Болничен по време на бременност-5

• 111 771
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, момичета. Извинявам се, ако вече е коментирано или отговорено на тези въпроси. От четвъртия месец съм в болнични, за които лежа в съответното заведение 4 дена, за да ми бъдат изписани 34 дена. Сега последният ми е до 24 декември включително. 45 дневния започва от 4.01.2016 г. Има 10 дена разлика. Въпреки, че са празници, нашата фирма си работи. Гинекологът каза да си взема отпуска за трите дена/имаше предвид 28.12, 29.12 и 30.12/, но ние се работим и по празниците, както споменах.  Днес звънях на работа, но шефката, която отговаря за клона на фирмата в нашия град каза, че шефът щял да се ядоса, тъй като той трябвало да ги плаща тези 10 дни. Та, въпросът е, гинекологът не може ли да ми издаде болничен за тези 10 дена без да се налага да лежа в болницата? Или ако се обърна към друг гинеколог или към личния лекар? Благодаря предварително!

Последна редакция: пт, 18 дек 2015, 18:49 от Nadejda_Dqkova

# 601
  • Пловдив
И аз съм с подобен въпрос.На мен 30 дневния болничен  ми изтече днес,а след 1 седмица (28-ми) ми започва 45-дневния.Та се чудя какво да правя.Май най добре тази седмица да си остана без нищо,защото ако взема болничен ще е за 3 дни (понеже 24 и 25-ти са почивни),а те се взимат от работодателя,а аз не искам да го натоварвам. Въпроса ми е дали като е продължение болничния пак първите 3 дни са от работодател и ако имам такова прекъсване ще ми се отрази ли по някакъв начин ?

# 602
Здравейте, момичета - весели празници! Искам да ви попитам, тъй като съм в 8-мия месец и от 4 януари започва 45-дневния ми болничен, мога ли сега да си сменя лекаря, който ми води ЖК? И това става с направление от личната, нали?

# 603
Здравейте на всички бъдещи и настоящи мами.Обръщам се към вас за съвет.Започнах нова работа на 01.09.2015.г .Преди 2 седмици разбрах ,че съм бременна.Работата ми е на бюро,но е много натоварена и отговорна.Може ли да ме посъветвате в такъв случай кога най-рано да изляза в болничен по време на бременност.Според мен най-рано може би март месец 2016г?
Има обаче и нещо друго.Края на месец януари ми се налага да изляза в отпуска за 10-тина дни.Това би ли било проблем за болничния?

Благодаря Simple Smile

Весело посрещане на Новата 2016година Simple Smile

# 604
Изчакай да ти мине изпитателния срок, който правилно си изчислила, че е след март месец, защото преди това могат да те освободят от работа и това ще ти повлияе на майчинството. След като минеш на постоянен договор, тогава уведоми работодателя, че си бременна и ще си защитена по Кодекса на труда. Докато си в изпитателен срок могат да те уволнят, въпреки че си бременна. Отпуската няма да ти повлияе на болничния, но пък ще ти удължи изпитателния срок с толкова дни, колкото си си взела. Имаш право на 180 дни болничен по бременност, това са 6 месеца, т.е трябва да си поне в 3-ти месец, за да ти стигнат дните до раждането, без да се налага да минаваш на ТЕЛК.

# 605
Благодаря много за бързия  и точен отговор Simple Smile Много ми помогна Simple Smile bouquet

# 606
Моля! Успех и лека бременност!  bouquet

# 607
Здравейте Момичета!Изчетох почти цялата тема,но не успях да се ориентирам по моя проблем.Ще споделя какво ме притеснява пък дано има кой да ме ориентира.
Бременна съм след инвитро.В болнични съм от деня на пункцията.На ясно съм,че няма да ми стигнат 180 дни до 45 дневния болничен.Опитвам се да се ориентирам кога да мина на телк.
Първия болничен ми е 15 дни.Имам прекъсване 2 дни които са събота и неделя и следва 30 дневен с ЛКК който се продължава в последствие.
Въпроса ме е тези 15 дена да ги броя ли в 180-то дни.
И още нещо да питам.Ако пусна отпуск примерно февруари 2016 и прекъсна болничния започват ли да се броят наново тези180 дни за следващата година!?
Пожелавам на всички весела  и успешна нова година!

# 608
Да, започват да се броят на ново Peace

# 609
За изплащане на болничен какво е необходимо: да имаш 6-месечен осигурителен стаж за ОЗМ по принцип или непосредствено преди излизането в болничен?

# 610
  • Пловдив
За изплащане на болничен какво е необходимо: да имаш 6-месечен осигурителен стаж за ОЗМ по принцип или непосредствено преди излизането в болничен?

За болничен за общо заболяване е необходима да имаш 6 м осигурителен стаж  ОЗМ през целия ти живот,за да го плащат.Не непосредствено преди болничния.Също в момента на издаване на болничния да си осигурена с ОЗМ

# 611
  • София
Здравейте, извинявам се ако въпроса ми се повтаря  Simple Smile
Бременна съм в 26г.с., излизала съм два пъти болничен по 10 дни- веднъж в 3 месец и сега края на декември. Тази седмица съм на работа и чак другата съм на преглед, та питането ми е дали може другата седмица да ми дадат пак болничен при условия че сега ще имам прекъсване от около 7-8 работни дни. Идеята ми е ако ми даде другата седмица да не ходя вече въобще на работа до края  Mr. Green

# 612
  • Пловдив
дали може другата седмица да ми дадат пак болничен при условия че сега ще имам прекъсване от около 7-8 работни дни. Идеята ми е ако ми даде другата седмица да не ходя вече въобще на работа до края  Mr. Green

Да,може да ти даде болничен и така докрая.Трябва лекарят да прецени,че имаш нужда

# 613
  • София
За щастие физическа нужда нямам, ама психическа вече да- много ме изнервят на работа, с тия хормони лесно паля и се ядосвам за една дреболия по 3 дни  Rolling Eyes
Благодаря за отговора  Simple Smile

# 614
Здравейте, в момента съм по майчинство с второто ми дете, което е на 13месеца. Бременна съм в 7г.с. Бих искала да попитам знаете ли как стои въпросът с майчинството за следващото дете? Чувала съм, че няма преизчисление и паричмите са колкото с предното, но не ми е потвърдено от институция. Също така 45дневен болничен преди раждането мога ли да ползвам и как се заплаща, ако да? Имам ли право на друг видболнични? Извинявам се за многото въпроси. Просто ако някой знае отговорите, много би ми помогнал

Общи условия

Активация на акаунт