(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 721
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
След няколко теми отсъствие да вметна - кукуряк още има, но е без цветовете, изглежда малко по-различно. А за колорадските бръмбари някой казал на свекърва ми да пръска с вратига. Не сме пробвали, но при мен рядко се завърта колорадец. При тях има доста, а пък тя няма време да се занимава, мъжът и пък е фен на отровите от магазин. И така.
В наше село много боледуват доматите. Специално моите са доста по-добре от околните, но виждам, че и те започват - долните листа започват да съхнат, а по стеблата и по някои от плодовете има кафяви петна. Съседските домати са оскубани до голи стебла, а някои дори са изкоренени, без да са брали плодове. Аз пръскам с "Отварата на вещицата" по Линда Удроу, съдържа коприва, хвощ и черен оман. Само че не я варя, а ги накисвам в туба с вода; като започнат да се разлагат, наливам през цедка един литър в пръскачката, доливам до 10л вода и пръскам всичко: и зеленчуци, и дървета, и лози... Имам добри резултати, но май трябва да го правя след всеки дъжд. А вали твърде често.

# 436
Срещу колорадски бръмбар четох преди време, че се ползва и коноп... Около речните корита го има много по това време... Не съм го изпробвала, защото нямам място за големи количества картофи у нас, а и колорадци нямам...

# 437
matzko,дай, моля те, по-подробна информация за количествата в тази отвара.

# 438
Бушката,абсолютно съм на твоето мнение относно мулчирането.  Peace Като скубя растения от лехите и няма да садя или сея веднага нова култура покривам веднага пръстта с дебел слой трева или слама и хвърлям всички домакински отпадъци в тази леха.Червеите са много доволни! Laughing Вече съм споделяла-не копая и не тъпча с крака в лехите си и така си спестявам много труд и време.                                                                                                                                                                                Ще сея ядлива хризантема-Тигрово ухо.Някой ял ли е от това растение?Отглежда се като салата.А и Шушулкова ряпа-и същия въпрос.

Последна редакция: пт, 01 авг 2014, 13:07 от reni7377

# 439
rozamunda_2001 в туба от вода слагам от трите растения горе-долу еднакви количества, от омана слагам цветове и листа; след това доливам с вода догоре. Няма точни количества, само е важно да се разреди с вода преди пръскането, за да не изгориш каквото пръскаш.

# 440
  • Пазете Гор
Почти всичките ми растения страдат от тая киша, даже по едно време мислех, че са всички, но не:

- празът расте и дебелее
- малините навързаха преобилно и  са колкото орех. Къпините - и те. Последните обаче хич не са сладки. Мъничко поне слънце искат.
- кромидът има глави по 200-230 грама. То е колкото мъжки юмрук, и то юмрук на някой не интелектуалец. Вярно - едва ли ще е траен, и е мъка за вадене в тая кал.
- две червенобузи ябълки радват окото. Сферични, напращели плодове.
- копърът - влагат събуди стари семена и по никое време  - Илинден - имам копър за чудо и приказки
- тиквичките
- цвеклото и късните моркови вървят добре

Затуй човек трябва да сее много работи.

# 441
Мatzko,много благодаря. Само да ми кажеш, черния оман и хвоща ги береш или ги купуваш отнякъде?

# 442
Бера ги, оман имам в двора, сега пуска семена (предполагам, че може да се засее), а хвощ бера по полето.

Реших да си обновя информацията за ''отварата на вещицата" от книгата на Линда Удроу. Важно е да се знае, че отварата е активна срещу гъбни заболявания само ако билките са киснати в нея най-много 48ч. Ако престоят повече, може да се ползва само като подхранващо средство (за поливане и пръскане).

Последна редакция: нд, 03 авг 2014, 15:14 от matzko

# 443
Готвих зелен фасул по Вълчовата рецепта. Използвах царевично нишесте, смесено с пшеничен грис. И двата сорта (местни са, не знам сорта - и двата са увивни, единият жълт, другият светло зелен - дълги и широки шушулки) станаха повече от отлично! Но тъй като почти не пием бира, реших да направя чесново-млечно сосче и се възприе много добре! Не съм объркала темата.  Heart Eyes

# 444

Приключих с двата вида боб, черния старозагорски и един на пръчици, с обли шушулки. Първият го брах на три пъти, а втория - скубах и брах. Накълцах стъблата на две-три с лозарска ножица и ги оставих по земята. От тоя на пръчиците излезе кофа и половина. Не си струва да му се кланяш и ровиш из него, да се навеждаш и дупиш, само и само да обереш готовите, а по-малките шушулки да останат за друг път. Приключихме и с прасковите ред хейвън, направихме 40 компота, ядохме, цапахме се, останаха три - четири на двете дървета, те са правото на градинаря  Mr. Green, да си разкваси устата.
 Тая година всичко ми е на 6 и на макс, изключая хинапа.

# 445
  • На Дунава
На фона на потопите в България, тук времето е прекрасно - през деня слънце, нощем дъжд, всичко е подивяло да расте. Даже моят прераснал, полуумрял доматен разсад, който засадих началото на юли (!), е решил твърдо не просто да живее, ами даже е вързал доматчета! Не очаквах! Дано им стигне времето да позазреят.
Същевременно от събота до понеделник всички краставици на всичките двехилядиикусур парцела умряха. Листата им белееха доста време, бяха станали хрупкави и чупливи, но пък краставичките растяха. Вчера вече листа просто нямаше, тук-таме се виждаха малки краставички. Не ги обрах, може пък да имат шанса да поранат още мъничко. Но надали. По принцип до кога плододават краставиците? До първа слана?
И гледам австрийските си "съкооператори" и ми е мъчно. Обрали само, каквото ги интересува, всичко друго зарязали. Масово ги вълнуват явно само морковите и картофите. Прекрасен зелен боб - в калта, доматите презрели, миришат на лято, клонките им се чупят от плод - няма кой да ги погледне. Краставици и тиквички станали по над кило - в калта. И от 1 седмица се намесиха мишките. Добре са си хапнали, а вероятно това е само началото! Таман завилото главички зеле - отхрупано до кочан; де що се подава над земята от моркови, целина и червено цвекло - нахапано. Ами така ще е, равновесие трябва.
И дори те да не са така емоционално настроени към земята, пак се чудя 'де му е файдата да дадеш 120 евро за парцел земя, от която да събереш, примерно 10 кг моркови и 20 кг картофи.... Че те измити и опаковани в БИО магазина са далеч по-евтини!

# 446
Bibiana, чета те и им се чудя на тези германци - в момента това да не е мода някаква - имам си парцел с градина...
Ами те като не са вложили никакъв труд, как да му пука за продукцията...

# 447
здравейте градинари, отдавна не съм ви чела защото нямам много време да споделя моята гордост http://milemoni.snimka.bg/hobby/za-gradinkata.811740.33783396

# 448
Здравейте аз също отглеждам домати,краставици и пипер.Тази година за първи път засадих органични семена.До момента растенията не са пръскани с никакви препарати , а само в началото са наторени с оборска тор.Сега , когато започнаха да наедряват доматите се появиха жълто-кафяви петна от горната или долната част на плода.Как бихме могли да ги спасим?Ако някой има същия проблем моля напишете!

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 18:38 от alis11

# 449
  • София
Сега , когато започнаха да наедряват доматите се появиха жълто-кафяви петна от горната или долната част на плода.Как бихме могли да ги спасим?Ако някой има същия проблем моля напишете!

Да не те отчайвам, но и с препарат не успях да ги спася.
Уж задържаха малко, но сега гниенето избухна с нова сила, листата изсъхнаха, а доматите един след друг загниват.
Ще опитам да обера здравите зелени, и да ги оставя да зреят на сянка.

Общи условия

Активация на акаунт