрашител за да се получат добри добиви. Опрашителят е друг сорт. Има ли нещо такова за индийската фурма (хинап, финап)?
Засаден е 2010 есента, две зими измръзва и избива над облагороденото, и две зими не измръзва, сега е дърво два и нещо, цъфти обилно, но вързано не виждам. Най-близкото дърво от същия вид е на 12 км.
Аз също имам хинап,но не е облагороден.Засадих си "издънка" мисля се казва.Но има плодове.Едва ли има друго дръвче наблизо,защото всички ме питат какво е и от къде го имам?! Simple Smile

# 425
  • На Дунава

vania_772, все се каня да те питам изпробва ли отварата от кукуряк срещу колорадските бръмбари.

Пред блока ни насадиха 3 черници, големи дървета. Австрийците идея си нямат що за чудо е това. Гледат ме погнусено, като си откъсвам от плодчетата, и направо се чудят дали да не ме предадат на социалните за застрашаване здравето на малолетни, като давам и на децата. На тлъсти гъсеници им приличали. Аз не ги убеждавам в противното твърде настойчиво  Mr. Green

# 426
Забелязах, че листата на китайското зеле и ряпата са станали на дантела от малки дупчици. С нещо да ги напръскам?  newsm78 Или тези дупки не пречат на развитието?

# 427
  • На Дунава
alys, моите репички бяха изцяло с дантелени листа, но се развиха прекрасно. Даже тези, които не бях извадила, станаха големи, колкото ябълки. Само листата им не стават за ядене, ако си им фен... Но те вероятно не биха ставали, дори ако ги напръскаш.

Оглеждам се вече за нова наемна градинка догодина, но да е по-близо до нас. Сегашната е на другия край на града, на 20 км. Не ми се вижда нито еко, нито био, за 1 кошница продукти седмично да хабя толкова бензин, а с градския транспорт никак не е сгодно. Оказа се, че и при нас има вариант, и пак БИО-земеделие било, но БАШ на магистралата. Колко ще да е био, ако граничи с най-натоварената европейска магистрала?!

# 428
Бибиана,   bouquet!
Не си взимай градинка до магистралата. По-добре пътувай, ако нямаш друг избор.

# 429
Здравейте,искам да ви попитам какво се прави с ягодите сега,в смисъл трябва ли да се орежат шумките или само да ги оплевя,че нещо от тези дъждове има много плевел.Единия ред съм садила есента,а другия миналат пролет.Не са под найлон,а така на редове.

# 430
  • Горна Оряховица

vania_772, все се каня да те питам изпробва ли отварата от кукуряк срещу колорадските бръмбари.

Не съм,не намерих кукуряк.Обиколих всички поляни и още съм в процес на търсене.Предполагам,че закъснях.На пролет рано ще го търся пак.Баща ми и той каза,че баба му го е ползвала,но освен стеблата и листата слагала и корени.Точна пропорция никой не ми каза Simple Smile newsm78

# 431
  • Пазете Гор
От толкова дъжд почват се е сбила като бетон. Водата напълно изтиква въздуха от почвените пори. От това растенията страдат, а след дори и минимално засъхване се появяват пукнатини. Добре е да се поскопа с най-малката възможна мотичка, макар че моментът хич не е за копане: растенията вечве имат много корени, които може да се повредят, твърде горещо е, а и растенията вече са толкова големи, че трудно се бърка в редовете.

Може би знаете, че при уплътняване на насипи земната маса се изсипва на пластове от по 30-50 см и се трамбова с машини, като обаче преди това всеки пласт се напоява обилно с вода. Някакъв подобен процес е протекъл в градината ми, без машините, разбира се.

Юли мина, криво-ляво може са се седи в градината, а къде са ми щурците?

Едно семейство щиглеци намери слъчногледовите ми пити и много им се зарадва. Красиви птички са.

# 432
Куркума, на есен, отдели едно местенце - един кв метър ли или по-малко. Не го копай - застели го дебело със слама. Нека гние там. На пролет ако е много отънял пласта - добави още. Направи дупчица и бодни в средата му краставица, някой боб, нещо си или просто го остави така и наблюдавай.
Когато дойде яката жега, и всичката земя се втвърди и напука - там, под сеното, ще можеш да ровиш пръстта с ръка. Многото копаене унищожава естествените капиляри на почвата, както и каналите, които червеите копаят. Почавата се сбива, уплътнява, не диша, водата не прониква вече в нея, а се плъзга отгоре - не напоява растенията. В почва, която има есествени капиляри, тия дъждове щяха да се отичат и попиват, без да уплътняват.
Опитай, ей така за опита.   Peace

# 433
Кукурякът излиза преди кокичетата... Рано го търсете, преди да е изчезнал напълно снега (ако има, разбира се сняг)...  Laughing

Доматите зреят както никога до сега - по много наведнъж... Консервирам, но за разлика от други години няма да имам домати дълго време... Миналата година до края на октомври берях и консервирах, до януари имахме набрани руйни домати в една по-студена стая, зрееха си там и ги ползвахме за готвене... Не се оплаквам, да не мислите, само констатирам...  Laughing  

# 434
Кукурякът, ако не греша, е защитено растение.
Така че, ако намерите и решите, че все пак ще го берете - вземете малко, от голямо "находище".
Аз съм виждала единични бройки, на голяма поляна по десетина растения.

Общи условия

Активация на акаунт