СЕДМОКЛАСНИЦИ втори етап на класиране - седмична (04.07-10.07)

• 35 761
  • 588
  •   1
Отговори
# 405
Еее това е направо грубо! След цяла година усилия, децата си заслужават почивката! Моето вече замина на лагер, после други неща-програмата му е плътна до края на август и НЕ включва никакво учене Mr. Green
А и предвид това-не съм убедена, че ще прочете каквото и да е от списъка..

# 406
  • Карлово
Я да ви питам по друга тема - като гледам литературата за лятото по-големите произведения са само Ивайло Петров – Преди да се родя” и Емилиян Станев –"Крадецът на Праскови". Нали не пропускам нещо. Май няма да се презорят това лято Simple Smile
"Дамата с рентгеновите очи"- разказчета на Светослав Минков се харесаха на девойката, а от  "Крадецът на праскови" е очарована. Не са като миналогодишните задължителни книги.
Ивайло Петров ще го пробва по нататък.

# 407
  • София
Еее това е направо грубо! След цяла година усилия, децата си заслужават почивката! Моето вече замина на лагер, после други неща-програмата му е плътна до края на август и НЕ включва никакво учене Mr. Green

Именно... Затова и попитах, това едва ли е по искане на децата. Thinking Поне моите не си ги представям да дойдат и да поискат от мен да ходят лятото на курс, за да не им е съвсем нов езикът от 15-ти. Ако става дума за по-голямо дете - ОК. Лятотото е удобно време за интензивен  курс по 2-ри език, за подготовка за сертификат и т.н.. Ама за току що отървал се от кошмара "7 клас" ученик това не мога да го разбера.

Последна редакция: ср, 09 юли 2014, 11:34 от пенсионирана русалка

# 408
В този ред на мисли..дори след започване на училище не възнамерявам да "подсилваме" с уроци. Единственото за което ще държа е да се запише на спорт, тъй като тази година никъде не ходи и натрупа някое килце...

# 409

"Дамата с рентгеновите очи"- разказчета на Светослав Минков се харесаха на девойката, а от  "Крадецът на праскови" е очарована. Не са като миналогодишните задължителни книги.
Ивайло Петров ще го пробва по нататък.

И Яна прочете тези и много й харесаха ! Сега до края на август почивка и после пак ще чете Simple Smile

# 410
  • Пловдив
Аз се оглеждам вече за учител по езика. Даже не се оглеждам, а съм се задействала. Не знам откога да започне. Предполагам, че ще започне чак когато започне и училище /поне така процедирах с другите двама/.

Моят не почива в момента. Започна работа на 01.07. Започна по собствено желание, с голям ентусиазъм. Минаха десетина дена и вече се огъва, но не приемам отказ. Когато започваше, аз го предупредих, че ще работи пълен месец, затова да си помисли иска ли наистина да започне. Клетви се кле и сега се бъхти здраво. Онзи ден си взе ден отпуск заради записването и беше на седмото небе. Шефа на цеха каза, че ще му го изкара през носа отсъствието и нашия е дълбоко потресен и искрено притеснен.  Laughing

А сега последната му изцепка е, че е подхванал на сестра си козметиките и по половин час се маже и търка в банята. Сутрин и вечер се мандахерца из къщата омазан с едни маски... Ужас! Искал на 15.09. кожата му да бъдела като коприна. Как се удържам да не се смея с глас не знам. А баща му направо е в амок. Такъв е дечко тоя моя най-малкия, че думи нямам. Как и кога ще поумнее не знам... Не го виждам направо.  Thinking

За четене - не чете. Но на морето ще чете, няма да мине метър. Аз и да му отпусна края, то сестра му едва ли ще го остави намира. Предполагам, вече е свалила на четеца му всичко необходимо.  Laughing Той я моли от месеци за едни книги и тя все го отсвирва с аргумента, че трябвало да учи за изпити, но сега дето се вика, няма да спи, но ще му свали всичко от списъка.

# 411
А и предвид това-не съм убедена, че ще прочете каквото и да е от списъка..

Е, книгите е добре да се прочетат - те не са и кой знае колко, явно годината е предвидена за разтоварване. Но иначе ваканциите са за почивка. Аз съм на принципа учене здраво през учебната година и почивка през ваканциите.

# 412
  • София
Дара, най-добронамерено питам с каква цел са уроците по езика. Нали за  това е интензивната езикова година? Почва се от АБ. Друго е вече, ако в течение на годината се окаже, че дадено дете  изостава, не смогва на темповете,  има трудности и няма кой да му помогне у дома. Но от самото начало...Thinking

# 413
Според мен за ЕГ в осми клас е необходима помощ по езика,но не на всеки и не през цялата година-просто е индивидуално,зависи си от детето и преподавателя.Но още в началото с помощ,ми се струва ,че така се отнема възможността само да се справи с материала и все да се разчита на помощ Mr. Green

# 414
  • дядовата ръкавичка
В този ред на мисли..дори след започване на училище не възнамерявам да "подсилваме" с уроци. Единственото за което ще държа е да се запише на спорт, тъй като тази година никъде не ходи и натрупа някое килце...

И аз така, само не знам кога ще намира време за спорта, дано в училище да има нещо организирано.
Надявам се да се справя сам, в краен случай сестра му ще помага  Wink

# 415
Няколко майки от бившия ни вече клас се организирахме и вчера беше първия урок на децата ни в едно частно училище по английски език. До септември ще имат 10 урока, като програмата е съобразена с почивките им.

# 416
  • Пловдив
Дара, най-добронамерено питам с каква цел са уроците по езика. Нали за  това е интензивната езикова година? Почва се от АБ. Друго е вече, ако в течение на годината се окаже, че дадено дете  изостава, не смогва на темповете,  има трудности и няма кой да му помогне у дома. Но от самото начало...Thinking

Целта е регулярен контрол. Моите са трима, последните години все някой кандидатства, учат езици непознати... Аз не смогвам. Момчетата особено искат непрекъснат контрол. Моите де. За другите не знам. Ходят само веднъж седмично. Предполагам, че преглеждат всчико от седмицата - домашни, пропуски, нещо неясно ако има. Ето такива неща. За да не се занимавам аз. За съжаление, все още не смея да разчитам на тяхната съвест и самоконтрол. Дори и девойката ми от време на време я усещам, че дава заето. Но двете момчета задължително имат нужда от системен контрол, ако не искам да натрупат пропуски. И миналата година за средния поне два пъти имахме неприятни ситуации. Но една седмица свободно е ОК, а ако е месец - не се навксва направо. Абсолютно превантивна мярка е при мен. И е полезна. Не ни се е случвало да увеличим часовете, освен около класна работа час-два допълнително или за външно оценяване.

# 417
  • София
Ами не знам, аз явно съм  леко идеалистично настроена...Въпреки, че опитът ми с голямата съвсем реално показва, че може да се мине и без никакви  уроци. Но както каза по-нагоре и Sause baus, всичко си зависи от учител и дете. В 8 клас децата   пишеха огромни домашни, всичко се проверяваше и никой  не си позволявше да се отпусне, знаейки какво ще му коства това.Имаше и изградена схема за подготовка на отсъстващите. Класната имаше наблюдения кой с кого най-много се има и направо задължаваше ден за ден ученото  да се снима от присъствал ученик и да се прати по мейла  на отсъстващия. След  завръщането в клас се проверяваше  написани ли са домашните и разбран ли е съответният материал.  А за регулярен контрол на мен ми служеха резултатите  от ежеседмичните контролни - едно на граматика и друго на лексика и създаване на текст.Надявам се и втория път  с малките да е същото....

# 418
Съгласна съм с Русалката.Все пак мисля,че трябва да им се даде възможност сами да се организират-много ценен според мен е този опит.Ако възникнат грижи-естествено ще има подкрепа.

# 419
  • Пловдив
...Но както каза по-нагоре и Sause baus, всичко си зависи от учител и дете. В 8 клас децата   пишеха огромни домашни, всичко се проверяваше и никой  не си позволявше да се отпусне, знаейки какво ще му коства това...

Да, МНОГО зависи от дете и учител. Мен ме е викала класната на дъщеря ми за липса на домашна работа. И понеже не съм свикнала да ме викат точно заради Наталия много се притесних. А и точно по онова време Наталия по цели вечери пишеше като луда, изписваше цяла тетрадка за дни буквално. Оказа се, че липсата на домашна е от 12 страници домашна, тетрадка голям формат, всъщност липсва по едно подусловие на две упражнения. И аз бях изумена, че ме викат заради това, и дъщеря ми беше страшно притеснена.

Ако това се случи със средния: първо - никой за подобно нещо няма да се обади, да ме извика пък съвсем; второ - и да ме извикат, Ангел така ще се разтревожи, че думи няма да му останат; трето - ползата от това евентуално викане би била силно спорна, тъй като класната му не е особен авторитет в неговите очи. Ангел се справя с езика с лекота, учи много по-малко от другите деца, има високи оценки и това, че е скатал два-три пъти не може да му се отрази както на друго дете.

С Наталия е друго - тя е отговорна, съвестна. Но полага повече труд и тези оценки, които Ангел вади с леки движения, при нея се постигат по съвсем друг начин. Не ми е по силите аз да компенсирам, следя и дебна. Искам добри оценки и високи резултати. За което или аз ще полагам усилия, или квалифициран учител. Лично на мен, точно за моите деца, така ми е по-лесно и по-удобно.

Общи условия

Активация на акаунт