Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 2 676
  • 70
  •   8
Отговори

Полезни връзки:

Единна информационна система за изпити и прием

Статистика на успеваемост по области    (благодарности към Дидева Flowers Hibiscus)

Справки за минимален и максимален бал по класирания

Заповедта за организацията по кандидатстването с дати и срокове

График за провеждане на НВО през учебната 2025 – 2026 година

Комбиниран график на дейностите по провеждане на НВО и дейностит …  прием на ученици

Сайтът на Дидева

Държавен план-прием ( ДПП) 2026/2027 - 8. клас

Седмокласната поща
Разполагаме с поща, която се предава от предния набор и е попълвана с години от родители на седмокласници с материали за подготовка. Условието за получаване на паролата за нея е да сте редовно пишещи в поне три теми назад (постове като "запис", "включвам се да следя" и подобни не се зачитат).

Всеки, който желае, може и да допълва. Триенето в нея е забранено. Моля за съвестното ползване на богатата сбирка от полезни материали, които биха били в помощ за успеха на децата ни!

За парола може да се обръщате на лични към jsed  или _Michellle_ .

Google drive с примерни тестове по математика и БЕЛ за 2025 / 2026 г.

Стари теми:

# 1
Благодаря за темата.
Училището, в което детето искаше да учи и влезе в него след четвърти клас, се оказа най-лошото решение в нашия случай. Ако беше в кварталното, щеше да кансидатства и може бе щеше са има повече шанс. Явно повредата е в нашия телевизор. Радвам се, че толкова много деца не са усетили стрес.

# 2
Опс, не видях, че има нова тема Simple Smile благодаря.
А всъщност с бал около 345 за природни науки, в кое училище бихте препиръчали за 3-то класиране.
Виждам, че има едно място в 127-мо, но балът е бил 375 на второ класиране.
Какво мислите за 125-то, балът е бил 318, дори и да се вдигне.. би трябявало да е ок.

А 203-то бихте ли то препоръчали, балът там е доста по-нисък..
Други варианти?
Да, 203 се развива с нов директор и съвсем скоро нова сграда. Но все пак зависи колко са ви високи и очакванията. Познавам 3 деца там, които са доволни в 8 клас и 2 деца в 9 клас. Запазват ИИ на език също така.

При нас стрес имаше, защото целехме над 90т по двата предмета. С уроци от 6 клас и напълно изпусната математика от 5клас, която трябваше да се навакса. Ако се целехме например в 22.СУ или подобно, нямаше да има стрес. Искам да кажа - това, че някой е влезал по 1 желание без стрес зависи и кое му е 1во желание. Има деца, които хитруват и казват някакво първо желание, за което са сигурни, че няма да се напъват -примерно 12.СУ. Приоритет им е да минат лесно 7 клас, а не да отидат в кой знае какво училище. Това е също разбираем вариант, не е лошо. Само казвам, че всеки влага различно значение в "1 желание".

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 11:21 от Shushi2

# 3
Няма какво да се лъжем, едно е провинция, друго София.
Стресът и конкуренцията са в София.
За училище от първи ешалон колко точки минимум са необходими, около 460, 470? В провинцията колко? Те нямат май първи ешалон училища, но да речем в езиковата им гимназия, сигурно 300 им стигат. Е това е доста голяма разлика.
Знаете ли кое е жалкото, познавам момче с 99 точки по мат и 99 по БЕЛ. Математиката много му се отдава разбира се, искало в ТУЕС, но родителите му го принудили в СМГ.
Казах му, че ако иска, отивам с него в ТУЕС и ще го запишем каквото иска да учи.

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 11:31 от Tina*

# 4
Не е само София, но и Пловдив, Варна доколкото чета тук. Но и за София не е 460, а по-скоро 470 за момичета, а за математически 480 Simple Smile Не съм сигурна дали има друг град, в който 95т по математика не са достатъчни Simple Smile

# 5
Е хайде да не изключваме 73 от списъка. Там 460 точки стигат.

# 6
В "моята" провинция (родният ми град) Пазарджик, в една и съща паралелка ще учат деца с 200 точки разлика. Ако живеехме там, резултатът щеше да е достатъчен. Трябваше и там да кандидатствам, в МГ и да се хваля, че е приет по първо желание. Пусто, не се сетих.

# 7
Но това, че ние си дадохме зор и сме считали резултат под 90 за недостатъчен, за мен е само плюс. Според мен до момента детето ми не беше научено да учи. Един път да види за какво става дума и какво означава тая дума учене. Втория сорк се предаде, взе да шикалкави, но все пак добута до финала прилично. Поне декларираше някакво старание на думи, на дела не чак толкова, но ето, че се оказа достатъчно. (не сме учили стихотворения предварително, нито са писани домашни след 20.00 вечерта, не сме прекалили, но от гледна точка на наборчето - голям зор е било хахах всъщност всеки ден имаше време за компютърни игри, не знам дали е минал 1ден без игри за цялата година)

# 8
  • София
Да допълня отговора си към Liluto от предходната тема:

Хипотеза с освобождаване на място в една паралелка, а обявяване/класиране в друга не може да стане по време на четирите централизирани класирания, но може да се случи на "директорските" касирания след това. Така направи 32-ро миналата година - на обявените след 4-то класиране свободни места прекласира вече приети в училището ученици, които искаха да се преместят в друга паралелка, а новите деца, подали документи за прием, класира на освободените от тях места. На практика в едно класиране попълни свободните след 4-то класиране места и новоосвободилите се в хода на самото класиране. На 3/4 класиране това няма как да стане, защото информацията за свободните места веднага постъпва в РУО, свободните места се обявяват от РУО и класирането се извършва централизирано. Т.е. директорите не участват в класирането на този етап. След 4-то класиране, където попълването на свободните места вече е по училища, това е практически възможно, макар и некоректно по мое мнение, защото се съчетават в едно две различни процедури - прием по ДПП и преместване на ученици в други паралелки в същото училище.

# 9
  • Sofia, Bulgaria
Аз гледах баловете  и за Варна, и да ви кажа, че моята девойка с бал 448 можеше да влезе във всяко едно от ТОП училищата в града. Винаги съм мислила, че в София е по - лесно, защото има повече училища, но явно не е така.

# 10
Shushi, не знам за твоето, но моето дете съчета уроците с тренировки на ниво професионален спортист. За мен беше голям зор с това ежедневно ранно ставане и висене по уроци и тренировки.
Иначе, не се притеснявай, ученето тепърва започва. Много ги натискат.

# 11
  • София
Успех на всички, на които им предстои класиране!

# 12
Има ли вече деца и родители, които окончателно са решили да си пробват късмета на трето класиране? Какво ви мотивира?

# 13
Tina*, много добре сте направили. При нас спортът липсва, а съответно и дисциплината и т.н. Спортът изгражда характер!

Като съдя по първото дете - натискането в гимназия не е кой знае какво, ако сам не влагаш усилие. Може да си вървиш с тройки до 12кл. Пак стигаме до това да си научен да учиш Simple Smile Според ученици от Св. София напр. в НЕГ е прекалено лежерно и несериозно ученето.
От тази гледна точка уважавам усилията на професионалните гимназии да увличат и вдъхновяват учениците си със специфичните си дисциплини и по този начин ги карат да влагат доброволно усилия (мотивация). В резултат четворкаджии стават отличници. Това е постижение. Може да се спори дали е заслуга на училищата или просто специалните предмети са нещо различно и децата не го свързват с "учене", а с "интересно" - това е отделна тема, но резултат има.

Има едно явление в гимназииите с висох вход и ниски резултати на НВО 10кл, тоест на изхода. За мен това означава, че не допринасят за поддръжане на нивото, което е било достигнато било то със зор или уроци, но все пак е било достигнато. Е, сега, има го и това, че учениците не считат за нужно от 8кл да се напъват и са си заслужили почивката с усилията в 7кл и т.н.

# 14
Вярно е, че в София има най-много деца (кандидати), но и най-много училища. Дори в големи градове като Пловдив, Варна, Бургас, реалното състезание е за 2-3, най-много 4  най-желани училища.
И наличието на много училища - първи, втори или последен ешалон, води и до тази голяма чуденка - комбинации всякакви от езици и профили. Ако имаш, като в другите градове, ограничен брой читави/търсени гимназии/училища, комбинациите от езици и профили не са чак толкова много. Малко в София ми се струва, че и децата, и родителите са "разглезени" от прекалено много опции.

Съгласна съм с Тина - има гимназии, включително от най-желаните, където хич не си дават зор. Познато момче миналата година влезе на 1 класиране в 1 АЕГ, отказал да се пробва на второ класиране за по-високобалова гимназия. Така и си е подредило желанията за 1-2 класиране. С аргумента - с английския (и втори немски, май) няма да се налага много да се напъва поне 8-9 клас, защото и с двата езика е добре още от начален етап и прогимназията. Гледала съм учениците от 1 АЕГ (в квартала ми е училището) - хич не изглеждат изнурени от учене. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт