СЕДМОКЛАСНИЦИ пред прага на гимназията-тема 53

• 52 437
  • 730
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Благодаря, Русалке  Hug
Ще направим ЗПК значи и наесен с песен  Laughing И дано всичко е наред!  Peace

bouquet

# 631
моя го натирих вече при педиатърката да си изкара тая здравна профилактична карта, и сестрата му я е дала попълнена, но без ваксините - и предишни години не са ги попълвали, само данните от последния профилактичен преглед - см, тегло, че няма алергии, данни за контакт с родители и това е

ако му искат в училище и ваксините, ще снимам здравната му книжка (синята) - вътре са нанесени всичките, и това е - изобщо не мисля, че и да отиде пак при личната си лекарка, тя ще склони да преписва на ръка в профилактичната карта всичките имунизации, при нея има сигурно 1000 деца и е абсурдно да го прави

я да питам и аз нещо битово - сетих се, че за пръв път тая година ще вадим карта за градския транспорт, но хич не ми е ясна процедурата, а уж четох на сайта на СКГТ - задължително първо трябва да има нов бележник и ученическа карта от новото училище, и с тези неща + снимка отива да си извади карта? може ли само той или и аз трябва да ходя, за да попълвам заявлението (на 13 няма лична карта)
картата за 1 календарен месец ли важи или от дата до дата (1 месец), после само се ходи с още 20 лв да си я зареди за следващия? може ли накуп да си я зареди за примерно 3 месеца?

мерси Simple Smile

# 632
  • Пловдив
Какво преписване на ваксини от тетрадки? Всичко им е в компютъра. При нас сестрата с едно кликване вкарва всички ваксини в т.нар здравно-профилактична карта. При последната редовна ваксина поисках бележка за училището, тя ме погледна и каза, че не й се пише и ми даде разпечатка с ваксините, откакто се е родило детето. Подпис, печат и готово. За няма и минута.

# 633
  • София
Читава лична имате  Peace

# 634
я да питам и аз нещо битово - сетих се, че за пръв път тая година ще вадим карта за градския транспорт, но хич не ми е ясна процедурата, а уж четох на сайта на СКГТ - задължително първо трябва да има нов бележник и ученическа карта от новото училище, и с тези неща + снимка отива да си извади карта? може ли само той или и аз трябва да ходя, за да попълвам заявлението (на 13 няма лична карта)
картата за 1 календарен месец ли важи или от дата до дата (1 месец), после само се ходи с още 20 лв да си я зареди за следващия? може ли накуп да си я зареди за примерно 3 месеца?
Присъединявам се към питането, като добавям още едно въпросче. В тарифата е обявена цена за " Един месец една линия /от  наземен транспорт или от метро/". Какво правим, ако детето трябва да пътува с прекачване в метрото?

# 635
аз схванах, че метрото се ползва с карта, само ако тя е за всички линии.... ако е само за 1 линия, за метрото ще трябва билетче

ако питаш за две линии в метрото (без друг транспорт) мисля, че става с карта за 1 линия - все пак прекачването става долу на метростанциите, и май ново чекиране не се прави - по аналогия както се пътува с 1 билет по двете линии

# 636
ако питаш за две линии в метрото (без друг транспорт) мисля, че става с карта за 1 линия - все пак прекачването става долу на метростанциите, и май ново чекиране не се прави - по аналогия както се пътува с 1 билет по двете линии
Аз точно в тази връзка попитах. Би трябвало след като с един билет се пътува по двете линии, така да е и с картата, обаче в тарифата за персонализираните ученически карти пише това, което съм цитирала.
http://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/tarifa-i-prevozni-dokumenti/46/tarifa

То общо-взето, където 9 лв. там и 20, но понеже вероятно момъкът ще трябва да се справя сам, всяка информация ще ми е полезна.

# 637
  • София
Една линия може да означава и само метро. Ако трябва да се прекачва детето / и за рейс и за метро/ - карта за цялата градска мрежа. Картата за 1 мес, за всички линии струва 20 лв, и е от дата до дата. Може да си я заредите и за 3 месеца, но няма отстъпка - за 3 мес - плащаш 60 лв.

# 638
  • София
antea, моят син винаги сам си е вадил картата за ГТ, не съм ходила с него. 20лв за месец е картата за цялата мрежа (пластиката май е 2лв, еднократно). Карам го моя забраван да си слага касовата бележка в портмонето / бележника, защото забравя до коя дата беше валидна картата.
Имам някакви мъгляви спомени, че можеше и с миналогодишен бележник, но да не те излъжа.
И последно, не във всички будки на ГТ я имат тази услуга, да се има предвид.

# 639
  • София - Рим и обратно
Естествено, че може да се прекачва в метрото с карта само за метро. Къде сте видели да се чекираш два пъти, когато сменяш линията на метрото?
Значи с личната си карта може да отиде и сама да си направи карта за ГТ? Преди да има бележник, имам предвид?

# 640
  • София
Кафе, не съм сигурна, че може без бележник, защото той е доказателството, че е ученичка (а картата нали е ученическа, с намаление).
Но пък досега не сме имали л.к., та не знам.

# 641
  • София - Рим и обратно
Ясно де, но нали на 14 все още няма как да не е ученичка, та затова реших, че ЛК би била достатъчна. Ама нали у нас всичко трябва да е сложно, що пък това да е лесно Grinning.

# 642
В Наредбата за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община пише следното:
" е)по т. 9 – срещу лична карта и ученическа книжка или ученическа лична карта за съответната учебна година при издаване на карта и при всяко първо зареждане за учебната година, а при всяко следващо зареждане - срещу лична карта;"
Въпросната точка 9 е от тук:
Чл. 21. (1) (изм. с Решение № 147 по Протокол № 12 от 22.03.2012 - в сила от 01.05.2012)Право на пътуване с преференциална персонализирана карта по образец, утвърден от СО на електронен носител имат:
........
 т.9.Всички ученици в СО до 20-годишна възраст включително, в училищата на територията на Столична община, фигуриращи в списъка на МОН;".

# 643
  • София
Ти пък, нямало  как да не е ученичка, те на 14 някои второ дете раждат  Laughing

# 644
Една линия може да означава и само метро. Ако трябва да се прекачва детето / и за рейс и за метро/ - карта за цялата градска мрежа. Картата за 1 мес, за всички линии струва 20 лв, и е от дата до дата. Може да си я заредите и за 3 месеца, но няма отстъпка - за 3 мес - плащаш 60 лв.

Така е - за една линия означава или една линия от наземен транспорт или за метрото (там не е на линии, т.е може и за двете линии на метрото). При наземен транспорт - може да се ползва и друг номер, който минава по същия маршрут и има общи спирки.
Ако трябва да се прекачва -  най-добре да се вземе за цялата градска мрежа.

През (до) септември може да се ползва старият бележник (не знам ако старото училище не е от София дали също става). Мисля (без да съм сигурна), че със стар бележник зареждат само за 1 месец. После се зарежда за толкова месеца, за колкото искате - от дата до дата, като датата се избира. Досега пътуваше само за 2 спирки. Затова зареждах с нов бележник към 20 и някой септември за 3 месеца (до Коледа). После ваканция, почти месец без карта. И в началото на януари - за още 5 месеца.  Така ми е лесно за помене.  Laughing

ПП. Дидева,
в НПМГ сигурно имат решение. Поискай да издадат уверение, че е записан при тях за тази учебна година. С него отивате в ГТ и ще ви издадат карта.
Ако не стане - ще пътува с билети 2-3 дни. Заради картите, бележниците и личните карти се правят много бързо.

Последна редакция: пн, 25 авг 2014, 15:00 от biborana

Общи условия

Активация на акаунт