В какво вярвате?

• 17 276
  • 531
  •   1
Отговори
# 150

С две думи и съществуването и несъществуването на Бог е въпрос на вяра и убеждение.
Аз вярвам, че Бог съществува, а друг вярва, че Бог не съществува. И двете неща са въпрос на вяра.

Не, не е точно до вяра, а до факти. Аз не мога да вярвам, че някакъв бог съществува, защото няма нито едно подкрепящо доказателство освен някакви лични субективни преживявания, които споделят вярващите в него. Но подобна вяра имат и децата спрямо героите от приказките.По подобен на децата начин християните вярват, че девица може да забременее и мъртвец да възкръсне, но със силата на здравия разум останалите знаем, че това не е възможно да се случи.

# 151
... християните вярват, че девица може да забременее и мъртвец да възкръсне, но със силата на здравия разум останалите знаем, че това не е възможно да се случи.

Чрез тези две чудеса Бог е показал силата Си.
И двете излизат от рамките на естествения ред на нещата - т.е. свърхестествени са.

Ако вярваме, че Бог е създал света от нищото, то за Него не е проблем да направи едното и другото. А за зачатието е необходима само една мъничка клетка - нищо работа за Него, като се замислиш. 

Колкото до доказателствата за съществуването на Бога - има систематизирани такива (виж тук). Не е чудно, че повечето от тях са формулирани от известни личности и учени, но независимо от тези т.нар. доказателства, вярата в Бога си остава въпрос на лично, свободно самоопределение на човека.

# 152

С две думи и съществуването и несъществуването на Бог е въпрос на вяра и убеждение.
Аз вярвам, че Бог съществува, а друг вярва, че Бог не съществува. И двете неща са въпрос на вяра.

Не, не е точно до вяра, а до факти. Аз не мога да вярвам, че някакъв бог съществува, защото няма нито едно подкрепящо доказателство освен някакви лични субективни преживявания, които споделят вярващите в него. Но подобна вяра имат и децата спрямо героите от приказките.По подобен на децата начин християните вярват, че девица може да забременее и мъртвец да възкръсне, но със силата на здравия разум останалите знаем, че това не е възможно да се случи.
Вярата няма нужда от доказателство, моето момиче!  Peace
Нито пък има нужда от факти.

# 153
Вярата няма нужда от доказателства, но религиите не боравят само с вяра, а и с доста материални придобивки и нематериално влияние Wink

# 154

Може би има хора, които вярват и в такива неща.... Rolling Eyes Мисля, че те са дълбоко религиозни и за тях всичко писано по свещените книги е абсолютна истина едно към едно.
Но вярващите, които са по-голямото число, нямат много допирни точки с тях. Те всъщност вярват в съществуването на разумна сила, на която почива живота. И тук не се разбира живота на физическото тяло, защото то се подчинява на законите на физиката и биологията, а духовния живот. Просто разликата между атеисти и християни(вярващи изобщо) се корени във виждането, че първите смятат, че ние сме просто тяло и толкова, докато вярващите смятат, че освен тялото има и още нещо, божествена частица да го наречем, която се подчинява на божествени закони, а не на научни, каквито са биологията, химията и другите природни науки. Религиозните хора вярват и във Възкръсването на телата, Страшния съд и каквото още си изброила.
Така ги разбирам аз нещата. Thinking

# 155
simpatikonia, източникът, който посочваш е най-малкото несериозен - сайт с име православие.ком не може да бъде достоверен, когато говорим за факти, защото е пристрастен  Peace

Относно учените - колкото по-образован и интелигентен е даден човек, толкова по-малко религиозен е. Сред учените - особено средите на физици, химици, биолози и т.н. процентът на вярващи е нищожен. Същото важи за носителите на Нобелова награда в областта на науката.

Как така някой бог е създал света от нищото? Кой свят - цялата вселена с всичките й галактики или само нашата си слънчева система? И ако е така, откъде се е взел този бог, щом казваш, че нищо не може да възникне от самосебе си

# 156
Колкото до доказателствата за съществуването на Бога - има систематизирани такива (виж тук). Не е чудно, че повечето от тях са формулирани от известни личности и учени, но независимо от тези т.нар. доказателства, вярата в Бога си остава въпрос на лично, свободно самоопределение на човека.

Извинявай, но не виждам по какъв начин това е доказателство  newsm78 ?!

# 157
Like Smoke, за невярващите учени не си права. http://www.famousscientists.org/25-famous-scientists-who-believed-in-god/ Само картинки са, но общо взето за поне половината от тези знам със сигурност от учебниците, та вярвам, че и другата е така.

# 158
Like Smoke, за невярващите учени не си права. http://www.famousscientists.org/25-famous-scientists-who-believed-in-god/ Само картинки са, но общо взето за поне половината от тези знам със сигурност от учебниците, та вярвам, че и другата е така.

За Айнщайн много можем да поспорим - религиозните хора често го ползват като пример, вадейки негови думи от контекста.
Иначе тук виждам, че е някаква голяма обърквация с тази класация - няма как да посочим хора от 15 в. наред с учени от 20 в. - първите не са имали особен избор. Факт е, че има и религиозни учени, но те са нищожно малък процент в сравнение с мнозинството - вкъщи имам публикувано изследване в тази посока и по-късно ще го посоча като конкретни данни  Peace

# 159
На мен много ми харесва това, в което е вярвал той - че няма "персонифициран Бог", а че Бог е в законите е реда, които правят този свят. Не е бил ортодоксален вярващ определено и нямат право да го слагат в списъците, но... Хайде да върви, вярвал е в съществуването на някакъв бог.

# 160
Айнщайн не е бил вярващ, определял се е като агностик. Шрьодингер е отричал християнството и исляма, но е имал дълбоки познания за будизма, но в будизма липсва бог. Планк е бил деист. Декарт пък е бил обявен, че тайно е имал атеистични или деистични вярвания.

# 161
Всичко изредено по-горе са видове вярвания  newsm78

# 162
Далекоизточните религии не са вярвания, а сбор от морално-етични норми.

# 163
Като изключим, че будизмът, шинтоизмът, даоизмът и хиндуизмът се водят религии... Само йога не, но пък тя е базирана на джаинизма. Т.е един будист, който вярва в прераждането не е вярващ? Мисля, че преди да продължим темата ще трябва да дефинираме какво е вяра.

# 164
Далекоизточните религии не са вярвания, а сбор от морално-етични норми.
Моля?!

Общи условия

Активация на акаунт