Болничен по време на бременност-5

• 111 742
  • 755
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте и от мен. Бременна съм в 6 г.с. .мисля тази седмица да уведомявана работодателя си писмено с уведомление по член 313а и с медицински документ.
Не съм решила дали да излизам в болничнии скоро.работата ми е Лека физически, но много се натоварвам  психически. Ако си взема болничен примерно 180 дни може ли да ме уволни или съкрати ? И наистина ли сме така защитени или си има вратички в закона?
Работя на безсрочен договор от 09/2014 на едно и също място.

# 616
Мисля че при безсрочен договор не си защитена. Имам една приателка, която си работи до 7месец и пак си я съкратиха и успяха, точно защото  беше на безсрочен договор. Беше счетоводителка, но все пак си зависи от работодателя. Не разбирам какво им пречи, не плащат нищо за бременните си служители, просто се водят на работа.

# 617
Е той безсрочния не е ли като постоянния? Никога не ми е пишело постоянен.само безсрочен

# 618
  • София
Е той безсрочния не е ли като постоянния? Никога не ми е пишело постоянен.само безсрочен

Да, точно така - постоянен е !!!!!

# 619
Благодаря. Разбирам , че съм защитена?

# 620
  • София
Благодаря. Разбирам , че съм защитена?

Да, но 6 гс. ми се струва доста рано.

# 621
Да да със сигурност.  Идеята ми е да го уведомя за да съм коректна и ако ми се наложи болничен да е предупреден и да не ми е гузно. Просто исках на съм сигурна , че съм защитена

# 622
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Като не сте сигурни в нещо поне не заблуждавайте питащите.

katrinkoleva, точно на безсрочен договор си защитена от закона.Важното е да не подписваш нещо без добре да си го прочела.Молби без дата, допълнителни споразумения с допълнителни условия и т.н.

jujka^, работодателят плаща всеки месец здравни осигуровки за бременната/майката за тея две години, а и после през неплатения, ако ползва.

# 623
Pantera666 мерси.  Мисля да пусна  уведомление по член 313а придружено с медицински документ

# 624
Извинявам се за грешката  Embarassed объркала съм се.

# 625
Pantera666 мерси.  Мисля да пусна  уведомление по член 313а придружено с медицински документ
точно така се прави писмено се уведомява и аз направих по същия начин и излязох в 16г.с в продължителен болничен така до днес  ,точно когато си на безсрочен/постоянен/ договор си защитена .Прецени как се чувстваш и спокойно след някоя друга седмица взимай болничен .

# 626
a към уведомлението се прилага медицински документ. аз забравих да поискам от гинеколога и днес ще взема от личната. дали се бърка ?

# 627
  • София
katrinkoleva, Извинявам се и аз че се бъркам ама АГ ще ти даде ли толкова рано болничен, мен ме записаха на ЖК чак в 12 г.с.. А за защитата и аз се интересувах, защото до края на 2015 се водех в изпитателен срок и тогава закона не ме защитава по никакъв начин, но когато си на постоянен договор като при теб трябва да дадеш документ че си бременна и всичко би трябвало да е ок. А вратички в закона винаги има, по форумите е пълно с куриозни случаи, ако са решили да те махнат ще си измислят как. Аз вече съм в 26 г.с и договора ми е постоянен ама не съм носила бележка на работодателя, просто се разбираме и знам че няма да имам проблеми, но тои ако се притесняваш е добре да се подсигуриш  Peace

# 628
Здравейте.Писах някъде в подобна тема,дано да не се повтарям в тази(ако е така, моля да ме извините).
Имам един въпрос.В 13 г. с. съм.Остават ми 6 месеца до термина.До колкото ми е известно ,вече се гледат 24 месеца назад. Година и половина съм осигурявана на 700лв.Ако изляза в болничен тези 6 месеца ще ми се отрази ли на майчинството?Доколкото знам ,ако съм в болничен цял месец ,в НОИ ще ми излиза като доход около 438лв(болничния) ,а не 700(брутото ми),или нещо се бъркам.С две думи как ще ми се отразят болничните до периода 45 дни преди раждане?

Последна редакция: пн, 11 яну 2016, 12:09 от slushalki

# 629
аз няма да излизам в болничен, само да му кажа да си знае Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт