Трудно проговаряне -тема 17

• 122 562
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Тауринът сам по себе си е супер полезна добавка http://media.silabg.com/taurin-edna-ot-naypoleznite-organichni-k … lini-news287.html стига да е с мярка Wink

# 511
На сина /3 г. 12 кг./ давам сутрин 1/2 от 500 мг. Вечер 5 мл. морски магнезий.
Сякаш започна да яде малко повече, но не го отдавам на тези добавки.
Скоро ще имаме среща със служител, който ще прецени дали има нужда от ресурсно подпомагане.
Защо като кажа, че е на 3 г., и че е момче, всички ми казват, че е много малък  newsm78
Изкарват ме, че аз нещо си внушавам, че било нормално за момче да проговаря по- късно  newsm78
Взех да се замислям дали наистина нещо прекалявам  Thinking

# 512
Прочетох темата, ще гледам да наваксам и с другите.
Ще опиша каква е ситуацията при нас, доста общи неща намирам с Elena_e. Синът ми е вече  на 3г. и 7м., расте в двуезична среда и е доста асоциален. Не се заиграва с деца на неговата възраст, освен че им дърпа играчките и посяга да се бие. Предпочита по-големи деца , но и с тях общува по странен начин-опитва се да им се хареса като имитира някакви бойни игри, вероятно видени в анимационни филми или интернет. Накратко казано поведението му има агресивен модел или пасивен, когато няма интерес. У дома не се държи така с близките си.
Менюто му е от няколко определени неща, тестени, ориз, месо, мляко, но никакви зеленчуци или плодове, освен като сок. Извън тях изобщо не иска да опита други неща. Ако няма неговите любими може цял ден да стои гладен.
През лятото се научи да казва за ходене по малка нужда, но доскоро в детската градина отказваше да ходи до тоалетна и стискаше докато не отида да го взема следобяд. Учителките казват, че не играе с децата, не участва в занятията, не се самообслужва.
Освен всичко по-горе изброено почти не говори. Казва някои думички, но не и изречения. Мислех, че проблемът е в двата езика, които му говорим паралелно, но той знае повече думи и предпочита да използва английски, при все че никой от нас не говори на този език. Отново от детските филмчета и игри в интернет предполагам.
Фактите са такива и според мен имаме проблем. Бих искала да се консултирам със специалисти и съм запазила час за януари при д-р Христова в Овча купел. След това ще търся психолог и логопед, ако можете да препоръчате в центъра, ще съм благодарна.
Говорите за ресурсни центрове, учители, логопед в детската градина...кой ви насочва към тях, учителите или трябва сама да отида при директора и да поискам такъв?

# 513
.........
Говорите за ресурсни центрове, учители, логопед в детската градина...кой ви насочва към тях, учителите или трябва сама да отида при директора и да поискам такъв?

Минава се пред комисия от инспектората по образование и те решават дали ще отпуснат и какви точно специалисти. Обикновено при явяването се изискват медицински документи с диагнози на детето, както и присъствието на детето, но се обади на място и питай.

# 514
  • София
Лотхен, какво имаш в предвид двуезична среда? Бащата ли е чужденец и живеете в бЪЛГАРИЯ?

# 515
Лотхен, какво имаш в предвид двуезична среда? Бащата ли е чужденец и живеете в бЪЛГАРИЯ?
Да, чужденец е и сме тук Simple Smile
Благодаря и на mibobo за отговора!
Днес разбрах в градината, че нямат логопед и психолог Sad Доста странно ми се видя, голяма градина, в центъра!

Последна редакция: чт, 18 дек 2014, 18:36 от lotxen

# 516
  • София
Уви, в много градини няма. В нашата също. Идва логопед срещу заплащане. Между другото офиса на логопедичния център, който обслужва градините в нашия квартал е точно в центъра - на Гургулят - Алматеа
Накарай учителките да ти напишат педагогическа характеристика, Аз носих ТЕЛК, но мисля, че не е нужен, Акт за разждане на детето и в четвъртък преди обед само се подават документи. Явявате се на комисия, която рещава ще или не отпусне ресурсен учител

# 517
Да намина и аз, да се оплача.... Моят синковец  е с двустранен "пред остър" отит  #2gunfire .Тъкмо да се позарадва малко човек и `айде пак!
По колко хапченца/таблетки Биокюр давате на ден?
Поздрави от мен и дано по празниците повече хубави новини да се чуват....

# 518
  • София
И в нашата градина няма логопед и психолог. Предложиха да ни препоръчат/викнат психолог (срещу заплащане предполагам). За ресурсния учител - процедурата все още не ми е напълно ясна, но сега я започваме, така че скоро ще имам повече информация, която ще споделя тук. Знам, че е необходимо становище от специалисти - в нашия случай ще вземем такова от детски психиатър и от логопед (просто те са преглеждали/работили с дъщеря ми), след това мисля, че се минава през комисия.

Lotxen, дъщеря ми проявява агресия и се тръшка в детската градина, когато не става нейното. Според учителката може да се дължи и на проблемът й с говора, защото реално тя не може да обясни какво и защо не иска. Може да каже "Не" и после да настоява по своя си начин. Освен това са забелязали, че се разбира много добре с по-глемите деца и възрастните, отколкото с връстниците си, защото те са по-търпеливи с нея и я разбират по-добре. Тя смесва английски с български думи в изречение, някои думи ги променя упорито по свой си начин и ако човек се заслуша може да я разбере горе-долу, но едно 3-4 годишно дете на нейната възраст не го прави. И именно затова е важно за нея да контактува с връстници, за да се принуди да общува с тях.

Ние в понеделник сме на консултация с логопед и детски психиатър - да видим какво ще кажат те за поведението й в детската градина. Моля, стискайте палци.

# 519
В нашия град логопед в градините има за 3-та и 4-та група. На нас във втора ни отпуснаха защото сме много назад. Така седмичните ни посещения станаха 3, и да ви кажа има значение.
elena_e и моето дете проявява агресия когато не стане на нейното. Психологът ни обяснява, че причината е точно неможенето да обясни с думи несъгласието си с нещо. И тя няма проблем с по-големите, но връстниците и редовно отбелязват  - ама тя не може да говори, или пък - нищо не и се разбира и не искат да контактуват с нея. Тя се изнервя съответно

# 520
Уви, в много градини няма. В нашата също. Идва логопед срещу заплащане. Между другото офиса на логопедичния център, който обслужва градините в нашия квартал е точно в центъра - на Гургулят - Алматеа
Доника, ние май ще се окажем съседи, да не сте в Буката?
За този център четох в интернет, мисля да отида да се запозная с условията и специалистите. Какво е заплащането приблизително, ако идва логопед в градината?
За психолог може ли някой да помогне, към кой да се насоча?
elena_e, общото с дъщеря ти намерих в използването на английски. За агресията при нас я има и когато не му се угоди, и когато иска да се покаже колко е страхотен. Ще чакам да споделиш за ресурсния учител, ще ми бъде много полезно.
Добавки и витамини не давам, не че ще навредят, просто се съмнявам в ползата.

# 521
  • София
О не, ние живеем в Орландовци Simple Smile

# 522
Здравейте, Saule !Прочетох за премеждията през които сте преминала и за успеха ,който сте постигнала в лечението на детенцето Ви от 28.05.14 .Схемата  от лекар ли е или Вие сама сте я комбинирала успешно? Искам да ми обясните има ли разлика между L- Карнитин 500 мг и Ацетил L-Карнитин 500мг+ Алфа липоева киселина200 мг  .Аз имам внуче което е на 5 г.и не говри. Може ли да се използва и втория препарат в схемата, която сте приложили за лечението на детето? Радвам се ,че свички споделяте проблемите и успехите на вашите деца и по този начин  помагате много повече отколкото да се пита ЛЛ.Повечето лекари още като чуят по телефона , че се касае за дете ,което не е проговорило до 3-4 г. казват:аутизъм , без да са видели още детето.А можи би  трябва поне да се опита някакво лечение?

# 523
Какво съвпадение, събудих се с намерението да пиша днес на Saule с молба за повече подробности по поста и от 28 май, 2014 и виждам че точно днес и други проявяват интерес!
Saule, би ли дала подробности относно:
-последователността във времето (кое след кое е давано, кои добавки са давани едновременно )?
-как са разпределяни през деня ( сутрин, обед, вечер )?
-с какви дози се започва и как се увеличават?
-какви почивки и на какви интервали сте правили?
И още един въпрос към Saule, в друг неин пост пише:
; Л-карнозин, заедно с Гамалон, се използва за овладяване и профилактика на епилепсия. .........приятелка постигна наистина невероятни резултати в овладяването на епилепсията с дъщеря си, на 5 г и тя. След година на такава терапия, само мога да чукам на дърво и да се надявам нещата да се задържат така. Имаше страхотен ефект както върху пристъпите, така и върху развитието и говора. За година се разви с 3, навакса цялото изоставане.;
От лекар ли е назначено това лечение и дозите като тези които Вашето дете е вземало ли са и отново как са разпределени през денонощието? След колко време се забеляза ефекта?
Извиннявайте за многото въпроси но очевидно аз не съм единствената която се интересува и съм сигурна че много майки и баби ще чакат за отговор.

# 524
Петиция за правото на качествено образование на децата със СОП https://www.facebook.com/groups/Autism.Advocate.Bulgaria/

Общи условия

Активация на акаунт