(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 418
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
reni7377 в торовете е сигурно истината,ще се пробва Heart Eyes

# 601
Има една реклама по Евроком за годжи бери, в която се казва, че се отглеждат в България. Знаете ли къде в България? Ако имате опит, споделете има ли особености, които е добре да се знаят?

# 602
Здравейте банда!
Аз скоро не съм писал, но ви чета редовно. То всъщност няма и какво толкова за писане.
Аз годината я бях отписал, но благодарение на Бушката и малко усилие в балконното градинарстване все пак има какво да се покаже.
Асортимента е доста скромен - китайско зеле, пипер, ряпа, малко домати на терасата и няколко още експеримента.
Ето тук и малко снимки от миналият месец:
http://manandy.snimka.bg/daily/2014.826311.33565423

Някой да знае какво е това отдолу на доматите?
http://manandy.snimka.bg/daily/2014.826311.33972380

# 603
  • София
Доколкото знам, липса на калций, вследствие преполиване или многото дъжд.
Препоръчват да се пръска с листни торове, за компенсиране, но докато са зелени, сега по- бързо ги яжте, че да не преминат в другата фаза- почерняване и загниване.

# 604
И сивите петна ли са върхово гниене? Не съм забелязъл да се превръщат в типичното черно петно.
Месото на плода под тях е твърд и неприятен за ядене.
Ще пръсна малко пепел, да видя дали ще има + ефект.

# 605
Здравейте и от мен Stop
От миналата година сме собственици на парче земя с идеята за отглеждане на плодове и зеленчуци без отрови.За сега удържаме фронта,но ни нападнаха много миризливки под различни форми ,цветове и размери.Смучат сока на доматите и накрая стават само скелет.
Някой имал ли е такива гости и с каква "еко-отрова" ги е морил newsm78

Ето и още малко еко-препарати :
http://zdravoslovno.imamproblem.com/%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0% … %B0-%D0%B7%D0%B0/

# 606
Има една реклама по Евроком за годжи бери, в която се казва, че се отглеждат в България. Знаете ли къде в България? Ако имате опит, споделете има ли особености, които е добре да се знаят?

Ние засадихме едно храстче пролетта в Граф Игнатиево - Пловдивско.Не знам дали е нормално,но преди месец имаше няколко плодчета.Нямам опит още в гледането и не мога да давам съвети.

# 607
  • Пазете Гор
Аз съм имал такава напаст - миризливки. Освен, че осмукват доматите, у някои , на пръв поглед неувредени, остава аромата на бръмбарите. Наблюденията ми сочат, че миризливките имат каламитет - силна година, с бурно размножение - а след това по неизвестни за мене причини броят им се нормализира.

Тая година за повече по малините, отколкото по доматите. Аз бих постъпил по същия начин, ако бях бръмбар.

Едно много важен извод от наблюденията ми за кореноплодите - цвекло и целина. Не обичат да са загърлени. Дори не обичат и да са на слята повърхност. Обичат да са полуизровени, особено цвеклото. За целта не се налага някаква специална обработка, а просто засаждане на "гребена" на браздите или на тировете на фитариите. С времето почвата на тези издигнати мнеста леко се сляга и оголва кореноплода - точно колкото е необходимо.

Доскоро смятах, че баба и дядо садяха цвекло и целина по тировете само за да уплътнят площта, но ето, че близо 30 години по-късно открих причината.

ВяраВики, добре дошла! В Граф Игнатиево всичко става. Златна земя, отличен климат и поливна вода почти на плитко и навсякъде. Снимки?

# 608
ВяраВики,ще ни бъдат полезни твоите еко-препарати!В опита ми обаче виждам,че без грам химия не става за съжаление.Ако обаче препаратите се използуват превантивно и в комбинация с био такива-получава се.За миризливките почти нищо не знам-само по малините съм ги виждала при мен!Мисля,че най ефективния начин е ръчното им събиране.Пфу!Толкова са миризливи  JoyДнес брах цвят от Черен бъз да направя нещо като вино-било много добър имуностимулатор!Топченца от цвета се редуват със захар в голям съд и се оставя на хладно да ферментират.След това се прецежда-и в хладилника.Взема се по една чаена лъжичка на ден за децата.Докато берях цвета смачках една такава миризливка и сега се надявам да не ми омирише отварата. Sick

# 609
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
..  JoyДнес брах цвят от Черен бъз да направя нещо като вино-било много добър имуностимулатор!Топченца от цвета се редуват със захар в голям съд и се оставя на хладно да ферментират.След това се прецежда-и в хладилника.Взема се по една чаена лъжичка на ден за децата...

миналата година набрахме бъз, направихме отварата и ... ме достраша да дам на детето.
Скрит текст:
някъде по това време една баба беше убила внучето си, а другото беше в болница с някаква самоделна отвара за кашлица  Tired
ако все пак го правиш - внимавай, ферметира буйно, и не се мие с нищо  Blush имам една оцветена стена зад шкафа. а как гърми... и мирише... Crazy

# 610
Зелените плодове на бъзака са отровни, затова трябва старателно да се изчистят.
И аз съм си правил и още съм жив  Simple Smile.

# 611
  • Пазете Гор
Дървесен бъз (Sambucus nigra) или бъзак (Sambucus ebulus) (Тревист бъз). Има разлика. Чудомир има много забавен разказ за вино от бъз.

# 612
Дървесен бъз (Sambucus nigra) или бъзак (Sambucus ebulus) (Тревист бъз). Има разлика. Чудомир има много забавен разказ за вино от бъз.
Тук става въпрос за тревистия бъз(бъзак). Поне въпросната рецепта се отнася за него.

# 613
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
тревист бъз - онзи, миризливият  Peace

манади, бащицата изяде доста от плодчетата, объркал ги със сладко от боровинки  Crazy
не умря, но и не ме успокои дотолкова, че да дам сока на детето  Peace

# 614
И аз правя сироп от бъзак, но това, което се продава в аптеките, доколкото виждам, е черен бъз, а не бъзак.  newsm78

http://www.marvi.bg/iuliq-sirop-ot-cheren-baz-za-usilvane-na-org … -410-gr-4355.html
http://apteka-optima.com/185/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/443/ … 1%88%D0%B5%D0%BD/

Общи условия

Активация на акаунт